v.a.s.p.i.t.a.v.a.nj.e.

Dobro jutro, Becky, jesi doruckovala ili pravo na kompjuter da se svadjas? :D

Koji sam ja faktor...u svojoj kuci? :eek: Pa ne znam stvarno, verovatno nikakav ljudima poput tih ljudi i tebe.
9-godisnjem detetu koga znam od kad je bio mali cu i te kako da se licno obratim. Kao sto cu svakom detetu da se obratim - bez da pitam roditelja za dozvolu. Jer mi je stvarno doste vise te vase roditeljske paranoje i nepoverenja u svakog ko nije...pa ti. Ja imam sasvim dobar sud o svojim sposobnostima da komuniciram tako da ne vidim zasto bih uopste pitala za dozvolu da se obratim detetu porodicnih prijatelja (ovo je so far najludja ideja koju sam skoro procitala). A u mojoj kuci se ne urla za casu vode niti se govori ljudima da su glupi. I na mojim vratima se kaze Dobar dan i Dovidjenja i gosti mi se ne maltretiraju satima. Ako je tebi to nenormalno ponasanje, maltretiranje i izigravanje pameti, onda ti imas problem sa sopstvenim vaspitanjem.

hahaha - dobro jutro poljubcu :lol: :lol: :lol:
,,pričaš" kao dvanaestogodišnjakinja...

Nista kulturnije od tebe nisam ni ocekivala. :neutral:

Jednom zeldi, uvek zeldi. :lol: Pardon, z.e.l.d.i.

PoJenta je u tome što me zabavlja kad čitam ovako inteLegentne postove i replike :lol:

Nego da se ja vratim na ovu temu ------ :arrow:
Primetila sam da su mame dosta starije od mene - odnosno da je trend sada da se žene veoma kasno odlučuju na taj korak (da postanu majke) moja keva se druži s tim ženicama iz parka jer su tek po koju godinicu mlađe od nje... Zašto je to tako i ima li razlike u odnosu prema detetu i vaspitavanju u našem slučaju? Meni se nekako čini da ima dosta u tome, što opet - ne mora da znači. Šta vi mislite?

Meni nije nenormalno kupiti detetu auto. Ni motor.
Mislim, opet si ti ta koj asi ga vaspitavala, pa ako se ponaša kao kreten za volanom, nije kriv taj auto, ni taj motor, zar ne? E sad, zašto se svaki auto povezuje sa besnim kabrioletom :think: to mi već nije jasno i svi ti roditelji kao 'pacijenti koji parama nadomeštaju ljubav'... to mi već nije jasno :dontunderstand: Malo mi je to paranoično, onda nemojte žensku decu puštati da izlaze da ne bi zatrudnele sa 16, a ni mušku da se ne bi tukla i drogirala:confused: Znači, do njegovih 18 godina on je već odavno prestao da bude pod tvojom kontrolom, ako si ga do tada vaspitala - jesi, a ako nisi, može li mu se isto desiti i sa 25 ili 30 ako tad prvi put sedne za volan???

Beki, opet si ispričala potpuno istu priču za parkić koju smo i mi doživeli. Mada, od kad je krenuo u vrtić, ili ima veze sa timšto je stariji i on sve manje daje svoje igračke:confused: To sam u poslednje vreme primetila, ali ja mu baš objašnjavam i trudim se da bude ok. Onda mi bude baš krivo kad ja njega jedva ubedim da pozajmi igračku (to je ključna reč - jeste, tvoja je, ti ćeš je i nositi kući, samo malo bata da se igra;)), a njemu neće da dfaju njihovo, onda baš ne znam šta da mu kažem. '***, život je' surov?:???:

Meni nije nenormalno kupiti detetu auto. Ni motor.
Mislim, opet si ti ta koj asi ga vaspitavala, pa ako se ponaša kao kreten za volanom, nije kriv taj auto, ni taj motor, zar ne? E sad, zašto se svaki auto povezuje sa besnim kabrioletom :think: to mi već nije jasno i svi ti roditelji kao 'pacijenti koji parama nadomeštaju ljubav'... to mi već nije jasno :dontunderstand: Malo mi je to paranoično, onda nemojte žensku decu puštati da izlaze da ne bi zatrudnele sa 16, a ni mušku da se ne bi tukla i drogirala:confused: Znači, do njegovih 18 godina on je već odavno prestao da bude pod tvojom kontrolom, ako si ga do tada vaspitala - jesi, a ako nisi, može li mu se isto desiti i sa 25 ili 30 ako tad prvi put sedne za volan???

