Uvoz automobila, pomoć i saveti

Не верујем да ће на машинском у нс-у моћи да пролазе на мајке ми али има други проблем, где ће тамо да завлаче камионе и да истоварају.

Nemam pojma, ali znam da ću ja, ako dođe do toga, špediciju preseliti u NS. Pa, ne misle valjda beogradske bitange da će tako lako da me izbace iz posla? Boli me patka, isplati se meni da iznajmim stan i kancelariju u NS.

Ako nista drugo sad bi trebalo da imate proverenije automobile.Jeste da cete malo vise da platite ali bicete koliko toliko sigurniji da je auto ok.
Samo se plasim da ne bude onaj sistem da dodje kamion sa 10 auta i da ih niko ni ne skine sa kamiona a da se izdaju potvrde da su kola prosla pregled.
Ovo kazem zato sto kad bi se redovno pregledalo za jedan auto bi trebalo bar 15-20 minuta a ako je radno vreme 8h koliko ce kola ostati nepregledano tog dana i gde ce se ostavljati da bi dosla sutra na red? Jel neko razmisljao o ovom problemu?

Pa objasnio ti je Don da od toga nema nista.

Sad ce vama uvoznicima da se isplati da uzimate auta sa po 500.000 km na satu, oborite to na 110.000 km , platite skuplju carinu ali posle imate potvrdu crno na belo da je taj auto "zaista" presao 110.000 km :lol:

Kao buducem kupcu kome ne pada na pamet da ide sam po auto,vec da bira uvezene automobile na nekom od placeva u Srbiji,ova vest ide u prilog.Neka i poskupi uvoz za 200e po prosecnom automobilu,neka se za cimanje dileri ugrade jos po 100e,bar cemo voziti proverenije automobile,a ne ispucanim jastucima,namontiranim branicima,sklepanim delovima,smanjenim kilometrazama i laziranim servisnim knjizicama. :)
A i realno...ko nema da doda 300e pri kupovini auta,nece imati ni za njegovo odrzavanje.U prevodu-prostiri se koliko si dugacak.
I zbog toga ne krivim postene uvoznike autombila,jer nije u redu kriviti ih za kvar potrosnih delova,pa makar to bile i bos pumpe,ili drugi skupi delovi.Je l' motor u redu?Jeste.Je l' kilometraza prava?Jeste.Pa ne moze se za 3000e kupiti nov auto...sve ima svoj rizik.

E kako si bre naivan ?

Nista ti nece biti provereniji automobili

Samo ce drzava se ugradjivati jos vise u cenu istih , smisljanjem novih pljacki, a na autima ce ostati sve isto kao i do sada...

Pa ja sam 2 puta terao auto na sertifikovanje plinskog uredjaja u AMSS i to sertifikovanje se svodi da ti kaze ovaj iz auto mota da dignes haubu , slika ti uredjaj , udari pecat i uzme pare...

A don je vec objasnio kako ce sada uvoznici smanjivati kilometraze , a cak i ne moraju da smanjuju , pre uvoza dovoljno je da im neki korumpirani sluzbenik, udari pecat da je ta kilometraza na papiru prava...

Sve u svemu smejurija.

Nemam pojma, ali znam da ću ja, ako dođe do toga, špediciju preseliti u NS. Pa, ne misle valjda beogradske bitange da će tako lako da me izbace iz posla? Boli me patka, isplati se meni da iznajmim stan i kancelariju u NS.

Па ја ти кажем да је тако, машински факултет је у студентском граду где и већина факултета. Такође тамо је и тај део где се раде атести и тамо објективно нема места за камионе, а посебно не за више њих јер и један сам би затворио улицу.

