Uskoro ćirilični Internet domen

:lol: Znam ja ćirilicu, a znam i grčki alfabet, samo ne znam kako ćeš ti da ukucaš adresu nekog grčkog sajta sa, recimo, vestima o starokalendarcima, ako i Grci odluče ovo da iskoriste ;) Ili da pošalješ mail podrške nekom grčkom zilotu? :zper:

Nego što će neko lepe pare da namlati na prodaji ovih domena, jer će svaka firma morati da kupi paralelni ćirilični domen, koristila ga ili ne, zbog moguće uzurpacije :D

Није у питању само ћирилица, за сада ни један језик сем енглеског се не може користити за интернет адресе а рецимо и у немачком језику постоје знакови којих нема у енглеском. За сада постоји веома мали број домена а тренутно се ради у целом свету на реконструкцији интернета такода се могу користити сви знаци Уникода што ће створити милионе разних домена. Не знам како планирају да реше проблем међународне употребљивости, али ја бих то решио дуплим називима, на пример да мој мејл буде угочавез@јаху.ком као и ugochavez@yahoo.com, свеједно који од та два назива да укуцаш да ја добијем мејл.

Po meni, ti si budala, arlaučeš tu, a pojma nemaš o čemu pričaš.
Ni oni nemaju domen na svom pismu, bar ne još, a koliko će to zaživeti, videćemo.

ТИ ЋЕШ ДА МИ КАЖЕШ, А!?

У ХТМЛ КОДУ! :hahaha1::rotf::hahaha1::rotf::hahaha1:

Оно прво болдовано ћу ти опростити,
само ми није јасно како онда тражиш од других да те поштују и са тобом причају НА НИВОУ! :think::think::think:

Важи за оног ПАПРИКАРА!

КАМИ!
Дођи на једно.........рецимо.............. SISANjE! :hahaha1::rotf::hahaha1::rotf::hahaha1:

ПА ТИ МИСЛИ ДА ЛИ ЋЕШ МЕ ПРИЈАВИТИ И ЗАШТО!:whistling::whistling::whistling:

Ma taman posla, zasto bih te prijavio :whistling:

A ti povedi krstaski rat protiv hemicara, zamisli, oni koriste H kao oznaku vodonika, umesto da stave lepo cirilicno B. Sram ih bilo, hemicari rade protiv interesa srpstva.

Шта је било - опет ровариш против Устава Србије...:rtfm:

Obrazlozi kako rovarim protiv Ustava kada kazem da je potrebno nastaviti sa sadasnjom upotrebom, jer je standardizacija neophodna za dalji napredak? Zamisli kada bi svaki iskompleksirani covek koristio svoje oznake? Pa ce jos traziti i komande na srpskom za C++ ili pascal. Debilizam.

Ћирилица ЈЕСТЕ једино писмо српског језика (оригинално). Тзв "српска латиница" је писмо хрватског језика, а за записивање српског говорног језика најидеалнија је српска ћирилица.
Опет глупости.

Не постоји "писмо хрватског језика", јер, напросто, не постоји "хрватски језик".

Докле више то капитулантство? :mrgreen:

Samo nam josh to fali...Nije dovoljno shto pola Ratko Srbenda pishe cirilicom po netu...A shto SPC podrzava, mislim... jak faktor, do mojega...

Nisam sigurna, pa ne tvrdim.
Pretraživači čitaju html, a ne binarni kod, pa čisto zamišljam kako izgleda html neke stranice sa ćiriličnog domena, sa ćiriličnim linkovima, ili povezivanje ka ćiriličnim linkovima i uticaj svega toga na konačni rezultat pretrage u odnosu na latinične linkove identičnog sadržaja...Mislim, prepeglaće se to u svakom slučaju u dogledno vreme, ali pitanje je kada i opet...čemu to?
Ево вам места за стручнију дискусију о ћириличном интернет домену и његовом имену и функционисању: http://rnids.rs/ .Није довољно себе прогласити компетентним да би људи веровали у то.

Ево вам места за стручнију дискусију о ћириличном интернет домену и његовом имену и функционисању: http://rnids.rs/ .Није довољно себе прогласити компетентним да би људи веровали у то.
:roll:
Pa jesi li pogledao taj link?
To je sajt Registra domena, firme koja će od prodaje ćiriličnih domena lakog leba da se najede ohoho. Tu nema nikakve stručne rasprave, nego gomila hvalospeva. Na tzv. Forumu za podršku javne rasprave postoji samo jedna tema "Како треба да гласи ћирилички Интернет домен Србије?"
Kao onomad onaj izbor za logo Evrovizije na RTS-u....:roll:

Evo ti rasprava gde možeš da pročitaš argumente obe strane, sa foruma Sveta kompjutera, http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=55575 mada je već potpuno svejedno jer je Vlada donela odluku da TO NAMA TREBA, bez ikakve zvanične stručne ili bilo koje druge rasprave. Sve diskusije na temu pro et contra su nezvanične i naknadne, jedina zvanična stručna rasprava je o izboru skraćenice.

