Uvoz automobila, pomoć i saveti

drugari,zamolio bi vas za informacije,,,, naime,dolazi mi rodjak iz srbije i nasao sam mu golf 5 1.9 tdi 2004 godiste ,, 4500 eura ,prvi vlasnik odlicno stanje, dali bi mi mogli reci koliko para ce me kostati celokupan posao na kranici oko prevoda carine poreza itd,kupili bi ga ovde na njegovo ime odmah i ja bi ga dovezao do srpske granice e odatle sta raditi ? unapred zahvalan

Koliko vrata? Kw? Šta ima od opreme? Koliko je prešao km? Pa, kada ti izračunam na osnovu tih podataka, i ako ti bude odgovaralo, onda ću ti objasniti šta da radiš kada stigneš na granicu. Ovako ne vredi da ti objašnjavam išta kada ne znam koji postupak ćeš raditi.

- - - - - - - - - -

Pitanje za Don-a:
zanima me koliko bi kostalo da mi uvezete automobil iz Austrije, 2004god.

1398 cmł, euro3, peugeot 206,presao oko 100000km.. On kosta 2600 eura a mene zanima koliko bi izasao sa sve carinom , prevozom do Beograda.

Hvala

Koju klimu ima, ima li alu felne, metalik, radio, koža, navigacija, šiber.........?

Par pitanja za Don-a,

Sledeci mesec idem kod rodbine u goste u Austriju a razlog je da doteram sebi neki auto. Rodbina se nalazi na samoj granici sa Nemackom, grad je Kufstein u Tirol-u. Posto mi je sve strano, bolje polako da saznam sta i kako da ne bi posle bilo povuci potegni.

Pitanja su sledeca:

1. Posto cu biti na samoj granici da tako kazem, koji je vas predlog, odakle je bolje uzeti auto Nemacka ili Austrija, zbog papira, potrebne dokumentacije itd?
2. Pored col tabla koje su u Austriji 250 koliko sam video u par prethodnih postova, koliko su iz Nemacke? Dalje, eur1 dokumenat, da li je potreban za sva vozila, gledam da uzmem Opel Astru H, 2004-2006 zavisi od cene i koliko on kosta ako bi trebao za Astru?
3. Ako je plac ili salon ide kupoprodajni ugovor i oni dalje znaju sta i kako, ako je fizicko lice sta onda tacno treba, jer ne verujem da oni bas znaju.
4. Vidim da ako auto ulazi na col tablama mora da se prijavi carinjenje, ovako, ja sam iz Zr, svakako bih dolazio preko Subotice, tako da ako moze da se zavrsi u Su kod tebe Don, da ne mora u Zr onda bih tu. Sta ako bi trebala da se digne km, da li se ona dize pre prelaza i prijave auta ( sto je logicno ), ali gde? U neki servis, ili kao u vreme 90-tih kod nas kad su ljudi stajali sa kanisterima pored puta, tako sad stoje na prelazu i dizu km :).

Ovo je prvo sto mi je palo na pamet, nadam se da cemo saradjivati i da ce dazbine biti sto povoljnije :).

Pozdrav!

Prijatelju, mnogo si pitanja postavio na koja je već 100 puta dat odgovor na ovoj temi. Bez ljutnje, ali trebalo bi da je prethodno malo pročešljaš. Naći ćeš mnogo odgovora na tvoja pitanja. A, kada nađeš nešto konkretno od auta, pa ti i dalje neke stvari ne budu jasne, onda me kontaktiraj privatnom porukom ili telefonom. Nadam se da razumeš da nemam baš toliko vremena da uvek iznova pišem ista objašnjenja na temi.

Pitanja za Don-a,

Uvezao bih Honda Accord 2.0i ES 1999. godiste,

Ono sto me zanima je da ga uvezem na ime invalida, tj moje rodjene babe (mamine mame) koja zivi u Subotici. Ima 75 godina i krece se u kolicima.
Sta mi je sve potrebno od dokumentacije i gde treba da se ide da bi se sredili ti papiri?
Koliko bi u tom slucaju izasli svi troskovi da stigne auto iz Nemacke, prodje carinu i stigne u Suboticu i bude registrovan na babu?

