Uvoz automobila, pomoć i saveti

Чисто сумњам да ће овај бојкот да успе али ајде да не тврдим можда и грешим. Мени ово личи на ситуацију где је неко решио да стане на пут таловима шпедитера,увозника и цариника на штету буџета и где их савршено заболе она ствар за бојкот. Неко време ће да буде бојкот и онда ће бојажљиво један по један да почну да царине по пар аутомобила и за месец-два дана као да ништа није било.

Кад погледаш реално у Србију који год ауто уђе прешао је милион и има основну опрему, а на плацевима сасвим нека друга прича. И ко ту губи? Губи буџет, а како то пролази? Па тако што увозник да шпедитеру, шпедитер царинику и држава попуши. :)
medalja.gif
Evo, izvoli. Nalup'o si se za medalju.

Чисто сумњам да ће овај бојкот да успе али ајде да не тврдим можда и грешим. Мени ово личи на ситуацију где је неко решио да стане на пут таловима шпедитера,увозника и цариника на штету буџета и где их савршено заболе она ствар за бојкот. Неко време ће да буде бојкот и онда ће бојажљиво један по један да почну да царине по пар аутомобила и за месец-два дана као да ништа није било.

Кад погледаш реално у Србију који год ауто уђе прешао је милион и има основну опрему, а на плацевима сасвим нека друга прича. И ко ту губи? Губи буџет, а како то пролази? Па тако што увозник да шпедитеру, шпедитер царинику и држава попуши. :)

abasme zabole za drzavu koda ona nas stedi

Šta ti napriča, i osta živ????? Pa, znaš li ti, čoveče, da ja carinicima neću ni 100 grama kafe da odnesem? Boli me baš patka. Ni oni meni ništa ne daju.

Хвала. :konfete: А сад пошто си тако паметан ти ме просветли како то пролазе рачуни на неке мизерне цифре без да се царинику да мито? На лепе очи? :)

Pa, tako što su oni još 2000-te prekršili carinski zakon, i sa metoda vrednovanja 1 (faktura) odmah skočili na metod vrednovanja 6 (katalog), a sasvim su zanemarili carinski zakon po kome su obavezni da hijerarhijski primene metode vrednovanja. Međutim, to njih između 1 i 6 ne interesuje. E, pa onda su im uvoznici lepo ponudili ono što su tražili, transakcijske vrednosti po metodu vrednovanja 6.
Ja sam danas zahtevao od carinika da ispoštuje zakon, i pošto mi nije priznavao transakcijsku vrednost po čl.39 CZ-a, primeni član 40. odnosno 41. Rekao mi je: "Ne smem. Ovako mi je naređeno". Pitam ga: "Imaš li pismeno naređenje"? Kaže da nema. Pitam ga da li je svestan da krši zakon i da na predmet stavlja svoj faksimil, te ako dođe do suda da će on lično odgovarati, a ne njegov šef koji mu je to naredio, jer neće moći da dokaže da je dobio naređenje od šefa da krši zakon. On kaže da je svestan, ali da ipak ne sme drugačije da postupi.
Zaključak: Naše službe, a carinska služba naročito, još uvek su kriminalne kao i u vreme Kertesa. Kod nas se ne poštuju ni zakoni, ni Ustav, od strane državnih službi i funkcionera. Međutim, pošto je to sve organizovano i hijerarhijski, onda taj mali službenik se više plaši svojih šefova, nego zakona, jer je svestan da ako prekrši zakon po naređenju nadređenih, niko mu ništa neće, ali ako prekrši protivzakonito naređenje svoga šefa, može odmah da odloži uniformu i potraži neki drugi posao. E, hebeš ti takvu državu!

Šta ti napriča, i osta živ????? Pa, znaš li ti, čoveče, da ja carinicima neću ni 100 grama kafe da odnesem? Boli me baš patka. Ni oni meni ništa ne daju.

Па ја се не сећам да сам негде написао шпедитер Дон се бави митом и корупцијом. Исто тако не верујем ни да си ти једини који им неда паре али многи им дају.

Чекај бре да скратимо причу. Јел ти стварно мене хоћеш да убедиш да за сво ово време колико се мути са увозом цариници нису у дилу са једним делом увозника и шпедитера радили на штету државе, а у своју личну корист узимајући за то паре себи у џеп?

