Umrezavanje racunara

E ***, nisam to nikad radio ali imas mnogo toga na ovoj temi.

Nije ti velika pa je brzinski prelistaj.

Moraš da šeruješ internet konekciju, da dozvolis drugima da se povezuju na internet preko tebe i da na laptopu jos nesto napravis.

Potrazi malo, pa kad zapnes javni ;)

Ljudi,nameravam da promenim internet adresu,pa me zanima da li ću to moći da uradim bez problema ili ću opet morati nešto plaćati,potpisivati ili tako nešto?
Da li će mi moći promeniti adresu ako jednostavno zatražim,ili .....???

Ljudi,nameravam da promenim internet adresu,pa me zanima da li ću to moći da uradim bez problema ili ću opet morati nešto plaćati,potpisivati ili tako nešto?
Da li će mi moći promeniti adresu ako jednostavno zatražim,ili .....???

Misliš na mail adresu ?

Čija mail adresa. Jel od provajdera ?

Ako je od provajdera možeš jedino staru da izbrišeš trajno, i otvoris novu. ( barem je tako kod nas u CG )

Moja preporuka ti je da ne diras nista. Imas mali milion sajtova koji nude besplatne mail adrese. Tipa Gmail.com, Hotmail.com, Email.com, Mail.com, Yahoo.com itd itd ....

Uspeo sam da povezem oba racunara ad hoc vezom, podesio sve kako treba, ali avaj! Od rezultata nista... Onda sam kupio 30 m mreznog kabla i umrezio laptop i desktop. Prvo sam to uradio na klasican nacin - spojio oba racunara mreznim kablom, zatim sherovao internet konekciju, podesio parametre... i onda mi se javilo najprostije moguce resenje, a koje je sve vreme bilo tu, pred mojim ocima. Kao sto gore rekoh, imam Telekomov modem. On se na racunar moze prikljuciti pomocu usb kabla ili mreznog kabla. Instalirao sam drajvere za usb konekciju i desktop sam na internet prikljucio preko usb. U isti taj modem sam bocnuo i lan kabl i sproveo ga do laptopa. Sada imam internet na oba racunara, bez da destop mora biti ukljucen sve vreme. Uz to racunari odlicno sheruju fajlove medjusobno iako sam pogasio sva ona IP podesavanja! Jos jedan od slucajeva kada je najprostije resenje i najbolje....

Posle izvesnog vremena provedenog u analiziranju windows-ovih opcija koje se tiču file sharing, rešio sam da potražim pomoć ovde.
U kratkim crtama suština mog problema je u sledećem: umrežen sam sa nekoliko računara. Do skoro sam imao 2 hard diska i na oba sam share-ovao neke foldere. Onda sam isključio hard disk broj 2. Sada ostali članovi na mreži mogu, i dalje, da vide share-ovane foldere sa hard diska broj 2, iako on više nije priljučen i naravno ne mogu da im pristupe (uđu u njih :-) ) . Interesuje me gde mogu da isključim share tih foldera?
Hvala vam unapred
Pozdrav

Posle izvesnog vremena provedenog u analiziranju windows-ovih opcija koje se tiču file sharing, rešio sam da potražim pomoć ovde.
U kratkim crtama suština mog problema je u sledećem: umrežen sam sa nekoliko računara. Do skoro sam imao 2 hard diska i na oba sam share-ovao neke foldere. Onda sam isključio hard disk broj 2. Sada ostali članovi na mreži mogu, i dalje, da vide share-ovane foldere sa hard diska broj 2, iako on više nije priljučen i naravno ne mogu da im pristupe (uđu u njih :-) ) . Interesuje me gde mogu da isključim share tih foldera?
Hvala vam unapred
Pozdrav

Драги Мбуџе,

Унутар картице шеринг и секјуриту можеш подешавати све параметре који су ти потребни за дељење ресурса на мрежи.
У сарадњи са нтфс дозволама имаш могућност и напредних подешавања које ти топло препоручујем да користиш у даљем раду.

Ljudi, potrebna je mala pomoć za početnika u umrežavanju. U kući imam dva laptopa, sa wireless-om, pa me zanima šta je sve potrebno da ih umrežim, mrzi me da idem od strane do strane ako je sličnih pitanja već bilo. Unapred hvala!

Imam adsl i zeleo bih da umrezim moj pc i lap top... To bih zeleo da uradim preko nekog uredjaja access ponint, jer se ja slabo razumem... Bilo bi mi od velikje koristi ako bi ste mi objasnili sta da radim, sta mi sve treba od cd-a i kako... Unapred hvala...:)

Kako umreziti Telekom ADSL, XP, Vista preko AP (wireless)? Problem mi je ustvari kako zastititi tu W mrezu? Najverovatnije sve to vec ima na forumu ali nemam vremena da trazim pa bih molio ako neko moze da mi pomogne. Hvala unapred.

