v.a.s.p.i.t.a.v.a.nj.e.

Jeste vala - ne razumem potrebu da vaspitava tuđe dete... Da me hebeš al meni je ona moron a ne ta daca i ne ti roditelji. Mogu i da objasnim - ja sam imala Kaju dok nisam dobila Lenu svoju... Kaja je dete komšinice koja je odrasla sa mnom. NIKAD ali nikad se nisam trudila da joj objašnjavam kako treba da kaže ,,molim, izvini, hvala" nisam smatrala to ni za svoju odgovornost ni za svoju obavezu. Uvek pre nego što bi je ,,preuzela" pitala sam da li je Kaja ručala, kad treba da se vrati na ručak ako nije ako jeste kad joj je vreme da spava i da li smem da joj dam nešto u međuvremenu - slatkiše, voće, keks ili sok"
A vreme s njom koristila sam da se igram s njom jer sam uvek volela decu, uvek sam volela Kaju i kroz igru smo učile - i to ne uvek i stalno ovo ili ono nego srazmerno njenom uzrastu ili raspoloženju.
Ali kakav efekat možeš da postigneš ako se za nekih par sati koje provedeš s detetom tad i nikad više upustiš u ,,vaspitavanje" dotičnog i to pred njihovim roditeljima.... Da iznerviraš gospođu majku recimo?
Ok nevaspitani su, pojela si vno što si ih pozvala, izdrži ih još malo i izmisli obavezu te ih pošalji kući ako ti već smetaju, moje se praviš pametna i sposobna za tako nešto...

Ја се слажем са тобом, нико не треба да васпитава туђу децу, поготово не у присуству роитеља.
Али мислим да УнБесо није имала намеру да преваспита децу, него да њиховим родитељима стави до знања да јој такво понашање деце смета и да би они требало да се позабаве својом децом.
А онда се све више нервирала и због тога била све упорнија.
Извињавам се што тумачим туђе постове, умем то понекад, нисам ни ја баш 100% савршена. ;) :whistling:
Али нам свима смета кад видимо како се неки родитељи понашају, а учини нам се, наравно, да би деца била много ,,боља'' да имају другачије васпитање.

Poslednja izmena:
Занимљиво је да деци која не умеју да се јаве комшилуку приписујемо неваспитање, а не знамо да се деца не јаве јер их је срамота!
То је јако чудно, али из разговора са ђацима много сам тога сазнала и о својој деци.
Кажу, не знају како да поступе, нису сигурни да ће их тај неко препознати, па чекају да се одрасли први јаве.
Пре пар дана у једној анкети ( деца 8 година) написали су ми да им је непријатно, углавном, кад треба да одраслу полупознату особу нешто питају, или да одговоре на питање.
Немају објашњење, само кажу да је то јаааако непријатно.
И зато ја не замерам деци ако се не јаве, немам проблем да се јавим прва, тај део није увек у вези са васпитањем. Касније већ да.

Nije isto reći doviđenja kad izlaziš iz nečije kuće, kao prvi reći dobardan na stepeništu... No dobro, nije to poenta, i ja sam primetila kod mene u ulici da mi se neka deca uvek lepo jave, i ja im uvek odgovorim, a drugoj deci se uvek, ali uvek ja prva javim... Nemam problema sa tim; pogotovo ako su to deca sa kojom se moje dete igra, baš sam primetila i ja ako se prva javim, oni posle pitaju za mog sina, i da li je kući i šta radi i hoće li izaći napolje.... To ne pripisujem nevaspitanju.

S druge strane, vaspitavanje tuđe dece - takođe se ne bih upuštala; najradije ne bih, ali ima prilika kad ne može drugačije. I meni se dešavalo, i redovno, ali redovno se dotična mama uvredila, ali božemoj, žao mi je... Pazi onda sama na njega. Recimo, jednom je njeno dete tuklo moje dete, jednom se penjalo na moj radijator da bi se popelo na moj prozor (najbolje da se ubije kod mene, samo da se gospođa ne bi uvredila :roll: )
Jednom sam i mamu vaspitavala :lol:
To je posebna priča; bili smo kod kumova na dečijem rođendanu. I sinčić od jedne gošće je bio bolestan, nekim stomačnim gripom. Kao prvo, nikom nije bilo svejedno što ga je uopšt edovela na rođus :confused:
Kao drugo, deca su dobila čokolade pored poklona i svi su hteli da ih jedu. Pošto je njeno dete bilo najmlađe, ona je 'ladno sebi dala za pravo da zabrani svoj deci da jedu čokoladu, da i njeno ne bi tražilo :eek: A onda je gospođa sama uzela da jede tortu i da gura dete od sebe, otprilike nogom i punim ustima mu govori - ti ne smeš torte.Da, dala sam i ja onda sebi za pravo da kažem šta mislim. Majke ti, mom detetu od dve godine ne daš da jede čokoladu, da ne bi i tvoje poželelo, ali ti krkaj tortu bole te ****** debela :angry:

