Uvoz automobila, pomoć i saveti

....Pa ja rece desetak stranica pre ali izgleda niko nece da cita lepo.

KOD Donkihota-uvoz
KOD Duleta-kupovina ovde
KOD Kristijana-Madjarska(odabir,trgovina,komunikacija)

PROSTO DA NE MOZE PROSTIJE BITI !!!

Ko se pridrzava ovih nacela,spava ko mala beba,u protivnom samo problemi!!!!

Donkihot nam je lepo u par postova iznad okacio adresu svog sajta.Ko otvori tu stranicu,ima lepo telefone i informise se oko svega sto ga zanima.Ne mogu da verujem da kupujemo kola tako sto postavimo pitanje donu ovde pa onda cekamo da covek uhvati slobodan trenutak da procita pa da nam odgovori,a za svo to vreme nam stoji telefon ispred nas ali mi ipak hocemo da ustedimo jel je ovo jefetnije.Pa ne radi se to tako.Pa hajde nek se svako od nas stavi na njegovo mesto ili mislite da covek zaradjuje milijone.Ili mozda mislite da svi mi koji smo ga pitali za cenu, smo uvezli taj auto za koji smo ga pitali.
LJUDI !!! Nemojmo da izmisljamo toplu vodu kad je vec odavno izmisljena.
Ova tri coveka su proverena,NE zato sto ja tako kazem ,nego zato sto njihovo postojanje i egzistencija u njihovoj bransi to pokazuje.Ne eksponiraju se ne namecu se,JAKO korektni sa cenama PROVERITE i na nama je samo da odaberemo sta hocemo.U svakoj opciji postupak je isti.Pa i taj Dule mora da ocarini auto koji prodaje..I on isto ima stavku carine i spedicije.I taj Kristijan ima troskove neke.Ili mislite da on ima besplatnu karticu za mobilni pa kad mi pozelimo neki auto iz Madjarske ,da ce on BESPLATNO da prica sa Madjarom i da zavrsava posao.Pa i ti ljudi moraju da zive od necega.A oni zive od svog rada.I sto je najbitnije jako korektnog-to je jako jako retko danas.U Beogradu ima milion speditera,Jel mislite da mogu kod jednog da budu usluge 100e a kod drugog 500e.Pa ne mogu,nego su priblizno iste.Ali gledajte sad cuda!Kod Dona su manje.Znaci manja cena za bolji ili isti kvalitet usluge.Pa to nam treba.Zato i uvozimo auto da bi prosli jeftinije.Ali da li cemo.Pa necemo,jel sve sto ne platimo na mostu,platicemo na cupriji i onda je skuplja dara nego mera.Ko ne misli ovako neka proba,ali ne cuh nikog od nas dam je napisao ovde kako je prosao na carini i u opste na uvozu kad je to radio mimo ovoga sto ja pricam.To nece niko da kaze,jel su ga iskasapili svi zivi kojima je dosao pod ruku,pocevsi od Madjara,preko pandura na dalje......
Budimo pametni i koristimo necije usluge koje nam se pruzaju kad vec imamo priliku.
NE KAZEM DA SU NAJBOLJI i BOGOM DANI,ali su svakoko JAKO kvalitetni u pruzanju usluga,korektni sa cenama i definitivno za PRIMER na ovim stranicama i sire.

Svim forumasima veliki pozdrav i shvatite ovo kao dobar savet a ne kao njihovu reklamu.
Ziveli su oni od svog posla i pre moje poruke.

Generalno, nešto sam razmišljao. :)

Kada idete sami na uvoz automobila, moraćete obavezno da odete kod dva špeditera. Onog na samoj granici i onog u mestu CI (carinske ispostave). To može da košta do 50+100€ samo ta njihova usluga.

Ja sam uvezao svega nekoliko automobila, za sebe ili rođake i uvek išao sam kroz postupak, naravno, uvek prođem oba špeditera. Jedini problem... ajd da je jedini... je taj što onda ide kataloška cena, a kad neko (najčešće namerno!) napravi grešku, onda dokazivanje greške, što uvek vi radite, onda to košta puno vremena i novca. A onda sam video da to može i drugačije.

