v.a.s.p.i.t.a.v.a.nj.e.

Meni takvo ponasanje lici na neki revolt...Ili na krajnju razmazenost.
............

A ja se naježim kad čujem da je dete RAZMAŽENO........ Ha jaoooooo šta mu to dođe ,,razmaženo" - raspušteno mogu da progutam, ali ,,razmaženo" mi zvuči kao privilegija, kao nešto ok - al se generalno ne koristi da bi se reklo da je nešto ok nego da nešto nije ok - šta znači to ,,razmaženo dete"?

Pa ako ti je lakse mogla sam da upotrebim i taj termin nego je meni nekako rogobatniji..raspusteno dete ili ti napusteno ili ti vaspitno zapusteno...sve crnje od goreg.
Razmazeno je nekako manje prekorevajuce s obzirom da sam isti iskoristila za tudje dete.
Elem razmazeno j dete nije svako ono dete kome je pruzeno previse ljubavi i paznje(prva smatram da ljubavi i paznje nikad nije na odmet!) nego ono koje je postedjivanjem na razne nacine postalo samovoljno,nesigurno,sebicno..hirovito i besno bez razloga.
Deca se razmazuju:roll:tako sto se udovoljava svakom njihovom prohtevu i sto im je sve dostupno i omoguceno.Takva su deca popustljivih roditelja,
Kasnije se samo njima to obija o glavu.

Pa nas posao jeste da im postavljamo ogranicenja - njima su ogranicenja potrebna, oni ne smeju osecati u periodu kad za to nisu spremni, da sami donose odluke i da te odluke nose odgovornost. Zato smo mi tu da ih tome ucimo, da im podizemo nivo tolerancije na frustraciju i pustimo ih kad budu odrasli.

Ali ne smemo zanemarivati ni njihove karaktere, svako od nase dece je na svoj nacin kolerik i na svoj nacin flegma.

Pa ako ti je lakse mogla sam da upotrebim i taj termin nego je meni nekako rogobatniji..raspusteno dete ili ti napusteno ili ti vaspitno zapusteno...sve crnje od goreg.
Razmazeno je nekako manje prekorevajuce s obzirom da sam isti iskoristila za tudje dete.
Elem razmazeno j dete nije svako ono dete kome je pruzeno previse ljubavi i paznje(prva smatram da ljubavi i paznje nikad nije na odmet!) nego ono koje je postedjivanjem na razne nacine postalo samovoljno,nesigurno,sebicno..hirovito i besno bez razloga.
Deca se razmazuju:roll:tako sto se udovoljava svakom njihovom prohtevu i sto im je sve dostupno i omoguceno.Takva su deca popustljivih roditelja,
Kasnije se samo njima to obija o glavu.

Nemam vise municije, ali si svakako ponovo zasluzila:ok:

S jedne strane se nadam da si u pravu, ali s druge... Ovako ja razmišljam - ako on nije osetio neku lošu (znači - da on oseti kao lošu) posledicu svojih dela, ne znam kako bi naučio da nešto nije u redu Ili, šta na primer da jeste pokvario taj televizor; mislim kako on može da ga vrati u pređašnje stanje?

Kako - 'svrha kažnjavanja je da dovede stvari u pređašnje stanje'; šta je onda kazna bez crtaća, bez kompjutera, izlasci i sl. Kakve se već kazne upotrebljavaju, izuzimajući batine???

Уф, сад си ме затекла!:confused:

Не знам, никад (до сада) није било потребе да кажњавам децу ускраћивањем нечега. (Додуше, прошле недеље сам запретила укидањем џепарца ако се не поправи четворка из историје - и одмах је била поправљена!)
Ја сам причала о обичним дечијим несташлуцима и киксевима.

Е сад, ако је тако ко што кажеш - и мени то личи на неки бунт. Можда је само фаза, а можда је због нечег незадовољан. Додуше, деца често знају да привлаче негативну пажњу ако осете да више нису центар свих збивања...

Мораш полако и пажљиво посматрати и испробавати разне методе.

Оно што пали код другог детета - код твог можда неће, и обрнуто.

