Ваљевске речи и узречице

Pa za vreme bombardovanja Milic od Macve je sazivao sve srpske vampire da napadnu agresore.
Kao glavni vampir je Sava Savanovic. To je to.
Danas sam spustao plafon i pomagao mi jedan prijatelj pa nesto nije radio po meri.
Nije od naseg kraja pa mu rekoh - Ti to otersume meris pa mi pade na pamet da ovde nismo imali
taj izraz ovde.
Otersume - od tersume - Otprilike, okom mereno.
Pozdrav!.

Tornjaj se - Nosi se -To se kaze ne simpaticnim osobama a prikladno je da se doda u P.M. ( Ne bilo vama receno)
Ili ono: " Ne bilo vam potuzno nesto me bole trbu" (stomak) - Tamo on,daleko od ove kuce ima onu nevaljalu bolest-(rak)

Ej ! Ne bi bilo lose da se napise jedno pismance kako se pre pisalo
i da se ubace ovi stari izrazi.

Znas ono:Evo pisem vam pismo, Mi smo vala bogu zivi i zdravi koje od sveg srca zelimo i vama zdravlje i zivot...

.... '' Сви те жељно чекамо и ишчекујемо, а деца сваки дан питају где им је бабо. Треба ли ти што трошка да купиш дувана ? Чула сам да је у вароши велика скупоћа.
Баба те пита јеси ли био код чиче. Немој га заборавити, не знаш ти како је бити стар, а помоћи ниоткуда- каже баба.
УВаљеву нам обавезно купи и зејтина, ове миликерц свеће потрошише Бога оца.
Немој заборавити да Миловану купиш кабезу кад се будеш враћ'о. Знаш ти како он то воли. И два ђеврека ! Деда каже да ће му овај сељачки 'лебац поломити и ово мало зуби што му остало !
Сви те воле и поздрављају, а нар-
очито твоја деца и жена Радојка ... '' ;)
( негде у западној Србији, ратне 1940.- те) ;)

Kad je neko bolestan preporucite mu -Jutroklek - ili nesto " Na iverci " i naravno ilovaca leci sve.

Kad je neko zdrav sav je Jedar ili devojka ko puce, ju sto je lepa i debela ko panjic.
Pre se jelo masno i volelo masno /debelo/ to je bilo zdravo-Puca od zdravlja.
Ja vala bogu imam 4 kile viska.
Ajd z´ Bogom !

Алав на паре ;) Хехехехе...
Пре неки дан сам чула баш доста неких старих речи и заборавих да их запишем... Јбг.
Буђелар не знам да ли смо споменули...
Брдо- не значи само мању планину, већ и део на разбоју. И чунак је један део разбоја исто, али не знам који је то део тачно ...

U cunak se stavlja konac pa se probacuje izmedju pritke i osnove.Obicno su pre deca stajala sa druge strane razboje pa tkalja desnom rukom baci cunak kroz razboj zatim povuce rucicu gornjg dela zatim dete vrati cunak sa leva na desno pa opet spajanje itd.
Cunak ima oblik Firiza /znas igru firiza i palije/ samo sto je na sredini supalj da u njemo stoji konac.
Mozda ti nije sve jasno ali malo sam ti docarao.
Pozdrav !

Да ли ми верујеш да никад у животу нисам видела разбој ? У ствари, јесам у музеју, али не сећам се... То је било још у основној школи. А брука је то... Моја прабаба је ткала ћилиме, још увек их имам. Био је то тежак посао...
Него, чула сам јуче на ТВ- у једну фразу коју сам заборавила да споменем, а мислим да се користи само у Ваљеву : '' спољни момак '' - особа која је споредна у неком послу, нешто као потрчко. ;)

I kod nas se to upotrebljava, spoljni momak-devojka za sve.
A cula si za igru Firiza i palije ?
Sada deci ne moze da se najami igracaka a pre je bilo lako.- Drvo, orasi, cigla, blato, zmurke, vije,Jeleckinje-Barjackinje, suge, trule kobile,prstena, fota. - Nasi stari su znali da se zabave bez icega.Ako ti koja od ovih igara nepoznata pitaj.

Back