Nema nigde u ovoj formi. Ima ista kontrola u zapadnim zemljama, ali samo za auta koja su uvežena iz Amerike i nekih drugih neevropskih zemalja. Tada ljudi izvrše prepravke u skladu sa EU standardima i odvezu auto na pregled gde mu ga homologuju. Kod nas to nije dozvoljeno. Nikakve prepravke se ne priznaju. Kod nas se zahteva isključivo fabrička homologacija.

u slovackoj sam to imao..,nemoze se prodati auto bez toga ,kontrola..,i zamisli svaki deo na uautu dobije malu nalepnicu..:) oznaku.

Jedu ono sto se ne jede. Tako je bilo i za polaganje vozackog, tako ce biti i sa carinjenjem. Sto se tice Atesta, prolaze automobili koji nisu ni bili na atestu. Skinu se tablie, nadje isti auto u istoj boji, zbog slikanja, i odradi se "atest". Tehnicki je tek bruka. Znam ljude koji prolaze tehnicki, a da auto ni ne prodje kroz halu.

Toooooo Srbijo!!! Mazda 6 2003 2.0 dizel 1350 eura davanja!!! 11 godina star auto! Bravo!
P.S. U Bg, Sa, i Ns-1350, u Su 1250 eura. Toliko o sprecavanju malverzacija i ujednacavanju carine, tj. poreza. Sve ostaje isto, samo puuuuno skuplje. Valjda je sad svima jasno o cemu se radi... Sisaj ovce!

Toooooo Srbijo!!! Mazda 6 2003 2.0 dizel 1350 eura davanja!!! 11 godina star auto! Bravo!
P.S. U Bg, Sa, i Ns-1350, u Su 1250 eura. Toliko o sprecavanju malverzacija i ujednacavanju carine, tj. poreza. Sve ostaje isto, samo puuuuno skuplje. Valjda je sad svima jasno o cemu se radi... Sisaj ovce!

Inace auto je placen 2000, u auto kuci - lako se moze proveriti jednim pozivom ili mail-om, ali koga to interesuje...Bolje oteti 1350 nego 500 eura - tako funkcionise ova drzava. Toliko o postenju...

Nije to ništa. Tek će da bude svega kako se diktatura bude razvijala sada kada imaju apsolutnu vlast i moć. Propišaće Srbi majčino mleko. ALi, neka... Što su tražili to će i dobiti.

E, pa dečki, ko misli da uvozi auto neka to učini do 15.aprila. Posle toga ****** svima.

U današnjem SAT-u je izašao članak u kome se najavljuje da su se ministarstvo saobraćaja i carina dogovorili da će svaki polovan auto koji se uvozi u Srbiju morati proći rigoroznu kontrolu. Prvo i osnovno, neće moći da se uveze, odnosno neće se moći izvršiti kontrola bez COC sertifikata. COC će uvoznici sami morati da vade, odnosno da se za njega snalaze u inostranstvu. Dakle, kupite auto od vlasnika ili sa placa, oni u 99% slučajeva nemaju COC (koji će im), i onda morate da idete kod predstavnika proizvođača i kupujete COC. Za neke će to značiti još mnogo pređenih kilometara tamo u toj Evropi, i izgubljenog vremena.

E, onda kada ste nabavili COC i dođete na granicu, uradite graničnu prijavu kao i do sada, i javite se svom špediteru na određenoj carinskoj ispostavi. Tada nećete moći smestiti vozilo u carinsko skladište kao do sada, nego će vaš špediter morati da uradi papire za uskladištenje, a odmah uz njih i papire za izuzeće od skladištenja. E, kada dobijete te papire, onda ponovo tovarite vozilo na trejler, pa ga transportujete do najbliže laboratorije za analizu vozila, a koje se nalaze na mašinskim fakultetima u većim gradovima. Onda će vam tamo gledati da li je sve po EU homologaciji, da li je bilo nekih prepravki i sve drugo, od pojasa do štop svetla. Ako se kojim slučajem ustanovi da iz vašeg vozila fali katalizator, a nije redak slučaj da po stranim placevima Turci i Arapi vade katalizatore, vi ćete dobiti nalog da vratite vozilo u inostranstvo.

