Uzroci rata u BiH

Ali I muslimani koji se Izjasne kao Bosnjaci jesu Crnogorci. Ljudi imaju mnoge identitete i koncepcije sta je narod u jednom a sta u drugom smislu. A koga briga za socioloske definicije.
Ne postoje Bošnjaci u Srbiji i Crnoj Gori. Bošnjaci u Srbiji i Crnoj Gori prestali su postojati onog trena kada se njihova matična država - BiH, otcijepila od njih, i time pokazala kako Muslimani koji zive u BiH nisu isti narod od Muslimana koji žive u CG i Srbiji.
 
Ne postoje Bošnjaci u Srbiji i Crnoj Gori. Bošnjaci u Srbiji i Crnoj Gori prestali su postojati onog trena kada se njihova matična država - BiH, otcijepila od njih, i time pokazala kako Muslimani koji zive u BiH nisu isti narod od Muslimana koji žive u CG i Srbiji.
Hahahha pa kako da budemo isti narod, oni Bosanci a mi ne .ali Eto oni i mi smo ipak jedno bili pa i ostali,tako da o cemu pricas
 
Bosna je dolaskom Turaka sinonim za potpunu pokornost
Није тачно. На пример, Хусеин-капетан Градашчевић био је повео велику босанску буну након завршетка турско-руског рата. Главни циљ буне је био да султан оконча директну управу над Босном тако што би прихватио стварање аутономне босанске владе на челу с локалним лидером, с тим да Босна плаћа султану годишњи допринос. Буна је пропала, али су се велике битке водиле са султановим снагама.
 
Bošnjaci su nastali 1993. godine.
Није истина. Бошњаци се као посебан спомињу Првом летопису Матице Српске из 1825. године:

1706445111024.png

130478437_1977062239101657_8336698306368978429_n.jpg
Као и у Начертанију Илије Гарашинина из 1844. године:

10957588_10152850555119608_3062693963413691241_o.jpg
 
Salko pa i ti si Srbin kao i svi bosanski Muslimani. Trebalo je da ostanete uz svoje pa ne bi braća Srbi ukopavali artiljeriju oko Sarajeva i ne bi bilo Srebrenice.
Требали су и Бошњаци да аутобусима 5. октобра 1988. године дођу у Нови Сад да са транспарентима "Слобо Слободо!", јогуртима по згради Бановине и заједно са браћом руше мрске аутономаше!
 
Није истина. Бошњаци се као посебан спомињу Првом летопису Матице Српске из 1825. године:

Pogledajte prilog 1489796
Pogledajte prilog 1489797Као и у Начертанију Илије Гарашинина из 1844. године:

Pogledajte prilog 1489799


Јел ти то игноришеш из љетописа да горе пише словено-србско колено?

Уз то да се спомињу још и Славонци и Далматинци?

Screenshot_20240128_140123_Gallery.jpg


Сада, пише да су ти Бошњаци до Хема (Херцеговине). Дакле нема Бошњака у Херцеговини и Рашкој области, хвала на томе.

Такођер, шта ти није јасно када Илија каже преображење? Наравно да ће политички Турци сматрати за себе да су Турци, а не Срби, и да за њих треба преображење.

Screenshot_20240128_140500_Microsoft 365 (Office).jpg


Из књиге Хамдија Капиџић ,,Херцеговачки устанак 1882". Овдје је сасвим јасно како су се осјећали босански муслимани, уосталом немамо ниједног Бошњака муслимана до 1993.


Готово је невјероватно да избјегавате чињеницу да је Гарашанин (и не само он) сматрао Бошњаке Србима. То је толико очито, да чак не треба додатно појашњење.
 
Poslednja izmena:
Mislim da si nešto pobrkao. O kakvom punom ispunjenjem odredbi ustava iz 1974. godine koje se tražilo za Kosovo 1981. godine govoriš?