Занимљиво је да деци која не умеју да се јаве комшилуку приписујемо неваспитање, а не знамо да се деца не јаве јер их је срамота!
То је јако чудно, али из разговора са ђацима много сам тога сазнала и о својој деци.
Кажу, не знају како да поступе, нису сигурни да ће их тај неко препознати, па чекају да се одрасли први јаве.
Пре пар дана у једној анкети ( деца 8 година) написали су ми да им је непријатно, углавном, кад треба да одраслу полупознату особу нешто питају, или да одговоре на питање.
И зато ја не замерам деци ако се не јаве, немам проблем да се јавим прва, тај део није увек у вези са васпитањем. Касније већ да.

Ovo je tacno totalno!
Ja sam bila toliko vaspitana kao dete, a bilo me sramota od odraslih za sve i svasta posebno u tom uzrastu
Nije da oni nece da se jave, nego ih je sramota, to je tacno
Ali sam se uredno javljala i nisu mi usi otpadale
Preguram sramotu i vozi dalje
Ako se za sve budu stideli i ne budu prevazilazili svoju stidljivost mogu da porastu i ostanu preterano stidljivi a to po meni nije pozeljna osobina za onog ko je poseduje

Drugarica moje ćerke koja ima 15 god i redovno nam dolazi u kuću,često jednostavno prođe pored mene na ulici i ne javi mi se...Druži se sa mojoj devojčicom od malena,idu u istu školu i itd...Kada sam pitala ćerku da joj skrene pažnju na javljanje jer mislim da je krajnje ne vaspitano,ona joj je mrtva hladna rekla"a što to smeta tvojoj mami?":think:

Drugarica moje ćerke koja ima 15 god i redovno nam dolazi u kuću,često jednostavno prođe pored mene na ulici i ne javi mi se...Druži se sa mojoj devojčicom od malena,idu u istu školu i itd...Kada sam pitala ćerku da joj skrene pažnju na javljanje jer mislim da je krajnje ne vaspitano,ona joj je mrtva hladna rekla"a što to smeta tvojoj mami?":think:

Vidiš, ja sam imala problem s tim ko mala - kasnije su, posle ko zna kojeg razgovora na tu temu i ubeđivanju kako je to pristojno i normalno da se starijima javlja na ulici, tu pred upis u prvi razred na pregledima, shvatili da mi trebaju naočare : )
Kasnije su jedva došli do zaključka da mi ne treba profesor iz matematike nego da te iste naočarice treba da stoje na glavi a ne u pernici i da je tu zapravo problem...
Nije lako - slažem se, zato sam ja za onu svetliju stranu - mora da ima razloga, divni su nam klinci

Vidiš, ja sam imala problem s tim ko mala - kasnije su, posle ko zna kojeg razgovora na tu temu i ubeđivanju kako je to pristojno i normalno da se starijima javlja na ulici, tu pred upis u prvi razred na pregledima, shvatili da mi trebaju naočare : )
Kasnije su jedva došli do zaključka da mi ne treba profesor iz matematike nego da te iste naočarice treba da stoje na glavi a ne u pernici i da je tu zapravo problem...
Nije lako - slažem se, zato sam ja za onu svetliju stranu - mora da ima razloga, divni su nam klinci
Prvi razred,ali ovo je prva godina srednje škole...Ma dobro,nisam ja neka baba roga,samo pričamo o vaspitanju...Isto tako kao što moje prijateljice ne persiraju mojoj mami a ja njihovim da...Tako im je jednostavno ostalo iz detinjstva...

Мајмај, ја и рекох да је касније већ друга прича... Не може неко од 15 година да не зна основна правила пристојности, то јесте неваспитање!

Кад су били мали, обраћали су се нашим пријатељима са ,,ти'', јер су ови то захтевали. Но,сад их не занима како ко тражи, свима говоре ,,ви'', па то и јесте пристојно, неће целог живота да буду ,,другари'' са нашим другарима!
И морам да кажем, као мама, да су ми деца врло лепо васпитана, да увек оставе леп утисак, где год д су, и мени је срце пуно због тога.
И у кући су веома коректни, нема разлике где су. Ме говоре нам ,,нећу'', не псују нас, не обрецају се...
Али зато могу слободно да кажу шта им смета, па да сви заједно попричамо о томе.

