Дон
Buduća legenda
- Poruka
- 29.456
Pitanja su upucena svima, a pogotovo ljudima koji imaju licna iskustva i saznanja,
Dakle ovako, imam neki plan da zapalim za Holandiju, tacnije u Utreht, da pazarim Mercedes u vrednosti do 7300-7500 EUR + 19% VAT ( znaci do nekih 9000 EUR sa porezom ) pa me zanima sledece:
1) Na prvom mestu, detalji oko uvoza uopsteno, dakle pazarim auto, dodjem na granu, i u slucaju da imam povracaj poreza, kako to radim? Jako mi je bitno da znam detalje s obzirom da bi bilo potrebno da sto pre dobijem povracaj poreza. Koliko se ceka na to i kakva je uopste procedura? Da li je neophodno da se opet odlazi u Holandiju ili postoji neka druga mogucnost, i koja je ako postoji? ( ne zamerite sto pitanja mozda zvuce tupavo ali do sada zaista nisam imao iskustvo sa necim slicnim )
2) Pretpostavljam da bih u povratku u Srbiju usao na Horgosu, pa me zanima sta se desava kada dodjem na granicu, kada su carinjenje i oporezivanje u pitanju. Da li automobil mora da bude na nekom parkingu dok se ne odradi “procena” ili se radi nekako drugacije?
Koliko dugo sve to traje i sta bih jos trebao da znam da bih sve zavrsio u sto kracem roku?
3) Koliko bi me okvirno izasla carina, PDV, registracija i neki ostali eventualni troskovi za:
a) Mercedes C 200 Kompressor, 2003-2004 god. sa predjenih 150.000-250.000 km
b) Mercedes E 220 CDI, 2003-2004 god. sa predjenih 150.000-250.000 km
Nadam se da vas nisam previse smorio, i da cu saznati sto vise jer ipak bio bi mi prvi put da uvozim auto pa bih zeleo da sto jednostavnije i efektnije zavrsim sve.
Unapred hvala puno ljudi!
Vugla
Mali dodatak za poruku gore: Dakle, cifre koje spominjem se odnose na situaciju u kojoj bih povracaj poreza mogao odmah da obavim ( ako je to uopste moguce ), a ako nije moguce onda bih mogao da izdvojim 7000 EUR neto ( dakle ukljucujuci 19% VAT ), kako bih za ostatak novca do 9500 eur mogao da platim carinu i PDV u Srbiji.
Unapred hvala,
Vugla
Dakle, stvari stoje ovako:
Tamo ćeš da platiš punu cenu vozila. Da bi ti se vratio porez, moraš da u bilo kojoj unutrašnjoj carinarnici napraviš izvoznu deklaraciju, koju razdužuješ kod mađarskih carinika, pri izlasku iz EU. Na osnovu te overene deklaracije, u kojoj se vidi da si sa kupljenom robom, odnosno autom, napustio EU, ti dobijaš porez nazad.
Porez možeš dobiti na dva načina, a to se moraš dogovoriti sa hendlerom od koga kupuješ auto. Jedan način je da opet odeš u Holandiju, i da ti isplate porez na ruke, a drugi je da mu pošalješ izvoznu, i da ti on uplati sredstva na tvoj devizni račun. Ovaj drugi način funkcioniše vrlo lepo sa Nemcima, pa pretpostavljam da ni sa Holanđanima ne bi trebalo da bude prepreka.
E, sad, što se tiče same procedure uvoza, tj. pravljenja papira, to sve zavisi od odnosa kataloške i stvarno plaćene vrednosti auta.
Ako je stvarno plaćena vrednost manja od kataloške, onda treba u Holandiji da praviš izvoznu i EUR1 obrazac, sa kojim ćeš ovde cariniti po nižoj carinskoj stopi, umesto 12.5%, po 5%.
Ako je stvarno plaćena vrednost veća od kataloške, onda moraš imati špeditera koji može da ti ga provuče na katalošku vrednost, a da ti ipak dobiješ povrat poreza na stvarno plaćenu vrednost. Ako budeš hteo kod mene da cariniš ja ti to mogu sve završiti. U tom slučaju u Holandiji praviš samo izvoznu, a za ostalo bih ti ja dao instrukcije šta treba da radiš pre nego što auto doteraš do pred granicu.
Što se tiče troškova carinjenja, treba mi više podataka kako bih mogao da izračunam troškove, tj. treba mi snaga motora u KW ili KS. Za sasvim preciznu kalkulaciju mi treba i spisak opreme.