Uvoz automobila, pomoć i saveti

Donqihote . .
koliko bi me ovaj auto izašao ovde bez registracije, i bez carine jer bih uvezao na osobu sa 80% invalidnosti?
http://www.autoscout24.it/Details.aspx?id=205143159

Ne preporučujem ti da ovaj auto uvezeš na invalida. Isplativost je 0.

Auto je 2001. godište. Znači mora na hml. To ti je na fizičko lice oko 7.000. PDV ti iznosi oko 100€. Treba da uzmeš bar 2002. da se ne bakćeš sa hml. Znači, hml te košta skoro koliko i PDV. bzvz...
Kada već imaš tu povlasticu da ne plaćaš carinu, uzmi neki mlađi auto!

Donqihote...
poslah ti upit vezano za obracun carina i pdv... u obrascu koji si postavio na websajtu...ali ne dobih odgovor... pa da te pitam i ovde
OPEL Corsa-C ELEGANCE
EASYTRONIC
56.000km
Door Count: 2/3 Doors
Gearbox: Automatic transmission
First Registration: 08/2001
Cubic Capacity: 1199 cm³
Construction Year: 2001
Power: 55 kW (75 PS)
Fuel Type: Petrol
Climatisation: A/C (man.)
Emission Class : Euro4
Kupuje se od privatnog lica u Nemackoj.
Koliko izadju dazbine bez prevoza za ovakav auto?
pozz
Hvala

Darko, samo ako je invalidnost donjih ekstremiteta preko 60% može da ostvari popust pri registraciji jednog vozila u toku kalendarske godine(negde kažu prvi auto koji u toku godine registruje, a negde kažu "...ma možeš da izabereš koji ćeš" - proveri ovo ako ti baš treba tačna informacija). Uvoz ne važi na ovaj procenat invalidnosti donjih ekstremiteta već treba 80 i više %. Ako je invalidnost 100% onda se refundira i carina i ne plaća pdv. Samo što se na refundiranje čeka i po više godina...Za invalide je bio ograničen u uvoz vozila do 2500ccm, i ovo treba proveriti da li još važi-Donqihote znaš li?. Inače možeš da dobiješ i karticu za slobodan prolaz autoputem(neograničen broj puta ali mora vlasnik na koga se vodi kartica tj vozilo da bude prisutan na naplatnoj rampi) i nalepnicu za parking na rezervisanim mestima i u javnim garažama(4 sata je limit, posle plaćaš redovnu cenu). I još jedan popust koji trebaš da tražiš prilikom registracije: 10% popust na polisu osiguranja. Ovo daje Dunav a i ostali bi trebali ali ne znam pa ne tvrdim, a na tehničkom se nekad prave da ne znaju ovo pa ti naplate punu cenu .

Donqihote...
poslah ti upit vezano za obracun carina i pdv... u obrascu koji si postavio na websajtu...ali ne dobih odgovor... pa da te pitam i ovde
OPEL Corsa-C ELEGANCE
EASYTRONIC
56.000km
Door Count: 2/3 Doors
Gearbox: Automatic transmission
First Registration: 08/2001
Cubic Capacity: 1199 cm³
Construction Year: 2001
Power: 55 kW (75 PS)
Fuel Type: Petrol
Climatisation: A/C (man.)
Emission Class : Euro4
Kupuje se od privatnog lica u Nemackoj.
Koliko izadju dazbine bez prevoza za ovakav auto?
pozz
Hvala

Dobićeš odgovor na mail. Verovatno koleginica nije juče stigla da ti odgovori.

moze 2 pitanja,
prvo dali inavlid sa 50 % invalidnosti donjih extremiteta ima neka prava na uvoz ili registraciju (moguce je da dobije i resenje za 70 ukupno)
i drugo koliko bi bili svi troskovi do registracije za recimo ovaj http://www.autoscout24.hr/Details.aspx?id=wkpngazl1xot cisto me zivo zanima kako bi izgledalo da ja uvezem

Ukupna invalidnost mora biti minimum 70% da se ostvari pravo na oslobađanje plaćanja carine, a 100% da se dobije i povrat PDV-a.