Poslednja izmena:
[Pitanje za gosn Dona.Naime nameran sam da dovezem na prikolici motocikl BMW 1200 gs god 2013 sa 9000 km.Cena je neto11.700 evra.
Koliko bi iznosile sve dazbine,naravno sa vasim kompletnim uslugama,kao i da li postoji mogucnost dovozenja istog iz Ahena.
Upravo citam da se desavaju nekakva pomeranja,pa da li se to odnosi i na motocikle.
Srdacan pozdrav uz zahvalnost.Ralevic

Pozdrav za Dona,
sva podrška sa moje strane. Kad pogledamo ko nam nameće dažbine - NEVINI SU U ZATVORU. Gledajući koliki su to iznosi van svih zakona.
Ako je za utehu tako je kod nas u Beogradu i sa BUSPLUSOM, plaćanjem parkinga, plaćanjem RTS-a preko računa za struju. Država je LOPOV No. 1 .
I sve ovo što sam naveo je urađeno protivzakonito, tako da je katalog AMSS jedno među delima.
Ja lično ne plaćam parking, RTS a bogami ni Busplus, a ovim katalogom sam i sam oštećen ( ukoliko prođe ).
Done imam jednu veliku molbu za tebe ( mada znam da nećeš o cenama dok traje štrajk - pa se i ne ljutim ako ne odgovoriš ).
Jednostavno sam izludeo pošto nisam u tom poslu pa moram da pitam :
Kupio sam Lanciu Zeta od Slovenca, auto stoji kod mene ispred zgrade ( kod mene je sobraćajna ), čekam da se ovo reši pa da carinim u Subotici.
A pitanje je kolika bi mu bila vrednost po starom a koliko po novom AMSS katalogu ? Ja sam ga iskreno platio 950 E.
Lancia Zeta 2.0 jtd, 2001 godište, motor euro 3 (proverio u Fiatu po broju šasije)
Kažem ukoliko ne želiš ne ljutim se ali sam morao da pitam jer već ludim.
Hvala unapred

Kao sto vec rekoh,auto ulazi sa alufelnama i jakom opremom a carini se na najnizi paket opreme.
Ranije su se bar skidale alu felne i stavljale celicare pa se vadila automatska klima da bi se ubacila manuelna i tako svasta nesto...
Zakljucak?:zroll:

Al' si bre dosadan sa alu felnama. Hyundai santa fe 2.4, benzinac, 2005.g. u katalogu košta 400eur. Postoji samo jedan model, ne važi priča da se stavlja jeftiniji. Od te cifre se odbija i Italijanski porez, i koriguje se za više/manje pređenu kilometražu. Možeš da mu dodaš i 4 alu felne koje koštaju 100eur i automatsku klimu od i ikonu Svetog Nikole da se okači za retrovizor, taj auto ostaje na cifri od 500eur što je minimum koji se prihvata.
Ajd' bre, probajte da shvatite da za uvoz neke robe nije bitna cena na domaćem tržištu, već cena u zemlji iz koje dolazi.

- - - - - - - - - -

[Pitanje za gosn Dona.Naime nameran sam da dovezem na prikolici motocikl BMW 1200 gs god 2013 sa 9000 km.Cena je neto11.700 evra.
Koliko bi iznosile sve dazbine,naravno sa vasim kompletnim uslugama,kao i da li postoji mogucnost dovozenja istog iz Ahena.
Upravo citam da se desavaju nekakva pomeranja,pa da li se to odnosi i na motocikle.

Da bi ga uvezao bez problema, mora da prođe 6 meseci od datuma prve registracije. Vidi prvo da li ispunjavaš taj uslov.

Па ја се не сећам да сам негде написао шпедитер Дон се бави митом и корупцијом. Исто тако не верујем ни да си ти једини који им неда паре али многи им дају.

Чекај бре да скратимо причу. Јел ти стварно мене хоћеш да убедиш да за сво ово време колико се мути са увозом цариници нису у дилу са једним делом увозника и шпедитера радили на штету државе, а у своју личну корист узимајући за то паре себи у џеп?

Jesu, ali trebalo bi znati kako funkcioniše ceo sistem uvoza automobila da bi se znalo u kom je obimu to uzimanje para od špeditera, odnosno uvoznika. Dakle, ranije carinjenje automobila na niže carinske vrednosti nije posledica dila sa carinicima, nego neznanja ili nemogućnosti Uprave carina da izgrade bolji, precizniji, ali i pravičniji način obračuna, pa su se koristili svakakvi katalozi. Naravno, ne svugde. Mi smo u Subotici, recimo, morali da koristimo mnogo više kataloga nego druge ispostave, jer smo tu dobili šefa nekog paćenika, koji se potrudio da nabavi holandski katalog, slovenački, a carstvo je davao za austrijski, koji srećom nikada nije uspeo nabaviti, jer je nenormalno skup. E, onda je on te kataloge odneo u upravu carina, pa je iz uprave svim carinarnicama prosleđen da se koristi. Međutim, šefovi drugih ispostava to nisu hebali ni 2%. I dalje su procenjivali po italijanskom katalogu, jer su našli modus kako to da rade, a da opravdaju ako bi ih neko nešto upitao. I što je najgore, nije im se moglo natovariti da rade nelegalno, jer su ranija uputstva bila takva da se mogu tumačiti na milion načina. Ti šefovi nisu hteli da talasaju i teraju uvoznike sa tih ispostava, a samim tim i od špedicija iz tih gradova, pa su radili po starom. Za to isto vreme šef u Subotici je doživljavao višestruke orgazme kada su se primenjivali ti novi katalozi i podizala osnovica za naplatu carine. Zbog svega toga i jeste u redu da se odredi jedinstveni katalog, ali ne AMSS.
Nego da se vratimo na korupciju u odnosu procenjene vrednosti. Dakle, odgovorno tvrdim da je bio pogrešan sistem rada, a tek u manjem delu korupcija.

