• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Усташе- Постанак и развој, њихова улога у рату

Major_Pavle_Djurisic

Primećen član
Poruka
620
Да се не препиремо увек четници-партизани, па у новије време и љотићевци, хајмо о највећем злу које је задесило Југославију, можда и икада.

Напомена: Молим без вређања, исмејавања и сл. Ја сам на нормалну историјску расправу, дајте неке податке, фотографије, документе.

Дакле, покрет настао 1929. године под именом УХРО, тачније Усташа- Хрватска револуционарна организација.

Покрет је основан у емиграцији, званично као реакција на ''терор великосрпске власти у Југославији''. Ускоро вођа покрета постаје адвокат Анте Павелић.

Идеологија покрета се угледала на нацизам и фашизам, и заснивала се на шовинизму, расним теоријама и тоталитаризму. Њихов план је био велика етнички чиста Хрватска држава, која је обухватала широк спектар територија, Хрватску, Далмацију, Славонију, Истру, Босну, Херцеговину, Срем, Рашку, Боку которску.

Покрет је био подржан од стране власти Италије и Мађарске, где су и усташе имале своје кампове за обуку.

Познато је учешће усташа у атентату на краља Александра Карађорђевића у Марсеју, када је и убијен, заједно са француским министром Лујом Бартујем.

Чланови овог покрета долазе у Југославију одмах почетком рата, и 10. априла успостављају ''Независну државу Хрватску''. По њима, то је било остварење вековног сна Хрвата, а уствари је то била једна квази држава, у којој ред и закон није постојао. Пошто су и сами Немци знали да би таква каква је, НДХ врло кратко опстала, одлучили су да је поделе демаркационом линијом, где ће у једном делу стационирати своје трупе а у другом Италијанске.

Одмах након проглашења НДХ, и капитулације војске Краљевине Југославије, на целокупној територији ове нацистичке творевине, почели су масовни злочини над свима онима који се нису слагали са политиокм поглавника Павелића, тачније првенствено над свим Србима.

Усташе су по угледу на своје господаре Немце увели расне законе, Срби су морали да носе на руци жуте траке са словом П, што је значило православни, а Јевреји су носили траке са Давидовом звездом. На свим јавним местима су постављени натписи ''Забрањен улаз псима, Србима, Јеврејима и циганима''.

Многи усташки руководиоци су давали изјаве типа да су Срби цигани, да ће их све побити до задњега, да им је дошао крај итд. Миле Будак је на једном скупу у Госпићу изнео планове НДХ, који су гласили ''Трећину Срба побити, трећину покрстити, а трећину протерати''.

Усташе су биле свесне великог броја Срба на својој територији, и знале су да их је немогуће све ликвидирати на исти начин.

Али, Срби нису мирно седели. Ускоро су подигли устанак против НДХ, и да није било Немачко-италијанске интервенције, НДХ би се урушила као кула од карата. На жалост, међу Србима је дошло до поделе из политичких разлога, те су једни постали чланови партизанског покрета, а други монархистичког, четничког, како је назван касније.

Власти НДХ су током целог рата имале само један циљ, исти као и на његовом почетку. Убити што више Срба, Јевреја и Цигана, па и Хрвата противника режима НДХ.

Отварани су многи логори, а најпознатији међу њима је био Јасеновац, комплекс од 5 логора. Злочине усташе је немогуће описати нормалним речима. Толику бестијалност и мржњу је тешко наћи у целој историји.

Довољно је рећи да су убијали и жене и децу, труднице, старце, старице, свештенике. Одсецали су људима главе, извађеним цревима китили учионице, палили браде, чупали нокте, дерали кожу, палили очи, децу су кували у казанима, и од њих правили сапун. Довољно је рећи то.

Напоменућу овде да је након злочина усташа, долазило до одмазди Срба, на жалост се у томе и претеривало, и страдали су недужни. Ја то не браним, али након таквих монструозних злочина шта је друог и било за очекивати? Мржња између Срба и Хрвата је само још више продубљена.

На велику срамоту католичке цркве, огроман број католичких свештеника је имао учешћа у томе. Најпознатији је свакако био фратар Мирослав Мајсторовић-Филиповић, познат по својим злочинима у Јасеновцу.
90% свештеника Фрањевачког реда је било приступило усташком покрету!
И сам Ватикан је незванично подржавао НДХ, довољан су доказ Павелићеве посете папи и примања благослова од истог.

Немци, а више Италијани су се згражавали злочина усташа. Чак су и појединци улагали жалбе да се усташки режим свргне, али како многи тврде то није било могуће због самог Хитлера.
Поједини Италијански команданти и војници су, видевши шта раде усташе, наоружавали Србе да би се од њих одбранили. На жалост, неки су такву борбу Срба за опстанак означили као издају и колаборацију. Питам се само како би се они снашли у датој ситуацији? Али нећемо сад о томе.