Beki, opet si ispričala potpuno istu priču za parkić koju smo i mi doživeli. Mada, od kad je krenuo u vrtić, ili ima veze sa timšto je stariji i on sve manje daje svoje igračke:confused: To sam u poslednje vreme primetila, ali ja mu baš objašnjavam i trudim se da bude ok. Onda mi bude baš krivo kad ja njega jedva ubedim da pozajmi igračku (to je ključna reč - jeste, tvoja je, ti ćeš je i nositi kući, samo malo bata da se igra;)), a njemu neće da dfaju njihovo, onda baš ne znam šta da mu kažem. '***, život je' surov?:???:

ali auto nije nuzna stvar u zivotu jednog deteta
ako mu bas tako jako treba neka radi i kupi sebi kola... ja bas, eto bas necu da mu kupim, ne zbog opasnosti u saobracaju nego treba dete da se trudi, nece sve da dobije od mene ... ja treba da mu dam mogucnosti, a ne da budem njegov sluga

PoJenta je u tome što me zabavlja kad čitam ovako inteLegentne postove i replike :lol:

Primetila sam da su mame dosta starije od mene - odnosno da je trend sada da se žene veoma kasno odlučuju na taj korak (da postanu majke) moja keva se druži s tim ženicama iz parka jer su tek po koju godinicu mlađe od nje... Zašto je to tako i ima li razlike u odnosu prema detetu i vaspitavanju u našem slučaju? Meni se nekako čini da ima dosta u tome, što opet - ne mora da znači. Šta vi mislite?
ja to nisam primetila... ima svasta doduse
mene je mama rodila sa 32 godine, ali ja sam drugo dete... imam sestru stariju 5 godina

btw, mislim da to sa godinama ne drzi vodu... mislim da je to priroda sasvim dobro uredila... baba ne treba da rodi dete, a ni devojcica... pa sve ostalo je OK

Naravno, zašto on ne bi radio, a ti mu platila pola, ili učešće za kredit; a on neka otplaćuje... A što se tiče neophodnosti, mislim, mnogo stvari nije neophodno :confused:
A kod mene se taj rad, posao podrazumeva, i ja sam radila celu srednju školu preko leta, raspusta... I nisam u fazonu - ako nisam ja imala, imaće moje dete, nego baš tako - kako sam i ja, jer kapiram da sam izrasla u osobu baš kakvu je trebalo

Juce sam bila na rucku sa prijateljicom.Znamo se iz posla i vremenom smo pocele da se vidjamo i privatno,ne cesto, ali meni prija njeno drustvo,pozitivna je i nasmejana a i dosta caki o zivotu i deci sam cula od nje..Avaj..
Juce zena vidno ocajna prica pricu.Ima devojcicu od 20 godina,mazenu i pazenu od nje i njene majke,kojoj je pruzeno sve i vise od toga.Majka se na nju ljutila jedino zbog skole jer je izabrala frizersku koju je posle jedva zavrsila,a nije imala ni najmanje ambicije da se nesto nadogradjuje u tom poslu i ako je ona bila spremna i u inostranstvo da je posalje..Bila je lenja za ucenje i navodno se nije u tom poslu pronasla.Upisala je neku visu skolu na kojoj je dala jedan ispit i odustala...
Inace,mala je rodjena iz veze sa izvesnim Slovencem,pa kako su tada prilike u onoj zemlji bile cudnovate otac ju je priznao a majka je odlucila da je sama neguje i vaspitava.On je kada je bio u mogucnosti(rat,prekinuti kontakti...)zvao,slao novac i poklone a kada se sve da kazem normalizovalo mala je pocela i da odlazi kod njega,pa je cak dobila i drzavljanstvo.Oboje su joj cinili,kupovali,placali zimovanja i letovanja,da bi za 18ti rodjendan dobila auto od roditelja...
Imala je jednog decka do sada i njihova veza se svodila na sedenje u jenoj sobi,pravljenje toplih sendvica po celu noc i gledanje filmova.Mama je najpre bila u fazonu:neka ,neka su tu bolje nego da se smucaju okolo ali joj je jednom prilikom bez i jedne lose reci za decka koji je i bio ok skrenula paznju da taj zivot i takvo zabavljanje ne prilici mladim ljudima da treba da izadju nekuda,da treba da izadje iz trenerke,da je normalno da odu i u pozoriste a ne samo kuca-tv.
Nakon nekoliko dana ona je raskinula vezu sa deckom i onda danima histerisala kako joj je majka unistila vezu i zivot,kako je ne razume,i kako je kriva za sve.
A onda sledi najgori deo price:upoznaje nekog mladica od 25 godina,koji je rodom iz nekog sela pored Krusevca i koji ima samo osnovnu skolu a u veliki grad je dosao da pobegne od sela i blata,zajedno sa bratom i zaposlio se kao konobar u nekom kaficu.
Zivi u Zemun Polju,u kuci koja je ne zavrsena,bez fasade,cije podove prekriva tapison preko golog betona,a smestaj deli sa bratom i nekim rodjacima cija je kuca valjda...
Mala jednostavno otkida na njega,dovodi ga kod majke prvi put,i saopstava kako zeli da se preseli kod njega i da uzme svoj zivot u svoje ruke....
I tako..odlazi u Zemun Polje,svoj auto prepusta njemu,on ga vec drugi put skucava,nemaju bojler,usisivac a ni mikser a ona trazi od majke da joj to kupi,jer mora i ona nesto da doprinese njihovoj zajednici.:roll:
On svaki dinar potrosi na benzin a ostatak salje roditeljima u selo.Imala je dve upale jajnika i gljivicnu infekciju,vaginalnu of course,nije sebi kupila ni gacice mesecima jer nemaju:roll:,a za antibiotike je sa punim pravom trazila novac od mame.Tamo pere i pegla njih dvojicu,kuva i cisti,pretvorila se u pralju najvecu,i na sve to majci stalno govori kako bi umrla bez njega i kako je jedino on za nju u zivotu nesto ucinio...Nikuda nisu izasli za svo vreme zabavljanja a nije ni na majcinu slavu dosla jer je on radio a to i onako vise nije njena kuca....:eek:
Majka je ocajna i samo se pita gde je pogresila:Kaze pruzila sam joj sve,sve je imala,i toplo i cisto,i garderobu,a sada zivi tako...oslabila 5 kg,ne ofarbana i zapustena
Ja sam cutala.Setila sam se moje bake koja je stalno govorila da ko god ima decu treba da stavi vodu u usta i cuti.Nikad ne znas sta moze da te snadje...
Meni se sve cini da bih probala sve da svoje dete otrgnem od takvog zivota,ne znam..
Ajd da cujem vas...:)

