USTAV SRBIJE

commodore:
Ne, ali ni u ovoj "malenoj" srbiji nema pravde i blagostanja... sta ce nam jos i "izgubljene teritorije"... mislim... ?

Па чекај комодоре :lol: , ттек смо на преамбули па
не иде да говоримо одмах о границама.

commodore:
eremita:
А 5,000 000 становника који не живе по градовима ?

Pa to ti kazem, nije samo seljaka... 8)
Inace, jesmo tek na preambuli. :wink:

Ја то коментаришем зато што мислим да би било
прикладније да се каже:

- Србија је држава српског народа и свих њених
држављана [/u.

Petar_FPN:
mogu samo da zamislim sta ce biti kad dodjemo do decenralizacije,regiona...unapred se radujem.. :lol: :lol:
2.svima nam je gotivna himna boze pravde,ali meni je vostani serbie gotivnija..

Па нико није могао ни да посумња да је Теби
"готивнија" као химна песма која уопште није
химнична: Востани Сербије... давно си заспала :lol: :lol: :lol:
која му дође КАО ОПЕЛО СРБИЈИ.

Бл:
УСТАВ СРБИЈЕ ТРЕБА ДА БУДЕ НАЦИОНАЛНИ.

СРБИЈА ДРЖАВА СРБА - А ОСТАЛИ МАЊИНЕ.
А УРЕЂЕЊЕ СТАЛЕЖНА МОНАРХИЈА

srbija po meni treba da bude gradjanska drzava.
a znash zbog chega? zbog procenta koji nacionalne manjine imaju u stanovnishtvu srbije i shugavoj ekonomskoj situaciji, koja ima za posledicu secesionizam.

a znash shta je tuga, shto bash nacionalisti neznaju da je za njihov koncept bolja gradjanska verzija.

onda nema prava manjina, vredjanja na nacionalnoj osnovvi... meshanja dushebriznika zbog nekog poena kod kuce...

neka "nacija" ima, eventualno, KUD pri svojoj verskoj zajednici... neshto kao "da se ochuva identitet"

a bio sam pristalica republike, oduvek, mada... vishe nisam siguran toliko

a znash li shta je staleshka monarhija? i kako mislish da to prodje u svetu, i da se implementira u srbiji?

Petar_FPN:
ma ja ipak mislim da si ti to jedini stvarno uspeo da provalis..zato si ovde,jel da.. :lol:
...davno si zaspala..sad se probudi..i bas je himnicna i svecana

О томе су стручњаци и музиколози ОДАВНО РЕКЛИ
СВОЈЕ... ех, сад што се неки стресају када чују
Боже, правде - па мисле безбожници да се химна
обраћа "богу правде" ТО ЈЕ ДРУГА СТВАР.

Ја се само сећам ВЕЛИЧАНСТВЕНЕ СЦЕНЕ у Парламенту
за време СПС-а када се расправљало о химни и
када су пуштане варијанте и када је ЦЕЛА
ОПОЗИЦИЈА КАО ПО КОМАНДИ УСТАЛА НА "БОЖЕ,ПРАВДЕ...

commodore:
Ja sam pre za Vladu, nego za predsednika.
Vlada i ministri - ceo taj koncept mi je blizi od predsednickog sistema. Realniji.

Mislim da bi Srbi trebalo da budu maticni narod, i da se iz njihove nacionalnosti derivira i drzavljanstvo Srbije. Zatim da se ostalim gradjanima garantuje ravnopravnost sa Srbima i ostala licna ili kolektivna prava.
...
Mozda predvideti i neko vece naroda, pa da se autohtonim etnickim grupama u srbiji daju kolektivna prava, eventualno senatori, kao njihovi legitimni predstavnici, koji bi ih u tom vecu presdstavljali...
...
Ideja mi je stvarno benevolentna, pa molim sve da ne polemisu, nego da repliciraju na predloge koje bi ucesnici iznosili.
Takodje molim sve da imaju u vidu da u Srbiji ne zive samo Srbi...

A u kojoj to evropskoj državi živi samo jedan narod?
Francuska je država francuskog naroda i pored toga što tamo živi 7-10 miliona stanovnika koji nisu Francuzi i tako redom, mogla bih pobrojati sve evropske države sem možda Hrvatske, koja je posle "Bljeska" i "Oluje" ostala gotovo "čista".

