USPEŠAN BRAK?!?

da izvinete ja ne mogu gledati neko sto pomene onu nenormalnost u vezi s decom
sto ne bi ostali zbog dece u braku
ako je ono njihova zajednicka aktivnost i zajednicko vreme, pored ljubavi iz koje su se uzeli
najnenormalnija situacija je da se dvoje razvedu a i dalje dele decu
to je ona situacija za koju sam pitala da li vise volis partnera ili dete
na kraju svakog kraja partner biva macji kasalj i vas moze neko stanje da rastavi i da ugasi ljubav
kakvo je uopste poimanje velicine i bitnosti muza/zene kad je razvod poslednja potresna stvar na svetu
a dete ce da volimo bezuslovno krv nasu jedinu :heart:

a šta je pogrešno rekla?

zagrebi malo ispod površine, većina ih i jeste zajedno ili zbog dece ili zbog finansija.
sex-zero, svađe-stanje redovno, navika i kompromis- standardni izgovori..prema tome, šta tu ima netačno i predimenzionirano?:confused:

Predimenzionirano je kada se kaže većina. Uopšte ne sporeći da postoje i takvi koji zajedno opstaju zbog finansija ili djece.

uspešan brak je kompromis. ali kako se čovek oseća kad pravi bilo kakav kompromis u životu...poprilično sjebano i frustrirano,
prema tome..:lol:
Ово је врло дискутабилно.
Исфрустрира се онај који би хтео да све буде по његовом. Такви се генерално понашају на тај начин и ратују на разним животним пољима. Брак је само једно од њих.

nešto sam pogrešno rekla, izmislila?

- - - - - - - - - -

većina jeste, da li je to 90% ili 60%, u čemu je tvoja poenta?
šta pokušavaš da osporiš?
i najbitnije, kojim argumentima?

Е сад....:lol:

А којим ти аргументима подкрепљујеш свој став?
Ишла си од куће до куће и анализирала ко је због чега с ким у браку?

Е сад....:lol:

А којим ти аргументима подкрепљујеш свој став?
Ишла си од куће до куће и анализирала ко је због чега с ким у браку?

on osporava, njemu trebaju argumenti. :lol:

statistički je onako kako sam rekla, brojkama ne verujem, ali je u svakom slučaju većina.
možeš i od kuće do kuće da sprovedeš anketu, neće ti reći istinu, ali ti neće reći ni da je ljubav u pitanju.

on osporava, njemu trebaju argumenti. :lol:

statistički je onako kako sam rekla, brojkama ne verujem, ali je u svakom slučaju većina.
možeš i od kuće do kuće da sprovedeš anketu, neće ti reći istinu, ali ti neće reći ni da je ljubav u pitanju.

Па ти расправљаш с њим, требају и теби аргументи. :lol:

Не знам за ту статистику.
Знам да сваки брак има тачку спотицања.
Знам да има оних који су заједно због новца, као и оних који су заједно због љубави.
Питање је и шта је за кога љубав?

Имам пуно функционалних бракова у окружењу који трају 10+ година.
Да им завирујем под јорган нећу али и да априори закључујем да се не воле већ су заједно из пуког интереса, не могу, немам на основу чега. ;)

Не би било лоше наћи неку статистичку анализу. Сигурно се неко докон тиме бавио.

Па ти расправљаш с њим, требају и теби аргументи. :lol:

Не знам за ту статистику.
Знам да сваки брак има тачку спотицања.
Знам да има оних који су заједно због новца, као и оних који су заједно због љубави.

Питање је и шта је за кога љубав?

Имам пуно функционалних бракова у окружењу који трају 10+ година.
Да им завирујем под јорган нећу али и да априори закључујем да се не воле већ су заједно из пуког интереса, не могу, немам на основу чега. ;)

Не би било лоше наћи неку статистичку анализу. Сигурно се неко докон тиме бавио.

kako znaš?

bavili su se skoro statistikama razvoda, poražavajuće.
ne kažem da je svaki brak loš, ali ljubav nije dovoljna za uspešan brak i često su razlozi mnogo praktičniji.

kako znaš?

bavili su se skoro statistikama razvoda, poražavajuće.
ne kažem da je svaki brak loš, ali ljubav nije dovoljna za uspešan brak i često su razlozi mnogo praktičniji.
Како знам?
Проста логика.
Зар има логике закључити да баш нико није у браку из љубави? Наравно да нема.
Као што не би било логично закључити да су сви бракови базирани само на финансијама.

Скоро сам читала статистику развода.
Баци поглед: http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/repository/documents/00/00/37/14/sn50122010.pdf

Не кажем ни ја да је љубав довољна. Али овде се и не прича о томе.
Твоја почетна премиса је да 90% бракова опстаје због деце, а преосталих 10% због економске и психолошке зависности.
Лично си избацила сваки трећи могући разлог за опстанак брака. ;)
Укључила сам се у расправу због те искључивости.

nešto sam pogrešno rekla, izmislila?