Izgleda da sam posle otvaranja ove teme guglala više od tebe ;)

To je sajt Registra domena, firme koja će od prodaje ćiriličnih domena lakog leba da se najede ohoho. Tu nema nikakve stručne rasprave, nego gomila hvalospeva. Na tzv. Forumu za podršku javne rasprave postoji samo jedna tema "Како треба да гласи ћирилички Интернет домен Србије?"

Evo ti rasprava gde možeš da pročitaš argumente obe strane, sa foruma Sveta kompjutera, http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=55575 mada je već potpuno svejedno jer je Vlada donela odluku da TO NAMA TREBA, bez ikakve zvanične stručne ili bilo koje druge rasprave. Sve diskusije na temu pro et contra su nezvanične i naknadne, jedina zvanična stručna rasprava je o izboru skraćenice.

А ти си стручњак за ИП адресе,домене и ХТМЛ?:)Није довољно да ти се нешто не свиђа па да то прогласиш непотрбним.Што се тиче форума ''Света Компјутера'',тамо може да се расправља о читовима за игрице и хардверу потребном да би се играле.

Poslednja izmena:

E, baš sam juče čitao SK :lol:
Koga interesuje, tekst se zove у.ск.оро у.ск.рс
O prI RNDIS-u nađoh sada i ovaj forum http://www.forum.rnids.rs/index.php?board=1.0
Kako se meni čini neće ovo brzo da zaživi

Poslednja izmena:
А ти си стручњак за ИП адресе,домене и ХТМЛ?:)Није довољно да ти се нешто не свиђа па да то прогласиш непотрбним.Што се тиче форума ''Света Компјутера'',тамо може да се расправља о читовима за игрице и хардверу потребном да би се играле.

Nisam stručnjak, niti sam to tvrdila.
Ali nisam ni ignorant u tome da recimo mešam domen i sadržaj i da mislim da se ćirilica brani u address bar-u.
Tamo gde radim sam zadužena sa sajt i zanima me isključivo praktična strana cele ove ujdurme, trošak i praktične posledice.

Ono što sada znam je da ću morati da zakupim još bar tri ćirilična domena (različite varijante transkripcije postojećeg latiničnog), da neko drugi ne bi zloupotrebio ime firme.

Na linku koji sam dala postoje makar neke pretpostavke i mišljenja ljudi koji znaju više od mene o tome kakve će biti posledice po rezultat pretraga i rangiranje sajtova i o ostalim potrebnim zaebancijama, patch-evima da bi to radilo bez rušenja.

Ako imaš neki sa ozbiljnim ili ozbiljnijim odgovorima, podeli sa forumskom koleginicom, a ne da ovde udaraš reklamu RNIDS-u gde mogu da pročitam samo odluku vlade o uvođenju, to već znam. I taj izdrkani ton ostavi za kuću.

To nije forum, nego anketiranje građana o oznaci :roll:
Nisam tu našla ništa korisno.
Sve su priče o domenu slične i ništa se konkretno ne kaže, tu se slažem, ali će se o tome još govoriti i ne vidim problem biti apriorno protiv, osim naravno CENE takvog izbora.
Rado bih koristio ćirilični domen (imao bih dva) na svom sajtu, ОСТАЈЕМ ПРИ ТОМЕ :D
Ако не желиш и не сматраш потребним, домен свакако неће бити обавезан.. АСЦЦИ

Tvoje pitanje jeste na mestu ali na njega nemamo još uvek odgovore.
Ako je траншпед или апотека.рс заштићено име, биће заштићено и на ћирилици као и на latinici i na svakom mestu...
Što se tiče broja ćiriličnih domena - ne mogu da znam, verujem da će ih biti samo dva.
Ionako je i sada hostovanje jednog latiničnog dž. kod većine provajdera, ako imaš dva, tako da če verovatno biti u slučaju ćiriličnih domena srb. srbija. sb i kako se već dogovori, a kao što znamo - ni to još nije dogovoreno.

Poslednja izmena:

Back