V I N O

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zbog cega postoji potreba da se vina opisuju sa toliko epiteta i pesnickih slika?
Znam da roba treba da se proda i da se kupci privuku, ali enolozi u tome preteruju.
Od opisa svog moguceg i nemoguceg voca do mirisa na zemlju, asfalt, duvan.
Nedavno sam izmedju ostalog procitao za jedno vino da mirise kao sumski proplanci u maglovita jutra?!

Zbog cega postoji potreba da se vina opisuju sa toliko epiteta i pesnickih slika?
Znam da roba treba da se proda i da se kupci privuku, ali enolozi u tome preteruju.
Od opisa svog moguceg i nemoguceg voca do mirisa na zemlju, asfalt, duvan.
Nedavno sam izmedju ostalog procitao za jedno vino da mirise kao sumski proplanci u maglovita jutra?!
Pa od čega bi živeli prodavci magle???? :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
Sećam se jedne degustacije pre puno godina na kojoj je jedan od ocenjivača vino opisao (uz svu ostalu pesničku raspevanost) sa blagim ukusom cimeta, a drugi izuzetno "kompetentni drug" član sa blagim mirisom najbolje Havane (mislio na cigaru). Popadali od smeha i žiri i publika i proizvođači.

Okupi otac, nadaleko čuveni proizvođač vina, na samrtničkoj postelji četvoricu sinova koji treba da naslede porodičnu tradiciju. Slabim glasom im kaže kako pred smrt mora da im otkrije veeeeeeeeelikuu tajnu. Sinovi se nagli nad oca, ne dišu, a otac kaže:
- Sinovi, vino može da se pravi i od GROŽĐA! ;)

Konjak, kojim se Francuzi toliko diče, je proizvod dalje destilacije vina. Manje je poznato da su između dva Svetska rata vodeći proizvođači konjaka, pre svega po kvalitetu, bili Jermeni (Armeni). Na sajmovima širom sveta često su pobeđivali Francuze. Istinita priča koju sam čuo u Jermeniji glasi ovako.
Isprati otac, čuveni proizvođač konjaka sinove na sajam u Pariz. Pripremio im buriće za degustaciju, papire i sve što je potrebno uz njih. Sinovi se vrate iz Pariza, a otac ne može da sačeka vesti...Stariji sin vadi zlatnu medalju i kaže:
- Ovu smo dobili za konjak sa pet zvezdica, a ovu srebrnu za onaj sa tri zvezdice.
Otac zapanjeno pita:
- Pa kako, majku im prevarantsku? Iz istog bureta sam sipao!
Bez obzira na ovo, preporučujem jermenski konjak. Sjajan je. Prave ga čak i od grožđa! :per:

Poslednja izmena:
Secam se da mi je tata davno pricao istinitu pricu.Domacinu na svadbi nestalo vina pa je on pozvao konobare da vidi sta ce i kako ce.Covek isprica svoju pricu i muku sa vinom a jedan od konobara mu rece "Zasto se sekiras imas li vode? Napuni bure vodom i nemas brige" Domacin je tako i uradio a konobar je u bure sa vodom sipao neki prasak od koga je voda postala kao vino i posluzio goste istim napitkom.Niko nije ni primetio razliku. I danas i ako se ne prica o tome firme rade istu stvar ali sa naj jeftinijim "vinima". E sad nije cena garancija da ce najskuplje vino biti i naj kvalitetnije, ali i za vino od 100 din nemoze se ocekivati Bog zna sta.