Kablovski modem, sa USB i mreznim izlazom, laptop i desktop, oba XP. Hocu da oba imaju izlaz na net. Probao sam da jedan povezem usb-om, drugi mreznim, i radilo je, ali su drajveri za usb nikakvi i radi samo kad se usb ukljuci pre nego sto se sistem digne, i to ponekad. Otvorio sam se za 5 metra kabla i par zabica i napravio sledece:

- tri kabla sam na jednom kraju uvezao, boja na boju, sva tri, a na drugom, u B rasporedu, nabio zabicu. (izgleda kao trokraka zvezda). Ovim sam dobio hub.

- kad su ukljuceni modem i jedan racunar, konekcija radi normalno

- kad su ukljuceni sva tri, na obe masine desava se sledece: na svakih par sekundi iskacu poruke Network connection established i Network connection unavailable (ili tako nekako, oni zuti baloni dole)
pustio sam snifer i vidim da ima dosta dhcp zahteva, bez odgovora.

Sta treba da se podesi da bi ovo sve radilo?

Imam adsl i zeleo bih da umrezim moj pc i lap top... To bih zeleo da uradim preko nekog uredjaja access ponint, jer se ja slabo razumem... Bilo bi mi od velikje koristi ako bi ste mi objasnili sta da radim, sta mi sve treba od cd-a i kako... Unapred hvala...:)

Prvo nam reci da li ti se ADSL povezuje na kompjuter preko USB kabla, ili preko LAN kartice. Onda nam reci da li zelis da ti desktop bude na netu preko wireless kartice, ili moze preko kabla ?

Kako umreziti Telekom ADSL, XP, Vista preko AP (wireless)? Problem mi je ustvari kako zastititi tu W mrezu? Najverovatnije sve to vec ima na forumu ali nemam vremena da trazim pa bih molio ako neko moze da mi pomogne. Hvala unapred.

Kako se povezuje taj adsl na komp ? Preko LAN ili USB ?

Ako je lan, onda:

Wireless ruter, Linksys WRT-54GL. Ili neki D-link. Prvi ti je oko 80 eura, drugi oko 50.

Oba rade dobro. Samo ces trebati malo vise da znas da bi namestio to da radi ;)

Pa slican je spolja :)

Switch primi paket sa jednog kabla i zavisno od mac adrese prosledi na kabal na koji treba.
Hub primi paket sa jednog kabla i posalje ga na sve kablove

Switch radi na drugom sloju, a hub na prvom (mislim na osi)

moze li neko da mi pomogne?
imam 4 racunara u mrezi koji su vezani preko swicera a svicer je vezan za ruter tako da svi imamo internet
problem je sto se racunari medjusobno cas vide cas ne a br.3 ne vidi štampac iako mi je to potrebno napominjme da je sve radilo dok trojka nije zapatila virus pa sam morao da instaliram ponovo win.
prepisao sam sve IP adrese kao sto je bilo ali ne vidi stampac
i prvi i drugi racunar vide treći znaci nje kabl
sta da radim?

Pa slican je spolja :)

Switch primi paket sa jednog kabla i zavisno od mac adrese prosledi na kabal na koji treba.
Hub primi paket sa jednog kabla i posalje ga na sve kablove

Switch radi na drugom sloju, a hub na prvom (mislim na osi)
Hub ne omogucava dvosmernu komunikaciju (nisu uskladjeni prijem i predaja) dok svitch podrzava. Switch je neka vrsta viseportnog hub-a. Brzi i pouzdaniji

Ovde sam nov, pa ne zamerite, ako sam promasio temu, ali pitanje je, verujem, interesantno za mnoge koji imaju lokalnu mrezu - bilo kod kuce ili na poslu i izlaz na internet.
Konkretno me interesuje sledece: na poslu imam lokalnu mrezu od 6 kompjutera sa swich adapterom (valjda se tako pise). Svi kompjuteri su dobili pristup internetu serovanjem konekcije sa jednog od tih 6 kompjutera (server) koji je pak povezan preko wireless. Kako postoje sajtovi koji dozvoljavaju samo jedan acount sa jedne IP adrese, da li oni tamo vide jednu te istu IP adresu na svih 6 kompjutera . Tj. da li mogu sa svih 6 compa otvoriti po jedan nalog ili nemogu jer bi oni uvek videli istu IP?
I do sada sam se o tome raspitivao, ali uvek sam dobijao razlicite odgovore.Ovde postavljam pitanje jer vidim da ovde ima zaista dobrih i skolovanih poznavalaca networking-a
koji mi mogu dati validan i konacan odgovor na ovu ( bar za mene ) zagonetku.

Hvala unapred!:super:

Back