v.a.s.p.i.t.a.v.a.nj.e.

E, kad smo kod psovanja. Znam da svako dete mora da prodje kroz fazu izgovaranja ruznih reci. Mene interesuje kada nastupa ta faza, oko koje godine, i kako ste se izborili sa istom? Moj Stefan sa svoje nepune 2 god. zna da kaze MARS.Mislim da to nije strasno i na kraju krajeva to je cuo od mene i muza - uh, sad cemo ispasti losi roditelji. Ali sta kad pocne da tera u ku...rac, da psuje mamu itd. Ja se jezim kada cujem svekra kako psuje oca, boga, crkvu i sl. Moja svekrva ima obicaj da kaze Jbm mu majku, dok baba ima najruzniju psovku Jbte tata u guzu ...:dash: I mene sramota dok ovo pisem.
Kako ste se vi izborili sa tim?

najbolje je da se ne psuje pred detetom, to svi znamo, ali pošto je to teško izbeći, uvek se nađe neki deda ako ništa drugo komšija koji će namerno, a kao šale radi, učiti dete da psuje
e ja sam smislila, za sad je efikasno, bar kod starijeg
ja njemu lepo kažem : znaš, sine, reči kao što su: jbm ti mater,a u krc itd, to su ružne reči, mi ih ne koristimo, a ako nekg čuješ da te reči priča, ti mu slobodno reci da je to sramota
dete ne samo da ne psuje, već zaista priča da je to sramota, ako čuje neku ružnu reč
bar za sad
mlađi takođe ne psuje
( uzrast 3 i 5 god)
ali najvažnije da roditelji ne psuju, a ako čuje druge da psuju, brzo će i zaboraviti šta je čulo

Нисте схватили, на причају о било чему уз чај, већ је мама одредила време када се МОРА причати о лепом понашању. Тада причају о бонтону, лепим речима, и како то изгледа "ружно понашање". У лепе речи спадају: молим, хвала, дивна вам је супа,...:roll:
Иначе, никада раније нису пили чај у 2 сата, кренули су да га пију када је мама донела тај ритуал у њихов дом. :neutral:
Има промене, мала стварно говори хвала, молим... Али то ради и моје дете, само ја га нисам "тренирала" чајом у 2. Додуше, моје дете јесте млађе, и не може да се пореди са њом, и даље не похваљује јела и сличне ствари, али и зашто би то радило дете од шест година?
Мала није опуштена у гостима као моја ћерка, што се мени не допада. Све иде механички, и знам напамет шта ће да каже, и сада и следећи пут у гостима.:roll:
Зар не би било лепше да мајка и ћерка имају разговоре када им наиђе жеља, и да причају о другим стварима, а не да јој неко стално исто понавља.
Претпостављам да мала једва чека да скине лепо понашање са грбаче, и да проба прву псовку.:roll:

Мени се допада тај чај као неки зајендички ритуал где ће се чалнови породице окупљати и посвећивати једни другима, али ми се не допада што је тема разговора наметнута унапред. Дете ће се брзо сморити и то ће му псотати дављење.

Нама трима је вечера обично време када разговарамо о свему што нам се десило у току дана, коментаришемо догађаје, људе, причамо о својим проблемима у школи, на послу... Често те разговоре искористим као повод и да нешто ново науче (пре неко вече смо случајно дотакле Први светски рат па смо још сат и по после вечере причале, то јест ја њима причала, о одбрани Београда, повлачењу преко Албаније, Солунском фронту...а синоћ смо причале о кондомима, јер сам као шлагворт искористила догађај да је један ученик јуче донео кондоме у школу...)

Мени се допада тај чај као неки зајендички ритуал где ће се чалнови породице окупљати и посвећивати једни другима, али ми се не допада што је тема разговора наметнута унапред. Дете ће се брзо сморити и то ће му псотати дављење.

Нама трима је вечера обично време када разговарамо о свему што нам се десило у току дана, коментаришемо догађаје, људе, причамо о својим проблемима у школи, на послу... Често те разговоре искористим као повод и да нешто ново науче (пре неко вече смо случајно дотакле Први светски рат па смо још сат и по после вечере причале, то јест ја њима причала, о одбрани Београда, повлачењу преко Албаније, Солунском фронту...а синоћ смо причале о кондомима, јер сам као шлагворт искористила догађај да је један ученик јуче донео кондоме у школу...)