Darko, samo ako je invalidnost donjih ekstremiteta preko 60% može da ostvari popust pri registraciji jednog vozila u toku kalendarske godine(negde kažu prvi auto koji u toku godine registruje, a negde kažu "...ma možeš da izabereš koji ćeš" - proveri ovo ako ti baš treba tačna informacija). Uvoz ne važi na ovaj procenat invalidnosti donjih ekstremiteta već treba 80 i više %. Ako je invalidnost 100% onda se refundira i carina i ne plaća pdv. Samo što se na refundiranje čeka i po više godina...Za invalide je bio ograničen u uvoz vozila do 2500ccm, i ovo treba proveriti da li još važi-Donqihote znaš li?. Inače možeš da dobiješ i karticu za slobodan prolaz autoputem(neograničen broj puta ali mora vlasnik na koga se vodi kartica tj vozilo da bude prisutan na naplatnoj rampi) i nalepnicu za parking na rezervisanim mestima i u javnim garažama(4 sata je limit, posle plaćaš redovnu cenu). I još jedan popust koji trebaš da tražiš prilikom registracije: 10% popust na polisu osiguranja. Ovo daje Dunav a i ostali bi trebali ali ne znam pa ne tvrdim, a na tehničkom se nekad prave da ne znaju ovo pa ti naplate punu cenu .

Tačno je... Ne može biti preko 2.500ccm, i ne može biti terenac ili teretno vozilo.

Jel moze neko meni da kaze, jel i dalje ista situacija kao pre godinu ipo dana .. ?

primera radi - auto 3000 evra preko mu dodje:

3000 + carina 20% = 3600

3600 + PDV od 18% = 4320 evra

troskovi prevoza, registracija od ~200 evra, otprilike konacna cifra ~ 4800.

jel i dalje taj odnos, auto platis tamo X eura, i onda ti treba pola od X da ga registrujes .. ? nije se nista promenilo .. ?

Vrati se nekoliko stranica u nazat sve ti piše.:rtfm:

brate, da izvines na izrazu ali - DUVAJ GA!

nazad, 15 stranica, koje sam zbog tebe procitao, ima samo Don Kihotov biznis, i nista drugo. neam ja nista protiv decka, i svaka mu cast sto se uglavnom cima za one koji se samo raspituju, ali to sto sam ja pitao - nisam nasao.

ne znam na sta si ti mislio, ovo sto sam ja PITAO nema u nazad.

dakle, vidim da se sad spominje nekakav euro papir, i homologizacija, ja hocu objashnjenje za svaki racun koji se plati, pored kupovine samog auta, kad odes preko. ako neko moze da napise, bio bih zahvalan.

Don Kihote - prodajem sledece nedelje Fiat Stilo multiwagon 2003 1.9 JTD prijatelju za 3800 evra (Stilo je kao oko, odrzavan u LAKI-ju, 170k, zategnut kao avion, jako male kilometraze poslednje dve god) i dobijam kes novca.

hteo bih kupiti Honda HRV.

e sad - kod nas na par oglasnih mesta ima da se uzme u ne bas toliko dobrom stanju za ~3500 evra, doduse 2001 (kreno je da se pravi od 98) ali me zbunjuje sto je u odnosu na nase polovne cene, drasticno skup na mobile.de

tamo se moze naci samo Nemac HRV, i euro3 tek za 2600 pa navise.

koliko mene moze da izadje HRV, ako je 2600, recimo, i koliko moze da me izadje ako mi se brat od tetke raspita po placevima pa ga nadjem za 2200 ... ?

dakle, zanima me za 2600 ako ga platim - konacna cena SVEGA sa sve tablicama i 2200 ako ga platim - isto, sa sve tablicama ovde.

eventualno ako neki tvoj skaut moze da mi nadje dobar deal, jer mi brat iz Italije kaze da se u Italiji zbog krize cenka i do 40% nize cene od oglasne

Jel moze neko meni da kaze, jel i dalje ista situacija kao pre godinu ipo dana .. ?

primera radi - auto 3000 evra preko mu dodje:

3000 + carina 20% = 3600

3600 + PDV od 18% = 4320 evra

troskovi prevoza, registracija od ~200 evra, otprilike konacna cifra ~ 4800.

jel i dalje taj odnos, auto platis tamo X eura, i onda ti treba pola od X da ga registrujes .. ? nije se nista promenilo .. ?

