Evo sta ljudi ocekuju sa ukidanjem carine!
-pad cena od najmanje 1000 eura
-dolazak tj uvoz automobila bez potrebe speditera jer nema vise carine
-papiri uvezenog automobila se samo odnesu u SUP na registraciju i odmah dobijes tablice
Ovo sam inace procitao na jednom drugom forumu i mal se nisam upiskio od smeha.

Done objasni im malo kako to funkcionise zarad sveopsteg dobra!
Cilj moga uključenja u ovu temu, jer ja sam prvenstveno forumaš na pdf-u Politika, jeste upravo to da ljudima pomognem savetima, a kalkulacije su nekako došle spontano, i preuzele primat na temi. Elem, ja sam bio isprovociran gomilom dezinformacija koje su ljudi plasirali svuda po netu vezano za uvoz automobila, a pošto nisam imao ni vremena ni živaca da se uključim na svaki od tih foruma, rešio sam da putem ove teme na forumu Krstarica, kao najjačem balkanskom forumu, ljudima pružim prave informacije. Po reakcijama ljudi vidim da sam dosta bio od koristi. Mada, dezinformacije je nemoguće potpuno istisnuti. Uvek ih je bilo i biće.
Što se tiče povlastica vezanih za SSP, situacija je sledeća:
One godine, kada je potpisan SSP, parlament je shodno odredbama tog sporazuma doneo zakon o sprovođenju carinskih povlastica, odnosno olakšica za uvoz robe sa preferencijalnim poreklom iz EU. Tim zakonom je tačno određen stepen povlastica koji se daje iz godine u godinu, do konačnog ukidanja carina za robu EU porekla.
Prvo treba znatio da nema svaka roba iste povlastice. Neki tarifni stavovi iz tarifnika robe imaju veće ili manje povlastice. Pa smo tako imali do sada, kada su vozila u pitanju, različite povlastice za automobile manje i veće kubikaže u odnosu na one srednje kubikaže. Oni srednje kubikaže, a tu spadaju benzinci od 1000 do 3000 ccm i dizeli od 1500 do 2500 ccm, su uvek imali nešto veću povlasticu u odnosu na ove druge.
Zakon predviđa tačno koliko procenata će iznositi carinska stopa na svaku od tih različitih šifara/kategorija povlastice, odnosno koliko će se smanjivati na svaku godinu do njenog potpunog ukidanja. Tim zakonom je predviđeno da će se postepeno smanjivati carinska stopa za robu EU porekla, i to u procentima, taj iznos ne sme da bude manji od 20% od carinske stope za taj tarifni stav za robu bez povlastice, odnosno za stvarnu carinsku stopu za tu robu. Pa, tako za vozila srednje kubikaže, a za ovu godinu koja je na izmaku, određeno je da stopa sa povlasticom iznosi 20% od stvarne stope od 12,5%, a to je 2,5%. Pošto sam već rekao da ispod 20% od stvarne stope ne može da bude manje, od Nove godine se carina za tu robu ukida. Dakle, nema više umanjenja. A, za manje i veće kubikaže, za 2012. je bila određena stopa u iznosu od 40% od stvarne stope koja iznosi 12,5%, a to je u krajnjem iznosu 5%. Pošto je za 2013. predviđeno da ti tarifni stavovi imaju stopu od 20% od stvarne carinske stope, sada će u sledećoj godini ti automobili imati stopu od 2,5%.
Pošto pretpostavljam da je neupućenima možda teško ovo gore shvatiti, daću vam tačne procente za sledeću godinu za vozila poreklom iz EU:
- Benzinci 1000-3000 ccm i dizeli 1500-2500 ccm - 0%
- Benzinci do 1000 i preko 3000 ccm, i dizeli do 1500 i preko 2500 ccm - 2,5%
- Teretna vozila - 4%
- Motocikli - 0%
PDV i dalje za sve će da se plaća 20%.
I upravo zbog plaćanja tog PDV-a i dalje će biti potrebe za špediterima, odnosno sprovodiće se postupak carinjenja kao i do sada. Dakle, neće biti prostog evidentiranja na granici, kako se neki nadaju.
Elem, da bi država znala koliko da vam naplati PDV, iako ste oslobođeni od plaćanja carine, treba da se utvrdi poreska osnovica na koju se plaća 20%. E, ta osnovica je procenjena vrednost robe, odnosno vozila, a koja se vrši po katalozima, kao i do sada. Carinici koji rade na graničnim prelazima uglavnom velika većina njih nikada nisu to radili i ne znaju da čitaju kataloge. Zbog toga to ne može da se završava na granici. Bar ne na ovakav način utvrđivanja vrednosti. Znači, sve ostaje kao i do sada, mi špediteri gledamo da provučemo što povoljniji katalog po uvoznika kod onih carinika koji se bave carinjenjem vozila, i koji znaju da tumače kataloge, pa ko koga zaebe. Dakle, bez špeditera vam je i dalje mrka kapa, prosto rečeno.
Mada, neke zemlje su uredile sistem carinjenja po skraćenom postupku (BiH) ili prostog evidentiranja i plaćanja dažbina prilikom registracije (BJRM). Nije isključeno da će jednom neki sličan sistem da se uredi i kod nas, ali znajući našu carinu i sposobnost naših organa, neće to skoro. Zato, i dalje se držite špeditera, sem ako nemate viška para da popunite bušan budžet ove trule države.
A, što se ušteda tiče, pa izračunajte sami! Kolika je ušteda na smanjenje dažbina od 2,5%? Odgovor je zanemarljiva.