USA i Tramp otimaju Grenland od Danske!

izdaja je kada ti otmu kosovske rudnike bez para, za badava, nista nam nisu platili!
a ovo, kakva izdaja, to je umetnost pregovaranja i dogovora, pogodbe, i hrvatska je na prodaju, os kupis? mask tacno toliko misli nama amerima para da ustedi za godinu dana, hrvati se vec nude, videli od grenlandjana

Aukcija tisućljeća
Šoki i nevjerica: Prodaje se Hrvatska za 2.000 milijardi dolara

THE ART OF THE DEAL: Greenland PM Announces He’s “Ready to Talk” to President Trump as Denmark Sends a Private Message to Team Trump Regarding Island’s Future (VIDEO)

Grenlađani poručuju “Trumpe kupi nas”, dok su Balkanski narodi već kupili vazelin i naguženi čekaju svoj red

Poslednja izmena:
Hollywood.JPG

izdaja je kada ti otmu kosovske rudnike bez para, za badava, nista nam nisu platili!
a ovo, kakva izdaja, to je umetnost pregovaranja i dogovora, pogodbe, i hrvatska je na prodaju, os kupis? mask tacno toliko misli nama amerima para da ustedi za godinu dana, hrvati se vec nude, videli od grenlandjana

Aukcija tisućljeća
Šoki i nevjerica: Prodaje se Hrvatska za 2.000 milijardi dolara

THE ART OF THE DEAL: Greenland PM Announces He’s “Ready to Talk” to President Trump as Denmark Sends a Private Message to Team Trump Regarding Island’s Future (VIDEO)

Grenlađani poručuju “Trumpe kupi nas”, dok su Balkanski narodi već kupili vazelin i naguženi čekaju svoj red
Kupila njemacka sloveniju i hrvatsku
a Rusija je prodala siriju za 500 mrd us$

Ali znam, ako hoce da ekonomija i dalje ide, mora da se uzima, crpi...

Pa Americka ekonomija funkcionise vekovima na pljacki i otimacini

Prvo su pljackali na sopstvenom kontinentu, otimali zemlju indijancima, izvrsili genocid nad njima a prezivele potrpali u koncentracione logore koje nazivaju rezervatima.

Onda su presli na druge drzave i narode i to rade u kontinuitetu. U celoj americkoj istoriji Amerika nije mozda jedva 15 godina ratovala.

Al će sa Trampom i Maskom biti "veselo" ove 4 godine.
NeoLiberali u očaju vrište:
"Zaustavite Zemlju silazim!" :lol:

Meni je najjace sto im je Tramp srusio sneska i sve njihove lazi kako se amerika zalaze za postovanje medjunarodnog prava i nepovredivost granica - bacio u vodu jednim potezom.

Vise ne mogu da nam kenjaju kako je Kosovo* jedinstven slucaj , i da u svakom drugom slucaju Amerika postuje tudje granice slobodu i suverenitet.

Meni je najjace sto im je Tramp srusio sneska i sve njihove lazi kako se amerika zalaze za postovanje medjunarodnog prava i nepovredivost granica - bacio u vodu jednim potezom.
Ne, eksponirano je licemerje rusofila

Pre izbora Ljiljana Smajlović je tvrdila da je za Drampfa jer on neće ići na neprijateljstva u svetu već se pozabaviti svojim jadom i siromasima na Skid Row

A sad urlate: "Hoćemo još imperijalizma, nije dovoljno okupirati Panamu."

Vise ne mogu da nam kenjaju kako je Kosovo* jedinstven slucaj , i da u svakom drugom slucaju Amerika postuje tudje granice slobodu i suverenitet.
Amerika poštuje granice.
Pa to zvuči kao vic. :lol:

Vi ste se obradovali po mišićnoj memoriji iz 2016

A zaboravili ste da vaših asova više nema. Drampf ne može da "ostavi Asada u stolici," Drampf ne može da učini bivšu rusiju velikom
Ali može da nervira i zeza vas neoliberale i protjeruje kolumbijski kartel iz SAD?Zar to nije fantastično?
Pri tome treba mu dati šansu da uspostavi globalni mir.Prošli mandat je ostao upamćen po istorijskom trgovinskom sporazumu sa Kinom.Dakle on je trgovac malo preti malo zeza ali cilj mu je uvjek isti da postigne sporazum.Tj. prioritet mu nije rat nego mir sa dobrim ugovorima za SAD.
Tak da nemoj se iznenaditi ako SAD postane suvlasnik sjevernog toka 2 i finansira njegov popravak.

Ali može da nervira i zeza vas neoliberale i protjeruje kolumbijski kartel iz SAD?Zar to nije fantastično?
Pri tome treba mu dati šansu da uspostabi mir.Prošli mandat je ostao upamćen po istorijskom trgovinskom sporazumu sa Kinom.Dakle on je tegovac malo preti malo zeza ali cilj mu je uvjek isti da postigne sporazim.Tj. prioritet mu nije rat nego mir sa dobrim ugovorima za SAD.
Tak da nemoj se iznenaditi ako SAD postane suvlasnik sjevernog toka 2 i finansira njegov popravak.

To sam ja najavio vec

Tramp je biznismen i njega boli kita za evropsku ideologiju antirusizma

On u svakoj situaciji pokusava da napravi dil i zaradi lovu.

Tako da mi javljaju moji izvori da ce Trampovi ljudi kupiti Severni Tok a nakon toga krenuti da preprodaju nemackoj i ostalima ruski gas preko njega.