Код моје деце увек палио озбиљан (врррло озбиљан) разговор, одлучним и строгим гласом и изричита забрана:''Не! То не сме да се ради!''
...Али, то су ипак девојчице, можда су мало ''лакше'' за ''дресуру''. ;):lol:

Ja sam danas malo "vaspitavala"...:roll:
Od kako sam je uzela iz vrtica nesto je rondala,njakala i vukla se ko prebijena macka kukajuci na boraniju iako sam joj rekla da ne mora da je jede nego samo meso i salatu...
Onda je gundjala sto mora na glumu,pa je onda vukla hulahopke do iznemoglosti prilikom skidanja,i kao slag na tortu izvlaceci cebence da se pokrije zakacila je svecnjak tezak poprilicno koji me je svojim padom isterao iz pameti kako sam bila u kupatilu..Mislila sam ko zna sta se desilo..a oborla ga je jer je vukla cebence zevajuci u TV umesto u to sto radi...
Onda sam izasla iz kupatila i jako udahnula...
Poprilicno sam bila glasna i nadam se jasna,dobila je zuti karton bez prava zalbe na sve prohteve i fantaziranja do srede...
Komentar:Ni jedna majka ne maltretira svoje dete kao ti mene...
O sunce li ti tvoje....

Juce je i moja cerka dobila jednu vaspitnu.
Kako joj je preslo u naviku da me masira da joj ja pomazem oko domaceg, juce je trazila da joj bojim nesto za skolu i ja sam odbila. Naravno, protest je momentalno usledio. Ja sam joj rekla - pomoci cu ti da resis taj zadatak koji si rekla da ne razumes, ali da bojim necu, da li me razumes - NECU! Jel ja moram to da radim - ne moram? I ti ako neces da obojis nemoj. U redu je da ti nekad pomognem, ali da svaki put trazis da ti BOJIM ne dolazi u obzir.
Onda je krenula salva protesta kako sam ovakva i onakva i kako nece sa mnom da prica.
Tu je pozvao mm da cuje celu situaciju i rekao joj da na bojenje zaboravi da joj rade odrasli, a da donese zadatak da joj pokazemo. Objasnila sam joj zadatak i uradile ga zajedno, a onda je otisla u sobu jos uvek malo ljuta. Proslo je jedno pola sata i pred veceru je dosla do mene i rekla mi: Mama, izvini za ono sto sam se svadjala s tobom. Ja joj kazem - U redu je, nisam ljuta, ljudi se posvadjaju, pa pomire, ja tebe volim i kad se svadjamo, sta sad. -Izvini, molim te. -U redu je srce, prihvaceno izvinjenje, ljudi se svadjaju, mire i tu nema nista neobicno, nemoj oko toga da se sekiras.

super si odreagovala,mislim da uvek ima više efekta ako smireno ali značajno kažeš šta je loše uradila,nego vičeš za svaku sitnicu(na žalost mnogi roditelji to rade),pa dete na kraju ne zna da oceni kada je nešto ozbiljno loše uradilo,ili je to bio neki kiks koji se može desiti bilo kome...
treba biti veoma strpljiv i u situacijama kada već izduvni ventil pišti ni onda ne smemo da izgubimo kontrolu prvenstveno nad sobom,sopstvenim emocijama da bi ispravno postupili u objašnjavanju i određivanju granica šta se sme a šta ne...

Ja sam danas malo "vaspitavala"...:roll:
Od kako sam je uzela iz vrtica nesto je rondala,njakala i vukla se ko prebijena macka kukajuci na boraniju iako sam joj rekla da ne mora da je jede nego samo meso i salatu...
Onda je gundjala sto mora na glumu,pa je onda vukla hulahopke do iznemoglosti prilikom skidanja,i kao slag na tortu izvlaceci cebence da se pokrije zakacila je svecnjak tezak poprilicno koji me je svojim padom isterao iz pameti kako sam bila u kupatilu..Mislila sam ko zna sta se desilo..a oborla ga je jer je vukla cebence zevajuci u TV umesto u to sto radi...
Onda sam izasla iz kupatila i jako udahnula...
Poprilicno sam bila glasna i nadam se jasna,dobila je zuti karton bez prava zalbe na sve prohteve i fantaziranja do srede...
Komentar:Ni jedna majka ne maltretira svoje dete kao ti mene...
O sunce li ti tvoje....

pa moraš ponekad da budeš jasna i glasna,naročito u tom godištu,kada još idu u vrtić,koncentracija im se raspršuje na sto strana...ona je izvršavala "komandu" da se pokrije ćebencetom,ali je toooooooooooooooooooooooooliko bilo interesantno ono na TV-u,da se jednostavno zaboravila...i naravno u ovakvim situacijama može doći i do ozbiljnih potreba...e onda treba biti upravo jasan i glasan(ne agresivan) da se malo trgne i shvati da mora već i ona da bude više koncentrisana na ono što radi...

