USPEŠAN BRAK?!?

ne bi ni ja, ako pričamo o polaznoj tački... šta se dešava posle par godina, ili više, kada ne možeš da prepoznaš osobu koju si zavoleo, šta ostaje?
sklopljen je posao i kada padne dogovor, nakon konstatacije da se više ne volite, ali eto trpite, da ćete ostati zajedno zbog dece.

malo smo odlutali, sve se nekako svelo na ili/ili... a poenta nije u razlogu za potpis, već u ostanku u tom braku. kada ljubav prođe, navika ostaje.

:think: ako postovanje i poverenje ostane ljubav samo menja oblik....

Poslednja izmena:
interes je u pitanju i kada pričamo o ljubavi... u svakom odnosu postoji neki interes.
to što ga svodite na nivo koji obezvređuje instituciju braka nije poenta onoga što sam ja rekla.
ne verujem u brak, verujem u sigurnost, verujem da deci trebaju oba roditelja, kao i većina ljudi... i tu brak služi svrsi.
nemojte mi mantru o ljubavi, ako je i ima, a polazimo od toga da je ima, najbrži način da je pokopaš je da uđeš u brak.

neka istraživanja su pokazala da brakovi iz ljubavi ne uspevaju. dugoročni su oni koji se zasnivaju po praktičnom planu i programu i to je ono što pokušavam da objasnim.
to kako se neko wslaže nije poenta priče, kao ni trzavice.

Koji to interes postoji u ljubavi? Najbrži način da pokopaš ljubav je da je shvatiš zdravo za gotovo i prestaneš da je pokazuješ i da se trudiš. Nema veze da li si u braku ili vezi. Dugoročni su oni brakovi gdje pored ljubavi postoje i poštovanje i povjerenje. Naravno da je važno kako se neko slaže. Barem ja ne bih mogao biti sa osobom kojom se ne slažem.

mislim da za zajednički život treba birati osobu sličnog karaktera, afiniteta, ideja, planova, interesovanja... dovoljno sposobnu i stabilnu da odgaja decu. mada se ovo nikad ne zna, ljudima se desi kvrc, zaljube se i sl, ali na stranu to...
ujedno sa takvom osobom zaboravite na strast, sem na početne varnice, znači sex se svodi jako brzo na naviku, inspiracija se gasi... pa se pitam šta je vrednije, bitnije. ovo prvo, zdravorazumski, samo mislim da nisam tip osobe koja bi se odrekla ovog drugog.
nemoj da me neko ubeđuje kako u mlakim i jednosmernim odnosima gde se famozne trzavice svode na planiranje današnjeg menija ili šta ćemo detetu obući ima bilo kakvu pespektivu po pitanju emocija. vrlo brzo, čak ni ne primetite se desi trenutak kada ne možete da gledate 'voljenu osobu', kada vam smeta u krevetu, kada vas nervira način na koji jede, ili obavlja svakodnevne aktivnosti... do trenutka kada ćete bežati iz kuće jer ne možete više da je gledate.
dakle, budimo pre svega praktični. ulazimo u zajednice gde nema ljubavi i u startu smo načisto koliko ćemo biti u stanju da podnesemo sranja od partnera. i nikako sa nekim sa kim će vam trebati dobar alibi da bi izašli iz kuće.

Izvini ali postavka ti je totalno pogrešna. Ispada da žena koja je dobra majka i domaćica ne može nikako biti i dobra ljubavnica. I obrnuto. Naravno da to nije tako. Zašto je tebi teško povjerovati da postoje ljudi koji se zaista svađaju samo oko sitnica? Ili ljudi koji se svađaju jako rijetko? Ako bi mi partnerka dosadila,počele da me nerviraju sitnice razveo bih se od nje.

Poslednja izmena:
ne bi ni ja, ako pričamo o polaznoj tački... šta se dešava posle par godina, ili više, kada ne možeš da prepoznaš osobu koju si zavoleo, šta ostaje?
sklopljen je posao i kada padne dogovor, nakon konstatacije da se više ne volite, ali eto trpite, da ćete ostati zajedno zbog dece.

malo smo odlutali, sve se nekako svelo na ili/ili... a poenta nije u razlogu za potpis, već u ostanku u tom braku. kada ljubav prođe, navika ostaje.

