Umrezavanje racunara

crossover kabel narucis u prodaavnici kompjutera,upalis sharing na oba kompa,prvom das adresu npr 192.168.0.10 i subnet 255.255.255.0,drugom 192.168.0.11 i subnet 255.255.255.0.Saznas kako ti se koji komp zove (desni klik na My Computer>Properties>Computer name>Full computer name) i to ime kucas u ovom drugom u My Computeru i otvaras taj komp.

Imam mali problem . Povezao sam dva kompa mreznim kablom . Sve funkcionise kompovi se vide , mogu da udjem iz prvog u drugi , sa drugog preko prvog idem na internet , sa drugog cak vidim i printer koji je na prvom . Jedino ne mogu sa drugog da udjem u prvi . On ga vidi ali kada pokusam da udjem prvi mu nedozvoljava ( trazi kontakt sa administratorom mreze da bi dobio dozvolu za izlaz ili prolaz ) . Unapred hvala na pomoci .

Najcesca banalna stvar koja se desava je da nisi nista serovo na prvom i nema nista sto bi mogao da otvori.
Protokol je verovatno ukljucen cim vidi stampas ali da li si serovo nesto?

Naravno , sve živo sam mu podelio i dozvolio da drugi komp može da koristi podeljene foldere i fajlove . Imam mrežu na poslu i tamo me nevezano za šer pusti na komp . Ovde me uopšte ne pušta na komp . Internet i printer sam dobio preko netvork mosta . Prvi nažalost nemam kao opciju na mostu .

Hvala narode sto pomazete . Ajmo ponovo , drugi vidi prvi ali kada probam da udjem on mi kaze da nemam dozvolu administratora . Kada odem na pretragu // sale ( ime prvog kompa ) on ga nadje ali kada probam da udjem patak . Kada udjem u mreznu grupu tamo takodje stoje oba kompa . Imam dva kompa i kablic . Nisam mu ukucavao ip adrese kada sam radio podesavanja , ostavio sam sve na automatskom pronalazenju . Oni su se odmah videli s tim sto je prvi mogao da udje u drugi ali drugi nije u prvi . Drugi takodje nije odmah mogao na net ali sam napravio network bridge gde sam izabrao opciju da se prvi konektuje kao glavni komp preko kablovskog modema , kao i da dozvoli drugim kompovima da se konektuju . Nakon toga drugi se bez problema konektuje na net . Meni zvuci kao da prvi ima ukljucenu neku opciju koja ne dozvoljava drugim kompovima pristup . Jos jednom hvala

ok, sad sam malo pazljivije procitao.. pretpostavljam da se prvim konektujes na internet preko usba.. na njemu imas jos jednu mreznu kartu.. na drugom imas dve mrezne karte.. mislim da je problem u tom bridzu koji si postavio na drugom kompu... raskini bridz na drugom kompu i na lan mreznoj postavi staticku adresu.. isto uradi i na mreznoj na prvom kompu.. drugu mreznu na drugom kompu, koja je povezana na internet, ostavi da automatski dobija ip adresu.. onda uradi ono sto sam napisao u prethodnom postu, pa nam javi sta se desava

Na prvom imam konekciju kablovskog interneta Local Area Connection 5 i mrežnu konekciju Local Area Connection 4 . Na drugom imam samo mrežnu konekciju Local Area Connection 4 . Mreža definitivno radi jer prvi vidi drugi i obrnuto . Most imam samo na prvom i on samo uspostavlja vezu izmedju mreže i kablovske konekcije . Kada nema mosta nema ni neta na drugom . Inace kompovi se vide i kada ima i kada nema mosta , naravno drugi ne može da udje u prvi .

Hvala narode . Rešio sam problem , doduše na krajnje glup nacin ali šljaka . Buduci da prvi može da udje u drugi , napravio sam precice na drugom do onih foldera na prvom koje sam vec podelio . Drugi i dalje nevidi podeljene foldere ali uz pomoc precica ladno ulazi u njih . Tupavo ali šljaka . Hvala još jednom ...pozdrav

Pozdrav svima!

