perafitilj
Buduća legenda
- Poruka
- 32.131
Done i ti imaš živce za ovakve? svaka čast.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Done i ti imaš živce za ovakve? svaka čast.
Vidi ovako... Sve što je potrebno i shvatljivo laiku, a ti si (bez uvrede) laik u ovome, nalazi se na ovim stranicama i objašnjeno je. Nešto više od toga bi bilo suvišno, jer ja ne mogu preko foruma, ni od tebe, ali ni od drugih napraviti špeditera. Ljudi se za taj poziv školuju, pa ni tada nisu špediteri. Oni u školi samo steknu znanje o pravilima carinskih postupaka, i kako se popunjavaju deklaracije i dr. carinski formulari, ali to ne čini špeditera. kako ti reče, ne živimo u Švajcarskoj. Ovde sve funkcioniše po principu ko koga zayebe, pa tako i u carinjenju. E, upravo to, kada naučiš sve te stvari kako da ih zayebeš, a to je složena stvar, tek tada si špediter. Ja ljude koji misle da su špediteri učim po 6 meseci i više da bi mogli uspešno da rade ovaj posao.gledaj - ne zivimo u svajcarskoj. slazem se ja vecinom sa tobom, hteo sam da mi se ZAPRAVO i kaze, dal mogu SAM, ili ne mogu, i koja je tacna procedura, od odlaska na plac u italiju, preuzimanja auta, prevoza, potrebni papiri, i ostalo. ja i dalje eto, ne znam, iz vasih postova, koje su to prepreke i zamke koje mi stoje na putu, ako bih sam otisao, a inicijalno sam za to i pitao, manje vise.
Dakle, nije da neću da otkrijem, nego je jednostavno nemoguće da ti prenesem znanje ovim putem, pa čak ni ono osnovno, tumačenje i popunjavanje papira (o katalozima da ne pričam). Ne znam šta očekuješ od mene. Da ti kažem iz koje zemlje se koriste koji katalozi, i sa kojim drugim katalozima u kombinaciji, i šta se gleda iz jednih, a šta iz drugih, i kako se čitaju isti, i kako se po njima izračunava vrednost sa sve opremom, kilometrima i ostalim stvarima bez kojih nema utvrđivanja vrednosti na koju ti prolazi račun? Ili da ti kažem kako i gde da napraviš mađarski račun i drugu prateću dokumentaciju ili kako i šta da sa tim papirima uradiš na granici, a šta u unutrašnjoj carini ili kako da uskladištiš auto pre carinjenja, koju prateću dokumentaciju, i kako, treba da napraviš samo za uskladištenje, pa posle za carinjenje. da ne govorim kako da dođeš do bankarske garancije za uskladištenje, jer bez nje, po carinskom zakonu nije moguće uskladištiti robu za carinjenje. Ili, evo ovde možeš pročitati da treba dići km na satu. pa, ako i uspeš protumačiti iz kataloga na koliko, i ako i uspeš naći u inostranstvu nekoga ko će ti to odraditi, kako misliš carini dokazati te kilometre? Mi to radimo tifovima, ali gde ti misliš nabaviti tif na potrebnu kilometražu sa potrebnim datumom? itd, itd... masa je tu stvari da bih mogao celu stranicu da ispišem nabrajajući ih.
Dakle, uputstva i saveti o odlasku po auto, koje papire i gde treba uzeti, na šta obratiti pažnju, i sve ono što je na uvozniku objašnjeno je na ovoj temi, i mnogo više od toga, ali ono što je "zanat" da tako nazovem ovaj moj posao ja jednostavno ne mogu da prenesem na ovaj način. Trebalo bi da napišem ceo udžbenik, pa ni onda to ne bi bilo dovoljno dok se to sve ne iskali u praksi.
