USTAV SRBIJE

Nexus 6:
Srbi, Rumuni, Crnogorci, Rusini, Slovaci, Romi...i svi koji zive u Srbiji su Srbijanci...ili nek se zovu i Srbi, nije bitno...
ono u cemu je poenta je da je u Francuskoj, Alzirac Francuz...nacionalna pripadnost Francuz...etnicka Alzirac...
skoro nijedan ustav ne pominje manjine, vec su svi koji zive u Poljskoj Poljaci, itd...

Драго ми је да показујеш своје лице Нексусе 6
... значи у ФРАНЦУСКОЈ живе ФРАНЦУЗИЈАНЦИ... пази
да Ти кажем... од тога нема ништа, то што заговараш
може да прође једино НА СИЛУ...

А најсмешније што тражиш поређење у Француској која
је потпуно пропала због
политике коју Ти заговараш... иначе имам тамо
рођаке... Французи су велики националисти, скоро
би се могло рећи да су шовинисти...

Petar_FPN:
DAJ BL OBJASNI NAM MALO "PRAVOSLAVNO UREDJENJE"..nemoj da ga cuvas samo za sebe..

Држава која почива на законима Хришћанским(ПРАВОСЛАВНИМ), сваки вид секташења или било каквог кршења црквених закона најстрожије се кажњава.
У фазону ВИЗАНТИЈЕ. А који нису ПРАВОСЛАВНИ по Душановом зкону поступити. :D
Наравно тхнолошки и економски пратити светске стандарде и држати корак.
Војна индустрија једна од примрних,касније уједињењ са осталим ПРАВОСЛАВНИМ државама.

crow:
Бл:
УСТАВ СРБИЈЕ ТРЕБА ДА БУДЕ НАЦИОНАЛНИ.

СРБИЈА ДРЖАВА СРБА - А ОСТАЛИ МАЊИНЕ.
А УРЕЂЕЊЕ СТАЛЕЖНА МОНАРХИЈА

srbija po meni treba da bude gradjanska drzava.
a znash zbog chega? zbog procenta koji nacionalne manjine imaju u stanovnishtvu srbije i shugavoj ekonomskoj situaciji, koja ima za posledicu secesionizam.

СРБИЈУ СУ СТВОРИЛИ СРБИ, ЗАТО МОРА БИТИ ДРЖАВА СРБА И НИКОГА ДРУГОГА.

a znash shta je tuga, shto bash nacionalisti neznaju da je za njihov koncept bolja gradjanska verzija.

СТАЛЕЖНА МОНРХИЈА ЈЕ МОЈ КОНЦЕПТ

onda nema prava manjina, vredjanja na nacionalnoj osnovvi... meshanja dushebriznika zbog nekog poena kod kuce...

ПА НЕЋЕ БИТИ МАЊИНА :D

neka "nacija" ima, eventualno, KUD pri svojoj verskoj zajednici... neshto kao "da se ochuva identitet"

АКО ХОЋЕ ПРАВА НЕКА ИДУ У СВОЈУ ЗЕМЉУ

a bio sam pristalica republike, oduvek, mada... vishe nisam siguran toliko

РЕПУБЛИКА ЈЕ КАО И ДЕМОКРТИЈА ИЗМИШЉОТИНА МАСОНА И ЧИВУТА

a znash li shta je staleshka monarhija? i kako mislish da to prodje u svetu, i da se implementira u srbiji?

ЗАЈ*БИ СВЕТ. МОЈА ДРЖВА ЈЕ ВЕЛИКА СРБИЈА И ЈА ХОЋУ ДА ОНА БУДЕ ФИНА ЈАКА И ТЕХНОЛОШКИ РАЗВИЈЕНА А СВЕТ МОЖЕ ДА СЕ Ј*Б*

eremita:
Nexus 6:
Srbi, Rumuni, Crnogorci, Rusini, Slovaci, Romi...i svi koji zive u Srbiji su Srbijanci...ili nek se zovu i Srbi, nije bitno...
ono u cemu je poenta je da je u Francuskoj, Alzirac Francuz...nacionalna pripadnost Francuz...etnicka Alzirac...
skoro nijedan ustav ne pominje manjine, vec su svi koji zive u Poljskoj Poljaci, itd...

је потпуно пропала због

vidim...ja u svakom postu pokazujem svoje pravo lice...
za anti-komunistu, retorika ti je malo klimava...

inace, zagovornik ove teorije je Duh Sekire...ja nisam bio za to, bio sam za gradjansku drzavu, ali on me je ubedio...
i malo sam pogledao svetske ustave, nigde nisam nasao: "drzava ______ naroda, i svih njenih gradjana"

eremita:
Nexus 6:

је потпуно пропала због

Zanimljiv stvarno stav Nexuse. Da li znas sta prosecan Francuz misli o njima? Jel ti poznato da postoje kvartovi gde policija nikada, ali bas nikada ne sme da udje i gde sve posmatra sa velikog odstojanja. Kako to onda ako su i to FRANCUZI kao sto kazes. A to sto pise u Ustavu, i na tarabi pise pi*ka pa ko lize ostane rapava jezika.

