Ваљевске речи и узречице

Ej baco da menjamo temu baca me u depresivu pa cu napisati neku jos usraniju pesmu od one.
Evo ti jos malo satrovcine to je svezije:
Apise, marise -Krade
Zdraka-kuzi- gleda
Ikela -Pazi ti njega,vid mangupa
Zvala - poljubac, Jesi joj krno zvalu- jesi li je poljubio ?
Dzulov - seljak, prostacina, glupak
Ljevat - mangup, frajer
Dzeva - Galama, digli dzevu - digli galamu.
Treba - zenska ,samo ovo e je dugo i otegnuto.
Bulja - dupe
Bulji - zeva,gleda zacudjeno.
Keva - nije samo majka nego i starija zenska
Evo ti sad par recenica samo da vidis kako zvuci i sta znaci.

Ikela ljevata digo dzevu na trebu za zvalu -
Pazi frajera digo dreku na zensku zbog poljupca.

Zdrakni, dzulov kuzi keve
Vidi, seljacina gleda starke.

Marni ga u globus
Udari ga u glavu

Marisi dzulov ne zdraka
Kradi seljak ne gleda /To za kradju lubenica/

Bris, dzulov kuzi
Bezi, seljak primetio.
Nas su zezali beogradjani kada se uveli semafori
Sta si zino ko sapcanin u semagor.
Beogradjani su kod nas bili nepupularni i cim osetimo njihov miris
mora da " Popiju sevu" dobiju batine.-Bude ispickan.
Ajd zdravo, picim dalje !

dadel:
Demokratija je mac sa dve ostrice kao daje slobodu reci a cepa naciju. Bez uvrede sto cu ti sada reci. Mi smo bili blizi jedni drugima pre. Bili smo Srbi i Jugosloveni. Koliko sada vidim Srbi su vise podeljeni nego sto su pre bili Jugosloveni.Od moje ulicarske generacije niko nije bio komunista ali smo se dok nismo sazreli smatrali prvo srbima pa jugoslovenima.
I vi ste bili solidarni ali samo u velikoj krizi. To je onaj srpski inatluk i to je dobro.Da opet dodje do neke pogubne krize bili bi zajedno.Jedi vas i kriminal na visokom nivou, prevelike razlike, necenjeni intelektualni rad,neadvekatno cenjenje vrednosti, sve to boli i rusi ambicije i moral jednom coveku.
Ja vas potpuno razumem.

Da budem iskren, ja sam vaspitavan da sam Srbin a ne Jugosloven iako sam rodjen u Jugoslaviji. Secam se da smo u predskolskom imali zadatak da nacrtamo Jugoslaviju i da je ukrasimo sa tackicama od plastelina plave, bele i crvene boje. Ja sam se u to vreme, kao verovatno i svi moji vrsnjaci opasno lozio na vojsku, disciplinu itd.

E posle toga i tog lepog vremena kojeg se vrlo malo secam dolazi vreme rata ... tzv. mracno doba! Kao deca smo se drzali zajedno, ali bili smo klinci. Mogu da kazem da se moje drustvo koje znam od kada znam za sebe drzalo do 1999. tj. do posle bombardovanja. Posle je sve PUKLO!

Posle su dosli strajkovi, pa protesti, pa zvizdanje i svi smo verovali u mnogo toga! Svi smo dali dosta od sebe za bolju buducnost ... jer smo mislili da moze biti bolje. Ispostavilo se da smo previse ocekivali i ispostavilo se da JESMO izmanipulisani, da JESMO obamanuti i da JESMO na najgori nacin iskorisceni!

Ti si u pravu kada kazes da ste vi nekada bili blizi od nas, ali danasnji klinci meni izgledaju mnogo udaljenije nego sto sam to bio ja sa mojim drustvom... Mi u to vreme jos uvek nismo mogli da se "klasni podelimo" na one koji se voze kolima, odnosno na one koji krstare skuterima i na one koji gule djonove! Mi nismo imali mobilne a danas se dele po tome ko ima bolji mob. Sramota je nositi "ciglu" ... sramota je nositi ne firmirano .... MA PRSLI SMO SKROZ!

A to su sve ljudi 5-6 godina mladji od mene. Znaci, sutra cemo deliti radno mesto ... sutra cemo biti vazne face ... sutra ce takvi nadobudni somovi odluciavati o necemu ... ma ... mi cemo tek da prsnemo. Ovo sada je jos i dobro! Nestacemo! Izumrecemo!