Reći ću ti na čemu carinici najviše uzimaju para, ali ne i od mene, jer sam tu principijelan, i ne dam im ni žute banke. Možemo sesti u kafanu, pojesti i popiti. Nikada nisam bio cicija, ali ja nekome da dam pare, e to ne biva. Dakle, što se Subotice tiče, najviše se para uzima na ubrzavanju postupka carinjenja. Naime, pre nekoliko godina su uveli pravilo da od broja predatih predmeta možeš izneti samo 1/2, pa im je i to bilo "mnogo", te su pre godinu dana to smanjili na 1/3. E, sad, tebi stigne šleper auta. To znači da po njihovom bi trebalo tri dana da ga cariniš, jer neće sve da ti iznesu u jednom danu na pšregled. E, onda su pojedini špediteri počeli da im plaćaju određenu cifru po purađenom predmetu, da bi im uradili sve, odnosno mnogo više od te 1/3. A, koliko "ne mogu da stignu" da urade sve govori i to da i pored toga što urade tu 1/3, pa i ove plaćene, oni već oko 4-5 popodne očiste to što su ujutro izneli na pregled i ostatak dana do 7 uveče ne rade ništa. Znači, veštački su stvorili ograničenje zbog tobožnje pretrpanosti predmetima, koje nema, da bi uzimali pare od onih kojima se žuri. To je naravno nedopustivo, ali ne može se reći da oštećuje državu.

- - - - - - - - - -

Ok Done :) Obavesti me kad bude bila :) Pozdrav!

Naravno... Čujemo se.

- - - - - - - - - -

Kao sto vec rekoh,auto ulazi sa alufelnama i jakom opremom a carini se na najnizi paket opreme.
Ranije su se bar skidale alu felne i stavljale celicare pa se vadila automatska klima da bi se ubacila manuelna i tako svasta nesto...
Zakljucak?:zroll:

Zključak je da će se tek sada cariniti na osnovni model, jer se oprema ne obračunava posebno.

- - - - - - - - - -

Jednostavno mi smo narod koji ce uvek pokusati da uhvati krivinu ako ima mogucnost.

Ja bih to definisao drugačije. Mi smo narod koji hvata krivine, jer te na pravoj putanji čeka sačekuša države.

- - - - - - - - - -

A kakva je situacija za uvoz automobila na invalida 100%, da li je u tom slucaju svejedno koji katalog carina koristi?
i da li neko zna koliko dugo vazi ona potvrda za uvoz na invalida

Svejedno je jer ne plaćaš carinu, nego samo PDV, koji kasnije država vraća.

Potvrde važe dok se ne iskoriste.

- - - - - - - - - -

Done potreban mi je br.telefona zbog konsultacije oko carinjenja vozila .Hvala unapred

Treba da napišeš još jedan post da poplaviš, pa ću ti moći poslati u PP.

- - - - - - - - - -

Odnosi se na sva motorna vozila. Tako da do daljnjeg nema kalkulacija.

- - - - - - - - - -

Zanima me ako neko moze da mi kaze kolike su dazbine za vozilo marke Mazda 6 ,god.2008 limuzina sa dizel motorom 1998 cm3 ,103 kw, totalni full.Placena neto 6260e, bruto 7450e, u Nemackoj
Hvala unapred

Ne može niko da ti kaže dok se ne reši pitanje po kom katalogu će se ubuduće cariniti vozila.

Mislim stvarnooo...:roll:

Čitajte malo temu, bar zadnjih nekoliko stranica, pre nego pustite svoj post. Rekao sam, kada je sve ovo počelo, pošto sam znao da će diskusija o ovome otići na nekoliko stranica, da se neću vraćati unazad da izračunavam na postavljene upite. Sačekajte da objavim da se počelo raditi i po kom katalogu se radi, pa onda tražite kalkulacije!

