Vanbracna zajednica

• Začetnik teme Začetnik teme ENIAC
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
a neverovatni ste
je l toliki problem biti pred sopstvenim detetom ono sto jesi???
sta ce da ti dete kaze sto si ga rodila kasno?
sta ce da ti dete kaze sto niste u braku?
sta ce da ti dete kaze sto si zadrzala prezime?
sta ce da ti dete kaze sto si debela i nisi zgodna ko druge mame?
sta ce da ti dete kaze sto radis kao cistacica?
sta ce da ti dete kaze sto si ga rodila a nemas da mu kupis najke?
pa majku mu je l to dete neki tiranin od kojeg drhtite jos dok ga nosite u stomaku?sta ce da mi kaze?aj nek mi kaze nesto!

Bas zbog te "malogradjanske sredine" deca trpe i neki imaju ozbiljne posledice po psihofizicko odrastanje. Neka su deca su grozna i jedva cekaju da ti prikace neku nalepnicu,pa da krene horor. Mislim da to mom detetu nije potrebno u zivotu. Ne zelim da pati zbog toga sto mama i tata nece da se vencaju kao svi ostali i sto ono uvek mora da objasnjava da nije kopile itd....

Napisala sam veliki komentar, ali sam ga obrisala..jer nema svrhe.
Kako ruzna rec " kopile" ...ruzna i za napisati na forumu...

Hanibalko, vala bas!!

Bas zbog te "malogradjanske sredine" deca trpe i neki imaju ozbiljne posledice po psihofizicko odrastanje. Neka su deca su grozna i jedva cekaju da ti prikace neku nalepnicu,pa da krene horor. Mislim da to mom detetu nije potrebno u zivotu. Ne zelim da pati zbog toga sto mama i tata nece da se vencaju kao svi ostali i sto ono uvek mora da objasnjava da nije kopile itd....

Maco, jedna od stvari na koju nikada necu pristati je da mi malogradjani kroje zivot! Pa ma o cemu se radilo! Toliko je vanbracne dece, dece alkoholicara, narkomana, "problematicnih" nacionalnosti, pogresne boje koze i sl....Pa ne moze se svakom udovoljiti. Dete moze da se nauci da prevazilazi morone, a ne da na njih obraca paznju. Tu nastupamo mi, roditelji, pa nek nam je Bog u pomoci!

a neverovatni ste
pa majku mu je l to dete neki tiranin od kojeg drhtite jos dok ga nosite u stomaku?sta ce da mi kaze?aj nek mi kaze nesto!

Tacno! Nemojte se izgovarati decom kad se u stvari se bojite kritike pakosnih komsija!

Maco, jedna od stvari na koju nikada necu pristati je da mi malogradjani kroje zivot! Pa ma o cemu se radilo! Toliko je vanbracne dece, dece alkoholicara, narkomana, "problematicnih" nacionalnosti, pogresne boje koze i sl....Pa ne moze se svakom udovoljiti. Dete moze da se nauci da prevazilazi morone, a ne da na njih obraca paznju. Tu nastupamo mi, roditelji, pa nek nam je Bog u pomoci!

Neka deca su previse slaba da se suprodstave maltretiranju vrsnjaka i kolko god ti njima pricao,bodrio,vaspitavao nema sanse,slomice ga dok kazes keks i uvek ce se osecati manje vrednim i imace gadne komplekse.I koliko god se neke mame busale u prsa ma ja cu njega da naucim da bude jak i da se svima suprodstavi - mrka kapa8)

