Uvoz automobila, pomoć i saveti

Ja Tihi ne smatram kolegama prodavce koji imaju jedan auto i koji su zaposleni u firmi gde imaju 300 eura platu i ovo rade da bi je dopunili pa su zadovoljni i sa 100 eura na autu.Takvi su unistili ovaj posao.
I pre nego sto ista kazes razmisljaj o automobilu kao o bilo kojoj robi u koju si ulozio novac pa tako i najobicniji kikiriki je placen 50 dinara a prodaje ti se za 100 dinara. Sad ti razmisli koliko te deru svakodnevno u prodavnici na svim artiklima pre nego sto hoces da pomenes kolika je zarada na autu.

ako na fakturi pise 1 000 ev a u katalog pise 2 000 ev stace da prihvati ,, ili faktura 2 000 ev a katalog 1 000 ev ,, a stace da bude za porez na prenos apsolutnih prava ,,

Na prvi deo ti je već Tihi odgovorio. Što se drugog tiče, to već nema veze sa carinskom osnovicom. Plaća se kad se prodaje ocarinjen auto i poreska uprava ga obračunava po istim ovim katalozima.

Nisi u pravu. "Ako carinik ne prihvati račun" znači da mora da uporedi cenu sa katalogom, i da je ne prihvati ako odstupa od kataloške cene.

Pa, Aco, to je praksa, ali zakon kaže nešto sasvim drugo. U zakonu nigde ne piše da je ravnanje sa katalogom uslov za prihvatanje transakcijske cene.

Трансакцијска вредност
Члан 39
Царинска вредност увезене робе је трансакцијска вредност, односно стварно плаћена цена или цена која треба да се плати за робу која се продаје ради извоза у Републику Србију...

...Под стварно плаћеном ценом или ценом коју треба платити подразумевају се сва плаћања која је извршио или која треба да изврши купац продавцу или у корист продавца за увезену робу и обухвата сва плаћања која је купац извршио или која треба да изврши, као услов за продају увезене робе, продавцу или некој трећој страни да би се испунила обавеза продавца. Није неопходно да облик плаћања буде пренос новчаних средстава. Плаћање
може да се изврши акредитивима или преносивим инструментима плаћања и може да се изврши непосредно или посредно.

- - - - - - - - - -

Знам Доне да ћу направити уговор али исто тако знаш и ти да ту може да пише шта год пожелим, може да буде 5.000, а може и 10.000. :)

Može, ali nećeš baš naći puno Švaba ili Švajcaraca koji će pristati da stave manju cenu na ugovor.

- - - - - - - - - -

ako na fakturi pise 1 000 ev a u katalog pise 2 000 ev stace da prihvati ,, ili faktura 2 000 ev a katalog 1 000 ev ,, a stace da bude za porez na prenos apsolutnih prava ,,

Kada je faktura niža od kataloške vrednosti, uvek uzimaju katalošku, a kada je obratno, faktura viša od kataloške, uvek uzimaju fakturnu. dakle, u svakom slučaju uvek se plaća po višoj ceni.

Udari mi ti šamar samo tako, a ja samo pitala ... Videla temu pa pomislila znate ....

Pročitala sam sve .... Mene vaša prepucavanja uopšte ne interesuju ...
Dovoljhno je bilo da je napisano - JOŠ UVEK SE NE ZNA - sačekaj malo sa kupovinom
ili
POVOLJNO JE - KUPI ..... Za carinu će se tek videti .....

Pozdrav ....
Odgovorih ti ja malo pre Dona. Za taj auto nije bitan katalog

Bilo im je dozvoljeno da ga ne carine po Švajcarskom katalogu ako tog modela nema u katalozima zadnje dve godine. Katalog iz 2011 ide unazad samo do 2003.g. tako da vrlo često nema automobila iz 2001. i 2002.godine, tim pre što su ih tražili po šifriiz saobraćajne dozvole. Čim nema takvog auta, carinilo se po italijanskom katalogu. Inače, u pravilniku o utvrđivanju vrednosti je stajalo i to da ukoliko se auto uvozi iz zemlje za koju ne postoji katalog, onda se cena proverava po katalogu koji je najpovoljniji po uvoznika. To pravilo je važilo kako gde. Kod mene je npr. za vozila iz Austrije morao da se koristi švake, nije moglo po italijanskom.

Па то је прва ствар која би требала да се санкционише и да се по том питању уведе ред. Да је правило јасно и јединствено за све царинарнице. А не да свако има неке своје ''олакшице''.
Али ето нажалост код нас све мора из једне крајности у другу па су сад измислили ово са каталогом амсс-а.

Тихи друже смараш са политиком ******* више и снс и дс и срс и све остале странке. Кукаш на другој теми о ценама регистрације а то као и порез на мобилне телефоне су увеле те твоје квази патриоте. батали ****** имаш подфорум политика па тамо млати.

Udari mi ti šamar samo tako, a ja samo pitala ... Videla temu pa pomislila znate ....

Dovoljhno je bilo da je napisano - JOŠ UVEK SE NE ZNA - sačekaj malo sa kupovinom
ili

Pozdrav ....

dasi procitala sve videlabi da nemoze dase ocarini matoro ,, nije ovo prepucavanje nego pauza

ili

Pozdrav ....