Ne znam, ali je u ovom posto suvise veliki akcenat na zimovanjima, letovanjima, parama i autu. Mozda je cerka i pored svega toga ostala uskracena za ljubav, toplinu roditeljskog doma i osecaj bliskosti i bezgranicnog poverenja u svoje roditelje. Mozda....
Sta bih radila u toj situaciji?
Malo mi bode oci to sto cerka krivi majku kako joj je unistila vezu, i cini mi se da se dete ovde sveti majci ovakvim svojim izborom. Mozda gresim, ali kao da joj tera inat.
Trudicu se da uvek odrzim odnos sa svojom cerkom da moze da mi veruje i da nema potrebe da mi bilo sta dokazuje ili radi iz inata, jer cu je uvek voleti takva kakva jeste i trudicu se da to uvek zna, kao i da zna da joj je moje srce i bezrezervna pomoc uvek na raspolaganju.

e sad što se vaspitavanja druge dece tiče,ja lično to nikad ne bih radila,jer na kraju ti se vrati kao bumerand....pisale ste o takvim situacijama...elem...pominjala sam već više puta svoju kumu koja ima troje sinova...svo troje su suviše glasni,što je još okej,ali ne razumeju kada se za nešto kaže ne...inače sa kumom se družimo otp. 25 godina,tako da imamo odnos,da možemo reći jedna drugoj sve što mislimo bez ulepšavanja...i tako mi jedan dan krečili kuću,sutradan dođe ona na kaficu sa decom,što je opet okej...hteli da gledaju crtani,stavila im DVD sa Baltazarom,to im dosadilo,dobili bojice i papir da crtaju,i čini se i to im dosadilo,jer odjednom ja vidim da umesto papira oni počeli da švrljaju na mom friško krečenom zidu...ja pogledam kumu,ona kaže njima ne,oni malo zastanu i počnu opet,ja nju ponovo pogledam ona opet kaže ne,ovi nastavljaju,tako i treći put...ali pošto ona ni taj treći put nije ustala od stola da ih spreči u daljem uništavanju,ja sam ustala,uzela im bojice,i rekla da možda to mogu da rade kod kuće,ali kod mene se ne crta na zid,nego na papir koji sam dala,ako im se to ne sviđa onda ću uzeti i papir i bojice...tek mene udari po licu najstariji,tada od 6 godina,ja uhvatila ruku,u međuvremenu ustala i kuma,on mene drugom rukom ponovo udari,e onda sam ja njemu pljasnula obe ruke,čučnula pred njega i rekla da me je jako povredio,i da se užasno ljutim na njega što se tako ponaša...moja kuma ni reč nije zucnula..ja sam je samo pogledala,i rekla je žao mi je...na što sam ja odgovorila,znam da su oni razuzdani,ali neki red moraš da uvedeš,ne mogu ja da obučavam tvoju decu šta se može a šta ne,i da te slušaju...
elem,ja sam i jednom svog druga malo podučila,i jednu drugaricu,oni su sada bračni par...ne spada u vaspitanje dece,ali pod vaspitanje odraslih da...ta drugarica kad god je došla kod mene bez pitanja počela da mi otvara ormane,fioke i gleda šta imam....e sunce ti žarko...jedanput izašla da skuvam kafu,kada se vratim ona otvorila orman i tako gleda moje stvari,nije primetila da sam ušla i ja naglo zatvorila orman njoj na ruke...nikada više to nije radila...a njen sada već suprug kada su se još zabavljali i došli u goste,ušli su komarci u sobu,i on ih je počeo lupkati papučom po zidu,a meni ostale sve mrlje...a ja njemu lepo rekla,e sada sutra ideš da kupiš farbu,obučeš radni mantil i pravac kod mene da okrečiš sobu...