- - - - - - - - - -

većina jeste, da li je to 90% ili 60%, u čemu je tvoja poenta?
šta pokušavaš da osporiš?
i najbitnije, kojim argumentima?

Već sam napisao očito je da si ti protivnik braka. U redu to je tvoje pravo. Šta si rekla pogrešno,izmislila? Konkretno si rekla da 100% brakova opstaje iz čistog interesa. Naravno to nije i ne može biti tačno. Jeste povećan je broj razvoda. Ali tome često kumuje samoživost ljudi i nespremnost da se trpe nečije sitne mane. Na osnovu stope razvoda ne možeš tvrditi zbog čega oni koji se nisu razveli nastavljaju da žive zajedno. Ne postoji istraživanje koje je obuhvatilo sve bračne parove. To je prosto nemoguće. Jer nemaju svi iste prohtjeve i ne traže svi od braka isto. Što rekla sofija nisam zavirivao ljudima u krevet. Ali znam dosta parova koji se divno slažu i na kojima se jednostavno vide da se vole i da su srećni. Isto kao što znam i ljude koji su se razveli.

Како знам?
Проста логика.
Зар има логике закључити да баш нико није у браку из љубави? Наравно да нема.
Као што не би било логично закључити да су сви бракови базирани само на финансијама.

Скоро сам читала статистику развода.
Баци поглед: http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/repository/documents/00/00/37/14/sn50122010.pdf

Не кажем ни ја да је љубав довољна. Али овде се и не прича о томе.
Твоја почетна премиса је да 90% бракова опстаје због деце, а преосталих 10% због економске и психолошке зависности.
Лично си избацила сваки трећи могући разлог за опстанак брака. ;)
Укључила сам се у расправу због те искључивости.

niti sam rekla da su svi brakovi zasnovani na finansijama, niti da ih nema koji se održavaju na ljubavi.

procenat brakova iz ljubavi iznosi oko 99% u prvoj godini braka, negde i duže.
da bi uključili i ostale mogućnosti morali bi da rezonujemo na ovaj način... koliko ih je sklopljeno usled planirane, ili neplanirane trudnoće?
banalno je stavku po stavku navoditi... pokušala sam da izdvojim većinske razloge, a to jesu deca i ekonomska zavisnost. najprostija logika.

Već sam napisao očito je da si ti protivnik braka. U redu to je tvoje pravo. Šta si rekla pogrešno,izmislila? Konkretno si rekla da 100% brakova opstaje iz čistog interesa. Naravno to nije i ne može biti tačno. Jeste povećan je broj razvoda. Ali tome često kumuje samoživost ljudi i nespremnost da se trpe nečije sitne mane. Na osnovu stope razvoda ne možeš tvrditi zbog čega oni koji se nisu razveli nastavljaju da žive zajedno. Ne postoji istraživanje koje je obuhvatilo sve bračne parove. To je prosto nemoguće. Jer nemaju svi iste prohtjeve i ne traže svi od braka isto. Što rekla sofija nisam zavirivao ljudima u krevet. Ali znam dosta parova koji se divno slažu i na kojima se jednostavno vide da se vole i da su srećni. Isto kao što znam i ljude koji su se razveli.

interes je u pitanju i kada pričamo o ljubavi... u svakom odnosu postoji neki interes.
to što ga svodite na nivo koji obezvređuje instituciju braka nije poenta onoga što sam ja rekla.
ne verujem u brak, verujem u sigurnost, verujem da deci trebaju oba roditelja, kao i većina ljudi... i tu brak služi svrsi.
nemojte mi mantru o ljubavi, ako je i ima, a polazimo od toga da je ima, najbrži način da je pokopaš je da uđeš u brak.

neka istraživanja su pokazala da brakovi iz ljubavi ne uspevaju. dugoročni su oni koji se zasnivaju po praktičnom planu i programu i to je ono što pokušavam da objasnim.
to kako se neko wslaže nije poenta priče, kao ni trzavice.

mislim da za zajednički život treba birati osobu sličnog karaktera, afiniteta, ideja, planova, interesovanja... dovoljno sposobnu i stabilnu da odgaja decu. mada se ovo nikad ne zna, ljudima se desi kvrc, zaljube se i sl, ali na stranu to...
ujedno sa takvom osobom zaboravite na strast, sem na početne varnice, znači sex se svodi jako brzo na naviku, inspiracija se gasi... pa se pitam šta je vrednije, bitnije. ovo prvo, zdravorazumski, samo mislim da nisam tip osobe koja bi se odrekla ovog drugog.
nemoj da me neko ubeđuje kako u mlakim i jednosmernim odnosima gde se famozne trzavice svode na planiranje današnjeg menija ili šta ćemo detetu obući ima bilo kakvu pespektivu po pitanju emocija. vrlo brzo, čak ni ne primetite se desi trenutak kada ne možete da gledate 'voljenu osobu', kada vam smeta u krevetu, kada vas nervira način na koji jede, ili obavlja svakodnevne aktivnosti... do trenutka kada ćete bežati iz kuće jer ne možete više da je gledate.
dakle, budimo pre svega praktični. ulazimo u zajednice gde nema ljubavi i u startu smo načisto koliko ćemo biti u stanju da podnesemo sranja od partnera. i nikako sa nekim sa kim će vam trebati dobar alibi da bi izašli iz kuće.

