Uskoro ćirilični Internet domen

Nije problem sa pretraživačima, jer Google pretraga koristi ćirilicu, koliko sam samo puta tako nalazio neke stvari koje na eng. ili srp. lat. nisam..
Privilegija je imati dva pisma, ne znam čemu bunt, a po džepu može samo da bude registracija ćirilične ili lat. verzije sajta, ali verujem da ćemo dobiti i tehničku podršku od str. države, pa će biti gratis :mrgreen:
Nešto tipa opcije, ne kao ostali: izaberi jezik, nego izaberi pismo.. :D

"Izaberi pismo" već postoji kao opcija, tamo gde je autor sajta to postavio. Oš ćirilicu, oš latinicu, oš engleski, kako god.
To je stvar sadržaja, a ne domena.

Jedina vizuelna razlika je u address bar-u, pa će umesto
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=13410406#post13410406
da piše npr.
хттп://форум.крстарица.цом/схоњтхреад.пхп?п=13410106#пост13410406
A na tom linku opet može da postoji sadržaj i na latinici i na ćirilici i na čemu god hoćeš...

I čemu?

"Izaberi pismo" već postoji kao opcija, tamo gde je autor sajta to postavio. Oš ćirilicu, oš latinicu, oš engleski, kako god.
To je stvar sadržaja, a ne domena.

Jedina vizuelna razlika je u address bar-u, pa će umesto
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=13410406#post13410406
da piše npr.
хттп://форум.крстарица.цом/схоњтхреад.пхп?п=13410106#пост13410406
A na tom linku opet može da postoji sadržaj i na latinici i na ćirilici i na čemu god hoćeš...

I čemu?

Да, у праву си, превидео сам питање, ти питаш баш за бар, исписивање имена сајта са ввв. па не би то, мајку му, требало да је проблем, неће бити то са њњњ. србовање,
већ постоји и читао сам негде како ће да изгледа.
Чини ми се, сасвим функционално :D
Е, ако вам смета то што то Црква означава културним подухватом, ја сам баш наилазио на информатичким странама и у часописима све лепо објашњено..
Не капирам што сте против, само слутим да сте бунџије без разлога
Два комада писма нико нема.... благош нама.. ;)

Претраживачи немају проблема са знаковима,тако да се због њих не бих превише бринуо.Информатика иначе почива на нулама и кечевима,плус минус,укључено искључено.Сваки знак добије и има бинарни код који ми не видимо.Ниси у праву.Неко је понудио опцију и неко ће ту опцију да користи.
Nisam sigurna, pa ne tvrdim.
Pretraživači čitaju html, a ne binarni kod, pa čisto zamišljam kako izgleda html neke stranice sa ćiriličnog domena, sa ćiriličnim linkovima, ili povezivanje ka ćiriličnim linkovima i uticaj svega toga na konačni rezultat pretrage u odnosu na latinične linkove identičnog sadržaja...Mislim, prepeglaće se to u svakom slučaju u dogledno vreme, ali pitanje je kada i opet...čemu to?

Pretraživači čitaju html, a ne binarni kod, pa čisto zamišljam kako izgleda html neke stranice sa ćiriličnog domena, sa ćiriličnim linkovima, ili povezivanje ka ćiriličnim linkovima i uticaj svega toga na konačni rezultat pretrage u odnosu na latinične linkove identičnog sadržaja...Mislim, prepeglaće se to u svakom slučaju u dogledno vreme, ali pitanje je kada i opet...čemu to?
Мрзи ме да објашњавам даље,потражи на софтверу ако хоћеш више детаља.Сувише смо ми мали да би неко нешто правио за нас,само нам се пружа прилика да користимо опцију која већ постоји.

Да, у праву си, превидео сам питање, ти питаш баш за бар, исписивање имена сајта са ввв. па не би то, мајку му, требало да је проблем, неће бити то са њњњ. србовање,
већ постоји и читао сам негде како ће да изгледа.
Чини ми се, сасвим функционално :D
Е, ако вам смета то што то Црква означава културним подухватом, ја сам баш наилазио на информатичким странама и у часописима све лепо објашњено..
Не капирам што сте против, само слутим да сте бунџије без разлога
Pa baš o bar-u se i radi, i samo o tome (u vizuelnom smislu), sadržaj i dalje može da bude bilo kakav i na bilo kojem jeziku i na bilo kojem pismu.

Ne smeta mi što baš Crkva misli ovo ili ono, iskreno, baš me briga ko to smatra kulturnim poduhvatom, (mada ne razumem kakav doprinos ćirilici daju ćirilični karakteri u linku, ionako su često potpuno nerazumljivi) , nego me zanima funkcionalnost i u tehničkom i u marketinškom smislu. Ovde se malo pažnje posvećuje i engleskim verzijama sadržaja, a ovo bi moglo to dodatno da zatupi.

Два комада писма нико нема.... благош нама.. ;)
Ovo je vazda bio moj stav :ok:

Сада на Гуглу постоји драстична разлика у претраживању... очигледно је циљ да та разлика између претраживања ћирилицом или латиницом више не постоји...

Како: чему то??? Невероватно! :dash:

Ћирилица ЈЕСТЕ једино писмо српског језика (оригинално). Тзв "српска латиница" је писмо хрватског језика, а за записивање српског говорног језика најидеалнија је српска ћирилица.

Ćirilica ima sličnosti sa ruskom.Par slova razlike ,ostala su ista al se drugaćije čitaju.Za bugarsku ne znam,al za rusku bome znam.

