Ваљевске речи и узречице

Leleee boske izem ti caponjci- /isto iz tog kraja/
-Joj boze pojedem ti noge-

U Sapcu se isto za dobro kaze laco / Od romskog -Lace si -
dobro je- / Laco cuka - Dobar sat/ Ima jedan interesantan dogadjaj kada se muz obratio zeni na satrovackom a ona ne razumevajuci tako lupila da je godinama kruzilo kao fora u sapcu..
Ispricacu vam kad dodjem do vremena.

Elem evo price. U prethodnim postovima sam objasnio da BOMBA znaci, lazemo ali neupuceni to ne znaju.

Buda copa je imao stocic sa keglama pa kad se obore i izbroje rupe ako je neparan broj dobijate upaljac neku figuricu itd. Jednom prilikom povede i zenu Soku.Na vasaru poceli momci da se muvaju oko stola i on primetio da kradu pa vikne na zenu:
- Soko daj mi pistolj ! -
Ona sva zgranuta :
- Budo otkud mi pistolj ? -
On da bi je uputio kaze malo tise :
-Bomba Soko, bomba -
Ona onako naivno i glasno:
- Pa nemam ni bombu -
Mangupi kad su to culi popadali od smeha i to je mesecima kruzilo sapcom.
-Bomba Soko- ;)

Jos jedna rec mi pade na pamet - Marisi - Znaci udri ga - opet od roma.Kamaravtu,tucu te.Isti izraz je upotrebljavan i za kradju.Marisi-kradi. Za kradju smo imali jos jedan izraz
Corisi - Kradi isto od romskog Corden.
Moj cale je bio moler pa je cesto uzimao maljane/rome iz sapca/ da mu pomazu pa sam od njih kao klinac nakupio neke fore.To je bio ulicni zargon.
Pozdrav !

Vasa generacija nema vremena za to, skola ucenje, citanje.forumi,
Mi smo imali samo nas i ulicu.Fudbal /Krpenjacu/ i bioskop, u kuci
smo bili samo bili na veceri i posle skole da napisemo domaci, rest
ulica. Ovo nije ni 20 % sto sam napisao Da jedan cilager i ja pocnemo
satrovacki mogli bi ste stajati pored nas dva sata a da nemate pojma o
cemu pricamo.Kada su momci sa sela dolazili u srednju skolu u
Sabac blejali su kao ovce kad mi opalimo satrovacki.
Jel mogu da nastavim sa satrovackim ???
Pozdrav !

Nasa generacija nije bila nacitana kao vasa ali smo bili fleksibilni i snalazljivi.
Kada nam je trebalo love uvek smo se snalazili, Recimo u 14toj je nase drustvo vadilo pesak iz save i zaradjivalo. Tapkanje- preprodavanje ulaznica za bioskop. Kada je Cik bio oporezovan i palacao se porez na sund u sapcu je kostao 500 din-a u klenku samo preko Save 300 jer vojvodina nije podlegala tom zakonu. Mi smo imali po dvadeset trideset zenski koje su placale po
380 da im donesemo cik.Zatim smo imali musterije za semenke pa smo
biciklima isli u selo otkupovljivali ih a u sapcu prodavali.Bili smo i sa privatnim preduzimacima/gradjevincima/ dobri pa preko raspusta i sa njima radili.Moj cale je dobro zaradjivao i nije bio cicija ali sladje su mi bile moje zaradjene pare.
Nasa generacija je vecinom u inostranstvu jer cim je moglo legalno da se predje
mi smo otisli. Sa zakonom nismo imali problema jer nismo bili lopurde a i pre su
"Pajkani" bili batinasi pa nismo hteli da padnemo u njihove ruke.Dosta je bilo sto su nas matorci makljali.Objavljivao sam do sada par clanaka - Kaldrmska generacija- i tu sam opisao prosli vek 60.tih god.Mi smo bili posteni, fini, snalazljivi,djavolcici,ali nezgodni kad bi neko pokusao da nas prevari, ugrozi ili izradi.
Pozdrav komsije !!!

Bas su mi zanimljive ove pricice o odrastanju sada vec "ozbiljnih matoraca"... U isto vreme mislim da je moja generacija, i generacije pre nje i dosta generacija posle nje zapamtilo samo lose stvari. I mi se secamo nekih stvari ... ali za mene je to jedno razdoblje - MRACNO DOBA!

Nadam se da cemo ubuduce imati svetliju sadasnjost i da cemo imati dosta prica za pricanje unucima!

Neznam sta da ti kazem. Mi smo imali nekako vise volje na zivot, bilo je krize i siromastva ali mi smo se snalazili. Zapazam da smo se mnogo vise smejali nego vi sada, da smo vise vremena provodili na svezem vazduhu,drustvo je bilo sire i drustvenije,sirokogrudije. Zamisli da smo nas 10 radili sedam dana na vadjenju peska da bi drugovoj majci (koju smo svi voleli) kupili
gramofon za rodendan.Rat je bio pre nas i odrasli smo u miru to isto nesto znaci.
Na vasu generaciju su udarile sve moguce - krize mi to nismo imali.
Vi ste politicki aktivni jer smatrate da mozete nesto promeniti, mi to nismo mogli.
Protiv vas je bio skoro citav svet, vi ste intelektualno zreliji i to vas grize, Mi smo imali samo "nasu" borbu, da opstanemo, da nam je lepo, nismo bili optereceni kao vi.
Ja vam se divim i cenim vas /Vasu generaciju/ jer zivite u tezem vremenu i borite se za neke vise ciljeve.
pozdrav !

Ma ... videces tek kakve ce biti generacije posle 1990 ... to ce biti veselo. Ja kao i pamtim nesto lepo, ali onda kada smo odrastali, odrastali smo u ratu! Pokazivali smo srednjak ka nebu jer smo znali da nas snimaju. Izlazili smo napolje uprkos bombama ... ma, bilo je to ludo vreme....

Nema vise te solidarnosti a sto se tice politickog angazovanja ... da priznajem, mislio sam da nesto mogu da promenim ali danas vidim da je to sve LAZ! Ne verujem vise nikom do samom sebi, gledam svoja posla, ne interesuju me vise mnoge stvari i ne znam .... razbucana smo generacija!

Demokratija je mac sa dve ostrice kao daje slobodu reci a cepa naciju. Bez uvrede sto cu ti sada reci. Mi smo bili blizi jedni drugima pre. Bili smo Srbi i Jugosloveni. Koliko sada vidim Srbi su vise podeljeni nego sto su pre bili Jugosloveni.Od moje ulicarske generacije niko nije bio komunista ali smo se dok nismo sazreli smatrali prvo srbima pa jugoslovenima.
I vi ste bili solidarni ali samo u velikoj krizi. To je onaj srpski inatluk i to je dobro.Da opet dodje do neke pogubne krize bili bi zajedno.Jedi vas i kriminal na visokom nivou, prevelike razlike, necenjeni intelektualni rad,neadvekatno cenjenje vrednosti, sve to boli i rusi ambicije i moral jednom coveku.
Ja vas potpuno razumem.

Back