Vanbracna zajednica

• Začetnik teme Začetnik teme ENIAC
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
nisam puki formalista, tako da brak podrzavam pre svega zbog dece, da bi cela porodica nosila isto prezime i da se dete ne bi pitalo zasto tata i mama nisu vencani i da li to znaci da se oni ne vole...
u sustini, mnogo mi je bitnija zelja za zajednickim zivotom, koja mi je veci pokazatelj ljubavi nego sama formalnost ulaska u bracnu zajednicu

E negde procitah ono za vize i vanbracnu zajednicu pa se nasmejah
A sta ako sam udata ali nemam muzevljevo prezime,
pa jos nisam ni licni kartu promenila pa fakticki po njoj mi ne zivimo na istim adresama?
Dzaba ti vencani list.
I dalje moras da dokazujes da zivite zajedno.
Vidis koja zaebancija...opet

Postoji čak i sociološka definicija braka, kao zajednice (nemojte me hvatati za reč, ne znam napamet, to svako može naći u knjigama) koja je usmerena rađanju dece i uređivanju ekonomskih odnosa. Ni je važno šta piše u zakonima, oni i tako postoje zbog nepoštenih ljudi, pravim ljudima nije nephodno da znaju zakone da bi znali šta je dobro, a šta ne. Nema toga što zakon može da uredi, a što ljudi ne mogu da upropaste. Mislim da treba urediti materijalnu komponentu odgajanja dece, bilo venčanjem, bilo nekim ugovorom ili testamentom (ljudi umiru mladi i zdravi, iznenada) da ne bi došli do problema u tako nekim drastičnim situacijama, a sve ostalo treba da bude onako kako je važno onima koji su odlučili da budu zajedno, na ovaj ili onaj način.

Po izmenama i dopunama o Zakona o braku i porodicnim odnosima u pravnom smislu vanbracna zajednica je potpuno izjednacena sa bracnom.
Po meni taj zakon i uopste papir uopste nisu vazni.Ako ima ljubavi onda ste vezani najjacom sponom koja se moze zamisliti.

Vanbracna zajednica je izbor ljudi kojima nisu bitni papiri vec sustina odnosa dvoje ljudi.
I nekako za ljude u vanbracnoj zajednici vec znas da se vole i lepo zive, jer nema nikakvog potpisa niti forme zbog kojih bi bili zajedno, Oni su zajedno jer je to njihov izbor. Samo to saznanje daje dodatni osecaj slobode...

Nekada je vanbracna zajednica bila tabu tema i ljudi su na to gledali s podozrenjem. Danas su vremena drugacija. Sasvim je normalno da dvoje mladih zive godinama zajedno ne razmisljajuci o braku. Ja jesam patrijarhalno vaspitana,ali imam pozitivno misljenje o to me.Mladi bi trebalo da zive zajedno pre braka da bi sagledali da li uopste mogu zajedno da zive da se posle nebi grdno pokajali. Ali nisam za to da zive zajedno godinama nevencano i da pritom imaju decu. Malo mi je bezveze. Ako dete dolazi, a ti sa nekim zivis nevencano udaj se/zeni se bar zbog tog deteta. Ovo je licno moj stav.Postujem raznolikost i nikoga ne osudjujem jer svako moze da zivi kako on zeli i misli da je ispravno.

:klap:

Ja sam se drzala onoga da nikog ne mozes poznati dok sa njim VRECU soli ne izjedes!

Zato sam, na jedvite jade i pristala da se registrujemo tek kad je najstariji imao oko 5 godina.

A koliko mi nije bio bitan papir, jednostavno nisam promenila u dokumentima prezime sve dok nismo trebali da krenemo za Bocuanu. Ne bih se ni tada setila, nego mi trebao pasos, a teta koja ih je izdavala dobila fras kad je ukapirala da ja jos uvek setam LK od pre udaje:hahaha:

Inace, sva nasa deca znaju da smo se vencali tek posle 6 i nesto godina zajednickog zivota i NIKAD NIKO, ukljucujuci najstarijeg, nije imao problema zbog toga.

U stvari, jedino je bilo zabavno kad smo isli najstarijem po krstenicu pa ih MM, onako usput pitao treba li i njih da obavestimo da smo se KONACNO registrovali, a teta na salteru odmah rekla "NARAVNO!"

"Sto?":think:

Pa da bi mu upisali u krstenicu kako je dete postalo bracno zakljucenjem braka roditelja...:hahaha:

To su mu upisali SAMO tada i vise nikada...:rotf:

Vanbracna zajednica je izbor ljudi kojima nisu bitni papiri vec sustina odnosa dvoje ljudi.
I nekako za ljude u vanbracnoj zajednici vec znas da se vole i lepo zive, jer nema nikakvog potpisa niti forme zbog kojih bi bili zajedno, Oni su zajedno jer je to njihov izbor. Samo to saznanje daje dodatni osecaj slobode...

Па јес, они са папиром су заједно јер морају, противно свом избору. :mrgreen:

Шта значи конкретно тај осећај слободе? Да можеш да се спакујеш и да одеш без довиђенце? Ок. Само, шта са децом, заједничком кућом, псом, имовином, рођацима, пријатељима, кредитима?