Ta mala je po meni pre svega bezobrazna...
Imas 15 god,ulazis u moju kucu a na ulici sam za tebe tursko groblje...I jos se cudis zasto meni kao mami tvoje drugarice to smeta..E, pa smeta mi,jer taj minimum postovanja prema starijima moras da imas.
Ja bih je mrtva ladna pitala:Maco,jesi li ti nesto ljuta na mene pa mi se ne javis kad se sretnemo?:mrgreen:
Neka joj bude malo ne prijatno,nece nista da joj fali.Ne u cilju vaspitavanja tudjeg deteta jer ne verujem da su je roditelji ucili tome,nego eto cisto onako.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Inace klincima u vrticu moje kcerke ja se uvek prva javim,a insistiram da ona komsijama koje zna u zgradi prva kaze dobar dan jer je mladja.
U poslednje vreme je pocela da se zivka sa dve drugarice telefonom..i ajde nemam nsita protiv...ali ako se ne javi to dete nastajala bi panika kako i sta da kaze..pa onda samo:Mimi mogu dobiti..ni dobar dan ni pomoz Bog...
I ja joj kazem da je osnovni red da kada se javi mama ili tata tog deteta kaze dobar dan ovde taj i taj mogu li dobiti tog i tog..Ona kaze:sramota me...ako te je sramota onda nemoj da telefoniras.I kvit.
Sinoc je zvala bas jednu drugaricu od te dve i cujem kako se predstavlja uredno,al je pobegla u svoju sobu..Sad je valjda sramota od mene..
Sa klincima nikad nisi nacisto...

1. patologija nije ruzna rec, niti je uvredljiva
2. mozda se to tebi ne svidja, ali ja je nisam tebi uputila, a sama si se nasla prozvanom... zasto? to ti znas, a mene ne zanima
3. ni ona mama ciije je dete pretuklo profesoricu (videla pricu na Politici foruma Krstarice) ne misli da je nesto omanula u vaspitanju, te da sigurno sve stima i sa njom i sa detetom... a to misli i moja komsinica ciji je sin bio 10 godina u zatvoru zbog silovanja i maltretiranja nekih zena :mrgreen: a vikali su i drali se po kuci od kad znam za sebe

4. to sto se toj mami pod tackom tri ne bi dopalo sto je nazivam "imenima" udeljujem joj strucnu terminologiju to nije moj problem... ja samo kazem da je crno crno, a belo belo... te krivica ne moze biti moja... i nemoj da se istresas na meni!

5. a posto vidim da si se bas zakacila za mene, evo nesto da te demotivise... necu da se druzim sa tobom jer si rekla cerki da nije najlepsa.. tj. da ima neka devojcica koja je lepsa od nje! Jednom sam to procitala na forumu i vise te nikad nisam citala... kakav si ti covek kada mozes tako nesto da kazes svom detetu, a sta je tebi uopste lepota... ne zelim da znam, ali samo da kazem da jedna, bar jedna velika frustracija viri iz tvog roditeljskog oka... i to je sve! sto imam da ti kazem... EVER!

Patologija je u svakom slucaju nesto sto nije normalno,jer za razliku od fiziologije koja kaze kako je nesto normalno i koje mu je stanje redovno,patologija kaze da je nesto bolesno,izmenjeno...mada mogu da objasnim i u sirem kontekstu.
Nije ruzna rec ali joj se znacenje prevodi kao takvo.

Pa jeste, ono 15 godina da se ne javi je ili bezobrazluk ili nevaspitanje (ponekad moze biti potpuno nevezano jedno za drugo)
A sto se tice telefoniranja, ja sam moju ceru naucila da se uredno predstavi, kaze ja sam ta i ta, ali je ona to naucila kao papagaj, pa kad umesto drugarice koju stalno zove okrene neku drugu kaze: Dobar dan, ovde.......Da li je to stan Ilic? (a drugarica se preziva drugacije).
Onda se vratim na moje cuveno - ali moras da mislis, cemu sluzi glava (to nam dodje kao tema za posalicu posto sam to pitanje u saljivom/ozbiljnom/ironicnom/smesnom/svakakvom tonu ponovila xyz puta, pa iako ne ide brzo, polako pocinje i da misli:))
Znaci ako to ne kazem bar 1x nedeljno, nista
Sada se tome smejemo
Ali sam sigurna da joj je to ostalo urezano u glavici...

