Zasto ne odete da popricate sa psihoterapeutom
Eво како то изгледа у пракси:
Videh ovde neko razvlačenje po lajni devojke koja otvoreno piše o svojim izazovima sa mentalnim zdravljem i traženjem posla. Ne znam da li ste svesni kako izgleda pristup bilo kakvom pokušaju lečenja preko državnih ustanova pa evo malo o tome-/1
2 - ne govoreći o tome kad osoba završi u nekoj vrsti stacionara ili dnevne bolnice - preko prosečnog doma zdravlja dostupan vam je psihijatar, (ne psiholog ili pshioterapeut) često samo jedan po ustanovi za koga treba imati uput a na termin se čeka u rasponu od 7-20 dana
/3- u okviru lečenja (fizičke, ne mentalne stvari) preko kliničkog centra preporučen mi je i razgovor sa psihologom jer je proces drugo trajao i počela sam da pokazujem znake depresije pa da mi se odredi adekvatna terapija kao ispomoć.
4- Razgovor za određivanje terapije tamo nije trajao ni 10 min pritom je bio jako neprijatan i užurban. Nakon toga produživanje terapije je trebalo da tražim u lokalnom DZ svaka tri meseca.
/5 Prvi put kad sam otišla tim povodom u DZ je bilo razočaravajuće iskustvo. Lokalna (jedina) psihijatrica je prvo 15 min probila zakazani termin, pričajući svo vreme sa kolegama i sestrom u pred-prostoriji (sestrinskoj sobi)
6 zatim je uletela za radni sto i rekla "recite što ste došli" na šta sam ja prvo negodovala da ne želim da razgovaram dok prvo ne zatvori vrata ordinacije. To ju je naljutilo jer "šta ima veze, to du samo njene kolege ispred, nije hodnik".
7 posle kratkog pogleda u karton pitala me znam li koji lek uzimam, (ponovih koji i kada)imam li sucidnih misli (Ne) i da kažem današnji datum (rekla datum i dan)
8 nakon toga mi je brzo produžila recept uz kratak i glup izveštaj tipa "Pacijent orijentisan, negira suicidalne misli". Izašla sam iz ordinacije misleći da bi na ovaj način i moja baba mogla biti psihijatar, ništa teško.
9 u naredne dve godine koliko je trajalo moje uzimanje tog leka proces je izgledao manje više isto- ili produžavanje terapije bez da me vidi (neka unese knjižicu samo sestra da joj produžim) ili 2 minutni razgovori istog tipa - koji je datum, imam li suicidalnih misli ništa
10 nakon što sam imala porodični. smrtni slučaj u okviru te dve godine malo je bila humana pa me je otpela celih 5 min nakon toga da me pusti da izgovorim šta mi se desilo i ništa, nastavila po starom.
11 Pri tom je reč o mladoj dr,meni bliske po godinama- ne nekome ko čeka uskoro penziju. Pomislih da ima neki lični animozitet prema meni ali ne lezi vraže, dotična je takođe popodne imala privatnu praksu u jedinoj privatnoj klinici u gradu.
12 Dvoje mojih prijatelja su je posećivali u okviru privatne prakse prosto jer su takvi- kad god im sredstva i prilike dozvoljavaju sve obavljaju privatno. Nakon što me je videla u njihovom društvu u gradu par puta, naglo je postala ljubaznija i počela da mi se javlja po ulici
/13 a zatim i u DZ svaki put kad me vidi pitala bi me na sred hodnika (a vi pošli kod mene? Ne?) Malo je reći da sam takvo ponašanje smatrala užasno neprofesionalno i ne znam šta mu je bio cilj osim možda pokušaja da preporuči sebe za privatnu praksu
14 Poenta je da kvalitetna pshioterapija u Srbiji puno košta i do nje se ne može doći državnim putem. Jedan termin je u proseku između 30-50 evra, plus ako živite u manjem mestu pa idete do susednog na tretman troškovi rastu.
15 Znači u startu minimum 200 evra mesečno koliko da stabilizujete situaciju.U 90% porodica u Srbiji mislim da niko ne bi-čak i da može finansijski da izdrži to-izdvajao za člana porodice u krizi jer nam je naša ****** kultura negativno oblikovala pogled na te stvari
16 Znači da bi ste sebi popravili mentalno zdravlje morate biti srećnik sa stabilnom podržavajućom porodicom ili sami sebi zaraditi za to- znači morate se što pre dovesti u stanje radne sposobnosti uprkos svemu i stepenu problema.
17 Tako da ismevanje i komentari tipa "nek ide da se leči" su užas i nadam se možete makar da osvestite da ono što je dostupno preko običnog zdravstvenog osiguranja je nedovoljno i mizerno za prave pomake i rezultate a da nisu svi te sreće da mogu sebi da priušte nešto bolje.