Pa je moj savet svima koji idu sami na uvoz - odaberite špeditera PRE uvoza. Ionako ćete morati kod njega na kraju uvoza. Ako ga odaberete PRE, onda vas on vodi kroz ceo postupak i nema nikakve greške ni nervoze, pa plus sve je poznato. Inače je neizvesno i košta mnogo. Svi koji su prošli sami i platili mnogo, svi ćute, jer je sramota priznati sopstvenu grešku.

Njegov posao je da prati propise, da prati kataloge, cene, da je u kontaktu sa carinom, da se stara da sve prođe kako treba, da umesto vas uradi gomilu papira, eventualno bude "dobar" sa carinicima, itd. I na kraju taj način bude najjeftiniji. Zato se dogovorite sa npr. Donom :) pre nego što pođete na put.

Ja sam na prošlom uvozu izgleda "ubo" dobar auto, pa sam miran više godina. Italijan sa lizinga, pa je morao redovno na servise. :)

U pravu si, Brane. Svako ko ima nameru da uveze automobil, i pronašao je konkretan auto koji namerava da kupi, pre odlaska u inostranstvo, obavezno treba da kontaktira nekog špeditera.
Ovde smo na ovoj temi pisali o svemu i svačemu, ali nikako o još jednom važnom faktoru u postupku uvoza auta, a to je špedicija, pa ću da vam, kao čovek iz branše, skrenem pažnju na par detalja.

Po zakonu vi niste dužni da angažujete špediciju. Postoji u Carinskom Zakonu predviđeno posredno (špedicija) i neposredno (lično) podnošenje deklaracije za carinjenje. Neposredno carinjenje uglavnom vrše velike firme koje imaju zaposlenog carinskog agenta, odn. vlastitog špeditera. Svi ostali vrše posredno carinjenje, jer je, verujte mi, nemoguća misija u državi Srbiji spremiti predmet za carinjenje ako niste upućeni u taj posao.

Dakle, uzećemo opciju posredno podnošenje kao onu na kojućemo staviti ovde akcenat.
Kao što rekoh, obavezno pre dolaska na granicu sa autom koji uvozite kontaktirajte špeditera, a ako nemate iskustva sa uvozom, odnosno ako niste uverzirani u to, najbolje da ga kontaktirate pre polaska po auto, jer postoje stvari koje morate da odradite u zemlji kupovine, a koje kasnije utiču na visinu troškova, pa ćete od njega dobiti sva potrebna uputstva.

Na prvom mestu pitajte ga za visinu ukupnih troškova! Ovde moram da napomenem da plaćena cena auta nema skoro nikakve veze sa utvrđivanjem carinske osnovice, odnosno određivanjem vrednosti auta na našoj carini. Carina koristi kataloge. Neretko se za jedan auto kombinuje više kataloga po određenoj formuli, i onaj ko ne zna da ih čita i primenjuje može da se nađe u velikom problemu. Zato su tu špediteri da vam odrede visinu troškova za svaki konkretan auto.

Kada vam da troškove obavezno ga pitajte šta sve ulazi u te troškove, da li ima još negde nekih davanja i da li garantuje cenu carinjenja!?
Treba da znate da ne prave svi špediteri isto kalkulaciju. Neki će vam dati samo cenu carine, pdv-a i špedicije, neki tu dodaju i cenu skladišta ako imaju svoje skladište, itd. Ja konkretno dajem cenu sa uračunatim svim troškovima: carina i pdv, špedicija, skladište, očitavanje brojeva, takse i granična prijava, ukoliko auto zbog ostvarivanja prava na povlasticu po SSP-u mora da uđe u zemlju na prikolici, odnosno mojim prevozom. Tu je naravno uračunata i cena tog prevoza.
U moju cenu su uključene i razne druge stvari o kojima ne bih ovde da pišem, a koje su neophodne za što povoljnije carinjenje. Tu je inače i prednost nas špedicija bliže granici, jer te "druge stvari" su neophodne, a špedicijama u unutrašnjosti teško izvodljive ili papreno koštaju.

