V I N O

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Stvarno bi bilo divno dati mi predlog sta da iznesem pred goste koji takodje nisu neki svetski putnici i ne verujem da su i oni videli dalje od crnogorskog vranca.Kad smo generacija koju su ratovi sasekli,a mi ostali cekajuci ne znam ste,elem morska riba nece biti na trpezi,posto moji gosti nisu ljubitelji iste.Znam da cu imati naravno sarana,somovinu i pastrmku sto dimljenu sto pecenu.Sta ide uz njih?I kako da znam kad je vino dovoljno ohladjeno.Ja cu sad ovde ko moja drugarica Zadovoljna Domacica za puter:D
Da onda ne teoretišemo previše. Ja se potrudio da budem praktičan, uz materijalne dokaze se uklopio u tvoje zahteve. Elem, i malji deca znaju da uz ribu paše belo pa ti preporučujem Krstač. Po ceni ćeš videti prevaru, sve je iz istog bureta po onom Armenskom čiki,samo što ispada 0,750 skuplje od kilo belo? Naravno, štos je u dangubi oko punjenja manjih flaša. Oba probana, isti đole! Cena je popularna, vidi prilog.

Pošto šaran, koga ćeš imati, kao masniji voli i crna vina, sledi nekoliko predloga sa akcija u Metrou. Imaš i kombinacije crno bela.

Šta god da pazariš od ovoga nećeš promašiti. Možda neće mirisati na "šumske proplanke u maglovita jutra" ali će sigurno lepo da klize niz grlo uz ribu.
Hlađenje. Crno ostavi bilo gde u stanu, jedno za one koji kao i ja vole hladno stavi za svaki slučaj u frižider. Bela složi položeno u frižider u gornju policu i to je to bez puno filozofije. Ako se neko bude žalio, slobodno mi ga prijavi...

kazu da ni matematika nije teska kad ti je lepo objasne,sad mi je laknulo.ti si jedno veliko:heart:e da secam se sumskih proplanaka u maglovita jutra vezuju me za detinjstvo,jos osecam mirise tih zora u mojim nozdrvama,bojim se da nista na ovom svetu ne moze mirisati na njih.:zag:

Poslednja izmena:
kazu da ni matematika nije teska kad ti je lepo objasne,sad mi je laknulo.ti si jedno veliko:heart:e da secam se sumskih proplanaka u maglovita jutra vezuju me za detinjstvo,jos osecam mirise tih zora u mojim nozdrvama,bojim se da nista na ovom svetu ne moze mirisati na njih.:zag:
Daaaaaaaaaaaaa, pogotovo ako je na proplanku bio još neko ko se vremenom gubi u magli... A još miriše! :per:

Toledo19 da li mozes da nam kazes na sta treba obratiti paznju kod etiketa na italijanskim i francuskim vinima kojih ima i kod nas u prodaji. Kako se pise suvo, poluslatko, slatko, oznake kvaliteta i da li je jos nesto bitno kod izbora.

Večeras malo bazao po marketima i usput mislio na kokice. Evo još malo pomoći pred slave i praznike. Ovo sam iskopao u UNIVEREXPORT-u:

Oba vrlo popularna i po lepim cenama! + ovo:

Prvo da prijavim da me je kokica ometala, pa nastavljam. Ovo je ponuda iz IDEA :

Pazario "Graševinu" iz Belja. Nije baš kao ona stara Kutjevačka, ali je sasvim OK!
A mislio sam i na kokice koje moraju da rade na poboljšanju krvne slike...

Svi tvrde da je jako zdravo! Još kažu da se posle toga kokicama javlja svašta! Na šta misle, nemam pojma...:whistling::per:

Evo i mene konacno, ja danas gledala vina i videla onaj Rubinov vranac u Rodicu je 150 din.To im je standardna cena.Nije neka razlika ali 19 din tamo,19 ovamo i nakupi se ako nista drugo bar za jos jednu flasu :zper:

Svi tvrde da je jako zdravo! Još kažu da se posle toga kokicama javlja svašta! Na šta misle, nemam pojma...:whistling::per:
Javlja se, javlja i tek kako :rumenko:

Poslednja izmena:
Evo i mene konacno, ja danas gledala vina i videla onaj Rubinov vranac u Rodicu je 150 din.To im je standardna cena.Nije neka razlika ali 19 din tamo,19 ovamo i nakupi se ako nista drugo bar za jos jednu flasu :zper:

Javlja se, javlja i tek kako :rumenko:

Eto vidiš, u pravu su ljudi. Zdravlje pre svega! :rtfm::whistling:

Toledo19 da li mozes da nam kazes na sta treba obratiti paznju kod etiketa na italijanskim i francuskim vinima kojih ima i kod nas u prodaji. Kako se pise suvo, poluslatko, slatko, oznake kvaliteta i da li je jos nesto bitno kod izbora.

italijanska i posebno francuska vina prosto govoreci nemaju striktnu oznaku /suvo, polusuvo /;)ne, poluslatko/ ili slatko.na etiketama dominira poreklo, tj proizvodjac i eventualno sorta grozdja ili blend /vise sorti/ koji su glavni parametar odredjivanja vinskih karakteristika za koje pitas-- / suvo, polusuvo, slatko/ ?. prema tome nije zgoreg znati koje sorte daju kakva vina generalno ? sta mislis zasto sam predstavio sorte grozdja prvo na ovoj temi ?...... ako je to vino izvezeno u drugu zemlju obicno uvoznik ima obavezu da doda deklaraciju o vinu na lokalnom jeziku i tu se moze nalaziti ono za sto ti pitas /suvo, polusuvo, slatko/:confused:, mada nije u svim zemljama uvoznicima to obaveza . /mislim da nasim uvoznicima jeste/....
kada pitas za kvalitet moram ti reci da se on u italijanskim i francuskim vinima ogleda u zbiru informacija koje se mogu videti na etiketi i koje treba da se pravilno tumace :roll: .nikako ne, prema etiketama koje sam zapazio kod nas na kojima pise ''vrhunsko vino'' ,''dokazano geografsko poreklo'' ,'' dobitnik medalje za kvalitet '' i sl.to je cisto reklamiranje i btw karikiranje vina i njegove etikete koja bi prva trebala da da osnovni pravac odabira vina.
u svakom slucaju dacu ti nekoliko informacija o kvalitativno- geografskom rangiranju vina u ove dve spomenute zemlje koje se mogu nalaziti na etiketi , zapravo je pozeljno da ih ima ,jer one su garancija kvaliteta.