Molim za pomoc!
Ovako zivim u inostranstvu, otisla sam u Srbiju, tamo sam slucajno naisla na nekog ko zeli da kupi moj auto!
Pa bih vas zamilila da mi kazete koja je sad procedura!
neki mi kazu da se moram vratiti na carinu, ja se pitam zasto? zar nema tih kancelarija Beogradu! zasto bih morala ici na fizicku granicu?
Hitno mi je! bice i potpitanja, al prvo da vidim kako ovo srediti!
Hvala svima na pomoci, nadam se da ce je biti

Molim za pomoc!
Ovako zivim u inostranstvu, otisla sam u Srbiju, tamo sam slucajno naisla na nekog ko zeli da kupi moj auto!
Pa bih vas zamilila da mi kazete koja je sad procedura!
neki mi kazu da se moram vratiti na carinu, ja se pitam zasto? zar nema tih kancelarija Beogradu! zasto bih morala ici na fizicku granicu?
Hitno mi je! bice i potpitanja, al prvo da vidim kako ovo srediti!
Hvala svima na pomoci, nadam se da ce je biti

prvo nadji speditera koce dati zavrsi poso idate uputi ,, mislim da moras , zbog carinske papirologije

E ovako posto smo utvrdili da se auto mora vratiti na carinu... samo jos ovo... moze li kupac ( moj rodjak) kome sam prodala auto da to uradi bez mene. da ponese kupoprodajni ugovor(overen), saobracajnu, kopije moje licne, pasosa (mora li se i to overiti) i da on sve to uradi bez mene licno?
molim na odgovor!

E ovako posto smo utvrdili da se auto mora vratiti na carinu... samo jos ovo... moze li kupac ( moj rodjak) kome sam prodala auto da to uradi bez mene. da ponese kupoprodajni ugovor(overen), saobracajnu, kopije moje licne, pasosa (mora li se i to overiti) i da on sve to uradi bez mene licno?
molim na odgovor!

nema zavrzlame ako nepravis zavrzlame ,, opet nisi rekla el imas speditera ili ne ,, gde mislis da sarinis ,, odvoj 30 minuta popi kafu prelistaj malo unazad i biceti sve jasno kao dan ,, tu ima spediteri kontak telefon email kalkulator koliko kosta carina itd

Poštovani,
može li neko da mi objasni postupak povraćaja novca posredstvom tax free dokumentacije prilikom kupovine vozila u Nemačkoj i uvoza u Srbiju?
Gde se i šta pribavlja od dokumentacije u Nemačkoj, gde i kome se predaje u Srbiji ili gde već i gde se vrši naplata tog novca!!!
Veliko hvala!!!
Oprostite na neiskustvu!!!

Ako ne gresim, opsta carinska stop za automobile je 12,5 odsto, ali pretpostavljam da si mislio na ukupne troskove koji ukljucuju porez.
Ali mozda ja nisam bio precizan, auto je jeftiniji od 6000 eura, a koliko sam cuo, tu onda moze da se napravi neka fora i bez tog EUR1?

Da, carina+pdv je 35%. U slučaju da je vrednost auta manja od 6000eur, onda prodavac robe može da da izjavu na fakturi umesto da se vadi eur1. Naravno, ovo se odnosi samo na kupovinu od pravnog lica.

S obzirom da imam mnogo stvari, po prvi put ove godine iz Nemacke dolazim kolima. Put je poprilicno dugacak (preko 1600 km) i razmisljam da kola prodam u Srbiji. Ima neko savet kako to da uradim na najlaksi nacin, a da celi moj odmor ne provedem po raznim salterima? Hvala.

Za Don-a, koji neumoljivo odgovara na brojna pitanja :).

Ajde sa konkretnim primerom da vidim koliko bi izasle dazbine. Kao sto sam rekao idem na samu granicu Austrija - Nemacka pa moze da se desi da uzmem auto u jednu od ove dve zemlje, zato bih te zamolio da mi kazes koliko bi izasle dazbine za oba kako u Austriji tako i u Nemackoj, posto koliko sam shvatio postoje razliciti katolozi prema kojim se carine.