Koje odredbe ustava (pretpostavljam, federalnog) iz 1974. godine nisu bile primenjene na Kosovu?
Нека решења из Устава 1974 заиста се нису никада применила везано за САП Косово и Метохија имајући у виду степен (не)развијености свести код тадашње републичке политичке елите која је увек сматрала да је ужа Србија закинута Уставом из 1974 чак и ако га није отворено критиковала, али имајући у виду и економску (не)развијеност покрајине САП Косово и Метохија.
На пример, републичка власт је настојала да све одлуке буду донешене консензусом, чак и онда где је надлежност била искључиво покрајинска. Углавном се радило о економији.
Јер, када је после 1980. кренуо заокрет САД ка нео-либералном капитализму и када је Роналд Реган инвестиционе банке изједначио са комерцијаним, сервисирање дугова је постало проблем за СФРЈ. Тада почињу економски проблеми, а који су се највише осећали у слабо развијеним деловима СФРЈ као што је била САП Косово и Метохија. Руководство САП КиМ је излаз видело у самосталнијој економској политици - онако како јој је омогућавао Устав из 1974, док се републичко руководство на то мрштило.
Проблеми су се заоштравали у мери у којој је да су републичке инвестиције постајале мање успешне, а социјални проблеми у САП Косово и Метохија заоштренији него у ужој Србији и за југословенске појмове развијеној САП Војводини. Тада је републичка елита настојала да сачува свој легитимитет, пребацујући одговорност за економско стагнирање на покрајину, а која је желела да на основу раааазних одредби Устава из 1974 обезбеди самосталније вођење политике.
Републичко руководство се надало да ће да се извуче од обавезе већег давања (не)ефикасне помоћи неразвијеној покрајини, а руководство САП КиМ да ће постигне самосталније вођење економске политике, с тим што ће да истовремено користи предност заједничког југословенског тржишта. Неразвијена покрајина се надала да ће, користећи средства из републичких и савезни фондова, истовремено успети да се ослободи подређености како републичком центру тако и савезним органима.

Словину, па и Иван Стамболић је био за то да се Социјалистичкој Аутономној покрајини Војводини смање надлежности које је добило Уставом из 1974. Како се о свему томе писало у покрајинској штампи, Албанци су се бунили и сматрали се закинутим. Онда са Осмом седницом Савеза комуниста Србије долази олако обећана брзина решавања проблема и остало је историја.
 
Poslednja izmena:
Bosna se uzdiže na rang kraljevine preko srpske krune 1377. godine. Svi bosanski kraljevi su bili kraljevi Srba. To je bila primarna titula apsolutno svih bosanskih kraljeva. Niti jedan jedini je nije zamenio, nijedan nije uzeo Bosnu za svoju primarnu titulu. Bosanske državnosti tj. regnuma nema bez srpske.
Лупаш глупости, Словину. И при томе свесно лажеш као и обично.
Краљ Твртко је био син Босанског кнеза Владислава Котроманића и Јелене Шубић из хрватске кнежевске династије Шубића и само је Тврткова баба по оцу била наша Србијанка Јелисавета Немањић, ћерка Србијанског краља Драгутина. Иначе мajка Драгутинова је потицала из династије Анжу из Напуља. У то време је било нормално да се разне династије мешају између себе.
Твртко је на престо босанског бана дошао после смрти свог стрица Стјепана Другог Котроманића, 1353. године када је имао само 15 година. Од стрица Стјепана наслеђује отприлике територију данашње Босне и Херцеговине са нешто више обале - до Метковића и Стона у данашњој Републици Хрватској.
Када је стасао, Твртко постаје вазал угарског краља Лајоша Великог. Лајош је био моћан владар и тиме је Трвтко стекао политичку и војну моћ. Стефан Твртко I Котроманић био је прво бан, а након тога и краљ средњовековне Босне.
Кад је припојио део Рашке, Твртко се крунисао за краља Босне, Србијанаца, Далмације и Приморја. То је пре свега због тога јер у то време у Србији није било мушког наследника лозе Немањића, пошто је последњи Србијански цар Урош, познатији по надимку Нејаки, преминуо након Маричке битке 1371. године.

Твртко је крунисан за Босанског бана у месту Миле. Миле се често наводи као Милешево. Миле и Милешево су факат синоними, али не ради се о истоименом манастиру Милешева у данашњем Санџаку, већ је то место Миле код Високог у Босни.

