Unija samo što nije

Ако напишеш дужу поруку не значи да си у праву.
Пишеш о потпуно ирелевантним стварима.

Цитирај. Шта је усаглашено ? Конкретно и прецизно и јасно.
Stvarno nemam komentar na ovo što pišeš. Već sam citirao mnogo toga. Cele dokumente postavio ovde i dao linkove. Takođe i IPH Zilot. Namerno obmanjuješ čitaoce, a znam da si dobro upoznat sa materijom. Nek ti Bog sudi ako obmanjuješ ljude, ili rasudi o čemu se radi.

Stvarno nemam komentar na ovo što pišeš.
E тако се то ради. Кад дођемо на конкретне документе, онда те нема нигде. То је то, довољно си показао, слажем се са тобом. Ни мени не треба ништа више.
Добра ти је тактика да затрпаш текст са што више информација.
Али промашиш кључну информацију и онда је цео текст промашен.

Namerno obmanjuješ čitaoce, a znam da si dobro upoznat sa materijom
Нисам ја писао да је много тога већ усаглашено него ти. Ти си тај који обмањује.
Нећеш ништа постићи тако што оптужујеш другог за оно што си ти.
Пошто доказа немаш, ухватио сам те у конкретној и јасној манипулацији.

E тако се то ради. Кад дођемо на конкретне документе, онда те нема нигде. То је то, довољно си показао, слажем се са тобом. Ни мени не треба ништа више.
Добра ти је тактика да затрпаш текст са што више информација.
Али промашиш кључну информацију и онда је цео текст промашен.
Ovo je otvoreno trolovanje. Sad ću navesti dokumente koji su dosta puta navođeni.

Ovo je otvoreno trolovanje. Sad ću navesti dokumente koji su dosta puta navođeni.
Па јесам ли ја рекао да не постоје документи ? Ти очигледно мешаш појмове.

Наведи нешто конкретно за почетак. Уопштене ствари ти само одмажу.

Međukomisije se sastaju decenijama i mnogo štošta je usuglašeno i potpisano.
Цитирај конкретно и јасно шта је усаглашено и потписано.
Колико сви ми знамо постоје уопштени текстови које говоре колико о унији ? Па не говоре ништа.
Ти сад можеш да цитираш шта хоћеш, али ти треба усаглашавање о унији. Са потписима.

Та општа усаглашавања ти ниси ни помињао па би био ред да их и не цитираш.
Осим ако нећеш да затрпаш поруке текстовима који о унији не говоре ништа.

Цитирај конкретно и јасно шта је усаглашено и потписано.
Колико сви ми знамо постоје уопштени текстови које говоре колико о унији ? Па не говоре ништа.
Ти сад можеш да цитираш шта хоћеш, али ти треба усаглашавање о унији. Са потписима.

Та општа усаглашавања ти ниси ни помињао па би био ред да их и не цитираш.
Осим ако нећеш да затрпаш поруке текстовима који о унији не говоре ништа.
Признате су свете тајне за почетак и апостолско прејемство рукоположења. Немам сад времена да копам по интернету, али ћу да нађем.

Признате су свете тајне за почетак
И ја и ти знамо да православни никада ово нису признали.
Јел ти ово беше из главе пишеш ? Помешало ти се све.
Оптужујеш другог да манипулише а нема те нигде кад те неко нешто конретно пита.

Reforme se istovremeno provode i u Rimokatoličkoj crkvi, kod starokatolika, anglikanstva. Slučajno? Nema slučajnosti!
Какве везе имају англиканци и старокатолици ? Са дијалогом православних немају никакве везе.
Јеси ти некада читао други ватикански концил ? Имам утисак да ниси.
Па што пишеш о реформама римокатолика када се у те исте реформе не разумеш ?
Ми пишемо о дијалогу.
Откуд ти сад паде на памет реформа ? Скрећеш причу у потпуно другу страну.

Какве везе имају англиканци и старокатолици ? Са дијалогом православних немају никакве везе.
Ми пишемо о дијалогу.
Прочитао сам документе и историју концила. Богословска револуција. Исто се све репризира у православним црквама.

Ми пишемо о дијалогу.
Важан документ: https://orthodoxtimes.com/the-communique-for-the-roman-catholic-and-orthodox-dialogue-in-alexandria/

Године 1993. год. у Баламанду (Либан) је потписан споразум о међусобном признавању светих тајни.
Joint International Commission for the Theological Dialogue between the Roman Catholic Church and the Orthodox Church VIIth Plenary Session, Balamand School of Theology (Lebanon), June 17-June 24, 1993: "Uniatism, method of union of the past, and the present search for full communion."
Имаш ли ти неки текст који говори о унији или не ?

Унија као унија да се папа призна за васељенског архијереја није у питању већ интеркомунија. Ако знаш шта је то?
Па нема ништа о томе. Јел ти знаш одакле си то читао ?