Al' si bre dosadan sa alu felnama. Hyundai santa fe 2.4, benzinac, 2005.g. u katalogu košta 400eur. Postoji samo jedan model, ne važi priča da se stavlja jeftiniji. Od te cifre se odbija i Italijanski porez, i koriguje se za više/manje pređenu kilometražu. Možeš da mu dodaš i 4 alu felne koje koštaju 100eur i automatsku klimu od i ikonu Svetog Nikole da se okači za retrovizor, taj auto ostaje na cifri od 500eur što je minimum koji se prihvata.
Ajd' bre, probajte da shvatite da za uvoz neke robe nije bitna cena na domaćem tržištu, već cena u zemlji iz koje dolazi.

- - - - - - - - - -

:hahaha:

hahahha... Kolega, iskidao sam se od smeha za ikonu sv. Nikole. :rotf:

Polovni automobili iz Evrope sve skuplji u Srbiji
P. Živković | 10. januar 2014. 21:30 | Komentara: 17

CARINA na sve vrste automobila uvezene iz Evropske unije nema od Nove godine, ali korišćena vozila ne mogu da zaobiđu poskupljenje. Dileri polovnih vozila i špediteri za to okrivljuju Upravu carina jer umesto stranih kataloga, na osnovu kojih se vrši procena vrednosti vozila, sada primenjuje vrednosti iz kataloga Auto-moto saveza Srbije!

Dejan Marjanović, iz špedicije "Tufna", objašnjava da je katalog AMSS namenjen domaćem tržištu, odnosno da se primenjuje kod prenosa prava vlasništva, a da se oni bave uvozom vozila sa inostranih tržišta, pa bi stoga osnova trebalo da bude ona cena koja je stvarno plaćena u inostranstvu.

Prilikom uvoza vozila sada se plaća samo porez na dodatu vrednosti (PDV), a za njegov obračun se kao osnovica uzima katalog AMSS, koji je po mišljenju trgovaca polovnim vozilima - nerealan.

- Na našem tržištu cena "fijeste dizel" iz 2010. je više od 6.500 evra po njihovom katalogu, a ja tu istu "fijestu", sa još boljim paketom opreme, platim u Italiji od tri do tri i po hiljade evra, pri čemu dobijem i popust na količinu - objašnjava jedan uvoznik iz Šapca. - I umesto da platim (porez 20 odsto) maksimalno 700, treba da izbrojim 1.300 evra. Za toliko će i na placu biti skuplji polovnjaci.

POREZ NA POREZ
Svaki put kada polovno vozilo promeni vlasnika, plaća se porez na prenos apsolutnih prava, ili kako je to kod nas odomaćeno "porez na prenos vlasništva polovnog automobila". Izuzetak je samo kada je prodavac pravno lice i PDV obveznik. Ta poreska stopa iznosi 2,5 odsto i plaća se po vrednostima iz kataloga AMSS. Tako ćete za "fijestu dizel" iz 2010. godine, vrednu oko 5.000 evra platiti "prenos vlasništva" između 11.906,75 i 18,379,46 dinara!

U Upravi carina potvrđuju da od prvog dana 2014. kao reper za proveru vrednosti uvezenih automobila koriste katalog Auto-moto saveza Srbije kako bi bile sprečene obmane, ističući da je netačno da su vrednosti u tom katalogu nepovoljne po kupce.

U saopštenju Uprave carina se navodi da će faktura, odnosno prijavljena vrednost i dalje biti osnovni izvor informacija o vrednosti vozila i da će korišćenjem kataloga kao repera za proveru vrednosti biti onemogućene obmane.

- Jasno je da će se priznavati profaktura na kojoj je cena približno ista kataloškoj, ali neće ona po kojoj je vozilo koje košta desetak hiljada evra, plaćeno 2.000 evra, a bilo je i takvih slučajeva - objašnjava za "Novosti" jedan od carinika.

Uprava carina napominje da je prema analizi rada službe ustanovila da se praksa prilikom carinjenja vozila razlikuje od carinarnice do carinarnice u zavisnosti od izvora informacija koji se koristi kao reper za proveru vrednosti vozila. Da bi uslovi za carinjenje bili jednaki za sve, Uprava je donela odluku da se ubuduće koriste isključivo podaci iz raspoloživog domaćeg kataloga, a to je katalog AMSS.

To je malo smesno ako je uvoz uvoz pravnih lica od pravnog lica.Jer onda bi na svaki proizvod mogla carina da kaze nije ta cena nego nasa.
Ako se udje u eu, Veci deo carina ce ici njima, bar 75%.
Ali kao sto gore rece covek, ljude boli uvo za narod.
Cak i narod boli uvo za narod.
Izvezi dobro uvezi lose i uspeces.

Back