Када се мој муж увече врати кући, ја и он седнемо и причамо догађаје са посла, и у напред знамо да ће она доћи и причати шта јој се десило у вртићу, ваљда жели да се убаци у разговор.:mrgreen: Онда ми њу слушамо, док не дође време за спавање.
Она је и даље мала за неке озбиљније теме, и неке дуже разговоре, али мислим да ће, када мало порасте, ово причање и препричавање догађаја прерасти у праву породичну дискусију...:)

Sad mi pade napamet ono sto je Becky spomenula kao svoj strah - da se negde ne ogresimo o njih. Lepo vaspitati dete ne znaci imati obavezan termin za pricu o tome, meni to lici na dresuru. A dresura jeste greh. Pricati stalno sa njima - ne samo u 2 uz caj je neophodno. Zasto to mora da ima takvu formu? I da budem iskrena, ja bih se takve dresure bojala, strah bi me bio da mom detetu cas vaspitanja do.pi.zdi pa da krene u tezak inat. Mi nasoj cerki vec sad govorimo "izvoli", "hvala", "molim te" iako nema jos ni godinu dana. Mi smo lepo vaspitani ljudi pa se nadam da je to dovoljno da na nju to prenesemo.

Питам ја А. да ли жели да купи хлеб. Одговор:Не.:roll:
Ја онда идем другом методом: А. иди купи хлеб.:neutral:
Рачунам отићи ће ако је не питам да ли жели, већ јој наметнем.
Одговор: НЕ МОГУ!:roll::cool: Продрала се и наставила да се игра.:manikir:
Иди купи хлеб, јер нећемо имати шта да једемо!
Она ТУЖНО каже: а неееееее!:(:(:( :roll::roll::roll:
Онда ми је остала само једна опција: можеш да испразниш машину за судове или да купиш хлеб, па ти бирај!:neutral:
И ја рачунам да ће отићи да купи хлеб, али не. Отишла је да извади тањире из машине, а ЈА идем да купим хлеб.:neutral::roll:

Да ли сам добро поступила? Не знам. Али шта да радим, ако неће...
Нисам за неко застрашивање, али не могу овако до краја живота...:think:

Sad mi pade napamet ono sto je Becky spomenula kao svoj strah - da se negde ne ogresimo o njih. Lepo vaspitati dete ne znaci imati obavezan termin za pricu o tome, meni to lici na dresuru. A dresura jeste greh. Pricati stalno sa njima - ne samo u 2 uz caj je neophodno. Zasto to mora da ima takvu formu? I da budem iskrena, ja bih se takve dresure bojala, strah bi me bio da mom detetu cas vaspitanja do.pi.zdi pa da krene u tezak inat. Mi nasoj cerki vec sad govorimo "izvoli", "hvala", "molim te" iako nema jos ni godinu dana. Mi smo lepo vaspitani ljudi pa se nadam da je to dovoljno da na nju to prenesemo.

Слажем се.

Eh, zamisljam sebe u toj situaciji, pa bih pokusala ovom metodom
Opcija 1
A sta da sam ja bolesna i da ne mogu da odem i kupim hleb, jel bi otisla?
Racunam s odgovorom da bi, pa bi rekla e dobro, nisam bolesna, ali sam jako umorna, a ako se ne odmorim onda cu i da se razbolim, stoga te molim da odes po hleb.

Opcija 2
Rekla bih da ja stvarno nemam snage da idem po hleb i da je vreme da me odmeni u tome, a ako nece ostacemo gladni pa nek bira

Mada, mislim da metoda 2 nije bas najbolja

Питам ја А. да ли жели да купи хлеб. Одговор:Не.:roll:
Ја онда идем другом методом: А. иди купи хлеб.:neutral:
Рачунам отићи ће ако је не питам да ли жели, већ јој наметнем.
Одговор: НЕ МОГУ!:roll::cool: Продрала се и наставила да се игра.:manikir:
Иди купи хлеб, јер нећемо имати шта да једемо!
Она ТУЖНО каже: а неееееее!:(:(:( :roll::roll::roll:
Онда ми је остала само једна опција: можеш да испразниш машину за судове или да купиш хлеб, па ти бирај!:neutral:
И ја рачунам да ће отићи да купи хлеб, али не. Отишла је да извади тањире из машине, а ЈА идем да купим хлеб.:neutral::roll:

Да ли сам добро поступила? Не знам. Али шта да радим, ако неће...
Нисам за неко застрашивање, али не могу овако до краја живота...:think:

QQQ..onda sam ja stvarno hitler :( Mi jos nismo dogurale do hleba,al kad joj kazem:Molim te,idi mi donesi cipelice da obujem Nikolu (naglasavam da uvek kazem molim te,hvala,izvini i izvoli-to su cetiri carobne reci:)) a ona kaze necu ili ne mogu,ja sam ponovo procedim kroz zube i pogledam je..Uvek me poslusa..

Eh, zamisljam sebe u toj situaciji, pa bih pokusala ovom metodom
Opcija 1
A sta da sam ja bolesna i da ne mogu da odem i kupim hleb, jel bi otisla?
Racunam s odgovorom da bi, pa bi rekla e dobro, nisam bolesna, ali sam jako umorna, a ako se ne odmorim onda cu i da se razbolim, stoga te molim da odes po hleb.

Opcija 2
Rekla bih da ja stvarno nemam snage da idem po hleb i da je vreme da me odmeni u tome, a ako nece ostacemo gladni pa nek bira

Mada, mislim da metoda 2 nije bas najbolja

@JLJVAli ti u oba slucaja isprepada dijete,ili ces se razboliti ili cete pocrkati od gladi!:sad2:

@mpo
ja mislim da si dobro postupila,znaci nesto je morala da uradi i jedno je uradila,bilo bi gore da si ti jednostavno otisla kupiti hleb i pustila kraju!

Ja sam pokusala objasniti starijem da svako ima neku obavezu,da bi nama dobro dosla pomoc i da bi mi tako imali vise vremena da se igramo sa njim!
Nabrojala sam poslove i pitala sam sta bi on od svih tih poslova preuzeo na sebe,izabrao je postavljanje stola! I za sada samo to radi jer je jos mali a kasnije ce da dobije i svoju sobu...

QQQ..onda sam ja stvarno hitler :( Mi jos nismo dogurale do hleba,al kad joj kazem:Molim te,idi mi donesi cipelice da obujem Nikolu (naglasavam da uvek kazem molim te,hvala,izvini i izvoli-to su cetiri carobne reci:)) a ona kaze necu ili ne mogu,ja sam ponovo procedim kroz zube i pogledam je..Uvek me poslusa..

Упс, ја сам још гори Хитлер. :confused:

У таквим ситуацијама кажем само вррррло озбиљним гласом:''Бројим до три: један, двааааа...'' и углавном пре 3 оне ураде оно што треба.
Не знам шта иде после 3, али је ваљда сам захтев тако ултимативно постављен довољан знак да нема даљег пренемагања!

Упс, ја сам још гори Хитлер. :confused:

У таквим ситуацијама кажем само вррррло озбиљним гласом:''Бројим до три: један, двааааа...'' и углавном пре 3 оне ураде оно што треба.
Не знам шта иде после 3, али је ваљда сам захтев тако ултимативно постављен довољан знак да нема даљег пренемагања!

NIsi,imam i ja to odbrojavanje do tri :) Jednom samo sam dosla do trojke da ona nije htela da reaguje i mislim da pamti posledice..

Ма ниси, него кажем ти, не волим метод застрашивања. Није ништа хитно, па се са њом препирем, али када немам времена за то лепо се продерем и послуша...:neutral: Али овај начин мрзим, јер не волим да решавам проблем тиме што сам ја већа и снажнија од ње, али некад стварно немам избора...:roll:

elleonora: Јесте, добила је нешто да ради, али смо замениле послове. Додуше, можда то и није толико лоше...:D Мислим да ти послови једном морају да јој прерасту у навику, да купује хлеб, поставља сто, али како то да постигнем ако она ради моје, а ја њене послове...

Ја сам против бројања. Дете не зна шта је после три, па се плаши. Али ја када се продерем, мислим да је не уплашим већ стварам код ње слику о томе да сам љута и она ваљда и сама скапира да не треба још више да ме разљути. Мада овај метод све ређе и ређе користим.

