Усташе- Постанак и развој, њихова улога у рату

Ovi su bar znali kad da predju kod pobednika kad im je data sansa. Draza je dobio istu sansu i plus direktnu naredbu od svog kralja i oglusio se. Sam pao, sam se ubio.
Pa kad je autoritet Tita bio jednak poglavnikovom, a i svi koji su ranije prešli potvrdili su da se sa njima dobro postupa i da imaju nove položaje na kojima mogu uništavati srpsko fizičko i kulturno biće. Mudre su ustaše, a i Crveni Ban im je išao na ruku:mrgreen:

Па дао си га сам.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrv...obodili-hrvatski-vec-srpski-partizani-5784671
Fotografija s Bleiburga s pripadnicima Crne legije.

Наравно да су то усташки таоци са комунистима као што каже Миховиловић не би били у усташким униформама, пере сам себе од ружне прошлости.

Ево још "талаца":
Pogledajte prilog 808504
Evo sta pise u tekstu koji su postavio:
U tom kaosu skupina talaca, među kojima je bio i Mihovilović, uspjela je pobjeći te prijeći na partizansku stranu. Sretni što mogu kući, oslobođeni ustaški taoci zajedno su se fotografirali. Mihovilović je krenuo prema Zagrebu.
Jutarnji list - RIJEŠENA JEDNA OD VEĆIH ENIGMI NOVIJE HRVATSKE POVIJESTI Detalji velike drame: Evo zašto Zagreb nisu oslobodili hrvatski, već srpski partizani...
Pogledajte prilog 808167

Ti tvoji ''konstrukcije'' za koje nikada nemas dokaze.
Gde je i kada, i ko je na fotografiji ? Kace se slike za o kojima se ne zna nista, e onda ti izvlacis zakljucke i izmisljas SF price.
bane je isto tako kaci slike za koje se ne zna ni kada je slikano, ni kada, ni ko je na slici, ali je za baneta to bio ''dokaz'' o saradnji partizana i ustasa tj nemaca
27336677_568686076800775_3369110728858902119_n (2).jpg

z1.jpg

Da li postoje negde na internetu ove odluke? Pokušavao sam ih pronaći da vidim što su to papski legati rekli o zločinima nad Srbima u NDH ali nisam uspeo ništa pronaći, pa se pitam da li su te osude još samo jedan vatikanski mit koji se zapatio u srpskoj istoriografiji.
U emisiji da mozda ne Slavko Gioldstain je govorio o tome, i ako se secam spominjo izvor

Evo sta pise u tekstu koji su postavio:
U tom kaosu skupina talaca, među kojima je bio i Mihovilović, uspjela je pobjeći te prijeći na partizansku stranu. Sretni što mogu kući, oslobođeni ustaški taoci zajedno su se fotografirali. Mihovilović je krenuo prema Zagrebu.
Jutarnji list - RIJEŠENA JEDNA OD VEĆIH ENIGMI NOVIJE HRVATSKE POVIJESTI Detalji velike drame: Evo zašto Zagreb nisu oslobodili hrvatski, već srpski partizani...
Pogledajte prilog 808167

Ti tvoji ''konstrukcije'' za koje nikada nemas dokaze.
Gde je i kada, i ko je na fotografiji ? Kace se slike za o kojima se ne zna nista, e onda ti izvlacis zakljucke i izmisljas SF price.
bane je isto tako kaci slike za koje se ne zna ni kada je slikano, ni kada, ni ko je na slici, ali je za baneta to bio ''dokaz'' o saradnji partizana i ustasa tj nemaca
Pogledajte prilog 808716
Pogledajte prilog 808717
Наравно никакви усташки таоци нису постојали и још им усташе сашиле и униформе па се сликали са партизанима са све петокракама.
А испод слике лепо пише:
"Fotografija s Bleiburga s pripadnicima Crne legije."
Дакле све је јасно апологето.