Ma, svestan sam ja šta ti hoćeš. Nisi ti prvi koji se setio da bi bilo zgodno da preskoči špeditere. često ja u ovom mom poslu na carini viđam takve "kapacitete i potencijale" kako se u muci znoje, kako tupo bulje u carinika kada im traži neki papir ili im vraća predmet jer je nepravilno spremljen, deklaracija pogrešno popunjena, a oni ga ništa ne razumeju, kao da priča mandarinski. A, Boga mi, viđam ih i kako razrogačenih očiju i otvorenih usta zevaju u carinika kada im izračuna "6-ticu". "6-tica" je u carinskom žargonu dizanje vrednosti, odnosno obaranje fakture. Taj žargon se tako zove jer se u jednoj rubrici u JCI upisuje metod vrednovanja 6. Ima ukupno 6 metoda vrednovanja carinske robe. 6-ti je najnepovoljniji za uvoznika, a u carinjenju kada ti padne 1-vi, carina odmah skače na 6-ti. E, onda ti treba da im doneseš novu deklaraciju gde ćeš u toj rubrici sebi potpisati presudu, tj. upisati taj famozni br.6.morate da budete svesni da to sto ja "hocu sam da uradim stvari" nije tako lose, jer neki od nas se zaista ne prave pametni, vec su kapacitet i potencijal da stvari zaista i urade sami. primera radi, koliko znate ljudi koji placaju 1200 dinara za zamenu ulja .. ? ja da se pitam, ja bih svakog od njih snimio, i onda im poslao na kucnu adresu poziv u vaspitno obrazovni centar, na korekciju karaktera i obrzovanje o zivotu, drustvenoj korisnosti i snalazljivosti. ok, moguce da sam ********* zbog toga, ali ja nikad ne bih platio nekome za nesto, dok ne vidim dal to mogu sam da uradim. postoji jedna nacija/narod koji furaju taj princip od pocetka sveta, i jako su bogati, i uglavnom srecni ..
Eto, ovde ti otkrih samo jedan mali delić špeditersko-carinskih zavrzlama, mada ne verujem da ti je mnogo od toga jasno. Da bi ti bilo jasnije trebao bih da ti objasnim sve metode vrednovanja koji se koriste u carinskom postupku, a to bi potrajalo. To su samo metodi vrednovanja, a gde su sve ostale stvari bez kojih nema carinjenja, i koje moraš znati ako ćeš sam da cariniš?
Isto tako, kada se nađeš u problemu usled svog neznanja nemoj očekivati da će te carinik učiti poslu, i da će ti objašnjavati u čemu si pogrešio, i kako treba da ispraviš grešku. Bole ga racku. Samo će ti izbaciti predmet kroz šalter, pa se ti hebi sa njim.
Izvini na rečniku, ali time želim da ti dočaram bar približno kakav odnos će imati carinici prema tebi i tvojim greškama i propustima.
Ah da... Umalo da zaboravim još jednu vrlo bitnu stvar. Na deklaraciju moraš da uneseš carinsku i poresku osnovicu. Do njih se dolazi izračunavanjem. Mi špediteri imamo programe za izradu deklaracija, koji koštaju 500€, i koji ti sami izračunavaju osnovice, kao i da povlače sami sve potrebne šifre na osnovu zadatih parametara, kojih nije malo. Sve u svemu, jedan veliki bućkuriš od brojki i slova. Daleko od toga da ne znamo mi to i "peške" da odradimo, ali je ovako brže. E, sad da bi ti to znao peške, jer špediterski program nemaš, trebalo bi prvo da prođeš obuku za špeditera, bar onaj osnovni deo.
I da skratim priču, zakon dozvoljava neposredno podnošenje deklaracije, ali je u praksi neizvodljivo bez špeditera. Svi oni koje sam ti gore spominjao, "kapaciteti i potencijali", na kraju dignu ruke od svega i obrate se špediteru ako nije kasno, a ako je kasno, tj. ako je carinski postupak u toj fazi da nema načina da se obrišu brljotine, jedino im preostane da odustanu od carinjenja i vrate robu (auto) nazad u inostranstvo ili da plate paprenu carinu.
Još jednom, želim ti puno sreće u "jurišanju na vetrenjače". U ovom slučaju ćeš ti biti Don Kihot, a ne ja. Ja sam to samo na forumu, i to isključivo na pdf Politika. I, pripremi dosta maramica ili ponesi peškir, još bolje! Trebaće ti kada se budeš preznojavao od muke.
Ne zahebavam te, u šta ćeš se i sam uveriti.
dobro, okej, skapirao sam, zapravo sam google-ao pojmove o kojima mi pricas. i vidim u cemu je problem.
cale moj je uzeo 124-ku 89te godine, dovezo je iz nemacke, predao dva papira (kupoprodajni i dokumentaciju auta) i uvezo auto, dan danas je tu kod nas, a za ove racunice i papirologije je ocigledno kriva drzava, to jes sistem u kome zivimo gde je svugde mikro-uprava postavljena da se peri ziki i miki puni dzep, a preko njih i onima u poslanickoj stolici. to ispada kao neki bitan papiroloski posao, a zapravo se svodi na nepotrebno izmishljene go*narije zarad otimanja para narodu, tako je i na salterima , i u mupovima i slicno.
