Upis u prvi razred OŠ

Мирка, ово је јавни сајт, и молим те, бриши текст у којем пишеш да се просветни радници гоје, смањиће нам министар плате!!! :besna:

Ја волим кад имам прваке, али у нашој школи су одељења од по 30 ученика. Годинама сам радила са по 32 ученика, а сад имам 28. Мислим да је то деци тешко, теже него учитељима.
Сваком од њих треба нешто показати, објаснити, прићи, саслушати га...
Завидела сам колегама школама са по 22 ученика у одељењу, а потез министарства о повећању броја ученика ме ужасава!
Не знам како ће се одразити на ђаке цела та прича, али сигурно не повољно.
Извињавам се, можда спамујем тему, али виђам ових дана малене крезубиће по школи, па нешто једва чекам да поново ,,будем првак''... :heart:

Molim za savet:

Treba da upišem dete u prvi razred OŠ Radoje Domanović u Bloku 28, Novi Beograd. Sadašnje učiteljice IV razreda su:
Dragica Vrvić IV1
Radmila Bućan IV2,
Katarina Hajman IV3,
Ljiljana Macedoljan IV4

Ima li kakvih sugestija?

Hvala unapred!

danas sam čula od jedne mame da neće biti testiranja za narednu godinu, tj za narednu generaciju đaka prvaka
da li je to tačno?

Pa testiranja, nekakvog, mora biti, jer kako bi inače napravili IOP za decu sa posebnim potrebama ako ne znaju koje sve posebne potrebe koje dete ima; to sve mora da bude pripremljeno pre početka školske godine i ubačeno u godišnji plan rada škole.

Mislim da je ta mama pogrešno razumela ono što je novina od ove godine, odnosno što se sva deca upisuju u "obične" škole sem ako roditelji BAŠ ŽELE da dete ide u specijalnu školu.

A možda je pogrešno razumela to što od one tamo sledeće godine (2011) neće biti prijemnog za upis u prvi razred SREDNJE škole (polagaće se matura, što je ista stvar samo drugačije zapakovana).

Mama Vexy, ne brini se oko toga. Već smo mi mame prveka iz prethodnih godina se raspitivale oko toga pa možeš da se malo vratiš i pročitaš. A suština je da dete može da sedi za stolom neko vreme i lepo drži olovku, da zna kako se zove i slične stvari. A ako je išla u predškolsko, nema nikakvih problema. Moje dete npr. nije znalo od čega se može praviti još obuća osim od gume i platna, pa je ipak dobio pohvalu od psihologa. A devojčice su zrelije od svojih vršnjaka bar dve godine. Znam šta pričam.

Ne znam ni ja od cega moze da se pravi jos obuca :lol:
Zivimo u vreme kad skoro da nema koznih cipela , nije ni cudo da ne znaju.
I nose patike uglavnom...
Mislim da je to bas glupavo pitanje za upis u skolu.
:confused:

Mene vise zanima onaj upitnik za roditelje koje popunjavas kad je dete samo sa psihologom.
Dakle....rekose mi da tu ima pitanja tipa ...koji je omiljeni cvet vaseg deteta, omiljni junak, boja....

Iskrena da budem zamislila sam se.
Boju znam ...to je definitivno :)
Al cvet :think:
Pitam je jednom kaze ruza, pitam je drugi put kaze petunija, pitam treci put lepa kata....
I sad ti budi pametan.

Tek junake menjaju svako malo ...

I cemu to uopste sluzi ???

koja su pitanja bila prošle godine na testiranju,
da li neko to može da mi kaže?

Nije stvar u samim pitanjima nego da ume da se ponaša kao đak.

Recimo generaciju moje sestre su pitali čemu služi koren kod biljke. Čisto da vide kako se dete snalazi kada mu postaviš pitanje. Treba lepo i kulturno da odgovori šta misli i da komunicira sa odraslim ispitivačem. Problem je ako ćuti ili se zavlači ispod klupe ili krene da plače kao beba.

Btw, ja se ne sećam da je mene iko išta pitao tog dana kada smo otišli u školu prvi put. Dali su mi parče papira i rekli "crtaj" i ja sam sedeo i crtao i crtao i crtao dok je tata brbljao sa nekom ženom (a mislim da je to upravo i bila učiteljica) i onda su me zvali da dođem kod njih i ja im pokažem onaj papir a oni ga nisu ni pogledali, i onda me tata uzeo za ruku i odveo kući.
E, tada su deca služila da se vide a ne da se čuju... :cistinaocare:

Ne znam ni ja od cega moze da se pravi jos obuca :lol:
Zivimo u vreme kad skoro da nema koznih cipela , nije ni cudo da ne znaju.
I nose patike uglavnom...
Mislim da je to bas glupavo pitanje za upis u skolu.
:confused:

Mene vise zanima onaj upitnik za roditelje koje popunjavas kad je dete samo sa psihologom.
Dakle....rekose mi da tu ima pitanja tipa ...koji je omiljeni cvet vaseg deteta, omiljni junak, boja....

Iskrena da budem zamislila sam se.
Boju znam ...to je definitivno :)
Al cvet :think:
Pitam je jednom kaze ruza, pitam je drugi put kaze petunija, pitam treci put lepa kata....
I sad ti budi pametan.

Tek junake menjaju svako malo ...

I cemu to uopste sluzi ???
Mislim da to služi da vide koliko ćeš da se uspaničiš bez deteta (i kako mu je samom u drugoj sobi) pa da te stave kod neke učiteljice kojoj ne smetaju roditelji koji stalno dolaze. I da vide koliko se uopšte baviš detetom.

Za cvet se slažem da je glupo, ja sada ne bih znao da kažem koji mi je omiljeni cvet jer ne razmišljam o cveću.

Isto i za obuću. U vreme mog prvog razreda celo odeljenje je cele jeseni i zime nosilo istovetne gumene čizme (imamo i sliku) jer je bila vrlo kišovita jesen (počevši od prvog septembra) a posle snežna zima, tako da sam tek na proleće stvarno počeo da učim vezanje pertli.

Junaka navedi dva-tri, pa će iz preseka ličnosti tih junaka možda da vide u kakvoj TV-kulturi dete živi (doduše pitanje je koliko ti pedagozi-psiholozi uopšte poznaju dečje junake, ali dokle god dete kaže neke dečje junake Pepa prase, Pokojo itd. a ne npr. Terminatora, sve je u redu)

Mislim da to služi da vide koliko ćeš da se uspaničiš bez deteta (i kako mu je samom u drugoj sobi) pa da te stave kod neke učiteljice kojoj ne smetaju roditelji koji stalno dolaze. I da vide koliko se uopšte baviš detetom.

)

:zcepanje: Idi bre nasmeja me .

A sto se uciteljice tice ja sam vec odabrala samo oni to jos ne znaju :cool:
Znas kako mi je :heart: skroz me provalila kakva sam i samo kul :lol:

E kod nas nema greske neprikosnoveni junak nase kuce je Tarzan , zatim jako drugo mesto Kralj Lavova - tj Simba i u nazad 3 meseca sve ih je potukao i dokusurice ih garant Michael Jackson bog da mu dusu prosti ...

Samo ja bas nisam sigurna da bi ona i jednog nazvala junak .
Vise nekako ....ne znam kako al ....tako :D

Back