Наравно никакви усташки таоци нису постојали и још им усташе сашиле и униформе па се сликали са партизанима са све петокракама.
А испод слике лепо пише:
Дакле све је јасно апологето.
Da li si u stanju da procitas sta pîse u tekstu ? Imas teks koji si ti postavio , i sada izmisljas, novo znacenje toga teksta !
Koliko se ustasa preobuklo u civilba i domobranska odela, ali su partizani proveravali sve. Svi su morali da pokazu vojnu bukvicu i da kazu gde su bili za vreme rata i sta s radili. A sada si ti izmsilio da partizani primaju pripadnike crne legije u svoje redove...:D
To sto pise ispod slike nema veze sa tekstom, to i sam vidis.

-Da li su partizani kaznili ustaše?
-Po padu NDH usledile su retribucije. Dovoljno je otići na neki ustaški forum i pitati ih šta misle o crvenoj zvezdi sa pet kraka. Streljanja su bila skoro u svakom oslobodjenom mestu. Partizani su bukvalno pobili celu Vladu NDH koja im je pala pod ruke. Doktora Budaka obesio je partizanski sud, valjda kršeći famozni sporazum Budak - Pijade. Cela pohapšena vrhuška ustaške vojske je pobijena posle vojnog suda. Likvidirani su Germogen Maksimov kao poglavar Hrvatske pravoslavne crkve i Ismet Mehić kao muftija koji je blagosiljao NDH. Ustaški krvoloci poput fra Majstorivića su vešani. Na Blajburgu je pravda stigla desetine hiljada ustaša, koje su pobijene da im se ni grob ne zna. Fazlagiće su kaznili partizani. Streljanja su obuhvatala od ministara do novinara i administrativnih radnika NDH. OZNA i UDBA su vodili obaveštajni rat sa ustašama u posleratnom periodu, koji je kulminirao likvidacijom ključnih figura ustaške terorističke organizacije u Gvardijanu i ubistvom bivšeg upravnika Jasenovca Maksa Luburića u Španiji. Ustaška dijaspora ostala je najljući neprijatelj socijalističke države, koji je protiv nje preduzimao terorističke akcije.

Da li si u stanju da procitas sta pîse u tekstu ? Imas teks koji si ti postavio , i sada izmisljas, novo znacenje toga teksta !
Koliko se ustasa preobuklo u civilba i domobranska odela, ali su partizani proveravali sve. Svi su morali da pokazu vojnu bukvicu i da kazu gde su bili za vreme rata i sta s radili. A sada si ti izmsilio da partizani primaju pripadnike crne legije u svoje redove...:D
To sto pise ispod slike nema veze sa tekstom, to i sam vidis.
Лепо пише испод слике:
И виде се на слици војници у усташким униформама и партизани са петокракама.

Радили су оно што им се наређивало цео рат.

* BR. 127 PROGLAS VRHOVNOG ŠTABA NOP I DV JUGOSLAVIJE OD MARTA 1942 GOD

ХРВАТСКИ ВОЈНИЦИ, ПОДОФИЦИРИ И ОФИЦИРИ!

Ми партизани се боримо за братство свих народа наше земље, ми не дамо ни српским ни хрватским усташама да прогоне становништво других вјера и народности. О томе сте се ви већ могли увјерити. Због тога се окомио сав бијес српских четника, Недића, Пећанца и других против партизана. Због тога се окомио сав бијес хрватских усташа против партизана и узалуд настоје да нас униште. Вас лажу хрватске усташе да ми убијамо заробљенике. То је највећа лаж, јер свакоме је познато да ми братски поступамо са свима онима који су заробљени или се сами предали. Ми дапаче не убијамо ни усташе који се сами предаду и који су били заведени од Павелићеве клике. Вара се Павелићева клика ако мисли да нас превари тиме што хоће силом да обуче хрватске домобране у усташка одијела. Ми то знамо и ми ћемо такве заробљенике, или оне који се сами предају, исто тако братски примити као да имају домобранско одијело. Одијело не чини човјека усташом већ поквареност.“

ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA O NARODNOOSLOBODILAČKOM RATU JUGOSLOVENSKIH NARODA TOM II KNJIGA 3, str. 344
Ствар је јасна.

Лепо пише испод слике:
И виде се на слици војници у усташким униформама и партизани са петокракама.

Радили су оно што им се наређивало цео рат.