onda, cim prodam stila sledece nedelje, i platim kontejner (ja sam zapravo uvoznik iz kine, to je daleko lakse izgleda, od auta), za nedelju dve mi lezu pare od prodaje robe, te cu da te kontaktiram da mi uvezes HR-V. samo mi reci, jel mogu sam da odem u Italiju da ga uzmem, to jes odaberem, pa da te onda kontaktiram kad ga dovucem do srbije/granice .. ? ili kako ?
okej, daj mi reci sve troskove za Honda HRV 2000 ili 2001 evro3 u oba slucaja, kolko me izadje da bi ga registrovo ovde, i jel i dalje iz italije nema privremenih tabli ?
za donqihota zanima me koliko bi bila carina i pdv za sledeci auto. vidim da ima povrat poreza, pa me zanima jeli se on carini sa puno cenom ili sa cenom bez poreza. ukratko koliko bi bila ukupna cena do registracije znaci carina, pdv, ostale dadzbine i kad se resi povrat poreza. unapred hvala... link... http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/s...&negativeFeatures=EXPORT&lang=de&pageNumber=2
Moras da navedes marku i model vozila kao i koji motor nosi,broj kw,kilometrazu i iz koje je zemlje auto da bi ti se moglo reci kolika je carina.
Za Euro2 ja prvi put cujem a samo nam treba jos vise krseva jer ako su i ovi Euro 3 u takvom stanju da svi pljujete po njima kakva li su tek ta starija kola.
Desni volan se moze cariniti i samim tim uvesti ali ne moze da se registruje dok se ne prebaci na levi volan.Tako i sadasnji vozaci desnog volana nece moci da registruju auto dok ga ne prebace.
Moras da navedes marku i model vozila kao i koji motor nosi,broj kw,kilometrazu i iz koje je zemlje auto da bi ti se moglo reci kolika je carina.
Za Euro2 ja prvi put cujem a samo nam treba jos vise krseva jer ako su i ovi Euro 3 u takvom stanju da svi pljujete po njima kakva li su tek ta starija kola.
Desni volan se moze cariniti i samim tim uvesti ali ne moze da se registruje dok se ne prebaci na levi volan.Tako i sadasnji vozaci desnog volana nece moci da registruju auto dok ga ne prebace.
Pozdrav svima i velika pohvala za prisutne ljude dobre volje koji pomažu nas amatere
Naime, ja sam takođe sve više nošen mišlju da odem lepo do Slovenije, pogledam malo i uvezem neki auto koji bih ovde inače platio lagano 2-3k evra više...
Budžet mi nije veliki, ali i u sklopu njega nailazim na extra automobile međutim već peti put mi se dešava da je auto već prodan... Znači, jedino da odem tamo i visim po placevima?!
Drugo, baš oko jednog sam odugovlačio jer je bio odjavljen a drug, koji inače živi u Ljubljani, kaže da bih morao da tamo završim tehnički kako bih ga izvezao?!?
Procenjenu vrednost registracije sam odradio na sajtu AMSS
http://www.registracija-vozila.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=118&Itemid=100
pa me interesuje da li može da se iz te vrednosti nekako dobije procenjena vrednost vozila ''od-do'' (ako ne, gde mogu da saznam, skinem, vidim taj neki katalog) Na tu procenjenu vrednost onda idu troškovi carine, pdva i svih ostalih taksi, tako? To je otprilike sveukupno 40%, tako?
Takođe, priča se po ''čaršiji'' da će uskoro biti omogućen uvoz euro2. Odakle je potekla ta buva?
Poslednje, da li postoji zakon koji zabranjuje vozila sa desnim volanom ili je u perspektivi?
Veliki pozdrav svima i hvala na vremenu!!!
A evo i ovo mi je više nego interesantno...pitanje je samo da li ima EURO3???
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5414421&show=1
Кажу Словенци да је прва регистрација била 2006.?.... за Ауди....
Nema veze kad je bila prva registracija nego kad je proizveden. Mada ce nasi papci od carinika da stave da je auto 2006 po prvoj registraciji.
Zato ima nogo nenamerno podmladjenih kola koja se vode po datumu prve registracije.
Plus sto automobili idu na homologaciju nebitno dali su i 2005 ako su iz zemlje koja tad nije bila clanica EU. Nisam licnoimao takav slucaj jer uvozim iz Italije ali Don je tako rekao,ako sam ga i ja dobro shvatio.
Ne znam na koju foru, ali ja sam video Lagunu koja ima volan na desnoj strani, a ima nove tablice. I bio sam se zapitao kako je moguce da je taj registrovao auto, a volan mu je na desnoj strani...Ili je to neka teska mucka, sa gomilu veza, ili sam ja nesto utripovao![]()