mislim da za zajednički život treba birati osobu sličnog karaktera, afiniteta, ideja, planova, interesovanja... dovoljno sposobnu i stabilnu da odgaja decu. mada se ovo nikad ne zna, ljudima se desi kvrc, zaljube se i sl, ali na stranu to...
ujedno sa takvom osobom zaboravite na strast, sem na početne varnice, znači sex se svodi jako brzo na naviku, inspiracija se gasi... pa se pitam šta je vrednije, bitnije. ovo prvo, zdravorazumski, samo mislim da nisam tip osobe koja bi se odrekla ovog drugog.
nemoj da me neko ubeđuje kako u mlakim i jednosmernim odnosima gde se famozne trzavice svode na planiranje današnjeg menija ili šta ćemo detetu obući ima bilo kakvu pespektivu po pitanju emocija. vrlo brzo, čak ni ne primetite se desi trenutak kada ne možete da gledate 'voljenu osobu', kada vam smeta u krevetu, kada vas nervira način na koji jede, ili obavlja svakodnevne aktivnosti... do trenutka kada ćete bežati iz kuće jer ne možete više da je gledate.
dakle, budimo pre svega praktični. ulazimo u zajednice gde nema ljubavi i u startu smo načisto koliko ćemo biti u stanju da podnesemo sranja od partnera. i nikako sa nekim sa kim će vam trebati dobar alibi da bi izašli iz kuće.

:think: pa zar to sto je navedeno u pocetku teksta ne mozes da imas i sa osobom koju volis???....missim, koja je svrha ako ljubavi nema, zar odnos ne treba da ima i svoju prakticnu i svoju duhovnu stranu?....

:think: pa zar to sto je navedeno u pocetku teksta ne mozes da imas i sa osobom koju volis???....missim, koja je svrha ako ljubavi nema, zar odnos ne treba da ima i svoju prakticnu i svoju duhovnu stranu?....

trebalo bi i možeš... ovo pričam sa aspekta prolaznosti ljubavi, trošenja je na svakodnevne sitnice. šta izabrati ako moraš da biraš između ova dva.

pa valjda onaj u kome ima razumevanja, postovanja, uvazavanja, ljubavi dovoljno da ne iskidaju jedno drugo zubima kad dodje do nekog problema i prepreke :lol:... brak nikad nije ni bio zajednica dvoje koji se beskrajno vole do kraja zivota, uvek je i bio zajednica dvoje ljudi koji se dovoljno vole da nastave zajedno, dovoljno da planiraju potomstvo, i koji shvataju da je sve lakse i lepse u paru... uspesan brak nije nuzno onaj koji traje, moze biti da je uspesniji bio cak neki koji se vec i zavrsio... sve zavisi ko sta ocekuje od tog odnosa... neko meri uspesnost braka godinama, neko parama, neko brojem dece, kvalitetom seksa... razliciti ljudi, razliciti zahtevi i ocekivanja... iz mog ugla uspesan je onaj brak na koji supruznici ( ili bivsi supruznici) ne gledaju sa ogorcenjem, mrznjom, kao na neko nuzno zlo i zlu srecu, svaki onaj iz koga su potekla zdrava i srecna deca, onaj u kome su partneri imali slobodu i podrsku onog drugog da napreduju, usavrsavaju se, u korist svoju, svoje dece i porodice...

ja sigurno ne bih mogla ako nema oboje...samo za sebe ljubav je besmislena a i da budem sa nekim samo zato sto mislim da mi je dobar parner to mi je nekako kao sklopljen posao....mozda sam idealnista ali ja moram da volim svog supruga, ako me ljubav prodje a to kod mene bas mora da se zasluzi i ne ide lako, razvescu se opet....znam da to bas i nije dobro ali ja mogu samo tako...

ja sigurno ne bih mogla ako nema oboje...samo za sebe ljubav je besmislena a i da budem sa nekim samo zato sto mislim da mi je dobar parner to mi je nekako kao sklopljen posao....mozda sam idealnista ali ja moram da volim svog supruga, ako me ljubav prodje a to kod mene bas mora da se zasluzi i ne ide lako, razvescu se opet....znam da to bas i nije dobro ali ja mogu samo tako...

ne bi ni ja, ako pričamo o polaznoj tački... šta se dešava posle par godina, ili više, kada ne možeš da prepoznaš osobu koju si zavoleo, šta ostaje?
sklopljen je posao i kada padne dogovor, nakon konstatacije da se više ne volite, ali eto trpite, da ćete ostati zajedno zbog dece.

malo smo odlutali, sve se nekako svelo na ili/ili... a poenta nije u razlogu za potpis, već u ostanku u tom braku. kada ljubav prođe, navika ostaje.

Back