* BR. 127 PROGLAS VRHOVNOG ŠTABA NOP I DV JUGOSLAVIJE OD MARTA 1942 GOD

ХРВАТСКИ ВОЈНИЦИ, ПОДОФИЦИРИ И ОФИЦИРИ!

Ми партизани се боримо за братство свих народа наше земље, ми не дамо ни српским ни хрватским усташама да прогоне становништво других вјера и народности. О томе сте се ви већ могли увјерити. Због тога се окомио сав бијес српских четника, Недића, Пећанца и других против партизана. Због тога се окомио сав бијес хрватских усташа против партизана и узалуд настоје да нас униште. Вас лажу хрватске усташе да ми убијамо заробљенике. То је највећа лаж, јер свакоме је познато да ми братски поступамо са свима онима који су заробљени или се сами предали. Ми дапаче не убијамо ни усташе који се сами предаду и који су били заведени од Павелићеве клике. Вара се Павелићева клика ако мисли да нас превари тиме што хоће силом да обуче хрватске домобране у усташка одијела. Ми то знамо и ми ћемо такве заробљенике, или оне који се сами предају, исто тако братски примити као да имају домобранско одијело. Одијело не чини човјека усташом већ поквареност.“

ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA O NARODNOOSLOBODILAČKOM RATU JUGOSLOVENSKIH NARODA TOM II KNJIGA 3, str. 344
Ствар је јасна.
- Ta slika nema veza sa tekstom, to i sam vidis.
- Mnogo ustasa je naselo na ovu klopku, da im nece biti nista ako se predaju.
Nisi do sada napisao ime jednog ustase koji je presao u partizane.
Kraljevina Jugoslavija je komuniste ubijala i proganjala , a ustase pustala i oslobadjala. Koje je to ludilo bilo...
Andrija Artukovic ucesnik ''velebitskog ustanka'' i ucesnik atentata na kralja Aleksandra isporucen Kaljevini Jugoslaviji, oslobodjen svih optuzbi i pusten na slobodu.
bg19 (2).png

bg1a (2).png

Јурај (Јуцо) Рукавина (Перушић, 4. фебруар 1898Загреб, јун 1945) био је хрватски усташа, командант концентрационог логора Јадовно и вођа Велебитског устанака 1932. године. За време НДХ, пуковник Усташке војнице. Уз Анту Павелића и Макса Лубурића је један од тројице најодговорнијих за злочине режима.[1] Осуђен на смрт и стрељан у јуну 1945. године.

Ухапшен је и пред Државним судом за заштиту државе је осуђен на смрт вешањем, али га је краљ Александар помиловао и преиначио казну на доживотну робију.[5]
Рукавина је помилован и пуштен из затвора.

Јурај Рукавина — Википедија (wikipedia.org)

И у којој партизанској бригади је овај преобучени завршио на крају!
- Ta slika nema veza sa tekstom, to i sam vidis.
- Mnogo ustasa je naselo na ovu klopku, da im nece biti nista ako se predaju.
Nisi do sada napisao ime jednog ustase koji je presao u partizane.
Kraljevina Jugoslavija je komuniste ubijala i proganjala , a ustase pustala i oslobadjala. Koje je to ludilo bilo...
Andrija Artukovic ucesnik ''velebitskog ustanka'' i ucesnik atentata na kralja Aleksandra isporucen Kaljevini Jugoslaviji, oslobodjen svih optuzbi i pusten na slobodu.
Јурај (Јуцо) Рукавина (Перушић, 4. фебруар 1898Загреб, јун 1945) био је хрватски усташа, командант концентрационог логора Јадовно и вођа Велебитског устанака 1932. године. За време НДХ, пуковник Усташке војнице. Уз Анту Павелића и Макса Лубурића је један од тројице најодговорнијих за злочине режима.[1] Осуђен на смрт и стрељан у јуну 1945. године.

Ухапшен је и пред Државним судом за заштиту државе је осуђен на смрт вешањем, али га је краљ Александар помиловао и преиначио казну на доживотну робију.[5]
Рукавина је помилован и пуштен из затвора.