Secam se da mi je tata davno pricao istinitu pricu.Domacinu na svadbi nestalo vina pa je on pozvao konobare da vidi sta ce i kako ce.Covek isprica svoju pricu i muku sa vinom a jedan od konobara mu rece "Zasto se sekiras imas li vode? Napuni bure vodom i nemas brige" Domacin je tako i uradio a konobar je u bure sa vodom sipao neki prasak od koga je voda postala kao vino i posluzio goste istim napitkom.Niko nije ni primetio razliku. I danas i ako se ne prica o tome firme rade istu stvar ali sa naj jeftinijim "vinima". E sad nije cena garancija da ce najskuplje vino biti i naj kvalitetnije, ali i za vino od 100 din nemoze se ocekivati Bog zna sta.
Meni nije pričao niko, prisustvovao lično na svadbi svoje sestre pre tridesetak godina. Mladoženjin brat od strica, treća generacija koja je držala kafanu pored hrvatskog Karlovca, uz ogromne vinograde i sopstveno prvoklasno vino, dovuče na svadbu bure najboljeg vina za brata. U kuhinji postavi i drugo bure, napuni vodom, namigne nam uz reči:
- Bio juče u Trstu pa se snabdeo "vinom" za buraniju od gostiju.
Iz kese od oko kilograma istrese neki sivkasti prah, promeša par puta velikom varjačom i vrati se u salu. Finale, celu svadbu gosti se ubijali pijući i hvaleći "vino" iz praška. Niko ni da pipne ono "pravo". Nas nekoliko je uživalo u "originalu". Iz radoznalosti sam srknuo i ono drugo. Paaa, da nisam znao o čemu se radi lako bi me prevarili u nekoj kafani... I što reče onaj tata, vino može da se pravi i od grožđa.

Pricao mi je covek koji je nekada radio u "Hepoku" i Mostara da su Italijani dosli kod njih da kupe grozdje. Cudili su se kako im se to isplati zbog transporta i ostalog, pogotovo sto su dogovorili veliku kolicinu grozdja. Italijani su dosli sa nekom masinom koja je iz sire izdvajala vodu, napunili jednu cisternu i otisli. Koliko sam razumeo izvuklji su sve estrahte i secere, a vodu ostavili.
Nesto slicno kao mleko u prahu valjda. Da li se to i danas radi ne znam.

Pricao mi je covek koji je nekada radio u "Hepoku" i Mostara da su Italijani dosli kod njih da kupe grozdje. Cudili su se kako im se to isplati zbog transporta i ostalog, pogotovo sto su dogovorili veliku kolicinu grozdja. Italijani su dosli sa nekom masinom koja je iz sire izdvajala vodu, napunili jednu cisternu i otisli. Koliko sam razumeo izvuklji su sve estrahte i secere, a vodu ostavili.
Nesto slicno kao mleko u prahu valjda. Da li se to i danas radi ne znam.
Naravno da se radi, ali to je labudova pesma u odnosu na ono gore što se radi. Setite se skandala o kome je brujao ceo svet, kada je u čuvenim vinima iz Austrije, Nemačke i Španije pronađen ANTIFRIZ (da, to je ono sredstvo za automobilske motore) u ogromnim količinama. To je verovatno bio dodatak za "buke" da zamiriše kao šumske livade u maglovito jutro! :think:

Ma postoi mali milion primera zlopotrebe i dodavanja raznih stvari a da se to precutkuje. Ista stvar se radi i sa "vocnim" sokovima, hlebom... Medjutim necemo da budemo sumorni ima toliko dobrih vina u kojima vredi uzivati.Skoro sam probala neko vino iz Rajca kod Negotina, a prosle nedelje u restoranu vino vinarije Aleksandrovic i za jedno i drugo mogu reci da su vrhunska. E sad na prolece planiram da se organizujem i posetim Rajac i Aleksandrovic, svratim na rucak, i uzivam u vinima koja su me najblaze receno odusevila :zper:. A ako ima zainteresovanih za isto mozemo da se organizujemo.