Vambračna zajednica je kao izmišljena za današnji način života, kad su ljudi manje skloni da svašta trpe, a imaju i karijere.. Međutim, kada se planiraju deca ili zajednička imovina, nije loše to ozvaničiti. Znam da je to kod nas regulisano tako što su obe zajednice - i bračna i vanbračna izjednačene po pravima, ali može doći do velikih problema u slučaju (ne daj bože) smrti jednog partnera, pa kad se onda pojavi neka dalja porodica, koja vam nije vrata otvorila za života, pa počne da vas mrcvari da dokazujete da ste bili u "vezi podobnoj braku" - mislim da tako piše u zakonu, a ne da ste neka usputna avantura! Mladi ljudi, naravmo, ne misle o smrti, ali i mladi umiru, i to baš najčešće iznenada. Rođaci, naravno, izgube na sudu, ali stvar ume da traje i po nekoliko godina, a za to vreme ne možete slobodno da raspolažete imovinom koju ste stekli zajedno! Može se desiti da preživeli partner, i dete sa njim, u svojoj tuzi prolaze kroz pravi pakao. Zato ako su se dvoje već odvažili da stvaraju porodicu, ne bi trebalo da im smeta taj papirić. Ali priča o "kopiladi" ne stoji! Deca vrlo dugo i ne shvataju šta je to brak i venčanje i misle da su tata i mama oduvek zajedno. A kad dovoljno odrastu da shvate tu pojavu onda su i dovoljno odrasla da im se objasni. Tako da druga deca nisu u situaciji da ih maltretiraju ako nisu direktno nagovorena od strane odraslih. A ako su sklona maltretiranju druge dece, nađu oni bilo kakav razlog, nije im nužno baš "kopile". Imam u okolini više različitih zajednica, sa decom i bez njih, i nikada nije bilo komentara u vezi toga. Ne mogu da verujem da toga još ima bilo gde, sem u vrlo primitivmim sredinama, ali tamo se takve zajednice ni ne stvaraju.

Nemam nista protiv toga.To sto ljudi idalje na odluke drugih koje nisu njima po volji,gledaju sa nekom rezervom je nesto sasvim glupo.Svako najbolje zna sta njemu odgovovara.Ko zeli da ozvanici svoju vezu neka tako i radi ko ne zeli ne mora...Naravno da je ljubav iznad svega toga i da je to najbitnija stavka.
Neki ljudi(iz moje okoline)nisu ozvanicili svoju vezu jer zele,na neki nacin,idalje da sacuvaju svoju slobodu,a misle da to tako postizu.
svako ima svoj izbor i treba ga postovati makar se i ne slagali sa istim.
A dete je dete....bilo da je rodjeno u vanbracnoj zajednici ili u braku razlike nema.Bitno je samo da bude zivo,zdravo i srecno.
Svaki roditelj ce naci pravi nacin da objasni svom detetu zasto je tako ,a nije ovako.A sumnjam da ce dete koje zivi u sloznoj porodici okruzeno ljubavlju mnogo i razmisljati o tome.

Daj, definisi "ozbiljna zena"!

Vidi, prijatelju-ce, svi dobro znamo da je jedina sankcija koju dete nevencanih roditelja trpi ona koju joj namece malogradjanska sredina. Nesto se malo razumem u zakone, bavim se njima vec 15 godina, pa te stoga obavestavam da i dete nevencanih roditelja u krstenici ima iste podatke kao i dete vencanih roditelja, pored toga nasledjuje, ima pravo na izdrzavanje pod istim uslovima kao i bracno. Jeste, u pravu si: "zakonom uredjena zajednica dvoje ljudi", ali postoji ozbiljna tendencija u zakonodavstvu da se potpuno eliminisu razlike izmedju vanbracne i bracne zajednice koje su i u ovom trenutku veoma male.

Sta cu kad sam romanticna, pred vencanje stvarno nisam razmisljala o finansijskoj strani, pa ni o mogucem deljenju imovine u buducnosti. Imam dovoljno svoje sopstvene a vredna sam pa umem i da zaradim.