Kada ste se već jednom odlučili za neku špediciju koja vam je dala svoju ponudu ukupnih troškova, ne prihvatajte nikakve naknadne troškove nakon carinjenja! Ali, zbog toga vi morate da špediteru pre računanja date sve potrebne podatke o vozilu...tip, marka, model, ccm, kw, br. vrata, vrsta karoserije (lim., karav., cupe, itd...), gorivo, zemlja poslednje regist., odnosno čiju saobraćajnu ima, i veoma važno tačan opis opreme. Neretko se desi da zbog nekog "zaboravljenog" detalja opreme cena carinjenja ispadne veća nego što je špediter izračunao. U tom slučaju ne možete da odbijete da doplatite razliku, jer to je vaš propust, a ne špediterov.
Znači, zapamtite, špediteri računaju samo na osnovu onoga što im vi kažete o autu.

Kao što Brane reče, svaki pravi špediter će da vas vodi kroz ceo proces uvoza, od momenta kupovine do momenta dok on ne preuzme auto. Zato tačno pratite upute koje vam daje, i nemojte se mnogo truditi da razumete zašto baš tako treba, a pogotovo nemojte ništa da menjate na svoju ruku, jer neka, vama naizgled nebitna sitnica, može da vam napravi problem. Nikada ne smete da smetnete sa uma da je Srbija izrazito birokratska zemlja, da su njeni službenici, a tu su i carinici, mentalno još uvek u komunističkom sistemu, i da nijedan savet ili uput od strane špeditera nije slučajan, jer je svaki namenjen tome da vam neki birokrata iza šaltera ne bi zagorčao život.

I da se razumemo... Ja vam ovde ne preporučujem sebe, i ne moram ja, po svaku cenu, da vam carinim vozilo. Ako se opredelite za mene, ja ću maksimalno korektno da vam završim taj posao, vodeći računa da vam uštedim svaki dinar, koliko je to moguće. O tome su svedočili i mnogi forumaši ovde kojima sam ja carinio vozila, pa i sam Brane, na čiji post vam ovo pišem.
Ima i drugih kvalitetnih špeditera, ali da biste prošli kako treba, i da vam kupovina i uvoz novog "ljubimca" bude zadovoljstvo, držite se ovih mojih saveta, kako biste izbegli one drugačije špeditere, koje najradije ne bih ni nazvao tim imenom i svojim kolegama.

Ako imate još nekih pitanja u vezi ovoga, izvolite, pitajte!

KOD Donkihota-uvoz
KOD Duleta-kupovina ovde

Donkihot nam je lepo u par postova iznad okacio adresu svog sajta.Ko otvori tu stranicu,ima lepo telefone i informise se oko svega sto ga zanima.Ne mogu da verujem da kupujemo kola tako sto postavimo pitanje donu ovde pa onda cekamo da covek uhvati slobodan trenutak da procita pa da nam odgovori,a za svo to vreme nam stoji telefon ispred nas ali mi ipak hocemo da ustedimo jel je ovo jefetnije.Pa ne radi se to tako.Pa hajde nek se svako od nas stavi na njegovo mesto ili mislite da covek zaradjuje milijone.Ili mozda mislite da svi mi koji smo ga pitali za cenu, smo uvezli taj auto za koji smo ga pitali.
Ova tri coveka su proverena,NE zato sto ja tako kazem ,nego zato sto njihovo postojanje i egzistencija u njihovoj bransi to pokazuje.Ne eksponiraju se ne namecu se,JAKO korektni sa cenama PROVERITE i na nama je samo da odaberemo sta hocemo.U svakoj opciji postupak je isti.Pa i taj Dule mora da ocarini auto koji prodaje..I on isto ima stavku carine i spedicije.I taj Kristijan ima troskove neke.Ili mislite da on ima besplatnu karticu za mobilni pa kad mi pozelimo neki auto iz Madjarske ,da ce on BESPLATNO da prica sa Madjarom i da zavrsava posao.Pa i ti ljudi moraju da zive od necega.A oni zive od svog rada.I sto je najbitnije jako korektnog-to je jako jako retko danas.U Beogradu ima milion speditera,Jel mislite da mogu kod jednog da budu usluge 100e a kod drugog 500e.Pa ne mogu,nego su priblizno iste.Ali gledajte sad cuda!Kod Dona su manje.Znaci manja cena za bolji ili isti kvalitet usluge.Pa to nam treba.Zato i uvozimo auto da bi prosli jeftinije.Ali da li cemo.Pa necemo,jel sve sto ne platimo na mostu,platicemo na cupriji i onda je skuplja dara nego mera.Ko ne misli ovako neka proba,ali ne cuh nikog od nas dam je napisao ovde kako je prosao na carini i u opste na uvozu kad je to radio mimo ovoga sto ja pricam.To nece niko da kaze,jel su ga iskasapili svi zivi kojima je dosao pod ruku,pocevsi od Madjara,preko pandura na dalje......
Budimo pametni i koristimo necije usluge koje nam se pruzaju kad vec imamo priliku.
NE KAZEM DA SU NAJBOLJI i BOGOM DANI,ali su svakoko JAKO kvalitetni u pruzanju usluga,korektni sa cenama i definitivno za PRIMER na ovim stranicama i sire.