Promenilo se... Carinska stopa je smanjena na 12.5%, a za auta evropske proizvodnje 5 - 6.9%.

Vidis li sad zasto ti je Perafitilj rekao da pogledas stranice unazad?
Da si ih procitao video bi da ne mozes samo da das model automobila nego i kubikazu,jacinu,opremu,broj kilometra....
Covek nije mislio nista lose ali si se pokazao kao i vecina -ne das na sebe bez obzira sto imas daleko manji broj postova na ovom forumu i pritom izigravas nekog nadrkanog lika.Zato ti je Don odgovorio tako sturo mada je mogao odmah da ti da odgovor kolika bi bila carina.otprilike.
Spusti malo loptu i ponasaj se kao vecina na ovom forumu.:)

Vidis li sad zasto ti je Perafitilj rekao da pogledas stranice unazad?
Da si ih procitao video bi da ne mozes samo da das model automobila nego i kubikazu,jacinu,opremu,broj kilometra....
Covek nije mislio nista lose ali si se pokazao kao i vecina -ne das na sebe bez obzira sto imas daleko manji broj postova na ovom forumu i pritom izigravas nekog nadrkanog lika.Zato ti je Don odgovorio tako sturo mada je mogao odmah da ti da odgovor kolika bi bila carina.otprilike.
Spusti malo loptu i ponasaj se kao vecina na ovom forumu.:)

dobro, nisi u pravu u opste. prvo - to sto Donkihot radi, to je super. sta ako ja ocu naprimer, sam da uradim, i ustedim pare koje bi otisle njemu u dzep .. ? ponavljam - nemam nista protiv njega, ali uvek sam za sve stvari hteo da resavam sam.

skoro sam dosao u posed 6 pokvarenih skutera iz nekog posla, i nije mi palo napamet da odem kod majstora, vec sam ih SVIH 6 popravio, tako sto sam online narucio delove, i skunio service manual-e, i sada bih mogao na slepo da popravim bilo koji jednocilindricni motor, pogotovo GY6 agregate, na slepo.

a ISTI princip je bio -

pitao sam na forumu motorista - jel tesko da se zameni klip i karike ? Odgovor je bio: "jeste, uzasno je tesko, prepusti to majstoru" - ispalo je da je to jednostavnije od sastavljanja igracke iz kinder jajeta.

pitao sam na forumu motorista - stelovanje karburatora, jel to tesko ? Odgovor je bio: "nema majstora u beogradu koji chak i na GY6 moze lepo da nasteluje karburator, to je za*ebana stvar!" - ispalo je da moze da se uradi, ne lako ali moze.

a SVE sto nisam znao, receno mi je bilo na stranim forumima. ovde cim pitas nesto, odma se nadje neko ko ti kaze - "procitaj, en pravi se pametan, trt mrt" a zapravo citam pogresne stvari. VI ste ti koji ste nadrkani.

pravi odgovor na moje pitanje bi bio, i to u slucaju da sam u pravu:

za iszracunavanje konacne cifre ti treba -

kilometraza, oprema, kubikaza, jacina

za izracunavanje cifre trebas da saberes:

carinu, pdv, lezarinu, prevoz

dodatno:

postoji caka povracanja PDV-a ako je uvezen na pravno lice, postoji caka broj 2, postoji caka broj 3.

nisam dosao da pravim posao sa DonKihotom, dosao sam da pitam kako bi to mogao da uradi covek SAM, bez posrednika. a vi ste mi se israli da citam u rikverc, gde NEMA tih informacija, vec ima racunica koju je Donkihot napravio na osnovu svog radnog kataloga.

i pritom ste omasili poentu teme, tema je - uvoz automobila - tema na forumu, gde treba jedni drugima da delimo savete i znanja, a ne da pravmo iskljucivo nekome drugom lokalni biznis. (jos jednom ponavljam da nemam nista protiv donkihota).