Jos jedna nejasnoca mi je eur1 dokumenat, jel za ova godista treba da se vadi ili ne? Koliko god gledao unazad nisam naleteo na taj podatak. Ovo moze da odgovori bilo ko ko zna pouzdano informaciju da se Don i sa ovim ne smara. Znam da se vadi ako sam u pravu u nekom ovlascenom servisu i da kosta oko 100eur, jesam li?

http://suchen.mobile.de/auto-insera...PORT&emissionClass=EURO4&categories=Limousine

http://suchen.mobile.de/auto-insera...PORT&emissionClass=EURO4&categories=Limousine

Molim te i za ovu GTC, hvala!

Oko detalja se cujemo telefonom, imam broj pa cu zvati.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
EUR1 je uverenje o poreklu i nema veze s godištem automobila. Možeš da ga vadiš a i ne moraš. Ako ga izvadiš, carina i pdv su ti 20%, a ako ga nemaš plaćaš 35%. Moraš ga nositi u carinu kako bi ga overili i izdali izvoznu deklaraciju.

U tom slucaju vadim obavezno jer razlika nije mala :). Nisi mi samo rekao jedino ako nisi znao, da li sam u pravu kad kazem da se vadi kod ovlascenog prodavca odredjene marke i da kosta oko 100 eur?

Kad kazes da nosim na carinu da overe i da mi daju izvoznu deklaraciju, mislis na lokalnu carinu u gradu gde budem kupio auto? I da li carina naplacuje tu overu i izdaju izvozne deklaracije ( verovatno i logicno da ) ali me vise interesuje cena otprilike ili tacno?

Hvala ti, krenuo sam sa mrtve tacke oko procedure :).

Pozdrav!

U tom slucaju vadim obavezno jer razlika nije mala :). Nisi mi samo rekao jedino ako nisi znao, da li sam u pravu kad kazem da se vadi kod ovlascenog prodavca odredjene marke i da kosta oko 100 eur?

Kad kazes da nosim na carinu da overe i da mi daju izvoznu deklaraciju, mislis na lokalnu carinu u gradu gde budem kupio auto? I da li carina naplacuje tu overu i izdaju izvozne deklaracije ( verovatno i logicno da ) ali me vise interesuje cena otprilike ili tacno?

Hvala ti, krenuo sam sa mrtve tacke oko procedure :).

Pozdrav!
Nemam pojma ko će ti dati eur1. Najbolje je da pitaš na placu gde kupuješ auto. U tvom slučaju može i prodavac da napiše izjavu na fakturi koja zamenjuje eur1. Ne znam ni koliko naplaćuju za izvoznu, a mislim i da se to razlikuje od mesta do mesta.
Ako ćeš ga cariniti kod Dona u Subotici, onda ti sve ovo i nije mnogo važno. Nazovi čoveka da ti objasni šta treba ti da uradiš, a šta ne moraš.

Pitanja za Don-a,

Uvezao bih Honda Accord 2.0i ES 1999. godiste,

Ono sto me zanima je da ga uvezem na ime invalida, tj moje rodjene babe (mamine mame) koja zivi u Subotici. Ima 75 godina i krece se u kolicima.
Sta mi je sve potrebno od dokumentacije i gde treba da se ide da bi se sredili ti papiri?
Koliko bi u tom slucaju izasli svi troskovi da stigne auto iz Nemacke, prodje carinu i stigne u Suboticu i bude registrovan na babu?

Druže, nemoj se ljutiti, ali besmisleno je trošiti dozvolu za invalide na krš iz 99-te. U zavisnosti od stepena invalidnosti, koštalo bi te od 200 do 500 evra otprilike. Samo, pazi...pitanje je da li je euro3.

Inače treba ti dozvola od Ministarstva rada i socijalna pitanja. Nju dobijaš na osnovu rešenja o invalidnosti, koje baba verovatno ima.

Back