--francuska
AOC apelation d' origine controlee /odlicna- savrsena/
VDQS vin delimite de qualite superieure/ dobra- srednja/
VINS DE PAYS /skromnija -lokalni znacaj, mogu biti dobra- srednja/

--italija
/ovo sam vec pisao na pocetku dela o italijanskim vinima, procitaj/

ovo ti nece verovatno trebati ali da se zna.....

--francuska
suva -sec
polusuva- demi sec
slatka - moelleux ili liquereux

--italija
suva- secco
polusuva- semi secco
slatka - dolce

:bye:

Poslednja izmena:
villa_rizzardi_amarone_bottle-1.jpg

dobro jutro ljubitelji vina, namerno sam iz opisa italijanskih vina izostavio jedno vino koje bih zeleo da vam predstavim i koje je vredno toga. sa italijanskim vinima tokom dugogodisnjeg rada i zanimanja za vina nisam dolazio u susret toliko cesto kao sa vinima ostatka sveta . razlog je uglavnom sto nisu bila toliko zastupljena na wine listama i u samoj prodaji. pored vec apostrofiranog montepulciana d' abruzza ,vino koje je zaista odlicno je i vino amarone iz dela srednje italije oko verone, originalnog naziva ,amarone della valpolicella .ovo vino se dobija od kombinacije sorti corvina - molinera- rondinella .postoje dve varijacije, jedna recioto / slatko/ i druga amarone /suvo/, vino sa izuzetnom strukturom. kao i sva ostala vina u italiji , ovo vino u okviru DOC valpolicella proizvodi nekolicina elitnih proizvodjaca koji se konstantno bore za primat i cija se vina razlikuju jedna od drugih u nijansama. vino amarone je u samom vrhu prodaje na italijanskom trzistu posle chianti-a. odlikuje ga izvanredan balans tri komponente koje je obicno veoma tesko uskladiti, kiselost- tanini - alkohol, snazna struktura, elegantan poduzi finis, arome prezrelih visanja, duvanskog dima :D, smokava i karakteristicna gorcina /otuda naziv amarone, amaro- gorko ital./ koja se provlaci u tzv. pramenovima aftertaste-a i koji su zanemarljivi ali ipak prisutni,i cine ovo vino zaista posebnim .
vino amarone nije jeftino , u maloprodaji se moze kupiti od 15-25e dok u ugostiteljstvu kosta /vrhunski , 50-70e/, ali verujte zasluzuje svaki potroseni ''e'':D. cena koju nosi je dobrim delom orijentisana prema nacinu proizvodnje i vremenu starosti tj. sazrevanja ovog vina. grozdje se iskljucivo rucno odabira a zatim pazljivo odlaze na trscane prostirke da bi uz prirodnu ventilaciju izgubilo visak vlage , potom se opet rucno odstranjuju bobice koje nisu zdrave i pogodne za dalju obradu i fermentaciju. vino amarone moze da se konzumira vec nakon tri godine ali je prosek konzumiranja koji donosi optimalne rezultate oko deset godina. pojedini proizvodjaci cuvaju svoj amarone proizveden u vintage godinama /dobrim/ po trideset godina. naravno da ova vina nisu dostupna sirem krugu konzumenata i njihova cena je astronomska :mrgreen:
vino amarone poput ostalih ''velikih'' vina italije kao sto su barolo, barbaresco, chianti classico itd, se konzumira najcesce uz crveno meso i divljac, kao i uz bogatije paste sa mesom / parma ham;)/...

:worth:amarone.

Poslednja izmena:
Nedavno sam probao Skovinovo "Makedonsko crveno" koga ima na slici gore.
Ne preporucujem.
Vino ima tup ukus, skoro bljutav, sa jakom crtom gorcine u sebi.

Poslednja izmena:
kilo , dve ili ... ? :p ne isplati se ici bez cisterne :hahaha:
Ja se nadam malo vise od kila, dva ali videcemo koliko prilike dozvole.

Do Soluna sto somuna....ima italijanskih vina i ovde
Pa kada bi se islo samo zbog vina bilo bi preskupo . Ima slazem se ali kad dodas carinu i poreze uvecas cenu vina bar za jednu trecinu a ovako zasto ne?

Poslednja izmena:
Ja se nadam malo vise od kila, dva ali videcemo koliko prilike dozvole.

Pa kada bi se islo samo zbog vina bilo bi preskupo . Ima slazem se ali kad dodas carinu i poreze uvecas cenu vina bar za jednu trecinu a ovako zasto ne?
Nije samo problem u carini i porezima, što nije zanemarljivo Ne idu baš sva vina svuda... ;)

I još jedan koristan savet. Kad pazariš vina vodi računa da imaju na grliću ovu roza etiketu sa hologramom! To nije samo dokaz da su vina sa fiskalne strane u redu, već da su prošla određene kontrole i da su takođe podložna novim rigoroznim državnim kontrolama, sa kojima se Italijani ne šale...

379692577.jpg

Poslednja izmena:

Back