Усташе су биле ниске борбене вредности, те су у многим окршајима са четницима или партизанима биле поражене. Да, са четницима, немојте да водимо полемику о томе. Јасно је као дан да је између њих било сукоба, јер је немогуће да сарађују један покрет коме је циљ убити што више Срба, и један покрет који је чисто српски. То што је Дреновић пијанчио по Бањалуци и то што је Радић био шверцер не значи да су сви четници такви!

Даље, крајем рата, одређен број усташа се прикључио партизанима, из разлога што је Тито хтео да на неки начин прикрије злочине усташа, да би у својој Југославији завео ''братсво и јединство''. Примери прелазака су Марко Месић, Сулејман Филиповић итд.

Међутим, и поред тога, велик број усташа је стрељан крајем рата, у месту званом Блајбург.

Они који су о томе слушали, или им је то причао неко ко је био тамо, рекли су ми да су усташе у Блајбургу највише убијали партизани, којима су усташе побиле породицу и родбину. Стигло их је то што су тражили, иако убијање није начин освете, барем мени. Али, нису сви људи исти, и неко би опростио, али би неко и убио.
 

Major_Pavle_Djurisic

Primećen član
Poruka
620
Фотографије:

Ante_Pavelic.jpg


Поглавник Анте Павелић

NDH_-_salute.jpg


Алојзије Степинац, загребачки надбискуп, присталица усташког покрета са клером, на смотри усташа.

ustase_jasenovac.jpg


Усташе на делу.

Islamic_Clubs_Ustashi.l.gif


Застава НДХ.

Ustaše_order_for_Jews_and_Serbs_to_leave-1941.jpg


Оглас о исељавању Срба и Јевреја.

znak20nad20kojem20su20ustase20.jpg


Крст, револвер, бомба и нож, ствари пред којима су усташе полагале заклетву.

467215yl.jpg


Вјекослав Лубурић- Макс, заповедник логора Јасеновац.
 

Koča

Elita
Poruka
15.249
Odlicna tema, pre svega jer ce na njoj mnogi pokazati svoje pravo lice, a ono je samo jedno...ostacu nedorecen za sad...praticu njihovu aktivnost :)

Mozda bih u uvodu napisao ''jedno od najvecih zla u Drugom svetskom ratu'', a ne koje je zadesilo Jugoslaviju...

..no, cekam prvo da se jave narodni oslobodioci, neustrasivi borci protiv fasizma...Tihi i Prle, Mirko i Slavko...a posle cemo lako...
 
Poslednja izmena:

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.723
Ustaski pokret je nesto NAJMONSTRUOZNIJE i NAJPERVERZNIJE u celoj ISTORIJI EVROPE I SVETA!

Jasenovac je najveci spomenik USTASTVA, NAKARADNO SJEDINJENOG hrvatskog nacionalizma i katolicizma.

VATIKAN JE TAKODJE DUZAN (kao jedan od zastitnika Velikog Zlocina!) da da trazi oprostaj pred Bogom, ljudima i nevinim zrtvama Jasenovca: Srbima, Jevrejima i ostalim narodima...
 
Poruka
1.067
Занимљиво је прочитати записе истраге ''подмаршала Лукше'' (не алудирам ни на кога,него сам ставио под наводнике пошто не знам о коме се тачно ради) након усташких пораза код Кулен Вакуфа на почетку српског устанка.Он дословце назива усташке јединице пљачкашким хордама,које су склоније убијању мимо борбе.
 

sabljar

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.230
procitaj ovde:

"Ideologija nacije i rase: ustaški režim i politika prema Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945."
Nevenko Bartulin

http://hrcak.srce.hr/file/75638

Mada vec uvod u ovaj topik , je tipicno politicki, i svesce se na izjednacavanje hrvata sa ustasama ( stavit cemo ih na zajednicki nazivnik) , kao sve ustase su hrvati; nakon toga pocinje tirada o jasenovcu i 700 hiljada ili 2 miliona pobijenih srba. Nakon toga ide red makabre pricica, kako su ustase rezale ovo, i ono....
onda ide humani rad dijane budisavljevic...i zakljucak da hrvate treba pobiti, i neamti nista s njima, da hrvati zapravo nisu ljudi, nego genocidna nacija, i da je to sve zapravo srpsko, jer zna se da su srpski neandertalci jos ukameno doba stanovali u pecinama u dalmaciji.......
 