Normalno je da ne može postojati ista strast kada imaš 20-30 godina i kada imaš 60-70 i više. Opet kažem kada se oženim i prođe par godina a primjetim da se moja žena toliko promjenila da mi više ne odgovara u bilo kom smisliu razveo bih se. Samo ne tražimo isto od života kada smo mladi i kada zađemo u neke "ozbiljnije" godine.

- - - - - - - - - -

moguće, imamo prijateljski respekt... ali to nije ono što ja želim od braka.

Tvoj brak ne može biti parametar za to kakvi su ostali brakovi.

mislim da za zajednički život treba birati osobu sličnog karaktera, afiniteta, ideja, planova, interesovanja... dovoljno sposobnu i stabilnu da odgaja decu. mada se ovo nikad ne zna, ljudima se desi kvrc, zaljube se i sl, ali na stranu to...
ujedno sa takvom osobom zaboravite na strast, sem na početne varnice, znači sex se svodi jako brzo na naviku, inspiracija se gasi... pa se pitam šta je vrednije, bitnije. ovo prvo, zdravorazumski, samo mislim da nisam tip osobe koja bi se odrekla ovog drugog.
nemoj da me neko ubeđuje kako u mlakim i jednosmernim odnosima gde se famozne trzavice svode na planiranje današnjeg menija ili šta ćemo detetu obući ima bilo kakvu pespektivu po pitanju emocija. vrlo brzo, čak ni ne primetite se desi trenutak kada ne možete da gledate 'voljenu osobu', kada vam smeta u krevetu, kada vas nervira način na koji jede, ili obavlja svakodnevne aktivnosti... do trenutka kada ćete bežati iz kuće jer ne možete više da je gledate.
dakle, budimo pre svega praktični. ulazimo u zajednice gde nema ljubavi i u startu smo načisto koliko ćemo biti u stanju da podnesemo sranja od partnera. i nikako sa nekim sa kim će vam trebati dobar alibi da bi izašli iz kuće.

Ти си се развела па сад сматраш да имаш право да кројиш правила и да трпаш људе у фиоке.

Е па немаш!

niti sam rekla da su svi brakovi zasnovani na finansijama, niti da ih nema koji se održavaju na ljubavi.

procenat brakova iz ljubavi iznosi oko 99% u prvoj godini braka, negde i duže.
da bi uključili i ostale mogućnosti morali bi da rezonujemo na ovaj način... koliko ih je sklopljeno usled planirane, ili neplanirane trudnoće?
banalno je stavku po stavku navoditi... pokušala sam da izdvojim većinske razloge, a to jesu deca i ekonomska zavisnost. najprostija logika.
.

Заправо, рекла си. ;)
Позвала сам се на твој пост: http://forum.krstarica.com/showthread.php/106011-USPEŠAN-BRAK-!?p=25950464&viewfull=1#post25950464
У коме кажеш:
ako se vodite statistikom kao pokazateljem uspešnosti bračnog života u srba, džaba vam mantranje na temu.
izvucite statističke podatke ovih opstalih brakova, tj šta je ono što ih drži u braku. kladim se da su to deca u 90% slučajeva.
preostalih 10% ekonomska i psihološka zavisnost, kojoj najčešće podležu nesamostalne žene.

............

Причале смо о опстајању брака, а не о разлозима за улазак у брак.
Заокружила си цифру на 100% и тврдиш да брак опстаје због два чиниоца.
Већ сам написала да сам се укључила у расправу због искључивости. Јер твоја два разлога чине 100%.

Не замењуј тезе.

За ову причу ни од каквог значаја није број бракова који се склопи због трудноће, посебно што сам исход таквог брака није познат. Некад се испостави катастрофалним и уништи живот свим актерима, укључујући и дете/децу. А некад се људи заволе и буде феноменално.