ja imam24 god. cekam 2 dete. poznajem jedan par koji je, nazalost, dugo cekao svoju prvu bebu i to im se ostvarilo tek kad su oboje presli 30.. njihova devojcica je mladja od mog Stefe godinu dana. Jako se razlikujemo sto se tice vaspitavanja dece. Oni po meni previse paze na malu... Pretopljavaju je bojeci se da se ne prehladi, uvode joj hranu po knjizi, dakle nista pre 6 meseca, a do tada je jela Humanu... Kada je pocela da joj daje mleko prosto me je zacudilo to sto detetu od 6 meseci i dalje meri po ml... ja sam Stefi u to vreme vec pocela da dajem odoka... Znaci moralo je da bude tacno u ne mili, vec nano, litar. Ne daj Boze da je izvede bez portikle... Sa 8 meseci je pocela da krije od muza da joj vise ne prokuvava vodu i da joj vise ne daje decije sokice vec one iz tetrapaka... Po meni je to preterivanje. A sad, da li to ima veze sa godinama, ili sa tim sto su oni dugo cekali na prvo dete, ili sa vaspitanjem ( njihovim) ....
sad, zašto se svaki auto povezuje sa besnim [/B]kabrioletom
Beki, opet si ispričala potpuno istu priču za parkić koju smo i mi doživeli. Mada, od kad je krenuo u vrtić, ili ima veze sa timšto je stariji i on sve manje daje svoje

Ja sam se osvrnula na bogate tatice koji ne stede da svojim 18-godisnji sinovima kupe besna kola pa se klinci dokazuju, frajerisu i voze 200 na sat... Pored same kupovine auta postoji jos puno toga sto utice na takvo ponasanje deteta, a naravno, na prvom mestu je vaspitanje...I ja sam dobila auto kada sam imala 21 god.ali kako sam samo ja u porodici imala polozeno bila sam dezurni vozac...A sto se tice motora mislim da stvarno deci od 15-16 god. to nije potrebno, jer dobro znamo kakvi su klinci u pubertetu...

Juce sam bila na rucku sa prijateljicom.Znamo se iz posla i vremenom smo pocele da se vidjamo i privatno,ne cesto, ali meni prija njeno drustvo,pozitivna je i nasmejana a i dosta caki o zivotu i deci sam cula od nje..Avaj..
Juce zena vidno ocajna prica pricu.Ima devojcicu od 20 godina,mazenu i pazenu od nje i njene majke,kojoj je pruzeno sve i vise od toga.Majka se na nju ljutila jedino zbog skole jer je izabrala frizersku koju je posle jedva zavrsila,a nije imala ni najmanje ambicije da se nesto nadogradjuje u tom poslu i ako je ona bila spremna i u inostranstvo da je posalje..Bila je lenja za ucenje i navodno se nije u tom poslu pronasla.Upisala je neku visu skolu na kojoj je dala jedan ispit i odustala...
Inace,mala je rodjena iz veze sa izvesnim Slovencem,pa kako su tada prilike u onoj zemlji bile cudnovate otac ju je priznao a majka je odlucila da je sama neguje i vaspitava.On je kada je bio u mogucnosti(rat,prekinuti kontakti...)zvao,slao novac i poklone a kada se sve da kazem normalizovalo mala je pocela i da odlazi kod njega,pa je cak dobila i drzavljanstvo.Oboje su joj cinili,kupovali,placali zimovanja i letovanja,da bi za 18ti rodjendan dobila auto od roditelja...
Imala je jednog decka do sada i njihova veza se svodila na sedenje u jenoj sobi,pravljenje toplih sendvica po celu noc i gledanje filmova.Mama je najpre bila u fazonu:neka ,neka su tu bolje nego da se smucaju okolo ali joj je jednom prilikom bez i jedne lose reci za decka koji je i bio ok skrenula paznju da taj zivot i takvo zabavljanje ne prilici mladim ljudima da treba da izadju nekuda,da treba da izadje iz trenerke,da je normalno da odu i u pozoriste a ne samo kuca-tv.
Nakon nekoliko dana ona je raskinula vezu sa deckom i onda danima histerisala kako joj je majka unistila vezu i zivot,kako je ne razume,i kako je kriva za sve.
A onda sledi najgori deo price:upoznaje nekog mladica od 25 godina,koji je rodom iz nekog sela pored Krusevca i koji ima samo osnovnu skolu a u veliki grad je dosao da pobegne od sela i blata,zajedno sa bratom i zaposlio se kao konobar u nekom kaficu.
Zivi u Zemun Polju,u kuci koja je ne zavrsena,bez fasade,cije podove prekriva tapison preko golog betona,a smestaj deli sa bratom i nekim rodjacima cija je kuca valjda...
Mala jednostavno otkida na njega,dovodi ga kod majke prvi put,i saopstava kako zeli da se preseli kod njega i da uzme svoj zivot u svoje ruke....
I tako..odlazi u Zemun Polje,svoj auto prepusta njemu,on ga vec drugi put skucava,nemaju bojler,usisivac a ni mikser a ona trazi od majke da joj to kupi,jer mora i ona nesto da doprinese njihovoj zajednici.:roll:
On svaki dinar potrosi na benzin a ostatak salje roditeljima u selo.Imala je dve upale jajnika i gljivicnu infekciju,vaginalnu of course,nije sebi kupila ni gacice mesecima jer nemaju:roll:,a za antibiotike je sa punim pravom trazila novac od mame.Tamo pere i pegla njih dvojicu,kuva i cisti,pretvorila se u pralju najvecu,i na sve to majci stalno govori kako bi umrla bez njega i kako je jedino on za nju u zivotu nesto ucinio...Nikuda nisu izasli za svo vreme zabavljanja a nije ni na majcinu slavu dosla jer je on radio a to i onako vise nije njena kuca....:eek:
Majka je ocajna i samo se pita gde je pogresila:Kaze pruzila sam joj sve,sve je imala,i toplo i cisto,i garderobu,a sada zivi tako...oslabila 5 kg,ne ofarbana i zapustena
Ja sam cutala.Setila sam se moje bake koja je stalno govorila da ko god ima decu treba da stavi vodu u usta i cuti.Nikad ne znas sta moze da te snadje...
Meni se sve cini da bih probala sve da svoje dete otrgnem od takvog zivota,ne znam..
Ajd da cujem vas...:)