Прознај да ништа ниси уопште ни прочитао. Тролујеш.
29) Bishops and priests have the duty before God to respect the authority which the Holy Spirit has given to the bishops and priests of the other Church and for that reason to avoid interfering in the spiritual life of the faithful of that Church. When cooperation becomes necessary for the good of the faithful, it is then required that those responsible come to an agreement among themselves, establish for this mutual assistance clear principles which are known to all, and act subsequently with frankness, clarity, and with respect for the sacramental discipline of the other Church.
Јел ово твој део ? Није.
Јел пише то што си ти замислио у тексту декларације ? Не пише.
Очигледно да си сам себе одвео на танак лед.

Па нема ништа о томе. Јел ти знаш одакле си то читао ?

Јел ово твој део ? Није.
Јел пише то што си ти замислио у тексту декларације ? Не пише.
Очигледно да си сам себе одвео на танак лед.
I. „Католици и Православни... поново откривају једни друге у својству Сестринских Цркава (чл. 12) и „признају једни друге као Сестринске Цркве (чл. 14)".
II. И једна u друга страна изјављују да се све што је Христос поверио Својој Цркви - исповедање апостолске вере, учешће у једним те истим св. Тајнама, особито у једном свештенству, које савршава једну жртву Христову, апостолско прејемство епископа - не може сматрати искључивим власништвом једне од наших Цркава". (чл. 13)
III. „Свако прекрштавање се искључује" (чл. 13)
IV. Такозване источне католичке цркве (тј. „унијатске цркве") чине „део Католичке Заједнице" и „имају право на постојање и деловање ради задовољавања духовних потреба своје пастве". (чл. 3)
Обе стране треба да обрате посебну пажњу на образовање и васпитање будућих свештеника у „новој еклисиологији" како би они „били упознати са постојањем апостолског прејемства у другој Цркви и са истинитошћу њеног сакраменталног живота" чиме би се избегло коришћење историје ,,у полемичке сврхе". (чл. 30)

II. И једна u друга страна изјављују да се све што је Христос поверио Својој Цркви - исповедање апостолске вере, учешће у једним те истим св. Тајнама, особито у једном свештенству, које савршава једну жртву Христову, апостолско прејемство епископа - не може сматрати искључивим власништвом једне од наших Цркава". (чл. 13)
Свете тајне нису међусобно признате. Ово што си ти написао не говори апсолутно ништа о томе.

28) Faith in sacramental reality implies a respect for the liturgical celebrations of the other Church. The use of violence to occupy a place of worship contradicts this conviction. On the contrary, this conviction sometimes requires that the celebration of other Churches should be made easier by putting at their disposal, by common agreement, one’s own church for alternate celebration at different times in the same building. Still more, the evangelical ethos requires that statements or manifestations which are likely to perpetuate a state of conflict and hinder the dialogue be avoided. Does not St. Paul exhort us to welcome one another as Christ welcomed us, for the glory of God (Romans 15:7)?
Oво јасно говори да нема међусобног признавања светих тајни.

Свете тајне нису међусобно признате. Ово што си ти написао не говори апсолутно ништа о томе.

Naravno da su priznate. Lično priznajem apostolski prejemstvo i tajne kod rimokatolika, ali sam protiv lažnog jedinstva. Mora da bude ista vera (bez filioque, papske nepogrešivosti itd.) i da rimokatolici vrate postove.

Poslednja izmena:

Итекако говори, само ти тролујеш.

Naravno da su priznate. Lično priznajem apostolski prejemstvo i tajne kod rimokatolika, ali sam protiv lažnog jedinstva. Mora da bude ista vera (bez filioque, papske nepogrešivosti itd.) i da rimokatolici vrate postove.
Лично су признате јер их ти признајеш ?
Онда значи да нема документа који то званично потврђује.
Дакле ништа од твоје приче.
Па може ко год хоће да их признаје, не пишемо ко шта лично признаје него има ли документа или нема.

Итекако говори, само ти тролујеш.
Faith in sacramental reality implies a respect for the liturgical celebrations of the other Church. The use of violence to occupy a place of worship contradicts this conviction.
29) Bishops and priests have the duty before God to respect the authority which the Holy Spirit has given to the bishops and priests of the other Church and for that reason to avoid interfering in the spiritual life of the faithful of that Church.

When cooperation becomes necessary for the good of the faithful, it is then required that those responsible come to an agreement among themselves, establish for this mutual assistance clear principles which are known to all, and act subsequently with frankness, clarity, and with respect for the sacramental discipline of the other Church.
Не говори.

Poslednja izmena:
Лично су признате јер их ти признајеш ?
Онда значи да нема документа који то званично потврђује.
Дакле ништа од твоје приче.
Па може ко год хоће да их признаје, не пишемо ко шта лично признаје него има ли документа или нема.
Бискупи и кардинали у православним олтарима, и обрнуто. Ниси видео нашег патријарха и епископе да седе уз бискупе у ркт. олтару и то целу мису. Значи, признаје се а верске разлике су нетакнуте. То није у реду. То је последица Баламанда.

Back