Јурај Рукавина — Википедија (wikipedia.org)
Наравно да има јер је наводно на слици и Миховиловић:
"Sretni što mogu kući, oslobođeni ustaški taoci zajedno su se fotografirali."
Само што каже да је усташки талац а не усташа, наравно да се оправда.Усташе нису знали где ће ни они, за храну да не питам, а водили су и таоце!!!!
Иначе на крају тог текста се каже и следеће:
"Mnogo je pisao, ali i onome što mu se događalo za Drugog svjetskog rata nije nikad napisao ni retka. Nije o tome nikome pričao, čak ni svojoj djeci. Zato se o tome sve dosad ništa nije znalo."
И онда одакле ми знамо све ово!?

Такође каже:
"a u komandi je radio i major Franjo Tuđman kao šef personalne uprave."
што наравно није тачно јер Туђман је тада имао око 22 године и није имао никакав чин.

Управо смо сазнали име једног.

Краљевина Југославија је била правна и демократска држава за разлику од комунистичког партијског беговата, и ма шта неко урадио тај је био невин док се не докаже супротно, за Артуковића нису имали доказе и зато је пуштен.

Милан Баста партизански командант зна како је краљ Александар помиловао Рукавину!

И у којој партизанској бригади је овај преобучени завршио на крају!

Наравно да има јер је наводно на слици и Миховиловић:
"Sretni što mogu kući, oslobođeni ustaški taoci zajedno su se fotografirali."
Само што каже да је усташки талац а не усташа, наравно да се оправда.Усташе нису знали где ће ни они, за храну да не питам, а водили су и таоце!!!!
Иначе на крају тог текста се каже и следеће:
"Mnogo je pisao, ali i onome što mu se događalo za Drugog svjetskog rata nije nikad napisao ni retka. Nije o tome nikome pričao, čak ni svojoj djeci. Zato se o tome sve dosad ništa nije znalo."
И онда одакле ми знамо све ово!?

Такође каже:
"a u komandi je radio i major Franjo Tuđman kao šef personalne uprave."
што наравно није тачно јер Туђман је тада имао око 22 године и није имао никакав чин.

Управо смо сазнали име једног.

Краљевина Југославија је била правна и демократска држава за разлику од комунистичког партијског беговата, и ма шта неко урадио тај је био невин док се не докаже супротно, за Артуковића нису имали доказе и зато је пуштен.

Милан Баста партизански командант зна како је краљ Александар помиловао Рукавину!
Izvor ti je Jutarnji lista ( Croatia )
Za tebe ne postoji razlika izmedju ustasa i ustaskih taoca ?
Franjo Tudjman bio u ustasama ? :roll:

Ustase su digle ''Velebitski ustanak', sa ciljem da ruse Kraljevini Jugoslaviju, u to vreme za takve stvari je isla smrtna kazna u svim Evropskim drzavama. Kraljevina Jugoslavije pusta Artukovica koji je ucestvovao u Velebitksom ustanku i atentatu na kralja Aleksandra. Rukavina osudjen na smrt, onda preinaceno na dozivotnu robiju i onda oslobodjen....gde to ima ????

Докле ћеш просипати пропаганду? За тебе не постоји разлика
између усташа и ЈВуО. Ниси чак приметио да ми српски родољуби
правимо разлику између партизана(бораца) и њиховог руководства
на челу са ЈБТ-ом. Неретко осуђујемо то руководство за катастрофалне
потезе у тактици и непотребног жртвовања бораца тог покрета.
Пример СССР-а би ти требао бити репер за бездушност комунистичких
врхушки, њима животи сопствених припадника нису били приоритет и
тражили су безусловно жртвовање за потребе револуције.
Да не улазим сада у чистке и десетковање сопствених редова зарад
другачијих погледа на стварност.
Оно што никако не могу да схватим код вас црвених је чињеница да
ниједног тренутка не помислите о сопственој и судбини своје породице
у таквом режиму за који се залажете. Како знате да не бисте били жртва
у некаквим будућим фракцијашењима и левим скретањима.
Историја има један диван псеудоним, ''учитељица живота'' али то важи
само за оне који желе да уче. Вама понављачима нема спаса.