Ta zena dosta potencira cerkin sadasnji materijalni status,i njeno psiho-fizicko stanje...
To je prvo sto sam primetila.

Ne mislim da se deca trebaju muciti u zivotu da bi izrasli u normalne ljude.Znaci ,pruzicu im koliko god mogu,a opet se truditi da ih ne razmazim.

Ovde mi se cini da devojka nije zadovoljna svojim zivotom,ide u krajnosti,mora da su negde roditelji omanuli,nije dovoljno pruziti samo materijalno...a mozda i gresim,ne znam celu pricu.
Da se radi o mom detetu,naravno da bih gledala da zivi sto lagodnije,kada se uda,postovala bih njen izbor,ali bi me u ovom slucaju verovatno bolela dusa,da mi se dete tako muci.
Nerophodna je neka materijalna sigurnost u zivotu,od ljubavi se ne zivi,tako da razumem ovu majku.

Ne bih ja nista pokusavala da otrgnem na silu,devojci treba pomoci,i materijalno i kako god,bez obzira sto ne zivi sa majkom,mislim da ce vremenom sve doci na svoje,ako ima pomoc,podrsku i oslonac roditelja.
Mada,tako nagla promena u ponasanju devojke uglavnom upucuje na neki dublji emotivni problem,mozda se cak drogira,ili tako nesto,da ne lupam,ali ne moze neko da se promeni preko noci.

ali auto nije nuzna stvar u zivotu jednog deteta
ako mu bas tako jako treba neka radi i kupi sebi kola... ja bas, eto bas necu da mu kupim, ne zbog opasnosti u saobracaju nego treba dete da se trudi, nece sve da dobije od mene ... ja treba da mu dam mogucnosti, a ne da budem njegov sluga
Mnoge stvari nisu nuzne i bez skoro svake se moze..poenta je da je auto jedna gomila gvozdja dizajnirana razlicito i sa drugacijim imenom,ali vrlo pozeljna u danasnje vreme,dakle obicna potreba danasnjeg coveka da bi se prevezao sa tacke A do tacke B...
Kako mislis da ne zelis da postanes detetov sluga?Zar vec to nisi?Iskoristila si ne adekvatnu rec sluga,ali svako od nas je servis-blaza varijanta svom detetu ili deci do odredjenih godina...i mi smo tu zbog njih a ne oni zbog nas,dokle god smo zivi..

Ta zena dosta potencira cerkin sadasnji materijalni status,i njeno psiho-fizicko stanje...
To je prvo sto sam primetila.

Ne mislim da se deca trebaju muciti u zivotu da bi izrasli u normalne ljude.Znaci ,pruzicu im koliko god mogu,a opet se truditi da ih ne razmazim.

Ovde mi se cini da devojka nije zadovoljna svojim zivotom,ide u krajnosti,mora da su negde roditelji omanuli,nije dovoljno pruziti samo materijalno...a mozda i gresim,ne znam celu pricu.
Da se radi o mom detetu,naravno da bih gledala da zivi sto lagodnije,kada se uda,postovala bih njen izbor,ali bi me u ovom slucaju verovatno bolela dusa,da mi se dete tako muci.
Nerophodna je neka materijalna sigurnost u zivotu,od ljubavi se ne zivi,tako da razumem ovu majku.

Ne bih ja nista pokusavala da otrgnem na silu,devojci treba pomoci,i materijalno i kako god,bez obzira sto ne zivi sa majkom,mislim da ce vremenom sve doci na svoje,ako ima pomoc,podrsku i oslonac roditelja.
Mada,tako nagla promena u ponasanju devojke uglavnom upucuje na neki dublji emotivni problem,mozda se cak drogira,ili tako nesto,da ne lupam,ali ne moze neko da se promeni preko noci.

