Obaveštenje svima koji razmišljaju o uvozu automobila starijih od 2002. godine iz zemalja osnivača EU ili onih kojima je prva registracija pre pristupanja EU naknadnih članica.
Do sada je obavezna homologacija, koju je srpska carina tražila radi utzvrđivanja ispunjavanja EURO3 norme, koštala 30€, a sada košta 120€.
Naime, Agencija za bezbednost saobraćaja je od pre dva meseca uvela novu cenu za pravna lica, pa smo se svi snalazili tako što smo zahteve podnosili na fizička lica. Kada je to primećeno, Agencija je tražila od Uprave carine da carinarnice ne prihvataju potvrde koje agencija izda, a koje glase na fizičko lice, ukoliko se auto carini na pravno lice.
To je protivzakonito, jer Carinski Zakon lepo kaže da carinski radnik ima pravo, ako sumnja u postojanje EURO3 norme, da zahteva od uvoznika dokaz o tome. Dokaz može biti COC (strani formular) ili potvrda iz Agencije, tzv. homologacija. Pošto Agencija izda potvrdu sa brojem šasije predmetnog vozila, to je nesporan dokaz da to vozilo poseduje EURO3, i niko to ne može da ospori, jer bi time osporili samu Agenciju, a to je nemoguće.
Dakle, dokaz je tu. Kakve veze ima na koga taj dokaz glasi, jer ne homologuje se uvoznik nego vozilo. Što ja kažem, šta vas briga što potvrda glasi na moje ime. Mene je ćale ionako pravio po JUS-u, a ne po euro normi.

Znači, mi na delu imamo kršenje Carinskog Zakona od strane carine Srbije, odnosno carinskih ispostava i carinskih radnika, a po raspisu koji je neko poslao carinarnicama iz uprave carina. Taj neko je očigledno prekršio zakon, pa mi nije jasno kako su šefovi ispostava usvojili i postupaju po tom raspisu.
Da napomenem, raspis iz Uprave carine je ravan naređenju u policiji ili vojsci. Pa, ni u te dve institucije niste dužni da postupite po naređenju, ako se isto kosi sa zakonom, jer vas to kasnije ne oslobađa od odgovornosti zbog nezakonitog činjenja.
Napominjem i to da je carinski organ dužan prema Carinskom Zakonu da u zakonski određenom roku ocarini robu, a ako to ne učini ili ako naloži da se roba vraća u inostranstvo zbog nemogućnosti carinjenja, dužni su da za to daju pismeno obrazloženje. Oni naravno nemaju nikakvog osnova da te automobile ne ocarine, te će sebe dovesti do novog kršenja zakona odbijanjem da ocarine automobile koji imaju svu potrebnu prateću dokumentaciju i koji ispunjavaju sve zakonski propisane norme.
Elem, Srbija je, po kopzna koji put dokazano, banana država, i zakoni za državne organe su samo mrtvo slovo na papiru, odnosno sredstvo disciplinovanja građana, dok svi učesnici u državnim poslovima mogu opušteno da krše zakone, i da ne poštuju odredbe zakona koji se odnose na njihov rad.