Koča

Elita
Poruka
15.249
Почео кисељко да нам се открива.:mrgreen:

o tome ti pricam...i ne samo kiseljko :)...on je vise frustriran i iskompleksiran...

ova potreba da se spomenu cetnici vec u drugom postu (prvi je naravno cisto radi reda) na temi koja se iskljucivo bavi Ustasama, dakle njihovim postankom i razvojem, ulogom u ratu, vec je za psihicku analizu ali i dovoljno govori samo po sebi...upravo ono sto sam ocekivao :)...kome sad neke stvari nisu jasne, taj nema mnogo pameti...
 
Poslednja izmena:

Ненад

Iskusan
Poruka
6.595
Da li su ustaše nastale u emigraciji, pa došle u Kraljevinu, ili se ovde oformljuju jedinice ?

НДХ је створио Мачек, не Павелић. Он је у емиграцији створио организацију, Мачек је за њега уредио Бановину Хрватску и предао му готов државни апарат у руке.
 
Poslednja izmena od moderatora:

Arlington Road

Iskusan
Banovan
Poruka
6.497
Ustase su pocinili najgore zlocine u istoriji covecanstva. Procitajte knjigu Vatikan i Jasenovac od Vladimira Dedijera, na koliko nacina su logorasi bili ubijani, sve dokumentovano. Ante Pavelic koji je bio najveca kukavica,za vreme rata nije smeo da mrdne iz Zagreba, nad 60% NDH nikada nije mogao da ostvari kontrolu. Pred kraj rata bezi, nije ostao da brani Zagreb, ostavlja svoje ustase da se snalaze kako znaju ,a on bez sa opljackanim novcem.
 

Major_Pavle_Djurisic

Primećen član
Poruka
620
Од када сам ја на форуму, не сећам се да је кисели икада нападао усташе, већ само четнике. Такође, довољно се види из његове реакције....

Блајбингер изједначава усташе са четницима, што је глупо.

Павелић цео рат био у Загребу, пијуцкао кафу са Хитлером и екипом, а Дража се крио по шумама, и за њим издата потерница, и то је исто.

Исто тако је исто то што су усташе имале Јасеновац ,а четници ништа ни приближно.

И истио је то што су усташе копирале нацисте до максимума, користиле њихов поздрав, а четници користили поздрав краљевске војске.

Исто тако је исто кад Будак каже да ће трећину Срба побити, трећину покрстити, а трећину протерати, и кад Дража позива домобране да пређу у четнике.

Је, толико сличности, а ја будала тврдим да то није исто.
 

Major_Pavle_Djurisic

Primećen član
Poruka
620
Сличности између четника и усташа:

Павелић се састао са Хитлером, за Дражом покренуте две потернице.

Усташе имале Јасеновац, четници ниједан логор.

Усташе убиле више људи него окупатор, четници мање и од усташа, комуниста и окупатора.

Усташе протеривале, убијале и покрштавале Србе, а четници су у одређеним случајевима извршили злочине над Хрватима, протеривали Хрвати нису, покрштавали никад.

Усташе сарађивале цео рат са Немцима, који су им савезници, а поједини четници сарађивали са Немцима, али је било и борби.

Ето, да придодам неке сличности.
 

Koča

Elita
Poruka
15.249
Од када сам ја на форуму, не сећам се да је кисели икада нападао усташе, већ само четнике. Такође, довољно се види из његове реакције....

Блајбингер изједначава усташе са четницима, што је глупо.

Павелић цео рат био у Загребу, пијуцкао кафу са Хитлером и екипом, а Дража се крио по шумама, и за њим издата потерница, и то је исто.

Исто тако је исто то што су усташе имале Јасеновац ,а четници ништа ни приближно.

И истио је то што су усташе копирале нацисте до максимума, користиле њихов поздрав, а четници користили поздрав краљевске војске.

Исто тако је исто кад Будак каже да ће трећину Срба побити, трећину покрстити, а трећину протерати, и кад Дража позива домобране да пређу у четнике.

Је, толико сличности, а ја будала тврдим да то није исто.

...kiseli je ili ostajao neutralan ili ih branio u smislu kvaliteta same vojske i umanjivao njihove zlocine, sto radi i ovde...tema o Stepincu je dobar primer, koliko se secam...

ali ja ga ne krivim, ne moze on protiv sebe...zato i postoji izraz crveni ustasa...A veruj mi da je to vecina u Hrvatskoj...jedan manji ali ne beznacajan deo su samo ustase...

pogledaj samo ovu bolesnu potrebu da se na temi koja se bavi najvecim zlocincima koje su ovi prostori i sire videli, i o cemu moze beskrajno da se pise, vec na samom pocetku ubace cetnici, s potrebom izjednacavanja, sto je svakako komicno i na to ne treba posebno odgovarati...to je samo odraz njihovih kompleksa i frustracija koji su beskonacni...
 
Poslednja izmena:
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.