Nexus 6:

inace, zagovornik ove teorije je Duh Sekire...ja nisam bio za to, bio sam za gradjansku drzavu, ali on me je ubedio...
i malo sam pogledao svetske ustave, nigde nisam nasao: "drzava ______ naroda, i svih njenih gradjana"

Добро, Ти би сад да вређаш, али ја нећу да се пецам,
када си већ поменуо реч

држава

'ајде, молим Те, дефиниши шта та РЕЧ значи, али
претходно добро консултуј "своје изворе", дакле
чија је то реч, њен корен, њено значење, како се
преводи на друге језике... мислим да би било
интересантно :wink:

marlon:
Zanimljiv stvarno stav Nexuse. Da li znas sta prosecan Francuz misli o njima? Jel ti poznato da postoje kvartovi gde policija nikada, ali bas nikada ne sme da udje i gde sve posmatra sa velikog odstojanja. Kako to onda ako su i to FRANCUZI kao sto kazes. A to sto pise u Ustavu, i na tarabi pise pi*ka pa ko lize ostane rapava jezika.

e, sto ti je stav...super, brate...
poredis Ustav sa tarabom

Ustav je najvisi pravni akt zemlje, i tu stoji ono "kako treba", a ne prakticno stanje stvari...
pa policija ne sme da zadje ni u South Central LA pa su i ti crnci Amerikanci...

u ustavu ne sme da bude diskriminacije, i zato postoje dve opcije...drzava gradjana ili nacionalna drzava (gde su svi "Srbijanci")...
ona opcija "drzava Srba i svih ostalih manjina", je nerealna...

Nexus 6:
marlon:

e, sto ti je stav...super, brate...
poredis Ustav sa tarabom

Ustav je najvisi pravni akt zemlje, i tu stoji ono "kako treba", a ne prakticno stanje stvari...
pa policija ne sme da zadje ni u South Central LA pa su i ti crnci Amerikanci...

u ustavu ne sme da bude diskriminacije, i zato postoje dve opcije...drzava gradjana ili nacionalna drzava (gde su svi "Srbijanci")...
ona opcija "drzava Srba i svih ostalih manjina", je nerealna...

Tacno ovde se govori o Ustavu kao najvisem pravnom aktu jedne drzave. Ti si dao primer Francuske, a ne ja. To je jedan od slikovitih primera koja sam ti dao, ima ih jako puno ako si bio u Francuskoj znas o cemu govorim. Eremita ti je u jednoj recenici rekao sustinu da je zbog takvog poimanja stvari i takve politike Francuska potpuno propala i tu se slazem sa njim. Ako mislis drugacije tvoje pravo.
Zato se i vodi ova diskusija da ne bi opet dosli u situaciju da jedno pise a da "prakticno stanje stvari" bede nesto deseto.

eremita:
Nexus 6:

када си већ поменуо реч

држава

ja ne bih da vredjam, ali onda o'ladi sa tim "pravim licima" nije prvi put...

o polemici o reci "drzava" ima 15 strana udzbenika Uvoda u pravo...
jesi li siguran da hoces da zalazimo u to?
ako jesi, onda konsultuj ti svoje izvore, pa ih stavi ovde...ja cu odgovoriti ukoliko se negde ne slozim...

marlon:
Tacno ovde se govori o Ustavu kao najvisem pravnom aktu jedne drzave. Ti si dao primer Francuske, a ne ja. To je jedan od slikovitih primera koja sam ti dao, ima ih jako puno ako si bio u Francuskoj znas o cemu govorim. Eremita ti je u jednoj recenici rekao sustinu da je zbog takvog poimanja stvari i takve politike Francuska potpuno propala i tu se slazem sa njim. Ako mislis drugacije tvoje pravo.

daj mi onda neki suprotan primer...
drzava koja je zbog suprotnog poimanja stvari uspesna...

Nexus 6:
eremita:
Nexus 6:

када си већ поменуо реч

држава

ja ne bih da vredjam, ali onda o'ladi sa tim "pravim licima" nije prvi put...

o polemici o reci "drzava" ima 15 strana udzbenika Uvoda u pravo...
jesi li siguran da hoces da zalazimo u to?
ako jesi, onda konsultuj ti svoje izvore, pa ih stavi ovde...ja cu odgovoriti ukoliko se negde ne slozim...

Ех, сада се вадиш, ја само желим да рашчистимо о
чему причамо, дај само најосновније значење речи
ДРЖАВА, чија је то реч(да ли је наша), када је настала, шта значи,
кратко - не треба нам 15 страна

Nexus 6:
marlon:

daj mi onda neki suprotan primer...
drzava koja je zbog suprotnog poimanja stvari uspesna...