Poslednja izmena:
Kao sto rece Maticarka kad ste se vencavali "rasporedite ljubav za ceo zivot...." tako je i treba poslusati jer ako je svu pruzis u prvim godinama ona kasnije nestane ili je bude jako malo i zato brakovi danas ne traju.
Neki ljudi mogu da zive zajedno godinama i da im sve bude ok ali kad stupe u brak situacija se promeni i oni jednostavno ne funkcionisu onako kao kad su bili momak i devojka. Zasto je to tako to niko tacno ne moze da zna i moze samo da se nagadja jer iskustva su razlicita jer koliko ljudi toliko je i cudi.
Ja sam u braku evo,hvala Bogu,usao u 16-tu godinu i ne mogu da kazem da ponekad nema trzavica ali to je normalno jer da je idealno mozda ne bi ni valjalo.Znate onaj osecaj kad se pomirite i kad planu iskre-lepo zar ne?
Decu nisam ni spomenuo ali i ona su vazan deo mada znam jako puno ljudi koji zbog dece ostaju u braku i trpe. Koje je pravo resenje za njih ja ne mogu da kazem ali mi ih je zao. Imam drugara koji je upravo u takvom braku i cinio je sve za svoju cerku a onda ga je strefio mozdani udar pre dve nedelje.Odjednom je zena koja ga nije mnogo fermala pocela da ga redovno obilazi i da ga ljubi i da bude zena kakvu je mogao da ima i dok se ovo nije desilo.
Poceo je da razgovara sa vidnim poteskocama i u jednom trenutku je rekao pred nama koji smo bili u poseti njoj,svojoj zivotnoj saputnici, "tebe trpim".
Meni iskreno nije bilo svejedno jer znam kakva je situacija kod njih ali ako je morao taj mozdani udar da se desi da bi ona postala zena kakva treba onda neka bude tako. Zaboravio sam da kazem da im cerka ima 15 godina a on ima 49 dok je ona nesto mladja.

Tek na kraju mozemo da sabiramo utiske i kazemo Bilo je uspesno ili nije.
Dok si u njemu, trudis se, volis, dajes se i nikad ne znas sta te sutra ceka...
Nekad mislis da si najsrecniji na svetu, nekad mislis da ides nizbrdo...
Sve je to zivot...

uspjeh u braku je ne razvesti se, a uspona i padova je bilo i bice naravno tu ne podrazumjevam nasilje u porodici. I moj savjet svim parovima ako je ikako moguce treba da zive bar 2-3 mjeseca zajedno pre braka, onako kako ce zivjeti kad budu u braku, znaci ako ce biti sa njegovim nek probaju to koji mjesec ranije, bezveze mi je davati ogromne pare na svadbu ako to nemoze da funkcionise.

Cmokic za dobro jutro,jedan kuva kafu drugi se tusira,pa zatim svako na svoje radne zadatke,oko 12 ko prvi pozove onog drgog,sta ima sta ce mo veceras ja ovo a ti ono ili zajedno to ili to, povratak kucici ili u setanciju a zatim odradimo jos po nesto zajedno ili dve razlecite radnje uporedno pa onda foteljica ,ljulja ili bilo sta udobno pa ko knjigu ko tv ko slusa muziku svako po sopstvenom izboru.....uz casu crnog vina ili.... pa u zivot - setnja izlazak u drustvo ili setja sa kucnim ljubimcom uz obavezan bla bla bla ili mp3......tusiranjac,mljac mljac, spavanjac ili ....

Diiivno!Imam ozenjenog kolegu u kancelariji koji upraznjava sve ovo gore navedeno,zivi u savrsenom braku sa lepom i sposobnom zenom,ima dvoje slatke decice i...i....i....nekoliko instant cica tj.svalerki koje povremeno vidja.