Надри-историчари попут тебе потурају лаж да је Твртко крунисан у манастиру Милешева. Ем за то немају никаквих доказа, ем је бесмислено да се тврди да се Твртко као босански владар крунише у манастиру Милешеву "зато јер је тамо гроб Светог Саве", када Сава за Твртка није представљао ништа. Твртко је само босански владар који је био освојио територију око манастира Милешева. С друге стране, Миле код Високог (налази се 33 километра западно од Сарајева) у Босни, познато је место босанских банова одакле се развијала Босанска средњовековна држава.
Иако му је баба по оцу била из Србијанске владарске династије па је због тога његова титула у имену имала и Србијанце, Твртко није остао у меморији Цркве Србије и није постао светац као већина владара из наше Србијанске династије Немањића.
 
Твртко је крунисан за Босанског бана у месту Миле. Миле се често наводи као Милешево. Миле и Милешево су факат синоними, али не ради се о истоименом манастиру Милешева у данашњем Санџаку, већ је то место Миле код Високог у Босни.

Надри-историчари попут тебе потурају лаж да је Твртко крунисан у манастиру Милешева. Ем за то немају никаквих доказа, ем је бесмислено да се тврди да се Твртко као босански владар крунише у манастиру

Крунисан за бана? Може ли неки извор за ту тврдњу? Може ли такођер неки извор да је крунисан за краља у Милима?
 
Pa zašto su se onda izjašnjavali kao Muslimani tokom Jugoslavije?
Па зато што су будале.

Мислили су да могу да буду народ-вера као Јевреји. А и због Покрета несврстаних где су углавном муслимани, па да тамо буду прихваћени.

Требали су да се назову Босанцима шта сте уосталом сви ви тамо.
 
Ne pretjeruj. Nemoguće da su svi budale bili.
Па нису они сви одлучивали о томе него тадашње њихово руководство. Они који су били против, говорили су да требају да се назову Бошњацима, значи да узму стари назив од памтивека. Па су то онда и урадили 1993. Али и то је била грешка, премда су Бошњак и Босанац синоними. Једноставно су требали да прихвате оно како цела бивша Југославија зове све вас изБосне - Босанци.
И морали су да избаце реч Херцеговина из назива јер шта је Херцеговина него аустријски назив за јужну Босну. То је као када би се Република Хрватска звала Република Хрватска и Далмација.
 
Па зато што су будале.

Мислили су да могу да буду народ-вера као Јевреји. А и због Покрета несврстаних где су углавном муслимани, па да тамо буду прихваћени.

Требали су да се назову Босанцима шта сте уосталом сви ви тамо.
Izvoli dođi npr na Romaniju pa im reci da nisu Srbi. Ako smeš naravno.
 
Па нису они сви одлучивали о томе него тадашње њихово руководство. Они који су били против, говорили су да требају да се назову Бошњацима, значи да узму стари назив од памтивека. Па су то онда и урадили 1993. Али и то је била грешка, премда су Бошњак и Босанац синоними. Једноставно су требали да прихвате оно како цела бивша Југославија зове све вас изБосне - Босанци.
И морали су да избаце реч Херцеговина из назива јер шта је Херцеговина него аустријски назив за јужну Босну. То је као када би се Република Хрватска звала Република Хрватска и Далмација.
Nije to tako jednostavno. Nemaju ni pismo ni jezik, ni imena niti nošnju niti bilo šta što karakteriše jedan narod.

Ne može ni samo Hercegovina jer je naš kralj osnovao i Herceg Novi.
 
Dalmatinci su svoj narod

https://sr.wikipedia.org/wiki/Далматски_језик

Slavonci su svoj narod, kao Slovenci.

Фулио си питање:

Screenshot_20240128_170323_Chrome.jpgЗамолио бих те да ме не цитираш убудуће, јер су твоје менталне способности веома ниске да би ти био у стању пратити ток дискусије. А томе иде управо ово у прилог.
Ради се о томе кога је и чиме сматрала Матица Српска а не wikipedia.
 
Фулио си питање:

Pogledajte prilog 1489935


Замолио бих те да ме не цитираш убудуће, јер су твоје менталне способности веома ниске да би ти био у стању пратити ток дискусије. А томе иде управо ово у прилог.

Slaveno-serbsko koljeno tada je bilo siri naziv za jugoslovene :kafa:
 

Back
Top