Ја сам против бројања. Дете не зна шта је после три, па се плаши. Али ја када се продерем, мислим да је не уплашим већ стварам код ње слику о томе да сам љута и она ваљда и сама скапира да не треба још више да ме разљути. Мада овај метод све ређе и ређе користим.

hm,mozda jesi u pravu,mada moji znaju sta je posle tri :) mada,ne bih se slozila oko dranja..:) ipak,mislim da mora da me poslusa,jer ni meni nije tesko milion puta da je usluzim pa ocekujem od nje da kad nesto trazim od nje,a toliko je malo toga-to i uradi,bez prigovora :)

skroz se slazem,mojoj smizli je cak jedna od prvih reci bila hvala ,
a sto se tice te dresure,ne razumem kako je zena uopste dosla na tu monstruoznu ideju i koliko sam skapirala to radi vec 3 godine,kako se bre ne smori vec jednom i zivo me zanima sta toooooooliko ima da prica detetu o lepom ponasanju
meni zao tog deteta
naravno da svaki normalan roditelj zeli da razgovara sa svojim detetom ali zar ne treba pratiti interesovanja tog tog deteta i da svaka ta prica treba da je spontana i opustena a ne da gusi i ubija u pojam

И ја не знам шта је после три, па се плашим шта би било да сам одбројала до краја! :whistling:

( Празне пушке боје се и онај у кога је уперена, и онај ко је држи...)

Mačkice, šta bi sa obdaništem?

Nisam nigde videla da li si pisala, jel bilo dodatne traume?
Da li si pričala sa vaspitačicama, da li su ga kažnjavale itd...

Pitam zato što sam se malo uplašila, ako je dete istraumirano zbog kazni u obdaništu pa se tako čudno ponaša, kakvo je to onda kažnjavanje? :sad2:
Iskreno, ne znam.
Preko vikenda je sve bilo u redu, u pon. ujutro mu se baš nije mililo da ide; ali već kad sam došla po njega sve je bilo u redu; i on se lepo ponaša i kod kuće i raspoložen je; i priča i prepričava šta su radili, pevali, šta je jeo, s kim se igrao....
Pitala sam vaspitačicu da li se nešto čudno dogodilo prošle nedelje, recimo u četvrtak :whistling: Ona me belo pogledala, kao pa verovatno nije, ako vam nismo tada rekli; kao kako ja sad mogu da se sećam ... blblaa...
Ako sledećeg puta bude bilo, pretpostavljam da ću ranije da reagujem sa pitanjem, nego sad nisam iz prve povezala to njegovo 'ludilo' sa školicom...

Nego, ljudio, stvarno vaša deca nisu nikad ni iz radoznalosti sačekala da vide šta će biti posle tri??? :think: Lako je vama :lol: Šta ćemo mi sa ovom našom preradoznalom decom :dash:

:super: Upravo sam to i ja mislila...Svidja mi se prica o kondomima i tvoj uvod.
I ja to praktikujem. Stefan vec zna da kada nesto daje kaze izvoli, kada nesto uzima kaze hvala, a kada pogresi kaze izvini. Meni je to jako lepo...

Hvala, izvoli,molim umesto Aaa?,i slicno su elementrane stvari ali mene nesto drugo strasno nervira.:evil:
Ja sam omutavila pricajuci kako treba da se jede..ne rukama,salveta pri ruci,hleb se ne grize i sve to tako..a onda vidim da ih u vrticu ama uopste ne opominju za takve stvari.Vazno je samo da deca jedu...I tako borba sa vetrenjacama traje.Kod kuce jedno a u vrticu linijom manjeg otpora...Na snimku sa zimovanja takodje vidim ruke u supi do lakata...Uzas,uzas...

Mi smo jos uvek kod elementarnih stvari...:) Stefan jos ne zna da prica, ali ovo zna da kaze...Inace sto se tice jela, kod nas je obrnuto, on je u vrticu naucio lepo da jede. U pocetku kada smo dolazili po njega bio bi sav izmazan, i po rukavima, i po majici, i oko kragne na majici, nekad cak i po kosi. Sada vise nije umazan. Naucio je lepo da jede sa viljuskom, kasikom, do tad sam ga ja uglavnom hranila. I kad se umaze samo digne ruke gore i tako drzi dok ga ne obrisem, a ako mu curne iz usta fino uzme salvetu i obrise se sam.
Mi muku mucimo sa brisanjem nosa. Posto mu stalno curka on lepo obrise rukavom ( sto ga je naucio kum pametni ). Onda mu ja stavim maramicu u dzepic i kazem da obrise maramicom, a on nekad uzme maramicu, ali uglavnom za to mu sluzi rukav.