Posto si ovog puta ipak malo spustio loptu evo ja cu ti odgovoriti zasto moras da ides preko speditera.:per:
Kao prvo ti ces auto preko da kupis za 5000 eura i kao svaki nenormalan laik koji misli da ce da ustedi jer ce sam sve da obavi prijavices auto na ulazu u Srbiju na tu cifru i carina ce da te odere da ce ti krenuti suze na oci.:D
E zato moras da imas speditera sa kojim moras da budes u vezi i koji ce da ti pre granice dostavi papire u kojim anece stajati 5000 nego cifra koja prolazi po katalogu koji on ima a ti ga nemas. E sad,ti ces da kazes kako ces staviti u ugovor manju cifru i to je ok ali.....:) ako stavis cifru manju samo 5 eura nego sto je po katalogu najniza vrednost takvog vozila odro si jarca jer ce onda carina da te rebne po najvisoj stopi.
Za spediterovih 100-150 eura (cifra zavisi od kolicine vozila) ja se ne bih igrao jer ce zbog tih 150 eura da se spase jedno 400 eura grubo receno.
Evo ja se bavim uvozom i vec znam za puno vozila na koliko mogu da se zavedu ali zasto da razbijam glavu jer trgovina je jedan krug i svi moraju da uzmu svoj deo kolaca a zaobilazenje toga moze skupo da kosta.
I normalno je da ti automehanicar i majstor nece otkrivati svoje znanje koje je on sticao godinama skolovanja i prakse jer od cega ce on da zivi ako bude delio svoje znanje gratis? Opet je krug u pitanju i tako svi zaradjuju i budu sretni kao sto i ti zaradis u poslu kojim se bavis.
Mnoge svtske firme su prebacile svoje fabrike u Kinu i zaposlile kineze a samim tim preskocili gradjane svoje zemlje i zato nam se desava ovo sto nam se desava. Nezaposlenost je sve veca a Kina cveta. Prakticno njima cine uslugu a sami pucaju.

dobro, nisi u pravu u opste. prvo - to sto Donkihot radi, to je super. sta ako ja ocu naprimer, sam da uradim, i ustedim pare koje bi otisle njemu u dzep .. ? ponavljam - nemam nista protiv njega, ali uvek sam za sve stvari hteo da resavam sam.

skoro sam dosao u posed 6 pokvarenih skutera iz nekog posla, i nije mi palo napamet da odem kod majstora, vec sam ih SVIH 6 popravio, tako sto sam online narucio delove, i skunio service manual-e, i sada bih mogao na slepo da popravim bilo koji jednocilindricni motor, pogotovo GY6 agregate, na slepo.

a ISTI princip je bio -

pitao sam na forumu motorista - jel tesko da se zameni klip i karike ? Odgovor je bio: "jeste, uzasno je tesko, prepusti to majstoru" - ispalo je da je to jednostavnije od sastavljanja igracke iz kinder jajeta.

pitao sam na forumu motorista - stelovanje karburatora, jel to tesko ? Odgovor je bio: "nema majstora u beogradu koji chak i na GY6 moze lepo da nasteluje karburator, to je za*ebana stvar!" - ispalo je da moze da se uradi, ne lako ali moze.

a SVE sto nisam znao, receno mi je bilo na stranim forumima. ovde cim pitas nesto, odma se nadje neko ko ti kaze - "procitaj, en pravi se pametan, trt mrt" a zapravo citam pogresne stvari. VI ste ti koji ste nadrkani.

pravi odgovor na moje pitanje bi bio, i to u slucaju da sam u pravu:

za iszracunavanje konacne cifre ti treba -

kilometraza, oprema, kubikaza, jacina

za izracunavanje cifre trebas da saberes:

carinu, pdv, lezarinu, prevoz

dodatno:

postoji caka povracanja PDV-a ako je uvezen na pravno lice, postoji caka broj 2, postoji caka broj 3.

nisam dosao da pravim posao sa DonKihotom, dosao sam da pitam kako bi to mogao da uradi covek SAM, bez posrednika. a vi ste mi se israli da citam u rikverc, gde NEMA tih informacija, vec ima racunica koju je Donkihot napravio na osnovu svog radnog kataloga.

i pritom ste omasili poentu teme, tema je - uvoz automobila - tema na forumu, gde treba jedni drugima da delimo savete i znanja, a ne da pravmo iskljucivo nekome drugom lokalni biznis. (jos jednom ponavljam da nemam nista protiv donkihota).