Petar_FPN:
nista ja nemam protiv boze pravde,to nam je zaista himna,i kao sto sqam rekao,sasvim je ok..ali ja se recimo primim na vostani serbie..nekako je pokretacka

Ма, ок. поштујем Твоје право да Ти се нека песма
више допада, тхе, "неко воли попа - неко попадију".

Strela:
commodore:
Ja sam pre za Vladu, nego za predsednika.
Vlada i ministri - ceo taj koncept mi je blizi od predsednickog sistema. Realniji.

Mislim da bi Srbi trebalo da budu maticni narod, i da se iz njihove nacionalnosti derivira i drzavljanstvo Srbije. Zatim da se ostalim gradjanima garantuje ravnopravnost sa Srbima i ostala licna ili kolektivna prava.
...
Mozda predvideti i neko vece naroda, pa da se autohtonim etnickim grupama u srbiji daju kolektivna prava, eventualno senatori, kao njihovi legitimni predstavnici, koji bi ih u tom vecu presdstavljali...
...
Ideja mi je stvarno benevolentna, pa molim sve da ne polemisu, nego da repliciraju na predloge koje bi ucesnici iznosili.
Takodje molim sve da imaju u vidu da u Srbiji ne zive samo Srbi...

A u kojoj to evropskoj državi živi samo jedan narod?
Francuska je država francuskog naroda i pored toga što tamo živi 7-10 miliona stanovnika koji nisu Francuzi i tako redom, mogla bih pobrojati sve evropske države sem možda Hrvatske, koja je posle "Bljeska" i "Oluje" ostala gotovo "čista".

u francuskoj su svi francuzi.
i to je ono shto sam pokushao da kazem kad sam pricho o gradjanskoj drzavi.

eremita:
Значи, кроу, по Твом тумачењу су
У СРБИЈИ СВИ - СРБИ ???
sad nisu
a nece ni posle
bice svi... recimo srbijanci

u francuskoj im nije bio problem da menjaju naziv zbog francuza u dijaspori.

i nema "pozitivne" a ni "negativne" diskriminacije...

@Strela

Bus naravno ne vodi celu Ameriku, ali on je odgovoran za sve sto urade njegovi ministri, tj. sekretari...
predsednicki sistem americkog tipa mi je dobar zbog odgovornosti koju neko mora da ima da bi se uopste kandidovao za to mesto...
mora covek da zna da ce on sam biti kriv za sve sto je lose, i zasluzan za sve sto je dobro...
to ce spreciti raznorazne likove da se kandiduju za prvog coveka drzave...

a sto se tice "gradjana" ili "srpskog naroda"
u skoro svim ustavima sveta rec je ili o narodu kao celini, sto neko rece Srbijanci, tj. svi koji zive u Srbiji ili o gradjanima...
cak i hrvatski ustav ne pominje Hrvate nego narod...
sta je pisalo pre, ja ne znam, ali to pise danas...

Nexus 6:
@Strela

Bus naravno ne vodi celu Ameriku, ali on je odgovoran za sve sto urade njegovi ministri, tj. sekretari...
predsednicki sistem americkog tipa mi je dobar zbog odgovornosti koju neko mora da ima da bi se uopste kandidovao za to mesto...
mora covek da zna da ce on sam biti kriv za sve sto je lose, i zasluzan za sve sto je dobro...
to ce spreciti raznorazne likove da se kandiduju za prvog coveka drzave...

a sto se tice "gradjana" ili "srpskog naroda"
u skoro svim ustavima sveta rec je ili o narodu kao celini, sto neko rece Srbijanci, tj. svi koji zive u Srbiji ili o gradjanima...
cak i hrvatski ustav ne pominje Hrvate nego narod...
sta je pisalo pre, ja ne znam, ali to pise danas...

Опаааааааа... ово су већ НОВЕ ФОРЕ које неко извлачи
из комунистичког вокабулара...
значи У СРБИЈИ НЕ ЖИВЕ СРБИ - НЕГО СРБИЈАНЦИ...хахахаха.... сада се значи удара у центар :lol:

Srbi, Rumuni, Crnogorci, Rusini, Slovaci, Romi...i svi koji zive u Srbiji su Srbijanci...ili nek se zovu i Srbi, nije bitno...
ono u cemu je poenta je da je u Francuskoj, Alzirac Francuz...nacionalna pripadnost Francuz...etnicka Alzirac...
skoro nijedan ustav ne pominje manjine, vec su svi koji zive u Poljskoj Poljaci, itd...

Back