Da,nju to boli jer ne razume zasto je pobegla iz toplog ususkanog stana u hladnu ne zavrsenu kucu,zasto je izabrala takav zivot a majka i otac su joj ukazali i pokazali koliko zivot moze da bude lep...da ucis,da putujes,da se druzis i da se zabavljas...Upravo se ona to pita i gde je greska kad su oni mislili sve najbolje za nju...
Boli je sto ona minimizira svu njihovu paznju i ljubav i u oblake dize tog mladica koji za nju ama bas nista nije uradio,nego je uputio kod mame kad je trebala da kupi antibiotik(kao skup ti taj antibiotik)i koji se pritom otima od njenih planova i prica o vencanju..a mala se uhvatila za njega i ne pusta...Mojoj prijateljici jos teze pada cinjenica sto je kaze vise nego ocigledno da je samo ona zaljubljena do usiju dok on koristi situaciju i njenu ludu glavu.
Vrhunac:roditelji su mu dolazili u posetu i posto su oni kaze patrijarhalni ljudi:roll:,najbolje je da ona ide lepo kuci kod mame dok su tu jer kako to zivi sa devojkom a ne namerava da se zeni....:eek:

U svemu sto su joj dali i pruzili, nisu uspeli da je nauce samopostovanju.
Inace ne bi sebe tek tako dovela tu gde jeste, a gde objektivno ne mora da bude i ne bi dozvolila da nijednu sansu koju su joj dali ne iskoristi.
Osoba sa prosecnim samopostovanjem tesko da bi dozvolila pola od onoga sto ona dozvoljava da joj taj mladic radi

Da,nju to boli jer ne razume zasto je pobegla iz toplog ususkanog stana u hladnu ne zavrsenu kucu,zasto je izabrala takav zivot a majka i otac su joj ukazali i pokazali koliko zivot moze da bude lep...da ucis,da putujes,da se druzis i da se zabavljas...Upravo se ona to pita i gde je greska kad su oni mislili sve najbolje za nju...
Boli je sto ona minimizira svu njihovu paznju i ljubav i u oblake dize tog mladica koji za nju ama bas nista nije uradio,nego je uputio kod mame kad je trebala da kupi antibiotik(kao skup ti taj antibiotik)i koji se pritom otima od njenih planova i prica o vencanju..a mala se uhvatila za njega i ne pusta...Mojoj prijateljici jos teze pada cinjenica sto je kaze vise nego ocigledno da je samo ona zaljubljena do usiju dok on koristi situaciju i njenu ludu glavu.
Vrhunac:roditelji su mu dolazili u posetu i posto su oni kaze patrijarhalni ljudi:roll:,najbolje je da ona ide lepo kuci kod mame dok su tu jer kako to zivi sa devojkom a ne namerava da se zeni....:eek:

Razumem ja majku,i meni bi to tesko palo,ali ne verujem da bilo sta moze uticati na devojku,dok njoj ne dodje u glavu.
Ipak bih ja pomagala svom detetu,neka to bude i taj antibiotik,farba za kosu,bilo sta.
I,naravno,ako majka moze da utice na nju,sto se tice tog braka,da do toga ne dodje,ali nikako na silu,mislim da ce postici samo kontraefekat.
I da moli boga da ne zatrudni.:eek:

Mnoge stvari nisu nuzne i bez skoro svake se moze..poenta je da je auto jedna gomila gvozdja dizajnirana razlicito i sa drugacijim imenom,ali vrlo pozeljna u danasnje vreme,dakle obicna potreba danasnjeg coveka da bi se prevezao sa tacke A do tacke B...
Kako mislis da ne zelis da postanes detetov sluga?Zar vec to nisi?Iskoristila si ne adekvatnu rec sluga,ali svako od nas je servis-blaza varijanta svom detetu ili deci do odredjenih godina...i mi smo tu zbog njih a ne oni zbog nas,dokle god smo zivi..
Auto bas nije potreban danas... postoji javni gradski prevoz. Ako covek (moj) hoce da se vozi drugacije treba sam da se potrudi da to ostvari. Nije moja duznost da mu kupujem auto. Neka zivi on svoj zivot kako hoce... sta se mene tice! Meni je on dobar i bez auta :mrgreen: i sa autom. Necu da ga tetosim na taj nacin, mora da se bori za sebe... a za sluga... pa evo na primer, da ti objasnim o cemu pricam... i upotrebila sam upravo dobar termin

moj sin, 19 meseci, odavno zna sam da pije vodu iz case... i tako na primer, malo pre on sedi u svojoj visokoj stolici dok ja perem sudove i kuvam rucak... i sada moj mali attention seeker nece sam da pije vodu nego trazi od mene da mu dam!
Ono sto moze i zna sam da radi necu da mu radim! Kada jednog dana bude imao 19 godina, ako hoce auto, neka uzme kredit, pa neka ga od svoje plate otplacuje... ne vidim kakvo je to mucenje? Tako i ja otplacujem kredit za auto pa ne mislim da mi je nesto tesko zbog toga... I necu ja da mu uzimam kredit za auto, niti pomazem bilo kako za takve stvari... on treba u tim godinama vec da zna da postuje svoje obaveze i sam vodi racuna... mislim, nece od preko noci postati odgovaran ali ja ga vec sada ucim da bude takav
Hocu i ja da zivim svoj zivot, necu vecno da se zrtvujem za svog sina... Kada bude imao 19 godina, vise ce mi se dopasti da taj novac potrosim na neko romanticno putovanje solo sa svojim muzem (jupi! sloboda) nego sto cu pare da stucam u njegov auto... little tomorrow!