Svim forumasima veliki pozdrav i shvatite ovo kao dobar savet a ne kao njihovu reklamu.

Kiki, najlepša ti hvala na ovim rečima.

Ja se zaista trudim da moja usluga bude besprekorna u svakom segmentu postupka uvoza vozila, i svakom klijentu prilazim sa istom ozbiljnošću, bez obzira radilo se to o nekome ko će da uveze jedan auto za sebe, pa mi se neće obratiti u narednih nekoliko godina ili o uvozniku koji mi mesečno šalje šleper-dva auta.

Naravno, nekada se desi da zbog prezauzetosti poslom ne mogu odmah da odgovorim na upit, a pogotovo ovde na forumu. Još kada se desi da sam, kao zadnjih 5 dana, banovan sa foruma zbog neke sujetne budale, onda će se neko ko mi ovde postavi upit načekati na odgovor.
Ali, u svakom slučaju, niko nije ostao uskraćen za odgovor. Dešavalo se da nekim novim članovima foruma moderatori kasno odobre post, pa ja ne primetim upit, ali sigurno gledam da vas svakog ispoštujem, i da niko ne ostane bez odgovora, odnosno odgovaram na svaki pročitan upit.
Ali, da ne biste toliko čekali, ako se žurite po auto, najbolje bi bilo da me kontaktirate putem telefona koje imate na mom sajtu www.largus.rs
Na tom sajtu imate i upitnik koji možete da popunite, i koji stiže direktno na moj mail. http://www.largus.rs/saznajtetroskoveuvoza.php Upitnik je detaljan, i neće vam se desiti, kao ovde na forumu, da propustite neki detalj važan za visinu troškova.

I, na kraju, hvala vam svima na poverenju! Pogotovo onima koji su mi ukazali toliko poverenje da im ja ocarinim auto, a kojih sada već na ovim stranicama nije malo.

Poslednja izmena:
Nema na cemu Done-samo vi radite kao do sada i pesma se ori......

Ja sam jako retko na forumu(vidite po broju poruka) ali mi strasno bezveze izgleda (a predpostavljam i mnogima) da 57 strana teme Lični uvoz automobila iz Slovenije, Nemačke, Italije, Mađarske itd..". se zasniva na pitanju koliko kosta carina za taj i taj auto.
Tema je jako pametna i poucna za sve nas koji bi pozeleli da prodjemo tu golgotu(nabavku auta) i mislim da bi bilo pametnije da razmenjujemo iskustva ili savete oko uvoza ili kupovine nego da citamo cene carina za razlicite modele.Bilo interesanntno prvih deset strana ali braco i sestre - 57...........
Pa zar nije pametnije da imamo informaciju sta ima kod duleta ove nedelje ili meseca na stanju jel bi tako preskocili muke.......ili sta kristijan preporucuje u ovom trenutku nego citamo postove tipa-530e,750e,800e itd

