Ваљевске речи и узречице

sudbina:
a da li vam je poznato da valjevski kraj govori pravim srpskim knjizevnim jezikom. tj. najpribliznije sto bi on trebao da bude! samo mi nije jasno kako je to moguce pored onolikog otezanja u govoru, ali dobro s obzirom da ja volim valjevski kraj...!

Govor zapadne Srbije tj. Valjeva, Podgorine i Jadra je temelj danasnjeg knjizevnog i upotrebnog srpskog jezika. Kao standard je uzeta ekavica ovog kraja. Zasto? Zato sto se u ovom kraju sacuvao cisti sedmopadezni cevtvoroakcentni sistem. O jotovanju da ne govorim.

Elem, od nekoliko dijalekata u Srbiji, najrasprostranjeniji je sumadijsko-vojvodjanski kojem pripada i Valjevo! Jedino sto je taj govor standardizovan po ovom kraju. Inace, neki lingvisti kazu da nam je govor "najcistiji" zato sto su u ovaj kraj za vreme Turaka dolazili ljudi iz Hercegovine koji su se mesali sa ovdasnjim stanovnistvom, prihvatali ekavicu ali opet donosili i neke izmene u govoru.

A sto se tice otezanja ... pa ne otezemo mi bas mnogo. Sapcani recimo imaju bas neke karakteristicne crte govora po kojima ih prepoznajem. Sremci su vrlo slicni Sapcanima u nekim segmentima, tj. slicno akcentuju neke reci.

Хвала, чика Дадел!
Не заборави да је скромност врлина! ;)
Морам још нешто да додам , офтопић:
То '' здрвима'' није ништа чудно, у тзв. сантхију, тј. празнини између две речи, долази до једначења сугласника, јер је просто немогуће изговорити '' с дрвима'' (с- безвучно, а д звучно), а није ни правилно. Ту је предлог непотребан. ;)
Што се тиче вица, оргинално је: Чиме се Врањанац греје, а почиње на З?
З' дрва !
А у вези ваљевског отезања у говору, није ништа чудно, јер је то утицај Чачка, Ужица... Али зато је назалност наша својина !

Ја то негде споменух, чини ми се ... Можда је и Wilk то рекао???
Није битно. Што се тиче ћирилице, препознатљива сам по томе ;)
Сарага- ваљевски ; караконџула- шабачки . Исто значење- мршава, анорексична жена.
Млатач- дугачка мотка за млаћење воћа- обично шљива или ораха...

Beralja - dugacka motka (oko 3 metra) koja na svom vrhu ima mali metalni obruc ispod koga je pricvrscena platnena torbica (u koju se skupljaju ubrani plodovi).

Video sam ovo davno u selu i naprava je odlicna! Ne moras tresti drvo da bi najlepsa jabuka spala (i recimo prsla) vec je dovoljno, gospodski, pruziti beralju i ubrati ono sto hoces ;-)

Back