Gresis!Vanbracna i bracna zajednica nemaju isti status pred zakonom.Vidim i sama si napisala da postoji tendencuja u zakonodavstvu da se izjednace....
A,to da si ti vredna ne sumnjam,sto nikako ne znaci da su zene koje nisu odusevljene vanbracnom zajednicom lenje.
I to isukavanje malogradjanstine iz korica cim se neko ne slaze sa in trendom nije ti bas neki argument.
Ne odobravam vanbracnu zajednicu jer smatram da je nezdrava,ako je to malogradjanski, onda ok!

Gresis!Vanbracna i bracna zajednica nemaju isti status pred zakonom.Vidim i sama si napisala da postoji tendencuja u zakonodavstvu da se izjednace....
A,to da si ti vredna ne sumnjam,sto nikako ne znaci da su zene koje nisu odusevljene vanbracnom zajednicom lenje.
I to isukavanje malogradjanstine iz korica cim se neko ne slaze sa in trendom nije ti bas neki argument.
Ne odobravam vanbracnu zajednicu jer smatram da je nezdrava,ako je to malogradjanski, onda ok!

Ups....mnogo kategorija u tvojim postovima?! A kad ces da definises sta koja znaci? Dakle, "ozbiljna zena", "nezdravo", "gresis"????? Sta to znaci?

Razlike postoje, u pravu si, ali nikako u odnosu na decu. Samo u odnosu na imovinu.

a zasto mislis da je nezdrava?

Kako mozete tako! Kakve veze ima da li neko zivi u konkubinatu ili u braku na papiru...jedno je istina, zivela sam sa suprugom u vanbracnoj zajednici i rodila sam dete, srecni smo i ne vidim sta je tu nezdravo...vencali smo se zbog deteta iz administrativnih razloga (svoje drzavljanstvo da bi svom detetu obezbedila bolju buducnost u drzavi odakle dolazi njegov otac!) a ne zbog toga sto smo se vise voleli...Voleli smo se ranije istom jacinom kao sto se volimo i sada a moje dete je zaceto iz ljubavi koju svaku dan prima od mame i tate...Bas me briga sto neko misli da je moje dete "kopile" ili da je moj postupak "nemoralan" i "nezdrav" samo sto nije pred zakonom zapecacen! Taj papir, ama bas nista, nije promenio u nasim zivotima( mislim na emotivan i drustveni zivot!)...A sta tek trebam da istrpim ako kazem da sam sacuvala svoje prezime i dodala suprugovo! I to je "nezdravo"...ili "nisi ti javna licnost!"...Ma, manimo se toga! Ovo je 21.vek!

Kako mozete tako! Kakve veze ima da li neko zivi u konkubinatu ili u braku na papiru...jedno je istina, zivela sam sa suprugom u vanbracnoj zajednici i rodila sam dete, srecni smo i ne vidim sta je tu nezdravo...vencali smo se zbog deteta iz administrativnih razloga (svoje drzavljanstvo da bi svom detetu obezbedila bolju buducnost u drzavi odakle dolazi njegov otac!) a ne zbog toga sto smo se vise voleli...Voleli smo se ranije istom jacinom kao sto se volimo i sada a moje dete je zaceto iz ljubavi koju svaku dan prima od mame i tate...Bas me briga sto neko misli da je moje dete "kopile" ili da je moj postupak "nemoralan" i "nezdrav" samo sto nije pred zakonom zapecacen! Taj papir, ama bas nista, nije promenio u nasim zivotima( mislim na emotivan i drustveni zivot!)...A sta tek trebam da istrpim ako kazem da sam sacuvala svoje prezime i dodala suprugovo! I to je "nezdravo"...ili "nisi ti javna licnost!"...Ma, manimo se toga! Ovo je 21.vek!

bravo!nema ništa loše u vanbračnoj zajednici, jedino ta papirologija, sa time se slažem..jedna moja drugarica rodila devojčicu a nisu bili venčani...pa su svaki put kad je trebalo nešto da urade za dete(upišu u vrtić, naprave pasoš itd.), uvek oboje morali da budu prisutni, da potpišu oboje dokumenta pa ih je to počelo smarati...na kraju su se zbog toga venčali, a ne zbog toga da bi se više voleli....vole se oni i dan danas istom jačinom kao i prvog dana sa venčanim listom ili bez njega....

a neverovatni ste

Svaka cast hanibal77 !!!