Ne pada mi na pamet da poredim Srbiju sa drugim drzavama. Lepo je veksla danas napravio duhovitu opasku o tome. Ovde je pitanje druge vrste. Ne moze se Ustav druge drzave ma koliko bio dobro napisan i po meri svih nacija, manjina ili gradjana kako god hoces prekopirati i kao takav primeniti kod nas. Ovde je situacija status quo nase je da se ucimo na tudjim greskama. Jedna od takvih je i Francuska.

eremita:

jooooj...

rec "drzava" je izvedena iz reci "drzati" koja znaci posedovati, imati u svojoj vlasti; ciniti, vrsiti, cuvati...

ne zna se sa sigurnoscu da li je to nasa rec ili je stvorena pri prevodu sa grckog ili latinskog...

"recju drzava oznacavana je zemlja koju drzi kao svoje vlasnistvo pojedinac ili zajednica. Shodno tome, drzava je obuhvatala teritoriju na kojoj je odredjena zajednica ili pojedinac, na osnovu vlasnistva nad tim zemljistem, nametala svoju volju drugim pojedincima ili zajednicama. Drzava, prema tome, predstavlja istovremeno vlast pojedinca, izvesnog drustvenog sloja ili zajednice na odredjenom zemljistu." Ivan Prpic, Drzava, nastanak i pojam

nadam se da ovo silno prepisivanje ima neku poentu...

Nexus 6:
eremita:

jooooj...

rec "drzava" je izvedena iz reci "drzati" koja znaci posedovati, imati u svojoj vlasti; ciniti, vrsiti, cuvati...
ne zna se sa sigurnoscu da li je to nasa rec ili je stvorena pri prevodu sa grckog ili latinskog...

"recju drzava oznacavana je zemlja koju drzi kao svoje vlasnistvo pojedinac ili zajednica. Shodno tome, drzava je obuhvatala teritoriju na kojoj je odredjena zajednica ili pojedinac, na osnovu vlasnistva nad tim zemljistem, nametala svoju volju drugim pojedincima ili zajednicama. Drzava, prema tome, predstavlja istovremeno vlast pojedinca, izvesnog drustvenog sloja ili zajednice na odredjenom zemljistu." Ivan Prpic, Drzava, nastanak i pojam

nadam se da ovo silno prepisivanje ima neku poentu...

Па сигурно да има поенту (а Ти к'о судија Робинсон),
сада бар знамо о чему расправљамо :P

Nexus 6:
raspravljamo o Ustavu...ne o drzavi...

stvarno bih voleo da mi objasnis kakve veze ima poreklo reci drzava, sa time kako treba Ustav da izgleda...

Па у преамбули Устава почетна реченица би требало да буде:

Србија је држава ...

па дакле мораш имати у виду шта значи реч држава,
када се оглашаваш са предлогом : чија је ???

Иначе постоји једна занимљивост, у Вуковом рјечнику
реч држава не постоји али зато постоји у
Речнику црквенословенског језика: држава (κρατοσ-
кратос), у значењу СИЛА, МОЋ, ВЛАСТ, ГОСПОДСТВО.

Из наведеног можда би пре расправе о Уставу требало
ДА ПОСТИГНЕМО "КОНСЕНЗУС", где и шта то јадна
Србија - држи, влада... итд.

Dobro. Dosta. Dakle:
Polazeci od prava Srba na svoju nacionalnu drzavu...
definisemo Srbiju kao :
- republiku
- monarhiju
tu je ocito tacka spoticanja.
- drzavu Srba i ostalih, gde bi se mozda napravila razlika izmedju autohtonih grupa u Srbiji i stranaca, dosljaka.
- drzavu svih gradjana.
i tu je ocito sukob.

Dalje, drzavljanstvo...
Svi Srbi? Gde god da su.
Njihova deca? Gde god da su rodjena.
OVO LICNO SMATRAM DA MORA U USTAV I ZAKON. NIKAKVA OGRANICENJA SRBIMA DRUGE I TRECE GENERACIJE. Odmah im dati drzavljanstvo.

Kakvu cemo drzavu... ?
rigidno sekularnu, ili pravoslavnu (sa pravoslavljem kao DRZAVNOM religijom, i spc kao drzavnom crkvom)?

srpski jezik?
cirilica?

sta cemo sa ovim momentima?

"RIGIDNO SEKULARNU"?!? taj pojam ne postoji,drzava je sekularna ili ne,a religija licna stvar pojedinca,i licni odnos,tako da nema mesta za "drzavno pravoslavlje"..ma najbolje da pocnemo da licimo na muslimanske teokratije i dzamahirije..pravi uzori.. :roll:

u Grckoj je 98% pravoslavaca, a Grcka nema drzavnu religiju...
u Srbiji je 65% pravoslavaca...
u sadasnjem Ustavu nema drzavne religije...

ja sam za, nije tesko predpostaviti, sekularnu drzavu...

Back