Uvoz automobila, pomoć i saveti

Za PREDRAG.NS CITAT:
"KOD Donkihota-uvoz
KOD Duleta-kupovina ovde
KOD Kristijana-Madjarska(odabir,trgovina,komunikacija)

PROSTO DA NE MOZE PROSTIJE BITI !!!

Ko se pridrzava ovih nacela,spava ko mala beba,u protivnom samo problemi!!!!

Donkihot nam je lepo u par postova iznad okacio adresu svog sajta.Ko otvori tu stranicu,ima lepo telefone i informise se oko svega sto ga zanima.Ne mogu da verujem da kupujemo kola tako sto postavimo pitanje donu ovde pa onda cekamo da covek uhvati slobodan trenutak da procita pa da nam odgovori,a za svo to vreme nam stoji telefon ispred nas ali mi ipak hocemo da ustedimo jel je ovo jefetnije.Pa ne radi se to tako.Pa hajde nek se svako od nas stavi na njegovo mesto ili mislite da covek zaradjuje milijone.Ili mozda mislite da svi mi koji smo ga pitali za cenu, smo uvezli taj auto za koji smo ga pitali."

PA JEL TI UOPŠTE ČITAŠ POSTOVE ISPRED;MISLIM,ŠTA REĆI.....??????

Poslednja izmena:
Nema na cemu Done-samo vi radite kao do sada i pesma se ori......

Ja sam jako retko na forumu(vidite po broju poruka) ali mi strasno bezveze izgleda (a predpostavljam i mnogima) da 57 strana teme Lični uvoz automobila iz Slovenije, Nemačke, Italije, Mađarske itd..". se zasniva na pitanju koliko kosta carina za taj i taj auto.

Pa vidi, ja to pišem već godinama unazad, ali niko ne sluša - ovaj vid komunikacije, tzv. forumaški je antiteza, sušta suprotnost komunikaciji ovog vida kakva treba da bude. Neko je tako jednom davno osmislio, a niko drugi se nije potrudio da napravi nešto bolje.

Zato se pitanja ponavljaju, zato se piše van teme, zato ima onih koji kažu da je već napisano, zato se poruke ne odobravaju na vreme ili odmah, zato se preskaču... Forumi su potpuno nepraktičan vid komunikacije.

Bitno je ono što ljude zanima, ono što su životna pitanja, a to je koliko bi ih koštao određeni automobil i tu je svaki dinar značajan, opis postupka veoma bitan. Ako bi ograničili (moderatori npr) temu samo na savete kako i šta kad ideš sam u uvoz, onda, barem što se mene tiče, mogu slobodno celu da je uklone.

Kako naslov sugeriše - "lični uvoz", ali i kad ideš lično ti moraš kod špeditera, moraš na CI, moraš kod policijajca, carinika... lično je tvoje da ga kupiš, dovezeš i uplatiš u banci porez i carinu, sve drugo nije.

Pitanje za Donqihote-a.
Ako uvozim iz Slovenije a zivim u Valjevu da li sam obavezan da carinjenje radim u mojoj carinarnici tj, Sabcu posto Valjevo pripada njemu ili mobu preko tebe sve da zavrsim. Ako moze preko tebe da li moram da udjem preko Madjarske ili moze na Hrvatsku pa kod tebe.
Molim te kada mozes malo mi pojasni svu proceduru oko toga i same papirologije.
Unapred zahvalan Aleksandar Valjevo.

Ja sam nov na forumu,tako da mi ne zamerite ako se ponavljam sa pitanjima. (HVALA). Moje pitanje je za DONA. Koliko bi izneli troskovi carine i poreza za alfa romeo 1.9 jtd 1999. god euro 3 je, i mislim da ima dosta toga od opreme (mozda sve osim koze).Presla je oko 80000. , zamlja porekla Italija HVALA

Obaveštenje svima koji razmišljaju o uvozu automobila starijih od 2002. godine iz zemalja osnivača EU ili onih kojima je prva registracija pre pristupanja EU naknadnih članica.

Do sada je obavezna homologacija, koju je srpska carina tražila radi utzvrđivanja ispunjavanja EURO3 norme, koštala 30€, a sada košta 120€.

Naime, Agencija za bezbednost saobraćaja je od pre dva meseca uvela novu cenu za pravna lica, pa smo se svi snalazili tako što smo zahteve podnosili na fizička lica. Kada je to primećeno, Agencija je tražila od Uprave carine da carinarnice ne prihvataju potvrde koje agencija izda, a koje glase na fizičko lice, ukoliko se auto carini na pravno lice.
To je protivzakonito, jer Carinski Zakon lepo kaže da carinski radnik ima pravo, ako sumnja u postojanje EURO3 norme, da zahteva od uvoznika dokaz o tome. Dokaz može biti COC (strani formular) ili potvrda iz Agencije, tzv. homologacija. Pošto Agencija izda potvrdu sa brojem šasije predmetnog vozila, to je nesporan dokaz da to vozilo poseduje EURO3, i niko to ne može da ospori, jer bi time osporili samu Agenciju, a to je nemoguće.