Decu trebamo uciti da prihvataju nas roditelje, kao nesavrsena bica (a ko je savrsen!), i prihvatanju sebe, kao nezavisne licnosti, sa sopstvenim kriterijumima, motivima, drustvenim vrednostima i pragom tolerancije (da ne ugrozavaju drugu individuu) uz razgovor a time podsticemo njihovu sigurnost u sebe...
Nikad cula da decu diraju u skoli zato sto im roditelji nisu vencani! Kao da deca znaju sta znaci potpisati neki papir!
Svasta!

Neko rece da je brak "svetinja". Da li bi brak bilo "svetinja" u kome trpimo verbalno i fizicko zlostavljanje od strane partnera? Ljubav i uzajamno postovanje su svetinja !!!

Neko rece da je brak "svetinja". Da li bi brak bilo "svetinja" u kome trpimo verbalno i fizicko zlostavljanje od strane partnera? Ljubav i uzajamno postovanje su svetinja !!!

Upravo.
Mislim da ce deti imati vece traume zbog toga sto slusa svakodnevne svadje roditelja, psovanje i zbog toga sto su mu mama ili tata stalno nezadovolji i nesrecni zajedno, nego sto ce imati traumu zbog toga sto nisu vencani. Dete je srecno kada su roditelji srecni. Ako ljudi imaju harmonican zivot zajedno, ako dete oseca da je voljeno i sigurno, i da se mama i tata vole i postuju, sasvim je svejedno da li su u braku ili ne.

@nactu - Vanbracna i bracna zajednica JESU izjendacene pred zakonom.

Za postojanje vanbracne zajednice je najbitnija ZAJEDNICA zivota, a uslovi (monogamnost, razlicitost polova, itd..) su isti kao i za sklapanje braka. Deca su izjednacena takodje.

Jedina razlika je sto nema nasledjivanja. Vanbracni partner se ne nasledjuje.

Mozete sa nekim ziveti i XY godina, kupite zajedno stan/kucu, on/ona ne-daj-Boze umre, i sta onda?
eee onda sledi smaranje po sudovima sa grabezljivom ozaloscenom porodicom, verovatno godinama.

Inace, nisam ni za ni protiv. Zajednica je DOGOVOR dvoje ljudi, pa kako god ko zeli da uredi tu zajednicu - ok.

Ali, takodje mislim da taj papir leba ne jede, i da nikako ne moze biti ni smetnja ni potreba. Ako se ljudi vole, slazu i postuju.

Poslednja izmena:
Necu da se udam zbog toga sto sam trudna! Ljudi bi trebalo da se vencavaju jer to njima intimno nesto jako puno znaci, a ne zato sto su ih roditelji pritisli ili je devojka u drugom stanju. A ti administrativni problemi, pa njih ima i kad recimo majka ne uzme ocevo prezime vec ga samo doda. I da, deca su grozna kada zezaju drugu decu, ali da li to znaci da zena koja je u braku a muz je recimo mlati treba da ostane u braku da joj decu ne bi zezali kako su im roditelji razvedeni? I sto rece neko deca ce vec naci nesto drugo, mama ti nije lepa, klempav si, nemas kameru na mobilnom,...

U zajednici dolazi i do stvaranja zajednicke imovine (o detetu ne pisem jer je za njega najbitnija ljubav)... znaci zajednicka imovina i ako si u braku nema sta da razmisljas o zakonima i promenama zakona.

A i inace smatram da brak jos uvek nije 'izasao iz mode', narocito kada se rode deca.

Zato sam ja ZA brak!8)
pozdrav

Back