U svemu sto su joj dali i pruzili, nisu uspeli da je nauce samopostovanju.
Inace ne bi sebe tek tako dovela tu gde jeste, a gde objektivno ne mora da bude i ne bi dozvolila da nijednu sansu koju su joj dali ne iskoristi.
Osoba sa prosecnim samopostovanjem tesko da bi dozvolila pola od onoga sto ona dozvoljava da joj taj mladic radi

Е, то је суштина!

(Ја бих ти опет дала, ал не могу сад... Првише сам давала.;) )

Не бих свом детету од 15 година купила мотор или скутер зато што видим да је то данас искључиво ствар престижа. Лудирају се, јуре као суманути да се прикажу пред друштвом, возе без кациге да би били виђени и запажени...и гину као муве!
У тим годинама за превоз од тачке А до тачке Б је бицикл сасвим ок.

Међутим, уколико бих имала довољно новца, купила бих свом детету од 18-19 година неки ауто, не кабриолет, не нешто што би служило за шепурење, него да има свој превоз, да не зависи од других....а у тим годинама је вероватно већ довољно зрела да не улеће непромишљено у маказе, да не вози сумануто...

Мени је тата нудио свој стари ауто кад је купио нови, али ја га нисам хтела јер нисам хтела да полажем возачки, пошто сматрам да бих била ужасан возач (и дан данас то мислим о себи и нисам променила одлуку).
Међутим, моја најбоља другарица је још у 4. средње положила возачки, и добила је на поклон половног, али лепо сређеног фићу, и то нам је много значило - могле смо да се одвеземо било где (онда није било толико таксиста, није било мобилних телефона да можеш из било ког краја да позовеш такси, као сад), и нисмо морале да улазимо у аутомобиле са којеким...

То је била баш добра ствар и ја ћу деци, уколико будем могла и уколико буду желеле гледати да купим неки аутомобилчић, па ће и мене возикати кад затреба.;):lol:

Не бих свом детету од 15 година купила мотор или скутер зато што видим да је то данас искључиво ствар престижа. Лудирају се, јуре као суманути да се прикажу пред друштвом, возе без кациге да би били виђени и запажени...и гину као муве!
У тим годинама за превоз од тачке А до тачке Б је бицикл сасвим ок.

Међутим, уколико бих имала довољно новца, купила бих свом детету од 18-19 година неки ауто, не кабриолет, не нешто што би служило за шепурење, него да има свој превоз, да не зависи од других....а у тим годинама је вероватно већ довољно зрела да не улеће непромишљено у маказе, да не вози сумануто...

Мени је тата нудио свој стари ауто кад је купио нови, али ја га нисам хтела јер нисам хтела да полажем возачки, пошто сматрам да бих била ужасан возач (и дан данас то мислим о себи и нисам променила одлуку).
Међутим, моја најбоља другарица је још у 4. средње положила возачки, и добила је на поклон половног, али лепо сређеног фићу, и то нам је много значило - могле смо да се одвеземо било где (онда није било толико таксиста, није било мобилних телефона да можеш из било ког краја да позовеш такси, као сад), и нисмо морале да улазимо у аутомобиле са којеким...

То је била баш добра ствар и ја ћу деци, уколико будем могла и уколико буду желеле гледати да купим неки аутомобилчић, па ће и мене возикати кад затреба.;):lol:

netacno
opasnost uvijek vreba
a reci za djevojku od 19 da je iskusan vozac je uzasno

Ne znam zasto su oni pacijenti a ako i jesu sigurno nisu bas samo zato...(ne znam da li su oni pacijenti jer su oboleli ili ih pogrdno nazivas tim imenom)
Vidis, ja sam za 19ti rodjendan dobila auto,jer su moji smatrali da cu kao devojka bezbednije samu sebe voziti jer ne pijem i slicno,nego da sedam sa nekim drugovima u auto..
Nisam postala debil,studirala sam i sve je bilo redovno,i nije mi padalo na pamet da na bilo koji nacin sebi upropastim zivot ..volim sebe sta cu...:mrgreen:
pacijenti su iz vise razloga,a skupoceni auto se savrseno uklopio u celu tu pricu.zato sa druge strane u obrazovanje,kulturu i slicno nije ulagano...

u redu je kupiti auto,ali kao sredstvo prevoza a ne nesto cime ces da se sepuris,a taj auto upravo tome sluzi.