Izvor ti je Jutarnji lista ( Croatia )
Franjo Tudjman bio u ustasama ? :roll:

Ustase su digle ''Velebitski ustanak', sa ciljem da ruse Kraljevini Jugoslaviju, u to vreme za takve stvari je isla smrtna kazna u svim Evropskim drzavama. Kraljevina Jugoslavije pusta Artukovica koji je ucestvovao u Velebitksom ustanku i atentatu na kralja Aleksandra. Rukavina osudjen na smrt, onda preinaceno na dozivotnu robiju i onda oslobodjen....gde to ima ????
Тај извор си ти дао, погубио си се сасвим.
Постоји али постоји и између историјских чињеница и митоманије.

Читај шта пише, Туђмана је у том тексту навео као мајора а он то тада није био, очито када крене да измишља дешавају се такве грешке.

Тако је, али то треба доказати, ја знам да си ти под утиском усташких и комунистичких судова па ти такав поступак нормалан у свим демократским земљама није познат.
Има код Милана Басте!!! :hahaha:
Понављам у КЈ се судило по законима а не партијски, и ово говори каква је то држава била и да није било никакве хегемоније над Хрватима како се фабрикује данас.

Докле ћеш просипати пропаганду? За тебе не постоји разлика
између усташа и ЈВуО. Ниси чак приметио да ми српски родољуби
правимо разлику између партизана(бораца) и њиховог руководства
на челу са ЈБТ-ом. Неретко осуђујемо то руководство за катастрофалне
потезе у тактици и непотребног жртвовања бораца тог покрета.
Пример СССР-а би ти требао бити репер за бездушност комунистичких
врхушки, њима животи сопствених припадника нису били приоритет и
тражили су безусловно жртвовање за потребе револуције.
Да не улазим сада у чистке и десетковање сопствених редова зарад
другачијих погледа на стварност.
Оно што никако не могу да схватим код вас црвених је чињеница да
ниједног тренутка не помислите о сопственој и судбини своје породице
у таквом режиму за који се залажете. Како знате да не бисте били жртва
у некаквим будућим фракцијашењима и левим скретањима.
Историја има један диван псеудоним, ''учитељица живота'' али то важи
само за оне који желе да уче. Вама понављачима нема спаса.
Ti se svadjas sam sa sobom ? Procitaj sta je tema !

Тај извор си ти дао, погубио си се сасвим.
Постоји али постоји и између историјских чињеница и митоманије.

Читај шта пише, Туђмана је у том тексту навео као мајора а он то тада није био, очито када крене да измишља дешавају се такве грешке.

Тако је, али то треба доказати, ја знам да си ти под утиском усташких и комунистичких судова па ти такав поступак нормалан у свим демократским земљама није познат.
Има код Милана Басте!!! :hahaha:
Понављам у КЈ се судило по законима а не партијски, и ово говори каква је то држава била и да није било никакве хегемоније над Хрватима како се фабрикује данас.
Zar si vec zaboravio da si ti prvi stavio tu fotografiju bez izvora ?
Ti treba da dokazujes jer je to tvoja ideja.
:D
Zna se iz istorije kako su ustase prosle na Blajburgu.

Zar si vec zaboravio da si ti prvi stavio tu fotografiju bez izvora ?
Ti treba da dokazujes jer je to tvoja ideja.
:D
Zna se iz istorije kako su ustase prosle na Blajburgu.
То си ти поставио први у објави 1133 на предходној страни.
Све што треба доказао сам, а и лепо се види.
Наравно да се зна, као што се зна и да је један број примљен у партизане.
Како оно беше преко 200 000 Хрвата било је у нацистичким формацијама априла 1945 године, у Блајбургу од тога побијено 10-12 000 према британским изворима, а можда и мање ако се уваже комунистички извори да је том приликом дошло и до борби, што му дође мање од 6% ако сам добро срачунао.
Од тога ниједан од коловођа тих кољача.
Шта би са осталих 94%.

Ti se svadjas sam sa sobom ? Procitaj sta je tema !
А ти замоли модерацију да ти преместе на тему у којој ћеш
схватити шта сам написао.
Уосталом твоје теме се суштински не разликују,
промоција једноумља и извртање истине.

Back