Ja sam ovo što mačka piše primetila kod gomile dece. Pogovoto devojčica; kad odem kod kumova, čoveče njihove ćerkice; ma, krene da piški pa zastane i zablene se u tv... I tako je u stanju da stoji sa do pola spuštenim pantalonama 15 min... I svaka radnja traje minimum pret puta duže nego što bi trebalo

Ja sam ovo što mačka piše primetila kod gomile dece. Pogovoto devojčica; kad odem kod kumova, čoveče njihove ćerkice; ma, krene da piški pa zastane i zablene se u tv... I tako je u stanju da stoji sa do pola spuštenim pantalonama 15 min... I svaka radnja traje minimum pret puta duže nego što bi trebalo

Ух! :sad2:

Причај ми о томе! :( :lol:

Ја сам својевремно чак и отворила тему о томе овде на Дому, а зове се Одуговлачење.

http://forum.krstarica.com/threads/93073
Могу књигу о томе да напишем с обзизром на искуство са старијом ћерком. :( :lol:

super si odreagovala,mislim da uvek ima više efekta ako smireno ali značajno kažeš šta je loše uradila,nego vičeš za svaku sitnicu(na žalost mnogi roditelji to rade),pa dete na kraju ne zna da oceni kada je nešto ozbiljno loše uradilo,ili je to bio neki kiks koji se može desiti bilo kome...
treba biti veoma strpljiv i u situacijama kada već izduvni ventil pišti ni onda ne smemo da izgubimo kontrolu prvenstveno nad sobom,sopstvenim emocijama da bi ispravno postupili u objašnjavanju i određivanju granica šta se sme a šta ne...

ovo je vrlo pametno receno..:)

Ma, da... Baš jedva čekam danas da odem po njega; jutros nije plakao, jer je znao da mora da ide, ali se tresao, kao da mu je hladno (a nije) i sve je gutao knedle kad smo ušli u zgradu :(

e znam da sam dosadna,al totalno me podseca na mog nikolu :) evo,da te utesim :) jedno dva meseca,nikola je,kad god udjemo u vrtic tresao se kao prut,sve mu je donja vilica drhtala :( bas bio tuzan prizor..no,to je prestalo..:) samo budi strpljiva

Imam problem u poslednje vreme sa ovim mladjim,covek sam bira sta ce da obuce(on bi najradije isao u majici po ovom vremenu)kada krene u skolicu(predskolsko)...poceo je da pravi problem kada mu se nesto kupi,nema sanse da obuce ako mu se ne svidja...kaze :necu ni da idem u vrtic...dzabe mi ubedjivanje sa njim.
Npr.danas je osisan na pecurkicu,inace,uvek nosi duzu kosu,leti veze i rep,nije bilo problema,znaci,osisli su ga lepo,ali posto se vide usi...a nije navikao,onda ga je sramota da ide u skolu.:eek:
Morala sam na silu da ga odvucem,vec smo zakasnili.:(
Sa starijim nikada nisam imala tih problema,on je prilagodljiv,ali ovaj mali uzasno je tvrdoglav...:dash:

Imam problem u poslednje vreme sa ovim mladjim,covek sam bira sta ce da obuce(on bi najradije isao u majici po ovom vremenu)kada krene u skolicu(predskolsko)...poceo je da pravi problem kada mu se nesto kupi,nema sanse da obuce ako mu se ne svidja...kaze :necu ni da idem u vrtic...dzabe mi ubedjivanje sa njim.
Npr.danas je osisan na pecurkicu,inace,uvek nosi duzu kosu,leti veze i rep,nije bilo problema,znaci,osisli su ga lepo,ali posto se vide usi...a nije navikao,onda ga je sramota da ide u skolu.:eek:
Sa starijim nikada nisam imala tih problema,on je prilagodljiv,ali ovaj mali uzasno je tvrdoglav...:dash:

E Jeco, on ima svoj stav i stil secas se?
Od sad pa nadalje sa njim u kupovinu, nema druge

Kako ste rešili da vaspitavate dete baš tako kako ga vaspitavate sada?
Нисам ја ништа решила. Васпитавам га како знам и умем, инсктиктивно, и користим начине које већ знам. Никада нисам размишљала о томе како ћу је ћерци када ми нешто каже одговорити тако и тако...:roll:
I jeste li strogi ili popustljivi?
Не бијем, али знам добро да се изнервирам на дете. Никада не допуштам да њено мишљење "победи", или ћемо наћи заједничко решеље, или иде по мом. Зашто? Јер дете од шест година сигурно нема јак разлог због кога не одобрава мој захтев, док ја сигурно имам. Ако има-иде по њеном. Увек ми је на првом месту разговор, али све има своје границе. Тачније, или се оба захтева уваже, или онај важнији.
I mislili se o tome uopšte ili se reaguje impulsivno?
Већ речено.

Poslednja izmena:

Хаха, причај ми о томе...
Мој старији је до дана данашњег по питању облачења ,,лак за одржавање'', а млађи...
Од вртића је бирао шта ће да обуче, често причамо догађај кад је једног јутра одбио да иде у вртић, јер каже: ,,Хоћу да ми обучеш трну тренерку та две веверите - оовде!''
и покаже ручицама на груди.
Ја: ,, Али сине, ти немаш такву тренерку!''
Он:,, А где ми је?'
Ја:,, Па, никад је ниси ни имао!''
Он:,, А дашто је нитам имао?''
Ја:,, Нисмо ти купили''
Он:,, А дашто ми ните купили?
Онда му ја обучем нешто што сам планирала, а он оде у вртић плачући. И само тражи ,,трну трненерку та две веверите оовде...''
И ми одосмо да нађемо такву, док је он у вртићу.

Е, до дана данашњег, а има пуних 15, он тачно зна шта хоће. У стању је да обиђе цео град, и ако не нађе оно што је намерио, врати се кући.

Али сад бар иде сам, тако да се не злопатимо више, до пре годину дана смо извлачили шибицу ко ће са њим у куповину.
Онда га увалимо тетки, па она одлепи, а не купе ништа... :)

Исто и ћерка моје сестре...:lol: Добро, за гардеробу се некако и изборе, али за обућу!:cool:
Или је ружно, или тешко за одржавање (можда није толико лоше што са 9 година размишља о томе:roll::)), једина добра обућа кошта 6000, а не може да се скраси са неким јефтиним патикама, па је тешко наћи јефтине, "лепе", и лаке за одржавање.:roll:

Да променим тему... Моја пријатељица је у своју кућу унела енглески обичај. Сваки дан (изузев викенда) у 2 сата, седају за сто, на коме морају бити постављени искључиво чај и колачи:roll:, и причају САМО о лепом понашању. И тако већ 3 године.

Шта ви мислите о овоме?
Да ли нешто слично примењујете у својој кући?
Ако да, колико се исплатило?
Да ли вам се допада овај њихов начин учења лепог понашања?

Ја ћу своје мишљење рећи, али ме више занимају ваша. Мени се НЕ допада, а вама?

Мене такође занима, како им не нестане идеја...:roll: Али, нема везе, како год било, сваки дан причају о понашању.

Мислим да је за децу оптерећујуће све што није спонтано.
Чуј, о понашању!
Једва ће чекати да збришу из куће да пробају ,,нелепо понашање''!

Мислим да је за децу оптерећујуће све што није спонтано.
Чуј, о понашању!
Једва ће чекати да збришу из куће да пробају ,,нелепо понашање''!

Слажем се. Такође, може јој досадити, и онда...
Зашто толика формалност између мајке и ћерке? Моја пријатељица мисли да је то баш супер идеја, да уз колаче и чај причају о лепом понашању. Не зна се шта је горе, то што јој треба велика доза формалности да би разговарала са ћерком, или то што причају о стварима које ће да јој брзо или досаде или направе контра ефекат.:roll:

Ја сам синоћ покушала својим синовима да озбиљно кажем нешто што сам сматрала да је потребно.
Кажу, ,,Рекла си нам то већ једном, и довољно је, зар не? ''
Ја се повучем. Стварно им смета кад им се ,,соли памет''.

Back