takodje smatram da bi neki polovan (ili ajde bas nov) auto nize klase i za gradske uslove bio mnogo vise na mestu nego neka besna kola od par desetina hiljada eura :neutral:

ne treba davati deci sve na izvolte.treba da se pomuce,potrude,da vide kako izgleda zaraditi tako nesto pa da nauce da cene...jer u suprotnom postaju bahati i dice se onim sto u osnovi nije njihovo (kola koja su zaradili i kupili roditelji)...

a i ne mislim da su 19ogodisnjaci bezbedni vozaci,iz vise razloga :)

Poslednja izmena:
Dok smo bili podstanari - vlasnici stana imaju dva sina 17 i 20 godina.
Baja koji je držao prodavnicu u toj zgradi ima sina 20. god i kupio mu je motor - mali je pao s motora i shebao kičmu... I pričamo mi baš o ovoj temi - kako nije isti odnos prema stvarima koje sam stekneš i koje dobiješ na poklon - oni zagovaraju teoriju kako je vlasnik prodavnice idijot i kako to nije smeo da uradi... Odemo mi iz tog stana, oni ga prodaju još dođu do nekih para većih sa drugih strana i naravno - kupe sinu neka fensi kola čim se prilika ukazala - i ni mesec dana ih nije vozilo dete i eto... da ne ulazim u detalje pošto je i meni mučno, ostaće invalid do kraja života... I ja sad gledam...... Ni ja ne bih sada, praćena tim iskustvom nikako................ ali ako bi sutra imala para i videla da druga deca to imaju (ko što sam videla da nose igračke i biciklice u parkić) ne bi li svom detetu kupila isto............ u nekim razmišljanjima poželim stvarno i iskreno da nemam više para od onoga što mi je potrebno za normalan život......... prosto da ne bi i ja došla u tako neko iskušenje

netacno
opasnost uvijek vreba
a reci za djevojku od 19 da je iskusan vozac je uzasno

Још ужасније је не читати оно што неко пише, а полемисати.

Где си ти прочитао да сам спомињала ''искусног возача''? :roll:

А иначе, реци ми како се постаје искусан возач?

И сложићу се - опасност увек вреба, било да имаш 19, 29 или 59 година! So what? Да је ставим под стаклено звоно?

Још већа опасност вреба када је са журке вози припити момак кога тада види први пут у животу...

Drage kolege roditelji,

kupila sam jednu knjizicu pod nazivom Uspesan roditelj-uspesno dete koje se bavi roditeljstvom, autora Jelene Holcer i navescu samo neke odlomke koji daju odgovore na neka od nasih pitanja i dilema koja su meni bila zanimljiva, a verujem da je korisno da se procita cela:
‘Zapostavljenje sebe, kao i stalni napor da budu sto bolji, tacnije savrseni roditelji, je prva greska koju cine mladi roditelji.‘
‘Ne postoje savrseni roditelji. Ma koliko se trudili, cinili sve sto mislite da je najbolje-najvise sto u roditeljstvu mozete da postignete je da budete dovoljno dobri roditelji. Osim toga, mi ne samo da ne mozemo da budemo savrseni roditelji, vec to nasoj deci nije ni potrebno. Kada deca znaju da imamo mane i vrline, slabosti, promasaje-to i njima daje slobodu da budu onakva kakva jesu. Tada ni ona nemaju potrebu da glume savrsenost kako bi nam se vise dopala. Vasoj deci ste itekako dobri ako ste normalni, zdravi, posveceni, ako ih volite, i ako pokusavate da naucite kako da budete jos bolji. Roditeljstvo se uci, a zelja da ucite je prvi uslov da postanete dobar roditelj.‘
‘Dobar roditelj se ne radja. Dobar roditelj se postaje.‘
‘Dobar roditelj ne zahteva da dete stalno pokusava da zadovolji njegove ambicije. Dobar roditelj razume da dete moze da ima i pozitivna i negativna osecanja prema njemu. Dobar roditelj ume da slusa i pruzi podrsku. Ume da govori i ’ruzne‘ istine, ali na nacin koji dete ne ponizava i ne vredja. On svoje dete poznaje i prepoznaje njegove razlicite emocije, potrebe i zelje.‘
‘Dobar roditelj ume da zagrli dete i prizna koliko ga voli. Dobar roditelj zna i oseca da je njegova duznost da svom detetu obezbedi koren (osecanje pripadnosti, topline, podrske i sigurnosti u sopstvenom domu i porodici), ali i krila (osecanje da moze da odleti, istrazuje, upoznaje, rizikuje, gubi i pobedjuje u spoljnom svetu). Dobar roditelj ume da prizna gresku, a njegovo nesavrseno ponasanje demonstrira detetu da ono moze da ima ljubav roditelja bez obaveze da bude savrseno. Dobar roditelj ne zeli i ne glumi da je savrsen, ali se stalno trudi da bude sto bolji roditelj‘

Ima toga jos, pa cu u celinama po postovima...Poz dragi roditelji:bye:

Back