'bem li ga, ono sto je Beso ispricala meni ne izgleda kao vaspitavanje tudje dece. Deca u tom uzrastu itekako zasluzuju da im se obrati licno - oni shvataju sve, oni su vec licnosti (dobro ili lose odgojene), ali itekako sposobni da izvrse korekcije ponasanja i odgovore na neciji komentar njih samih. Uostalom, ako im ne kaze mamina i tatina prijateljica, reci ce im neko drugi - u skoli, na ulici.

'bem li ga, ono sto je Beso ispricala meni ne izgleda kao vaspitavanje tudje dece. Deca u tom uzrastu itekako zasluzuju da im se obrati licno - oni shvataju sve, oni su vec licnosti (dobro ili lose odgojene), ali itekako sposobni da izvrse korekcije ponasanja i odgovore na neciji komentar njih samih. Uostalom, ako im ne kaze mamina i tatina prijateljica, reci ce im neko drugi - u skoli, na ulici.

Za neke slucajeve je takva skola neophodna

Slažem se.

Ali opet kažem, tolika doza "slobode" je preterana, ja bih pre rekla da su roditelji nezainteresovani. I ako je roditeljima uredu takvo ponašanje to samo govori da treba roditelje prevaspitati. Ali to je druga tema...

Jeste vala - ne razumem potrebu da vaspitava tuđe dete... Da me hebeš al meni je ona moron a ne ta daca i ne ti roditelji. .

Nece te niko hebati, ne boj se, nema potrebe da vredjas.

Ne, nego cemo da pustimo decu da divljaju samo da se gospodja mama ne bi uvredila?
I na kraju je uvek poenta u roditeljima a ne u deci. Znaci, nema veze sto ce dete od nekog (bilo koga) cuti sta treba da kaze kad izlazi i sto je to dobro za njega, bitno je da se mama ne dovede slucajno u poziciju da nesto ne radi kako treba.

Cujes li ti sebe uopste? Ponekad?

:lol:

A to za vaspitavanje tudje dece..
Kad sam bila skoro u bgd izvedem malecku napolje, nema jos neki staz u hodanju, pa je, onako, klimava :) I bio je tamo i jedan Milos (5 godina), lokalni siledzija, i jos neka deca. I tako se on zaleti svojim malim biciklom, zakoci ispred mog deteta i gurne je iz sve snage (rukama), iz cista mira, a ova padne na nos. Ja frapirana, pridjem mu, okrenem mu glavu da me gleda u oci i pitam ga "sto si to uradio?", a on meni kaze "bezi, bre, budalo" i pritom me tresne. Ja ga podignem sa bicikle i odnesem do njegovog dede koji sedi na klupi malo dalje i prica s komsijama, dete urla, ja mu kazem sta je Milos uradio, a on me pogleda belo i pocne da ga grli i ljubi "nemoj plakati sine, vrati se da se igras, teta ce da ide u zatvor" I tako, ja otisla, zabezeknuta. O maj gad.

A to za vaspitavanje tudje dece..
Kad sam bila skoro u bgd izvedem malecku napolje, nema jos neki staz u hodanju, pa je, onako, klimava :) I bio je tamo i jedan Milos (5 godina), lokalni siledzija, i jos neka deca. I tako se on zaleti svojim malim biciklom, zakoci ispred mog deteta i gurne je iz sve snage (rukama), iz cista mira, a ova padne na nos. Ja frapirana, pridjem mu, okrenem mu glavu da me gleda u oci i pitam ga "sto si to uradio?", a on meni kaze "bezi, bre, budalo" i pritom me tresne. Ja ga podignem sa bicikle i odnesem do njegovog dede koji sedi na klupi malo dalje i prica s komsijama, dete urla, ja mu kazem sta je Milos uradio, a on me pogleda belo i pocne da ga grli i ljubi "nemoj plakati sine, vrati se da se igras, teta ce da ide u zatvor" I tako, ja otisla, zabezeknuta. O maj gad.

:roll:

E, vidis, ne treba otici zabezeknuto, nego se spustiti na onaj nivo koji debil razume.
Parkic nije samo za njegovog malog nevaspitanog Milosa, nego i za svu ostalu decu.
Trebala si da mu kazes Ok, vi mene ne slusate, ako se ovo jos jednom ponovi licno cu da vas ubijem i to ovde i to golim rukama. Pa ako krene da se.re, nagrdish ga onako domacinski pred svima ostalima u parku.
Vredi li biti kulturan prema onima koji kulturu nemaju i ne razumeju nista drugo sem svog, prostackog jezika.
Po meni, ne vredi, posebno ako njihova deca ugrozavaju moje. Tad ne bih cutao

Back