Dakle, dokaz je tu. Kakve veze ima na koga taj dokaz glasi, jer ne homologuje se uvoznik nego vozilo. Što ja kažem, šta vas briga što potvrda glasi na moje ime. Mene je ćale ionako pravio po JUS-u, a ne po euro normi. :D
Znači, mi na delu imamo kršenje Carinskog Zakona od strane carine Srbije, odnosno carinskih ispostava i carinskih radnika, a po raspisu koji je neko poslao carinarnicama iz uprave carina. Taj neko je očigledno prekršio zakon, pa mi nije jasno kako su šefovi ispostava usvojili i postupaju po tom raspisu.

Da napomenem, raspis iz Uprave carine je ravan naređenju u policiji ili vojsci. Pa, ni u te dve institucije niste dužni da postupite po naređenju, ako se isto kosi sa zakonom, jer vas to kasnije ne oslobađa od odgovornosti zbog nezakonitog činjenja.
Napominjem i to da je carinski organ dužan prema Carinskom Zakonu da u zakonski određenom roku ocarini robu, a ako to ne učini ili ako naloži da se roba vraća u inostranstvo zbog nemogućnosti carinjenja, dužni su da za to daju pismeno obrazloženje. Oni naravno nemaju nikakvog osnova da te automobile ne ocarine, te će sebe dovesti do novog kršenja zakona odbijanjem da ocarine automobile koji imaju svu potrebnu prateću dokumentaciju i koji ispunjavaju sve zakonski propisane norme.

Elem, Srbija je, po kopzna koji put dokazano, banana država, i zakoni za državne organe su samo mrtvo slovo na papiru, odnosno sredstvo disciplinovanja građana, dok svi učesnici u državnim poslovima mogu opušteno da krše zakone, i da ne poštuju odredbe zakona koji se odnose na njihov rad.

Poslednja izmena:
Pitanje za Don-a i svakog ko mi moze pomoci,veliko hvala i unapred na odgovoru!

Vec duze vreme razmisljam o kupovini pa i uvozu nekog automobila.

Zapali su mi za oko Skoda Superb i Mitsubishi Galant.

Auto bih da dovezem iz Nemacke, aravno sa EURO 3 normom a moze se srediti i EURO 1 papir
koji garantuje da je auto proizveden u EU.

Ja bih vas angazovao od trenutka carinjenja vozila.

Ima jedna stvar koju sam citao u jednom artiklu vezano za uvoz a koja mi bas nije najjasnija:

1. Cena vozila određena ovim kriterijumom će biti uvećana za

Troškove prevoza (15,000 – 30,000 din. u zavisnosti iz koje zemlje dolazi i da li je vozilo na kamionu ili ulazi u Srbiju na točkovima)

- Sta je ovaj iznos i kako se dobija?

I sada o koja se tri modela radi:

Skoda Octavia 2004-2005 godiste - 1.9 TDI - Euro 3 - Crna, Bela ili Crvena boja - predjenih u proseku oko 200.000-250.000km
Skoda Superb Limuzina 2004-2005 godiste - 1.9 TDI - Euro 3 - Crna, Bela ili Siva boja - predjenih u proseku oko 200.000-250.000km
Mitsubishi Galant Limuzina 2003-2004 godiste - 1.9 TDI - Euro 3 - Crna ili Crvena boja - predjenih u proseku 220.000-280.000km

Ako vam to nesto znaci cena Octavie i Superba, ovih modela se krece izmedju 2.800 i 3.800evra a Mitsubishi Galanta oko 2.500-3.500evra.

Moje pitanje je koliko bi izasla carina sa PDV-om na ove modele, koja bi bila cena vase usluge i da li PDV koji placam u Nemackoj na auto
mogu kod nas pri ulazu u zemlju povratiti i kakav mi dokumenat treba za to?

Gde si uspeo da nadjes ta kola za te pare? Meni je to jako povoljno jer sam ja sad uzeo jednu Oktaviu 2003 za dosta vise para.Evo i linka posto su ta kola preko.
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/s...xMileage=&fuels=DIESEL&ambitCountry=&zipcode=
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/s...xMileage=&fuels=DIESEL&ambitCountry=&zipcode=
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/m...elVariant1.modelId=10&negativeFeatures=EXPORT
Nemoj nikad gledati prve automobile na prvoj strani jer su to obicno losa i izvozana kola nego tek na drugoj strani se nalaze kola koja su u stanju da ih kupis za sebe a to drasticno menja situaciju u ceni.Po tvojim cenama cak si jeftiniji i od najjeftinijih tako da to jedino mogu biti kola sa taksija.

Donquihote, nameravam sam da uvezem Forda Fokusa 2005. godiste 1,6tdci, 70.000 km iz Francuske. Auto sam kupio 2009. godine za 6.300 evra i posedujem racun dilera. Imam i potvrdu o poreklu EUR1.
Da li bi bio ljubazan da procenis koliko bi iznosili svi troskovi carinjenja (pdv, spedicija, skladiste i dr.) kako bih mogao najpovoljnije da prodjem kroz celu proceduru. Da li je cinjenica da mi je prebivaliste u Beogradu smetnja da carinjenje vrsim u Subotici, npr.?
Sa postovanjem, Aleksandar

Pitanje za Don-a i svakog ko mi moze pomoci,veliko hvala i unapred na odgovoru!