Pregledao sam ovu temu i nisam nasao da je neko vec pisao o identicnom problemu koji ja imam, pa evo, krenucu da pisem o cemu se radi.

Da odmah bude jasno - zelim da laptop preko wireless veze umrezim sa desktopom sa ciljem da na laptopu imam pristup internetu.

Destkop racunar ima XP sa SP 2. On je na internet povezan preko Telekomovog ADSL i onog modema koji sam dobio od njih. Posto imam nekih problema sa usb prikljucima na tom racunaru, sa adsl modemom sam ga spojio preko mrezne kartice. Na ovom racunaru postoji Wireless kartica koju sam nekada koristio za kacenje na bezicni internet. Sada sam na nju zavrnuo onu antenicu.

Laptop ima XP sa SP3. Naravno, ima svoju wireless karticu.

1. Da li je uopste moguce umreziti ova dva racunara bez rutera ili neceg treceg? Vise ljudi mi je reklo da mi je za povezivanje ova dva racunara dovoljno to sto oba imaju wireless karticu.

Ako je tako voleo bih da mi neko objasni kako korak po korak da povezem bezicno ova dva racunara.

2. Nakon umrezavanja hteo bih da omogucim izlazak laptopu na interet. Dakle da internet dolazi do destopa, a sa kojim je laptop povezan preko wireless veze. I onda da laptop koristi isti taj internet.

Pozz i hvala! z:poz:

A jel to tebi mora da radi bežično ?

Inače, može bežično da se poveže. Sad kako, ne bi ti znao reći dok ne sednem za takav računar z:lol:

A moja preporuka ti je jedan običan switch, jer sa njim onda možeš `ta oćeš da radiš z;)

Plus, ako budeš išao preko wireless-a nećeš moći na laptopu da koristiš internet ako ti nije desktop uključen.

Razmisli pa javNi z:poz:

A jel to tebi mora da radi bežično ?

Inače, može bežično da se poveže. Sad kako, ne bi ti znao reći dok ne sednem za takav računar z:lol:

A moja preporuka ti je jedan običan switch, jer sa njim onda možeš `ta oćeš da radiš z;)

Plus, ako budeš išao preko wireless-a nećeš moći na laptopu da koristiš internet ako ti nije desktop uključen.

Razmisli pa javNi z:poz:

Razmislio sam pa javljam :)

Idelno bi bilo da bude bezicno. Destop i ovaj nesretni adsl modem bih stavio u prizemlje kuce, a laptop bi bio na spratu i zato bi bilo najbolje da nema nikakve fizicke veze izmedju ta dva racunara.

To sto bi destop morao da bude ukljucen nije nikakav problem. I ovako je ukljucen stalno.

E sad, sto se tog switch-a tice, da budem iskren, niti znam sta je to niti kako mi to cudo moze pomoci. Ako mozes da mi objasnis o cemu je rec i koliko bi me to zadovoljstvo kostalo... Ali kazem, idelno bi bilo bezicno. :)

Ajd` uzdravlje!

Ех, лепа је ова тема била.

Драги Вазон,

Свич је уређај који служи за сегментацију мреже али је недели на трећем слоју оси модела.
Пошто желиш бежичним путем, погледај у теми акцес поинт нешто више о томе.

U medjvremenu sam resio pola problema, rekao bih...

Uspostavio sam wireless ad hoc vezu izmedju oba racunara. Dakle, sada racunari "vide" jedan drugi. Koliko shvatam, da na internet izlazim preko wireless veze, sada bih automatski i na laptopu imao internet. Medjutim, iako sam uspeo da napravim mrezu, jos uvek od toga nemam nista, jer ne znam kako da delim bilo sta izmedju njih. Internet vezu imam preko adsl, kao sto rekoh...

Dakle, sledeci korak bi bio kako da podelim internet i fajlove izmedju dva racunara umrezena na ovaj nacin. Imate neku ideju?

Back