Obozavam kumove,babe, dede i ostale pametnjakovice...sto su prepuni kreativnih resenja za neke stvari,Ja umem da budem jako ne prijatna u tim situacijama...vaspitavaj svoje dete, moje ostavi meni pa neka je i naopako...
Imam kumove koji nemaju decu,ne postizavaju od landranja po belom svetu da ih naprave a cini mi se da im se i ne zuri,sve misle nesto vazno negde propustaju...Kada se svrte u Bgd imali su obicaj da traze da im dam devojcicu na jedno popodne ili na ceo dan da se malo valjda igraju mame i tate:roll:...Ona se uvek radovala da ide sa njima jer je taj dan uvek drugaciji,setnje,restorani,poslasticarnice,kafici,kupovina..
.A onda se pocelo sa preterivanjem....
Ona je dolazila kuci sa punim kesama i sa nekim pricama tipa:meni je kum rekao da ce mi ostaviti one njegove slike i da ne moram skolu da ucim jer sam lepa pa mogu da budem manekenka.:eek:..to je bilo bas letos.Kum je kolekcionar slika ali kakve to veze ima sa mojim detetom...Drugi biser je bio kada joj je kuma kupila cipelice od mnooogooo para koje sam insistirala da vrate odmah sutra jer ne vidim razlog najpre da joj ih ona kupuje a pre svega ne tako skupe.To nije za petogodisnju devojcicu..Onda sam im lepo rekla da mi miniraju vaspitanje i odnos prema stvarima i da imaju zabranu druzenja sa njom do doljnjeg...nije im bilo pravo al racunam pametni su ljudi shvatice da je to za njeno dobro...
Nismo se culi od septembra,dakle jos uvek nisu shvatili..:confused:

E sad da vam kazem nesto za brojanje do tri, kao dete koje je disciplinovano tom metodom.

Imam 35 godina i jos uvek se na JEDANNNNN ............. DVAAAAAAAAAAAAAAAA...........jezim! Nikada nisam docekala TRI, valjda zato sto je moja majka praktikovala i rasirene nozdrve. Ja stvarno ne znam da li svi prosvetni radnici, ukljucujuci moju dragu majku, upotrebljavaju tu istu metodu, ali samo da vam kazem da ostavlja trajne posledice. Ono sto dolazi posle TRI dete dozivljava kao nesto strasno i nepoznato i jako ga se plasi./ Generalno ono sto je neizgovoreno najvise plasi (e samo to uradi pa ces da vidis!).

Majke cija deca cekaju tri bez straha nagradjujem sa po poencicem.

Dobro.
nego kakve sad veze ima psovanje sa malogradjanstinom?:dontunderstand:
pa vidi... mama koja vestacki zeli da joj dete bude nobles, tj. forsira neke manire je malogradjanka, pogotovo sto se ta ista mama sama zgrazava na neciju finocu... jel, ne znam sigurno da je tako, ali sanse su 90% da je ona jedna od onih sto se snebivaju iza ledja meni i slicnima

anyway, bitno je kako se ponasamo pred nasom decom, zapravo to je bila poenta mog posta... jer nisam stigla da vam crtam, ali moglo se zakljuciti
moji roditelji meni nisu govorili da ne psujem ili da lepo pricam, ali sam ja to naucila
malo su se mucili sa mojim personalitijem jer nije bio po JUS-u, niti je jos uvek, ali boze moj... ne mozes da ispostavis listu zelja i preferencija Rodi da ti isporuci dete po specifikacijama

Bas juce sam se smejala samoj sebi gledajuci sta radi moj sin... on sve uci od mene, tj. njemu je zakon svaka moja ludost. I tako ja gledajuci njega shvatam koliko sam smesna u nekim stvarima... jer te neke stvari radim skroz bez razmisljanja.

Back