Ja sam se drzala onoga da nikog ne mozes poznati dok sa njim VRECU soli ne izjedes!

Zato sam, na jedvite jade i pristala da se registrujemo tek kad je najstariji imao oko 5 godina.

Која је сврха чекања да неког упознаш, кад си у међувремену изродила децу са њим?

E negde procitah ono za vize i vanbracnu zajednicu pa se nasmejah
A sta ako sam udata ali nemam muzevljevo prezime,
pa jos nisam ni licni kartu promenila pa fakticki po njoj mi ne zivimo na istim adresama?
Dzaba ti vencani list.
I dalje moras da dokazujes da zivite zajedno.
Vidis koja zaebancija...opet

Kad sam se vencala, nisam odmah menjala prezime u licnoj karti,i posle nekog vremena odem ja da to otaljam,a na salteru SUPa, nadrkana sluzbenica mi svadjalackim tonom kaze: "a jel' vi znate da je rok za promenu prezimena sest dana?" :rtfm: :rtfm: :rtfm:

Za vanbracnu zajednicu apsolutno jesam, ali samo kao privremenu varijantu. Zasto? Zato sto verujem u brak. Ne da je dobro da dvoje zive zajedno pre nego sto se vencaju, nego je to apsolutno jedini nacin da stvarno upoznas nekoga. Da bi covek imao stabilan brak, on prvo mora imati stabilnu vezu, ali u pravom smislu te reci, znaci ziveti sa osobom i istinski je poznavati. Mnogi osudjuju one koji se vencavaju kad dodju deca, kao ne bih se vencavala zbog dece. Ja i ne verujem da se razumni ljudi vencavaju zbog dece. Verujem da odlucuju da ce se vencati i imati decu, odnosno obrnutim redosledom, ako se zeznu u tajmingu. ;)
Dakle, za vanbracnu zajednicu jesam - uslovno, za vanbracnu decu nisam. Ovo nema nikakve veze sa osudom okoline, prosla sam po tom pitanju sito i reseto, i misljenja raznih tetaka, baba, komsinica, poznanika i nepoznanika me apsolutno ne interesuju. Da me ne shvatite pogresno, postujem i razumem odluke svih ljudi i gledam na vanbracne zajednice i decu isto kao i na bracne, ovim samo kazem sta bih ja uradila.
Vidim ovde mnogi pominju pitanje prezimena kao ne znam ni ja kakvo svetsko pitanje. Neka me neko prosvetli, da li kod nas po zakonu dete mora da nosi ocevo prezime? Koliko ja znam, takav zakon ne postoji, ali se podrazumeva, zar ne? Lepo je sto se kod nas muskarci "kao" jos nesto pitaju. Ono, zena ga nosi devet meseci, rodi ga, i onda mu da ocevo prezime (nebitno da li su vencani), eto, da se zna ko ga je posejao, da okolina ne nagadja. Znam da ruzno zvuci ovako receno, i znam da smo svi ponosni sto nosimo ocevo prezime, ali sad kad zivim u zemlji gde majka odlucuje, shvatam da je to i logicno, izem ti patrijarhat. :P
Ja sam udata, zadrzala sam svoje prezime, i moja deca ce nositi moje prezime.
Znaci, nema zaj....... ni sa kakvim papirima i vizama posle.
Mozda ce nositi oba prezimena, ako se za to odlucim, ovde je takva praksa.

Која је сврха чекања да неког упознаш, кад си у међувремену изродила децу са њим?

:hahaha::hahaha::hahaha:
Nemoj pogresno da me shvatis, ali dete sam sa njim rodila jer sam zakljucila da je dobar genetski materijal, sto i dalje, po meni, nije bio NIKAKAV razlog da ostanemo zajedno.

Sto ce reci, ta, prva trudnoca nije bila bas planirana, a i mi nismo bili predugo zajedno. :???: Ali, posto sam imala sve druge uslove (godine, posao, svoj stan), ja sam resila da rodim dete, a tata je dobio probni rad. :mrgreen:

U prevodu, da nije odgovarao, popio bi sut kartu i dete tu ni malo ne bi uticalo.:cool:

Sto se ostalih stvari tice, dan danji sama sebi kupujem ono sto mi treba, a to radi i on. Zajednicka nam je jedino hrana i kucni troskovi, tako da ne vidim koji bi tu problem nastao oko podele.:dontunderstand:

Nemoj pogresno da me shvatis, ali dete sam sa njim rodila jer sam zakljucila da je dobar genetski materijal, sto i dalje, po meni, nije bio NIKAKAV razlog da ostanemo zajedno.

У ствари, то има логике. :think:

(Први пут сам на тај начин почела да размишљам када сам се разводила. Тад ми је један познаник рекао пола у шали а пола у збиљи:''Шта те брига, нашла си паметног, лепог, високог, згодног човека да буде отац твоје деце, а сад можеш како хоћеш!'';))

Poslednja izmena:

Back