Kao da su vekovi izmedju nas. Razlike je uvek bilo ali ne tako drasticne. Pa mi smo se po trojica vozili na biciklu i bilo nam drago da ga neko od nas ima.Sada su ljudi sitnicaviji i sto je jos lose masa zenski je bez pravih merila i jurcaju za tim skorojevicime ne pitajuci se otkud toliki kapital. Sada ne vredi intelektualna nego materijalna nadmoc.Nasa generacija je imala skladnije parove. Sada kad vidis starijeg tipa ne smes da ga pitas da li mu je to cerka- mozda je ljubavnica i pored tolike razlike u godinama.Kod nas se znalo ko kome pripada.
Nisam upucen u politicke prilike u zemlji ali ovde sam bio na par skandeloznih sastanaka.Stideo sam se. Osniva se Kulturno Informativni Centar Srbije u Austriji.
Tri sastanka, tri svadje, dve partije, o kulturi ni reci. Vise ne odlazim, kada dobiju prostorije i odluce ko je glavni ja cu ici i uciti decu Srpski,dramska,literalna sekcija ali na sastanke/politicke/ ne idem.
Ni dosad nisam isao ali posle duze pause mislio sam da nije lose znati s kim imas posla.
Bolje da neznam - Kultura O.K. - Poljitik Njente.

Политика је у Ваљеву- бар у форумском делу,искорењена. PUNKT !
Polithik Raus! - што би Wilk рекао ;)
Ја сам живела у селу, на чистом ваздуху, у једној моралној и патријархалној породици.Радила сам са баком и дедом, помагала им, бринула о животињама... тако да себе и не сматрам '' чистокрвном '' Ваљевком. ;) И данас се трудим да живим здраво, да останем оно што сам, да се не утопим у сивило '' истих'' ( истих прича, фаца, догађања)... Уморила сам се више од клиначког фенсераја,времена без табуа, без икаквих скрупула...лоше, а невероватно популарне музике... шетајућег неукуса... беспарице, ућуткивања масе- гласа обичног човека у демократском времену...Све је прљаво, труло, безлично.Морам да признам да ме нервира интернет и мобилни телефон, који је створио превелику баријеру између људи. Као, зближава их више него икад, а у ствари, направи странца по Камијевом рецепту... Ето...Иако је ово офтопић ,али морала сам да одговорим Даделу ;)

Jane Pa ocekujem jos nekoga nacu valjda pricati sam sa sobom, vidis da je moj post bio poslednji.
Osim toga nazdrokam se kod pijene kokoske pa se plasim da ne pocnem da blejim na ovoj stranici.

Elem da se vratimo na satrovacki:
Znate li sta znaci - Bacati trajana ?- To je ono bacanje tri karte ili sibice sa kuglicom ispod.
Valjati znaci raditi i zaradjivati ali ne u firmi. Valja trajana - Radi sa sibicama ili kartama-
Forpas - je tip koji nista ne vredi. Isti je izraz i u preferansu kad nemate nikakve karte i ne mozete da pratite.
Tapkarosi su preprodavci ulaznica-Bioskop-utakmice-koncerti.
Bariti - znaci obradjivati, ubedjivati.- Frajer bari trebu .
Polni odnos - Seva - Jesi li je sevio. Isti je izraz i za dribling u fudbalu.
Dribla-vrti-sevi.
Drompulja - Udata zena koja vara muza. - Drkaca - zenska koja je isla sa svima, laka roba.
Pozadinci -pesovani,homosi.

Ovo samo da udete u bit a za razvijeniju komunikaciju ce mo kasnije par recenica.
Pozdrav !

Drompulja zbarila novog sevca-Udata zena skuvala novog svalera.
Ikela dzulova, sevi drkacu.Vidi seljaka cepa onu sto svakom daje.
Pici trajana na zelenjaku.- Baca tri karte na zelenoj pijaci.
Pukla tapka - Propao sa preprodavanjem ulaznica.
Evo vam i jedan beogradski - Kloke sa stajgera- Klosari sa zeleznicke stanice.
Amal Sipos - Siptari nosaci na Zel. Stanici.
Da ne ispucamo sve
Budem dodjem kasnije !