Zajednicki zivot pre braka ja savetujem svima.
Bar 6 meseci, da se priviknu i vide da li bar u osnovnim stvarima funkcionisu

Donekle se slažem, ali ni to nije pravilo, jer se ružičaste naočare skidaju tek kad nastanu ozbiljnije obaveze tipa rođenje, podizanje i vaspitanje dece. Znam puno slučajeva parova koji su super funkcionisali u zajedničkom životu dok nije došlo dete na svet- neko ko je važniji od njih, ako se stvari ispravno prihvate. Ukoliko ne prihvate te novonastale obaveze odgovorno i zrelo dolazi do svega i svačega. Jer kad samo živite zajedno možete i ne morate usisati stan, možete i ne morate oribati kupatilo, ali dete možete i MORATE da nahranite, presvučete, uspavate, vaspitavate.....Tada se odgovorni za još jedan život, a ne samo za svoj.

Diiivno!Imam ozenjenog kolegu u kancelariji koji upraznjava sve ovo gore navedeno,zivi u savrsenom braku sa lepom i sposobnom zenom,ima dvoje slatke decice i...i....i....nekoliko instant cica tj.svalerki koje povremeno vidja.

Nadam se da koristi kondom....a ninfomana je uvek bilo....
To što mu je žena lepa i pametna ne znači da redovno "obavlja bračne dužnosti":zcepanje:

Izvini ali postavka ti je totalno pogrešna. Ispada da žena koja je dobra majka i domaćica ne može nikako biti i dobra ljubavnica. I obrnuto. Naravno da to nije tako. Zašto je tebi teško povjerovati da postoje ljudi koji se zaista svađaju samo oko sitnica? Ili ljudi koji se svađaju jako rijetko? Ako bi mi partnerka dosadila,počele da me nerviraju sitnice razveo bih se od nje.

daj mi citat gde sam to rekla.
ne radi se o tome u šta ja verujem, ako je tebi lepo, čemu ovo ubeđivanje mene da ti je lepo* uživaj...
a što se poslednjeg tiče... ti stvarno veruješ da bi se razveo ako bi ti dosadila?

- - - - - - - - - -

Tvoj brak ne može biti parametar za to kakvi su ostali brakovi.

nisam pričala o svom braku... u mom prijateljstva nije bilo, tačnije nikada nismo mutirali do brat/sestra faze.

Заправо, рекла си. ;)
Позвала сам се на твој пост: http://forum.krstarica.com/showthread.php/106011-USPE%C5%A0AN-BRAK-!?p=25950464&viewfull=1#post25950464
У коме кажеш:
ako se vodite statistikom kao pokazateljem uspešnosti bračnog života u srba, džaba vam mantranje na temu.
izvucite statističke podatke ovih opstalih brakova, tj šta je ono što ih drži u braku. kladim se da su to deca u 90% slučajeva.
preostalih 10% ekonomska i psihološka zavisnost, kojoj najčešće podležu nesamostalne žene.

............

Причале смо о опстајању брака, а не о разлозима за улазак у брак.
Заокружила си цифру на 100% и тврдиш да брак опстаје због два чиниоца.
Већ сам написала да сам се укључила у расправу због искључивости. Јер твоја два разлога чине 100%.

Не замењуј тезе.

За ову причу ни од каквог значаја није број бракова који се склопи због трудноће, посебно што сам исход таквог брака није познат. Некад се испостави катастрофалним и уништи живот свим актерима, укључујући и дете/децу. А некад се људи заволе и буде феноменално.

rekla sam u prvom postu u kome je najjači argument 'kladim se'.
nije usti razlog zbog kog se u brak ulazi kao onaj zbog koga se ostaje. sem ako nije ljubav u pitanju... a kao što znaš, ona nije dovoljna da se u braku ostane, ali jeste da se iz njega ode.
pričamo li sada o startu ili epilogu?

smučila mi se ova priča... nisu svesni šta je brak.
dok ne proba, niko ne zna... gleda se neka globalna slika, a gde je yebena svakodnevica?

Тебе је смотао неки мамлаз па сад мислиш да је брак срање и да се сви после десет година тупо гледају и планирају бекство.

Свакодневица - шта са њом?

Back