Па ја се не сећам да сам негде написао шпедитер Дон се бави митом и корупцијом. Исто тако не верујем ни да си ти једини који им неда паре али многи им дају.
Чекај бре да скратимо причу. Јел ти стварно мене хоћеш да убедиш да за сво ово време колико се мути са увозом цариници нису у дилу са једним делом увозника и шпедитера радили на штету државе, а у своју личну корист узимајући за то паре себи у џеп?
Jesu, ali trebalo bi znati kako funkcioniše ceo sistem uvoza automobila da bi se znalo u kom je obimu to uzimanje para od špeditera, odnosno uvoznika. Dakle, ranije carinjenje automobila na niže carinske vrednosti nije posledica dila sa carinicima, nego neznanja ili nemogućnosti Uprave carina da izgrade bolji, precizniji, ali i pravičniji način obračuna, pa su se koristili svakakvi katalozi. Naravno, ne svugde. Mi smo u Subotici, recimo, morali da koristimo mnogo više kataloga nego druge ispostave, jer smo tu dobili šefa nekog paćenika, koji se potrudio da nabavi holandski katalog, slovenački, a carstvo je davao za austrijski, koji srećom nikada nije uspeo nabaviti, jer je nenormalno skup. E, onda je on te kataloge odneo u upravu carina, pa je iz uprave svim carinarnicama prosleđen da se koristi. Međutim, šefovi drugih ispostava to nisu hebali ni 2%. I dalje su procenjivali po italijanskom katalogu, jer su našli modus kako to da rade, a da opravdaju ako bi ih neko nešto upitao. I što je najgore, nije im se moglo natovariti da rade nelegalno, jer su ranija uputstva bila takva da se mogu tumačiti na milion načina. Ti šefovi nisu hteli da talasaju i teraju uvoznike sa tih ispostava, a samim tim i od špedicija iz tih gradova, pa su radili po starom. Za to isto vreme šef u Subotici je doživljavao višestruke orgazme kada su se primenjivali ti novi katalozi i podizala osnovica za naplatu carine. Zbog svega toga i jeste u redu da se odredi jedinstveni katalog, ali ne AMSS.
Nego da se vratimo na korupciju u odnosu procenjene vrednosti. Dakle, odgovorno tvrdim da je bio pogrešan sistem rada, a tek u manjem delu korupcija.
Reći ću ti na čemu carinici najviše uzimaju para, ali ne i od mene, jer sam tu principijelan, i ne dam im ni žute banke. Možemo sesti u kafanu, pojesti i popiti. Nikada nisam bio cicija, ali ja nekome da dam pare, e to ne biva. Dakle, što se Subotice tiče, najviše se para uzima na ubrzavanju postupka carinjenja. Naime, pre nekoliko godina su uveli pravilo da od broja predatih predmeta možeš izneti samo 1/2, pa im je i to bilo "mnogo", te su pre godinu dana to smanjili na 1/3. E, sad, tebi stigne šleper auta. To znači da po njihovom bi trebalo tri dana da ga cariniš, jer neće sve da ti iznesu u jednom danu na pšregled. E, onda su pojedini špediteri počeli da im plaćaju određenu cifru po purađenom predmetu, da bi im uradili sve, odnosno mnogo više od te 1/3. A, koliko "ne mogu da stignu" da urade sve govori i to da i pored toga što urade tu 1/3, pa i ove plaćene, oni već oko 4-5 popodne očiste to što su ujutro izneli na pregled i ostatak dana do 7 uveče ne rade ništa. Znači, veštački su stvorili ograničenje zbog tobožnje pretrpanosti predmetima, koje nema, da bi uzimali pare od onih kojima se žuri. To je naravno nedopustivo, ali ne može se reći da oštećuje državu.
- - - - - - - - - -
Ok Done

Obavesti me kad bude bila

Pozdrav!
Naravno... Čujemo se.
- - - - - - - - - -
Kao sto vec rekoh,auto ulazi sa alufelnama i jakom opremom a carini se na najnizi paket opreme.
Ranije su se bar skidale alu felne i stavljale celicare pa se vadila automatska klima da bi se ubacila manuelna i tako svasta nesto...
Zakljucak?
Zključak je da će se tek sada cariniti na osnovni model, jer se oprema ne obračunava posebno.
- - - - - - - - - -
Jednostavno mi smo narod koji ce uvek pokusati da uhvati krivinu ako ima mogucnost.
Ja bih to definisao drugačije. Mi smo narod koji hvata krivine, jer te na pravoj putanji čeka sačekuša države.
- - - - - - - - - -
A kakva je situacija za uvoz automobila na invalida 100%, da li je u tom slucaju svejedno koji katalog carina koristi?
i da li neko zna koliko dugo vazi ona potvrda za uvoz na invalida
Svejedno je jer ne plaćaš carinu, nego samo PDV, koji kasnije država vraća.
Potvrde važe dok se ne iskoriste.
- - - - - - - - - -
Done potreban mi je br.telefona zbog konsultacije oko carinjenja vozila .Hvala unapred
Treba da napišeš još jedan post da poplaviš, pa ću ti moći poslati u PP.
- - - - - - - - - -
[Pitanje za gosn Dona.Naime nameran sam da dovezem na prikolici motocikl BMW 1200 gs god 2013 sa 9000 km.Cena je neto11.700 evra.
Koliko bi iznosile sve dazbine,naravno sa vasim kompletnim uslugama,kao i da li postoji mogucnost dovozenja istog iz Ahena.
Upravo citam da se desavaju nekakva pomeranja,pa da li se to odnosi i na motocikle.
Srdacan pozdrav uz zahvalnost.Ralevic
Odnosi se na sva motorna vozila. Tako da do daljnjeg nema kalkulacija.
- - - - - - - - - -
Zanima me ako neko moze da mi kaze kolike su dazbine za vozilo marke Mazda 6 ,god.2008 limuzina sa dizel motorom 1998 cm3 ,103 kw, totalni full.Placena neto 6260e, bruto 7450e, u Nemackoj
Hvala unapred
Ne može niko da ti kaže dok se ne reši pitanje po kom katalogu će se ubuduće cariniti vozila.