Poslednja izmena:
..... zavidim ti unapred chuperak:D inace, nije me bilo iz sasvim opravdanih razloga ovih dana, nadam se da se nije napravilo puno neopravdanih casova?:rtfm: ako se ko i poradovao mojim izostancima moracu da ga razocaram :mrgreen: vino je suvise veliki deo mog zivota da bih prestao da razmisljam i pisem o njemu, naravno i da ga sa radoscu degustiram :p. necemo komentarisati lovacke i ostale price vec cemo se dati sa elanom da saznamo nesto vise o italijanskim vinima srednje i juzne italije....
vino koje treba znati sa podrucja srednje italije je vino nobile brunello. lokalni uzgajivaci oko mesta montalcino prave originalni brunello bez mesanja sa ostalim sortama. ovo vino se pravi od grozdja koje se bere kasno u oktobru , kada je vec potpuno sazrelo sa velikom koncentracijom secera. fermentira se polako i dugo da bi se dobilo sto vise ekstrakta, boje i arome . posle toga odlezava u velikim buradima najmanje cetiri godine. cesto se ovo vino naziva ''herojsko'' vino jer je neobicno jako , napakovano taninima, kiseloscu, ipak zadrzavajuci dobru ravnotezu izmedju ovo dvoje. sledece vino vredno spominjanja je vino montepulciano , istoimena regija i DOC nesto istocnije od postojbine chianti-a. posebno su dobra vina montepulciana sa prefiksom d'abruzzo, koja su specificna po aromi ali veoma pitka i univerzalna vina za svakodnevnu upotrebu /pisao sam nesto prethodno o njima/. veoma vazna tendencija citavog ovog dela italije u 19 veku je bila da se vina cuvaju duze u buradima kako bi se omeksali tanini i vina bila laksa za konzumaciju. moderan nacin proizvodnje, napustajuci stare metode insistira na tome da se vina izbacuju na trziste mladja, tanicna , sa dominantnom primarnom aromom. verovatno u svemu ovome ima uticaja i obrt novca u vinskoj industriji, medjutim vinu kao sto je montepulciano d' abruzzo to samo ide u prilog.
jug italije/ sicilija, calabria, campania,puglia, basilicata/ ima neverovatno dobru klimu za uzgoj vinove loze, kao i veliku raznolikost terroir-a, od krecnjacke ''crvenice'' sicilije , lave u okolini vesuva pa do plodne zemlje puglie. ova raznolikost terena daje u svakom slucaju i raznoliku paletu aromi sto je veoma karakteristicno za jug italije.nabrojacu nekoliko vrsta vina koja su posebna za ovaj deo.taurasi je vino basiciliate i u potpunosti odslikava vina juga, tamno, siroke palete sa teskim viskozitetom. sorta od kojeg se pravi ovo vino je aglianco koja je grckog porekla. najpoznatije je svakako aglianco del vulture. calabria ima jaku reputaciju proizvodjaca i najpoznatije vino regije je vino ciro. najpoznatije desertno vino potice sa juzne obale calabrie i to je slatki, parfemisani greco de gerace. u regiji puglia proizvodi se od negroamara crvena vina leverano, copertino i squinzano sva podjednako dobra. puglia je takodje i domovina sorte primitivo, koja daje full bodied vina sa kapacitetom dubokog starenja. italijani i dan danas tvrde da je kalifornijski zinfandel ustvari autohotni primitivo iz puglie. sicilija je zahvaljujuci velikim drzavnim kreditima uspela da ovo ostrvo pretvori u pravi raj za vinogradare. siciijanska vina su danas siroko poznata. DOC etna zahvaljujuci odlicnom polozaju i vulkanskoj zemlji proizvodi zaista dobra vina , barone vilagrande npr. bela i crvena. velika vecina vina sa sicilije su tipa ''tavola'' najvise zbog toga sto velike zadruge otkupljuju vina od vinogradara koji nisu u mogucnosti da sami proizvode, pa se vina u zadrugama blendiraju iz razlicitih izvora.moram napomenuti da se moja opaska o kvalitetu ''tavola'' vina iz uvodnog dela o vinima italije svakako ne odnosi na sicilijanska . vina kao sto su corvo iz okoline palerma, cerasuolo i malvasia su tipicna vina ovog dela italije. desertno moscatos sa malog ostrva uz siciliju panteleria ,je odlicno vino za sladokusce i poklonike desertnih vina.

Poslednja izmena:
Masciarelli-MontepulcianoAbruzzoMar-1.jpg

mali kuriozitet vezan za pokrajinu d'abruzzo je da je jedan od najvecih
proizvodjaca i poznavalaca vina ,pok. gianni mascarielli nazvao seriju
svojih vina po supruzi marini cvetic koju je upoznao i ozenio u hrvatskoj
kasnih osamdesetih godina. po njegovim recima ona mu je najvise
pomogla da od skromnog proizvodjaca u regiji d'abruzzo postane jedan
od najvecih u citavoj italiji sa vinogradima na preko 400 hektara i godisnjom
proizvodnjom vina od 3 do 4 miliona flasa ,koje uglavnom izvozi po citavom
svetu.