Sve te informacije dobijemo na mnogo kulturni nacin i za nas i za ovog coveka (dona)

Ako mislite da pricam gluposti ja se povlacim ali znajte da MNOGO ljudi citaju ove stranice a ne samo mi

pozdrav! nov sam na forumu, tako da nisam prelistao sve postove iz teme! imam par pitanja u vezi auta sa CG tablama. ponudjena mi je jedna tigra, mislim da nema e3, te me interesuje jel mogu sa ovlascenjem da vozim po srbiji!? i jos jed, onako se ispostavi slicajno da ima e3, kakva je procedura oko uvoza, jel isto kao iz EU!?

KOD Donkihota-uvoz
KOD Duleta-kupovina ovde

Hvala lepo na ukazanom poverenju. Ako neko ima zelju da uveze automobil iz Madjarske i potrebna mu je pomoc za ostvarivanje, logistiku moze da mi se obrati. Poz. forumasima.

Kao i svi ostali sto dodju!:per:
Hoce ljudi pare i kao rade za te pare a ja jutros u opstini ,jer sam prodao jedan auto, i rade dvokratno od 8-12h i od ne znam ti ja kad ali im uopste nije smetalo da u 11h30m naprave pauzu od 10 min!
I nije ih sramota da prave pauzu a rade svega 4 sata! Plus sto je ispred mene bio sam jedan covek sto znaci da ni guzvu nemaju!
E zato da znas da pare neces zaraditi ako tako mislis da radis nego kao ja -dva posla i od ujutro od 8h pa do 21h da bi nesto stekao i onda ti je dalje sve mnogo lakse.

Kao i svi ostali sto dodju!:per:
Hoce ljudi pare i kao rade za te pare a ja jutros u opstini ,jer sam prodao jedan auto, i rade dvokratno od 8-12h i od ne znam ti ja kad ali im uopste nije smetalo da u 11h30m naprave pauzu od 10 min!
I nije ih sramota da prave pauzu a rade svega 4 sata! Plus sto je ispred mene bio sam jedan covek sto znaci da ni guzvu nemaju!
E zato da znas da pare neces zaraditi ako tako mislis da radis nego kao ja -dva posla i od ujutro od 8h pa do 21h da bi nesto stekao i onda ti je dalje sve mnogo lakse.
.......e zato moj druze,sto se neko bori lavovski da stekne sto bolje uslove za zivot za sebe i svoju porodicu,kao nagradu dobije epitete tipa "svercer" ili "preprodavac" ili sta ja znam vec kako................ispada da nam je bolje da kukamo nego da radimo,a ako nedaj boze postizemo zavidne rezultate u svom poslu-jaaaaaooooooooo!!!!.Tek onda idu price:Ma prevarant-bogati se na tudjoj muci i tome slicno.Tesko je nasem narodu ugoditi...........

Ne mozes je voziti sa punomoci jer je to ipak automobil druge drzave,isto kao da je nemacki auto.Sto se tice uvoza tretirala bi se kao i auto iz bilo koje druge drzave jedino sto ne znam po kom bi se katalogu carinila a dali je euro3 to zavisi od godista i prvog slova kod broja motora jer se zna da je Y kod opela euro3 a Z euro4.
Mada ja mislim da ta Tigra ima prvo slovo X tj. da je euro2.

Ne mozes je voziti sa punomoci jer je to ipak automobil druge drzave,isto kao da je nemacki auto.Sto se tice uvoza tretirala bi se kao i auto iz bilo koje druge drzave jedino sto ne znam po kom bi se katalogu carinila a dali je euro3 to zavisi od godista i prvog slova kod broja motora jer se zna da je Y kod opela euro3 a Z euro4.
Mada ja mislim da ta Tigra ima prvo slovo X tj. da je euro2.

Može da se carini po carinskoj stopi od 12.5% na italijanski katalog. Ukoliko se istera u Mađarsku, pa se okrene i tamo prijavi na granici možda bi mogao da se carini i po stopi od 5%.

Back