Kažu to će se raditi da bi se sprečilo muvanje sa kilometrima i slično. Slažem se, ali zar je ovo način? Pa, kome će se isplatiti da juri sve te papire, da transportuje vozilo iz grada u grad, i vraća ga nazad? Da li su oni normalni?
Naravno, postoji tu još jedna nezanemarljiva stavka. Koliko će sve to da košta? Ako uzmemo da smrdljiva homologacija u Agenciji za bezbednost saobraćaja, gde ti samo izvrše uvid u saobraćajnu i ispišu potvrdu, košta za fizička lica 65 €, a za pravna 160 € ili ako uzmemo u obzir da pregled u AMSS za gas uređaj kod registracije košta 6.300 dinara, a ovde će vam izvršiti mnogo detaljniji pregled svega i svačega, možemo samo pretpostaviti da će to biti divljačko klepanje po džepu.

Dalje, da li to znači da će se carinjenje automobila svesti samo na one gradove koji imaju mašinske fakultete, a ti fakulteti te laboratorije, jer kome se isplati da carini u nekom drugom gradu, ako već mora da vozika auto tamo vamo?

http://www.polovniautomobili.com/au...bra-nov-nacin-provere-polovnih-automobila.php

Koliko će da poskupi uvoz?

Još uvek se ne zna koliko će ovo ispitivanje povećati troškove uvoza. U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da su razgovarali sa nadležnima iz institucija koje će obavljati pregled i da bi cena pregleda trebalo da bude od 40 do 50 evra, plus 3.000 dinara samoj Agenciji za potvrdu o ispitivanju. Dakle, od 8.000 do 9.000 dinara više. U zemljama u okolini slični pregledi koštaju oko 100 evra.

Vozila za koja je do sada bilo neophodno uzimanje potvrde da ispunjavaju Euro 3 standard, što košta oko 6.600 dinara za fizička lica i skoro 17.000 dinara za firme koje se bave uvozom, neće više imati tu obavezu, pošto će ta provera biti objedinjena u novom ispitivanju.

Ko će vršiti proveru?

Agencija za bezbednost saobraćaja je ovlašćenje za ispitivanje vozila dala istim institucijama koje se već bave izdavanjem uverenja da su vozila prepravljena u skladu sa propisima, a to su:

- Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije

- Mašinski fakultet u Beogradu

- Institut Vinča

- Mašinski fakultet u Nišu

- Mašinski fakultet u Kragujevcu

- Tehnički fakultet u Novom Sadu

Prema rečima nadležnih, navedene institucije imaju oko 270 lokacija na kojima će provera moći da se obavi, što znači da je pokrivena gotovo čitava teritorija Srbije. Naravno, ostaje da vidimo hoće li i u praksi sve funkcionisati po planu.

Ево Доне одговора на нека питања и недоумице, ако ови добро преносе нећеш морати да селиш канцеларију, једна од 270 локација је сигурно у Суботици.

А испада да ће и ово око хомологације сада бити јефтиније јер се неће додатно плаћати него ће бити обједињено у овом прегледу и у истој цени.

Pozz svima,
citao sam delimicno postove i posto prvi put treba da uvezem auto iz Slovenije i dalje mi nista nije jasno. U pitanju je Renault Scenic 2003 1.6 106KS (79kW ) presao 170 000, vec sam ga kaparisao preko nekog prijatelja. E sad ako moze da mi pojasni taj Eur 1 kako, kod koga, za sta, s cim, s kim..
Pricao sam s tim covekom iz Slo on ne moze da mi da taj obrazac (dokument sta god da je). Nesto sam razumeo da Renault ne izdaje taj eur 1 (kao svaki je napravljen u eu). I stvarno ne znam vise ni kome da se obratim nit koga da pitam. Ko to u Slo ili kod nas u Srb moze da mi izda, i koja bi od prilike bila cena carine sa i bez tog Eur 1. Hvala unapred i ziveli! pozz

Back