Vec duze vreme razmisljam o kupovini pa i uvozu nekog automobila.

Zapali su mi za oko Skoda Superb i Mitsubishi Galant.

Auto bih da dovezem iz Nemacke, aravno sa EURO 3 normom a moze se srediti i EURO 1 papir
koji garantuje da je auto proizveden u EU.

Ja bih vas angazovao od trenutka carinjenja vozila.

Ima jedna stvar koju sam citao u jednom artiklu vezano za uvoz a koja mi bas nije najjasnija:

1. Cena vozila određena ovim kriterijumom će biti uvećana za

Troškove prevoza (15,000 – 30,000 din. u zavisnosti iz koje zemlje dolazi i da li je vozilo na kamionu ili ulazi u Srbiju na točkovima)

- Sta je ovaj iznos i kako se dobija?

I sada o koja se tri modela radi:

Skoda Octavia 2004-2005 godiste - 1.9 TDI - Euro 3 - Crna, Bela ili Crvena boja - predjenih u proseku oko 200.000-250.000km
Skoda Superb Limuzina 2004-2005 godiste - 1.9 TDI - Euro 3 - Crna, Bela ili Siva boja - predjenih u proseku oko 200.000-250.000km
Mitsubishi Galant Limuzina 2003-2004 godiste - 1.9 TDI - Euro 3 - Crna ili Crvena boja - predjenih u proseku 220.000-280.000km

Ako vam to nesto znaci cena Octavie i Superba, ovih modela se krece izmedju 2.800 i 3.800evra a Mitsubishi Galanta oko 2.500-3.500evra.

Moje pitanje je koliko bi izasla carina sa PDV-om na ove modele, koja bi bila cena vase usluge i da li PDV koji placam u Nemackoj na auto
mogu kod nas pri ulazu u zemlju povratiti i kakav mi dokumenat treba za to?

Nema potrebe da u Nemačkoj radiš izvozne papire, sem ako nećeš da vraćaš porez. Ja mogu izvozne papire da ti uradim u Mađarskoj, što je daleko jeftinije. Troškove transporta određuje carina, a ako radiš preko mene oni ti iznose svega 3.000 dinara, jer se vodi kao uvoz iz Mađarske.

Da bih ti izračunao troškove carinjenja moraš mi dati i snagu motora u Kw, kao i opremu koja je na tim autima. Bez toga nema precizne kalkulacije.

Pdv nemački dižeš u Nemačkoj tek nakon carinjenja, a potrebno je da Nemcima pokažeš overenu izvoznu deklaraciju.

Odgovor za Duleta: pogledaj i ove sajtove vezano za cenu Octavie: autoscout24.de ebay.de i http://www.gebrauchtwagen.de/ i naravno ako te interesuje iskljucivo Octavia ne bi bilo lose da pogledas situaciju u Ceskoj gde je i sklapaju....odes na google.cz pa trazis polovna vozila.

Za Don-a:

Hvala na informacijama datim do sada kao i ovoj caki da mozes da mi sredis da troskovi puta budu 3 umesto 15 ili 30.000din, to mi isto puno znaci.

Koliko naplacujes ove troskove:

Carinjenje, skladištenje, očitavanje brojeva šasije I motora?

Da li imam neke benefecije ako sam pravno lice tj. imam firmu?

Da li porez u Nemackoj mogu povratiti i u slucaju kupovine od fizickog lica i u slucaju ako kupujem sa auto placa?

Sto se tice automobila koje sam gledao:

Mitsubishi Galant registrovan 03/2000, Benzinac, 110KW(150PS), 166000KM predjenih, 4/5 vrata
Skoda Superb registrovan 03/2003 1.9 TDI, 96KW (131PS), 220.000KM predjenih, 4/5 vrata
Skoda Octavia 1.9 TDI, 07/2005, 77KW (105PS), 320.000KM predjenih, 4/5 vrata

Unapred hvala!

Evo na autoscout.de cena Oktavije opet prelazi tvoje cifre.
http://www.autoscout24.de/ListGN.as...&fregfrom=2004&pricefrom=1000&cy=D&ustate=N,U
Kao i SuperB.
http://www.autoscout24.de/ListGN.as...&fregfrom=2004&pricefrom=1000&cy=D&ustate=N,U
Kao i Galanta pa si zato ,verovatno,krenuo da gledas 2000 godiste.
http://www.autoscout24.de/ListGN.as...&fregfrom=2002&pricefrom=1000&cy=D&ustate=N,U
Zapamti da se nikad ne gledaju prvi primerci sa prve strane kao reper koliko kosta taj model auta.Mozda sam dosadan sa ovom izjavom ali ocigledno ljudima kod nas to ne mozes objasniti.
Da je u Ceskoj to tako povoljno kao sto ti kazes zar ne bi na nasim ulicama sad bilo brdo vozila iz Ceske a ja kao trgovac automobilima ne znam jos nikog da je dovezao auto iz ceske i da zaradi na njemu kad je to tamo tako povoljno.:)

Back