Izvini ako sam te povredio. Nije mi bila namera. Nije stvar u prepucavanjima, nego u obaveštenju koje sam napisao malo iznad tvog pitanja, a u kome se kaže "još ništa".

Nisi primetio da joj je auto `98.g.

Ima li šta novo u vezi sa ovom sitaucijom, tračeva i sl.?

Nezvanično, pojedini upravnici ozbiljno razmišljaju da provuku Švake umesto AMSS. Ali, da li će im to biti prihvaćeno, ko zna. Uglavnom, granica je pusta. Nema novih prijava. Novi Sad nam se zvanično pridružio u protestu sa pismom upućenim direktoru carine. Ja očekujem da će se prizvati pameti, i da će već u ponedeljak pustiti raspis o suspendovanju ovog sranya i primeni Švakea. Mada, zdrav razum nije baš često krasio ljude na vodećim položajima u Srbiji. Ko zna, možda onaj mali ministar Krstić upita direktora carine zašto nema više onolikog milionskog priliva u budžet, pa da iz vlade dobiju direktivu da se stvar reši. Videćemo za par dana.
Do daljnjeg mi ništa ne carinimo. Evo stigla mi hml za jednog Megana iz Nemačke koji je po Švakeu prolazio na 500€, a sada po AMSS na 1.500. Čovek je rekao da ostavim da se kiseli. Predao sam C4, iskontrolisan je, ali ne iznosim na pregled. Ovo ostalo što mi bude dolazilo sa hml i eventualno neki sporadičan novi ulaz, samo ću da uskladištim, i neću predavati ni C4. Kada mi istekne SD, prebaciću ga na C7, pa neka stoje do daljnjeg.

Nezvanično, pojedini upravnici ozbiljno razmišljaju da provuku Švake umesto AMSS. Ali, da li će im to biti prihvaćeno, ko zna. Uglavnom, granica je pusta. Nema novih prijava. Novi Sad nam se zvanično pridružio u protestu sa pismom upućenim direktoru carine. Ja očekujem da će se prizvati pameti, i da će već u ponedeljak pustiti raspis o suspendovanju ovog sranya i primeni Švakea. Mada, zdrav razum nije baš često krasio ljude na vodećim položajima u Srbiji. Ko zna, možda onaj mali ministar Krstić upita direktora carine zašto nema više onolikog milionskog priliva u budžet, pa da iz vlade dobiju direktivu da se stvar reši. Videćemo za par dana.
Do daljnjeg mi ništa ne carinimo. Evo stigla mi hml za jednog Megana iz Nemačke koji je po Švakeu prolazio na 500€, a sada po AMSS na 1.500. Čovek je rekao da ostavim da se kiseli. Predao sam C4, iskontrolisan je, ali ne iznosim na pregled. Ovo ostalo što mi bude dolazilo sa hml i eventualno neki sporadičan novi ulaz, samo ću da uskladištim, i neću predavati ni C4. Kada mi istekne SD, prebaciću ga na C7, pa neka stoje do daljnjeg.

znaci lopine povecale porez 300%

djubrad

i neke budale ovo podrzavaju?

Nije baš da se ništa ne radi. Evo, u Gradištu ocarinjen još jedan motorčić, to je još 7-8.000dinara u budžetu. Taman da se isplate penzije.
Imam i ja nekoliko tih koje sam ostavio da čekaju. Multipla , 2001 ide na oko 2000evra. Pa u Srbiji ne košta toliko

Svi vi sto podrzavate ovu otimacinu, treba da se setite da bi ste i dalje krpili limariju na "kecu" i "jugicu" i to po peti put, da se polovnjaci ne uvoze. "Golf 4", "astru", "oktaviju" ili "stilo" bi ste vozili samo u snovima! (Osim ako ne spadate u politicku grupaciju kojoj ovakvi haraci izuzetno odgovaraju, a clanovi te grupacije uvek imaju za nov auto)!

Svi vi sto podrzavate ovu otimacinu, treba da se setite da bi ste i dalje krpili limariju na "kecu" i "jugicu" i to po peti put, da se polovnjaci ne uvoze. "Golf 4", "astru", "oktaviju" ili "stilo" bi ste vozili samo u snovima! (Osim ako ne spadate u politicku grupaciju kojoj ovakvi haraci izuzetno odgovaraju, a clanovi te grupacije uvek imaju za nov auto)!

Tihi, možda su ljudi romantični, pa im se sviđa kako Kubanci voze i uspevaju da popravljaju i krpe ona stara auta, pa bi i oni da prenesu ovamo tu romantičnu sliku iz Havane. :lol:

Чисто сумњам да ће овај бојкот да успе али ајде да не тврдим можда и грешим. Мени ово личи на ситуацију где је неко решио да стане на пут таловима шпедитера,увозника и цариника на штету буџета и где их савршено заболе она ствар за бојкот. Неко време ће да буде бојкот и онда ће бојажљиво један по један да почну да царине по пар аутомобила и за месец-два дана као да ништа није било.

Кад погледаш реално у Србију који год ауто уђе прешао је милион и има основну опрему, а на плацевима сасвим нека друга прича. И ко ту губи? Губи буџет, а како то пролази? Па тако што увозник да шпедитеру, шпедитер царинику и држава попуши. :)

Back