:ok:za marinu...

Ma postoi mali milion primera zlopotrebe i dodavanja raznih stvari a da se to precutkuje. Ista stvar se radi i sa "vocnim" sokovima, hlebom... Medjutim necemo da budemo sumorni ima toliko dobrih vina u kojima vredi uzivati.Skoro sam probala neko vino iz Rajca kod Negotina, a prosle nedelje u restoranu vino vinarije Aleksandrovic i za jedno i drugo mogu reci da su vrhunska. E sad na prolece planiram da se organizujem i posetim Rajac i Aleksandrovic, svratim na rucak, i uzivam u vinima koja su me najblaze receno odusevila :zper:. A ako ima zainteresovanih za isto mozemo da se organizujemo.
Evo prvog dobrovoljca. Iako sam se dobar deo života mlatio po Italiji, dobro su mi poznate Rajačke pivare! :super:

nice 2 see you 2, proko....
nego...reci ti meni, jesi ti kuvar ? ako ne vara tvoj thumb ? pa da udruzimo snage :hahaha:

zanatlija sam, pravim najbrze glisere u drzavi :)
a u slobodno vreme kuvam, letim jedrilicom i skacem padobranom :cool:

kuvam iz ljubavi, imam dve zidane i jednu pokretnu "furunu"
pecem pizze na drva ispod jednog minuta,, pravim kobaje, kulene, susim slaninu, sunke, ribe,....

slobodno biraj na koju cemo "temu" da ukrstimo varjace :))))

u bre ljudi zavrte mi se u glavi od ovolike nauke.nego ono sto mene zanima sad pred slavu to je da mi neko preporuci koja vina da kupim kad udjem u Rodic ili Tempo.Ja licno kao nepoznavalac istorije vina i kao laik volim makedonska i jednom ali samo jednom sam imala priliku da se odusevim belim vinom u flasici od 250ml iz slavonije iz jednog porodicnog podruma.Tad sam shvatila da belo vino nije samo za spricer.

dakle,osecaj na nepcima bih ostavila za neka vremena kad ne budem osecala po dzepu,pomozite mi sa izborom dobrih domacih ili makedonskih vina a da me ne lupi mnogo po dzepu,zanima me neka cena oko 300 din i da su flase od 0.75 toliko i ja znam da se ta vina razlikuju od onih u flasama od lit.Hvala vam unapred.

Ne brini, vino nije za pijandure. Oni gađaju nešto drugo. I slobodno razmišljaj. Povešćemo i tvog dragog i moju dragu, pa neka uče... :hahaha::hahaha::hahaha:
Ma to si u pravu ja od alkohola jedino podnosim vino sve ostalo nije po mom ukusu.Nek se uce nece im skodit ;).
Daco pogledacu kasnije ponudu maxi-ja pa ti javljam sta je po mom ukusu,mada ja Makedonska vina ne volim nekako su mi previse kisela

Stvarno bi bilo divno dati mi predlog sta da iznesem pred goste koji takodje nisu neki svetski putnici i ne verujem da su i oni videli dalje od crnogorskog vranca.Kad smo generacija koju su ratovi sasekli,a mi ostali cekajuci ne znam ste,elem morska riba nece biti na trpezi,posto moji gosti nisu ljubitelji iste.Znam da cu imati naravno sarana,somovinu i pastrmku sto dimljenu sto pecenu.Sta ide uz njih?I kako da znam kad je vino dovoljno ohladjeno.Ja cu sad ovde ko moja drugarica Zadovoljna Domacica za puter:D

Pa u principu uz ribu, najbolje idu bela vina (moze i rose ja ga licno ne volim), mozda da uzmes neki sauvignon blanc , chardonnay... Sto se tice toga kako da znas dali je vino dovoljno hladno,to zavisi od tvojih gostiju.Neki vole hladnija a neki kada su malo toplija vina.U svakom slucaju preporucujem ti da kupis posudu za pice, napunis do pola ledom i ako tvoji gosti vole hladnije vino, stavis je na sto sa vinom(mogu dve flase da stanu sigurno).Nije ona nista preterano skupa a znaci dosta.

Back