шта фали???:) а рађена је и нека анкета и питали су људе како би требало да се завршавају адресе да буде српски и препознатљиво-највише гласова су добили наставци "ср" који већ постоји на латиничном, и "ић" што ми је скроз симпатично!!!!е то би био прави српски домен!!!!:ok:

Сада на Гуглу постоји драстична разлика у претраживању... очигледно је циљ да та разлика између претраживања ћирилицом или латиницом више не постоји...

Како: чему то??? Невероватно! :dash:

To se ovim neće rešiti, ja mislim da bi čak moglo ozbiljno da pogorša.

I zamisli onda ceo svet instalira srpsku tastaturu da bi mogao da ukuca u browser adresu tvog glupog domena. U prevodu, libo ih racku. Posetioci strana ce biti samo Ratko Mladic, Karadzic i Vojislav Sheshelj. Sva sreca pa mogu na net samo ogranicheno kada im dozvole 10 minuta da okache novi status na facebook-u :D:D:D

I zamisli onda ceo svet instalira srpsku tastaturu da bi mogao da ukuca u browser adresu tvog glupog domena.

Ćirilični domen = ćirilični mail
To je još veći problem, jer ajd, na ćirilične linkove će ići samo lokalci (po meni, totalno autistični internet), a mail je danas osnov komunikacije. Baš da vidim kako izdiktirati ćirilični mail nekom nećiriličnom strancu. Pa da li je с - s ili c, ima i međusobno da se pogubimo :D

A na javljanje na forum sa moba - zaboravite :D

Не у овој земљи,није ова држава изумела интернет.

Nije izumela internet, ali je rešila da kupi nešto za šta još nismo sigurni da li šteti ili koristi. Tipično.

Prvo "jaooo, što je supeeeer!", a posle će da bude "a 'el imaš ti neki latinični mail?" npr. kad koristiš tuđi komp gde ne možeš da brljaš po podešavanjima ili kad počnu patch-evi da urušavaju softvere.

Poslednja izmena:
31. mart 2010. | 14:57 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Ćirilični Internet domen treba da ima smislenu vezu sa pojmom "Srbija", da bude prepoznatljiv, što kraći i jednostavniji za pisanje.

Novi domen treba na pravi način da predstavlja Srbiju u svetu, poručeno je sa današnjeg okruglog stola posvećenog izboru prvog domena na nacionalnom pismu, održanog u Vukovoj zadužbini. Iako je Internet napunio 40 godina, tek je prošle godine doneta odluka o mogućnosti registrovanja Internet domena na pismima i jezicima država koje ne koriste latinicu.

Član radne grupe Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) za izbor ćiriličnog domena Milanko Vasić istakao je da se čitava procedura odvija u tri faze - javna rasprava nakon koje će se iskristalisati nekoliko konkretnih predloga, glasanje o predlozima i na kraju priprema dokumentacije i podnošenje zahteva Internacionalnoj korporaciji za dodeljena imena i brojeve (ICANN), objasnio je Vasić.

"Iako je čitava procedura počela pre nešto više od mesec dana, trenutno je u toku prava faza, a RNIDS je na sajtu www.forum.rnids.rs pokrenuo i raspravu o mogućim predlozima gde svi zainteresovani mogu da iznesu svoju ideju za izgled domena", rekao je Vasić.

Upravnik Centra za proučavanje i upotrebu savremenih tehnologija SPC i član radne grupe đakon Oliver Subotić ukazao je da SPC podržava ovu inicijativu koja ima veliki kulturološki značaj.

"Internet je za nas veoma značajan i kao sredstvo misije, ali i kao praktično sredstvo komunikcije sa udaljenim eparhijama", istakao je Subotić i dodao da Srbija ima mogućnost da na simboličnom planu promoviše upotrebu ćiriličnog pisma i među mlađom populacijom. Prema njegovim rečima, novi domen može makar umanjiti problem sve ređe upotrebe ćirilice jer će sugerisati mladima da i u elektronskoj sferi komunikacije koriste nacionalno pismo.

Govoreći o upotrebi novog domena od SPC, Subotić je ukazao da će se za potrebe unutrašnje misije tj. misije među srpskim narodom na ovim prostorima preuzeti ćirilični domen kada bude postavljen, dok će verzije elektronskih prezentacija koje su usmerene ka spoljnom i nepravoslavnom svetu zadržati .rs domen.

Свака част... време је било!

Ćirilični domen = ćirilični mail
To je još veći problem, jer ajd, na ćirilične linkove će ići samo lokalci (po meni, totalno autistični internet), a mail je danas osnov komunikacije. Baš da vidim kako izdiktirati ćirilični mail nekom nećiriličnom strancu. Pa da li je с - s ili c, ima i međusobno da se pogubimo :D

A na javljanje na forum sa moba - zaboravite :D

Ахам...:hahaha:... који је твој проблем? Не знаш ћирилицу??? :per:

Ахам...:hahaha:... који је твој проблем? Не знаш ћирилицу??? :per:

:lol: Znam ja ćirilicu, a znam i grčki alfabet, samo ne znam kako ćeš ti da ukucaš adresu nekog grčkog sajta sa, recimo, vestima o starokalendarcima, ako i Grci odluče ovo da iskoriste ;) Ili da pošalješ mail podrške nekom grčkom zilotu? :zper:

Nego što će neko lepe pare da namlati na prodaji ovih domena, jer će svaka firma morati da kupi paralelni ćirilični domen, koristila ga ili ne, zbog moguće uzurpacije :D

Back