Ovako, prijatelju... prvo bih hteo da ti odgovorim na tvoje naglašavanje da ja ovde pravim biznis. Moram da ti kažem da se ja oslanjam na to da živim od "biznisa" koji napravim na Krstarici da bih odavno umro od gladi. Ne kažem, tu i tamo se desi da mi se neko od forumaša, sem za računanje, javi i za carinjenje, ali je to veoma mali broj u odnosu na broj onih kojima sam računao koliko bi ih koštao uvoz. Da sam ja sve to ocarinio kupio bih vola, natakao na ražanj, i sve vas forumaše, koliko vas ima, pozvao na iće i piće.
Moj motiv što sam se uopšte uključio na ovu temu jeste taj da pomognem ljudima, sasvim dobronamerno, ma koliko to tebi čudno zvučalo, da se ne zayebu prilikom uvoza, i ako pogledaš moje prve postove na ovoj temi, biće ti jasno da je to istina. Ovde su ljudi lupali sve i svašta, a što je moglo skupo da košta one koji bi poslušali te savete tih "upućenih" u problematiku. Tek kasnije, kada su forumaši ukapirali da sam ja špediter koji radi na uvozu vozila, počeli su da se raspituju koliko bi ih koštao uvoz određenih auta. Ako pročešljaš temu shvatićeš da ja na takve upite odgovorim kada imam vremena, pa su mnogi od njih na odgovor čekali i po nekoliko dana. Da je meni primarni cilj da na ovim stranicama da, kako ti kažeš, pravim biznis, pa ja bih visio na ovoj temi kao pauk na mreži, i samo bih čekao ko će u nju da uleti.
No, nije na meni da ocenjujem moje učešće u temi. Tu ima forumaša koji dugo prate ovu temu, pa neka oni kažu da li sam i koliko bio od pomoći, i koliko sam obaveštavao ljude o svim promenama i izmenama pravila i zakona vezano za uvoz. A, svakako da bih bio budala da odbijem klijenta koji zbog ovog pisanja ovde želi da mu baš ja ocarinim vozilo.

Drugo, unazad nekoliko stranica sam pisao baš o tome šta zakon predviđa ko i kako može da ocarini vozilo, odnosno da podnese papire za carinjenje, jer je neko baš to pitao. Pa, pošto sam to tamo u detalje objasnio, tako da svako ko želi to da sam učini zna šta treba da radi i šta da očekuje, ne bih se ponavljao. Ja ti želim puno sreće u toj "avanturi". Nemam nameru uopšte da te nagovaram da angažuješ špeditera. Samo, mišljenja sam da ćeš potrošiti mnogo više vremena samo da bi uklavirio kako da ispuniš deklaraciju, nego što si ga potrošio na remont tih motora. O isplativosti, o kojoj ti je Dule pisao, neću ni da govorim.
Ni našta neću da te nagovaram. Jasno je meni da smo mi Srbi tata-mate, i u sve se razumemo, i sve bismo sami da odradimo, de se slučajno neko ne bi na nama "opario", pa makar i na svoju štetu uradili.

I, još na kraju da ti kažem, nije istina da nema na ovoj temi informacija koje tražiš, ali zaista da bi došao do njih trebalo bi da pročešljaš temu. Verujem da te nerviraju kalkulacije i upiti, jer ih ima mnogo, ali lako su prepoznatljive na prvi pogled, pa ih ne trebaš čitati, nego ih odmah preskoči!
U svakom slučaju, nije istina da ovde nema potrebnih informacija i pravih saveta, a ako ti ipak pronađeš pitanje o kome nismo pisali, a važno je za uvoz auta, izvoli pitaj! Biće mi drago da odgovorim.

I, da ne budem pogrešno shvaćen, verujem ti ja da ti nemaš ništa protiv mene (i zašto bi), i ja ti zaiosta od sveg srca želim da uspešno sam izvedeš carinjenje, ali ubeđen sam da bi ti onda bio fenomen ako bi ti to pošlo za rukom da sam ocariniš povoljnije nego mi prevejani vukovi u ovom poslu uz sve izgrađene i uhodane šeme i kombinacije koje imamo od granice do unutrašnje carine.

Što se tiče HRV-a, daću ti kalkulaciju u ponedeljak, jer ja kalkulacije radim po katalozima, a oni mi se nalaze u firmi.

Tačno je da još uvek iz IT nema proba ni zoll tabli. U stvari ima, ali su nenormalno skupe, dugo se čekaju, i komplikovano ih je dobiti.

Back