Ali može da nervira i zeza vas neoliberale i protjeruje kolumbijski kartel iz SAD.Zar to nije fantastično.
Pri tome treba mu dati šansu da uspostabi mir.Prošli mandat je ostao upamćen po istorijskom trgovinskom sporazumu sa Kinom.Dakle on je tegovac malo preti malo zeza ali cilj mu je uvjek isti da postigne sporazim.Tj. prioritet mu nije rat nego mir sa dobrim ugovorima za SAD.
Vi ste podržavali protest Occupy Wall Street 2011, tako da uopšte niste na ideološkoj liniji sa nama milijarderima.

Jedina tačka zbog koje ste bili za Republikance jeste ruski svet.

A on je sada prošlost

To sam ja najavio vec

Tramp je biznismen i njega boli kita za evropsku ideologiju antirusizma

On u svakoj situaciji pokusava da napravi dil i zaradi lovu.

Tako da mi javljaju moji izvori da ce Trampovi ljudi kupiti Severni Tok a nakon toga krenuti da preprodaju nemackoj i ostalima ruski gas preko njega.
Genijalno nema šta ako bude tako dok glupi Šolc Nosfi mlati praznu slamu...

Koji ekonomski interesi stoje iza Trampovog nasrtaja na Grenland?​

Koji ekonomski interesi stoje iza Trampovog nasrtaja na Grenland? 1
Foto: EPA-EFE/ALLISON ROBBERT / POOL

Forbes Hrvatska je već pisao o podgrevanju inicijative novoizabranog predsednika Donalda Trampa za kupovinu Grenlanda, a podsetili smo da je to već ranije najavio i da nije prvi američki predsednik koji je pokrenuo takvu inicijativu.

Takođe smo naglasili da Grenland nije na prodaju. Grenland je dobio autonomiju 2009. godine, a promena njegovog vlasništva ili pravnog statusa zahtevala bi promenu danskog ustava, piše Rojters, prenosi Forbs Hrvatska.
Lideri Grenlanda i Danske odbili su Trampove predloge, ali on ne popušta. Poseta njegovog sina Grenlandu i najave o „toplim pozdravima” Donalda Trampa stanovnicima Grenlanda ne dozvoljavaju da se ta tema olako skine sa dnevnog reda.

Što se krije ispod leda na Grenlandu?​

Grenland je nesumnjivo značajno strateški pozicioniran, između Europe i SAD-a te na putu severozapadnog pomorskog prolaza preko Arktika, ali to je takođe i područje s velikim zalihama mnogih minerala i metala, koji su zbog otapanja leda u kontekstu klimatskih promjna sve dostupniji, piše Forbes Slovenija.

Uz obale Grenlanda nalaze se potencijalno velika nalazišta nafte i plina. Prema proceni danskog i grenlandskog geološkog zavoda, posebno na zapadnoj obali ostrva nalazi se oko 18 milijardi barela još neotkrivenih rezervi nafte, dok se na istočnoj obali procenjuje da ima oko 4.200 milijardi kubnih metara plina.
Reč je, dakle, o neotkrivenim zalihama. Naftne kompanije kao što su Shell, Ekkon i Eni istražuju naftu na Grenlandu od 1970-ih, ali zbog teških uslova do sada nisu uspele. Vlada Grenlanda je 2021. godine takođe zabranila izdavanje novih dozvola za istraživanje. Oni su naveli klimatske promene, uključujući porast nivoa mora zbog topljenja glečera, kao i finansijsku neodrživost.

Grenland je takođe bogat retkim zemljama, ključnim mineralima za proizvodnju zelenih tehnologija, i uranijumom koji se koristi kao gorivo u nuklearnim reaktorima. Prema podacima Grenlandske kancelarije za minerale, ostrvo je takođe bogato zlatom, srebrom, bakrom, olovom, cinkom, grafitom i mermerom.
Rastući nivo autonomije ukazuje na snažne i dugogodišnje težnje Grenlanđana za nezavisnošću. Budući da trenutno veliki deo privrede ostrva čine subvencije Danske (pored ribolova i u manjoj meri turizma) u vrednosti od oko 500 miliona evra, pojedini zagovornici nezavisnosti alternativu vide u eksploataciji prirodnih resursa. S druge strane, neki se protive ovim projektima zbog negativnog uticaja na životnu sredinu.

Vlada Grenlanda je u novembru 2021. dodala zabranu eksploatacije rude uranijuma uz zabranu novih dozvola za naftu i gas, što je zaustavilo razvoj jednog od najvećih rudnika oksida retkih zemalja na svetu, Kvanefjeld na jugu Grenlanda. Rudnik je razvila australijska kompanija Energi Transition Minerals (ranije Greenland Minerals Ltd.), u kojoj od 2016. najveći vlasnički udeo (11 odsto) ima kineska kompanija za eksploataciju retkih zemalja Shenghe Resources Holdings, piše Forbes. Slovenija.
Kina dominira u proizvodnji i preradi retkih zemalja, grupe od 17 minerala koji se koriste u tehnologijama od potrošačke elektronike do vetroturbina. Ovi elementi takođe imaju brojne vojne primene.

Čovek se pita kako bi se Grenlanđani osećali da im Tramp, na primer, nudi milijardu dolara godišnje subvencija. To već zabrinjava Dansku, koja je nedavno povećala izdvajanja za odbranu Grenlanda, a danski kralj je u zvaničnom grbu dao veći značaj obema prekomorskim teritorijama, Grenlandu i Farskim Ostrvima.
Za sada, premijer Grenlanda Mute Bourup Egede, koji predvodi vladajuću separatističku partiju, ne pokazuje naklonost nijednoj strani. „Da ponovim, Grenland pripada Grenlanđanima. Naša budućnost i borba za nezavisnost je naš posao“, napisao je on na Fejsbuku. „Dok drugi, uključujući Dance i Amerikance, imaju pravo na svoje mišljenje, mi ne smemo biti zarobljeni histerijom i spoljnim pritiscima.

Back