Evo jedne zgodice iz Zagreba. Negde 1973-4 vracajuci se u bec crkne mi auto kod zagreba. Ostavim ga na popravku i posle nedelju dana opet u Zagreb Zoki i ja.Imam adresu servisa ali nikako da nadjemo ulicu. Pitamo jednog zagrepcanina i on pocne da nam objasnjava:

Znate kaj decki, budete idete ravno, kod druge raskrsnice budete skrenete desno
na dvesto metara budete vidite jedna slasticarna i onda budete skrenete leva
tu vam je ulica.
Zoki ga gleda mrtav ozbiljan pa i on onako zagrebacki
- BUDEMO NADJEMO !
Jedva sam se uzdrzao kad smo odmakli par desetina metara puko sam od smeha.
Koja drskost zajebavati coveka koji se toliko trudio da nam objasni.

Ali takvi smo ti mi sapcani u svakom cuce po tri djavola.

Та дромбуља ми позната реч... Исто што и фукса, тако нешто ;)
Ваљати, добропознато, мада све је баш онако шатровачки. К'о ја кад сам пошла у гимназију,па чула жаргон старијих ђака, нит' знам шта причају, ни о чему... Ма, ужас. Kао да сам са Марса дошла... ;)
Dadel, bum se potrudil' da za sledeći ćas pripremiš nekaj o ćemu ćemo mi prićat? ;)
Ak' sve paše, ti bi mogal dobit VIP mjesto u našoj srbijanskoj birtiji :lol: :lol: :lol:
P.S. Isprićavam se što se rijetko pojavljujem na forumu, u traženju sam đoba... ;)

Jane evo jos nesto Sokacko :
Radio sam u filipsu i sve mi srbijanci al samo jedan hrvat i svi su ga zezali zbog dijalekta samo samnom je bio dobar jer sam ga kao novijeg radnika obucavao a i on je bio vredan. Jedan dan dolazi on meni i onako u poverenju prica :
Gospon znate kaj mi se desil u subotu
-Sta je bilo ?
-Odem vam ja u jednu nasu kavanu, puna, vidim jedan mali stolcek, sedi samo jedan gospon. Pridjem .Oprostite gospon jel slobodno
Izvolite- ponudi me on.
Sednem ja narucim kavu i ponudim, gospon isto uze kavu.
- Ju gospon kad on poce da srce onu kavu culo se na drugi kraj kavane.
Ja ga onako ljudski upita
- Gospon za kaj tak srcete tu kavu, zakaj ne pijete normalno ?
Znate kaj mi je rekal ?
-Neznam , odgovorih pun iscekivanja.
Tu ti se moj zagorec ukruti i za njegove glasne kvalitete nenormalnim baritonom.
Rekal mi je:
-More nosi se u pizdu materinu-Pa onda nastavi njegovim piskavim glasom,
Kak je prostak, pizdek jedan.
Nisam izdrzao puko sam od smeha i dalje nisam ga ni cuo sta je trabunjao.
Uglavnom prica je kruzila kao meteor.

Komisiji za kadrovska pitanja
KANU.a
Dr. Wilku

Postovani kolega Vilk !
Posto vidite da nam je Jane zavrsila fax mislim da bi smo joj mogli ponuditi neko od rukovodecih mesta u KANU-u. Misljenja sam da bi joj odgovarao mesto -Koordinatora Korespodencije-
za zapadno trziste.Molim vas da razmotrite ovaj predmet i iznesete ga pred
K.K.K. /Kadrovsku komisiju KANU-a./

U nadi da ce se predlog pozitivno resiti.
Primite pozdrave od .

Koordinacionog odbora
Wien - Östereich
Dr. Dadel

Хахахаха ;)
Е, скоро се не насмејаГ овако слатко...
Прихватам место тог кореспондента за дијалекте! Само, требало би да доставим СиВи са подацима итд... Мада,мало сте ме преценили.Далеко сам ја од завршетка школе...Много ће воде Колубаром протећи док ја завршим ово своје чудо ;)

Eh Jane ta tvoja skromnost. :roll: Mesto je ponudjeno, radi i usavrsavaj se. Jos kod nas za tako darovite devojke je predvidjena i stipendija.Samo napred ko ne umre ima sanse da stigne do cilja.Zar ja predpenzionerska drtina furam dalje, sta da kazem za vas mlade.Ako ja idem vi treba da trcite. ;)
Ti ces uspeti, skromni ljudi su istrajni a hvalisavci prebrzo tonu.
Verujem u tebe,
Pozdrav !

Back