Umrezavanje racunara

Jedan izlaz-jedna IP adresa. Znači da će taj "sajt" da vidi jednu istu IP adresu, sa kojeg god računara u toj lokalnoj mreži pristupiš.

E sad, naravno ... postoje programi koji ti menjaju proxy, ip adrese i tome slično. Nisam nikad probao ništa slično tome, pa ne mogu da ti kažem iskusno ništa o tome :)

Ima ovde par ljudi koji znaju o tome, nadam se da će ti neko malo više "dočarati" to ;)

2 PC , 1 ADSL modem ( telekom, sa 1 USB i 1 LAN )... do sada sam imao na oba racunara instaliran XP , jedan je bio prikacen na USB drugi na LAN i oba su imala internet nezavisno jedan od drugog. Pre neki dan sam na drugom racunaru ( koji je prikacen preko LAN ) instalirao Vistu i na njemu vise ne mogu da imam net. Pokusavao sam da upisujem IP..pokusavao sam na automatski, pokusavao sam da instaliram PPOE ali nemam user i pass ( i nikada mi nisu ni trebali jer sam uvek bio konektovan ).. Na ovom koji i sada ima net ( na kome nista nisam menjao ) postoji LOCAL konekcija koja ne radi ( A Ethernet... ) i postoji LOCAL 2 koja radi ( preko MT882 ). Na onom drugom racunaru postoji LOCAL koji ide preko ( A Ethernet.. ) ali nece da sljaka.. Ako pokusam da napravim novu konekciju trazi mi da upisem user i pass a ja to nemam ( mozda sam i imao ali sada ne znam ). Isao sam na diagnostic i nudio mi je opcije da on sam nest prekontrolise ali nista ne uradi i vrti me u krug.. Kako da napravim tu prokletu konekciju ??

Joj ljudi ja sam malo paglu. Uzela sam kabl i povezala dva računara i kao oni su valjda povezani sad :) ali poenta je da ovaj drugi ima Internet, ne znam kako to da izvedem, da li se nešto na njega naknadno instalira ili ne mora ništa? I šta je sa IP adresama, da li moraju da se poklapaju sa onom koju mi je dodelio provajder?

Help?

huh :)
ajde ovako .. nazovimo PC_A onaj koji ima internet a PC_B onaj koji bi da ide na internet preko PC_A ...

Na PC_A u podeshavanju mrezne kartice preko koje idesh na internet imash opciju da dozvolish da se kroz tvoj kompijuter kache ostali iz mreze, allow other ... :) e to stiklirash
i on tje da te upozori da za tu opciju morash da postavish adrese drugachije na mreznoj kartici ka internoj mrezi ..
bitje ti ovako
ip: 192.168.0.1
network: 255.255.255.0

na PC_B postavish
IP: 192.168.0.2
network: 255.255.255.0
GW i DNS: 192.168.0.1

to u prevodu znachi da ti internet dolazi preko 192.168.0.1 i da se PC_B za sve sto nije tvoja lokalna mreza obratja PC_A ...

pishi na privatnu poruku ako su potrebna dalja podeshavanja ...

Eto ode čovek, kako sad da mu se obratim :(

Sad si me tek zbunio. Za ADSL ništa ne diram?! To najpre. Ona opcija je bila već štiklirana. Možda je neophodno da je skinem na drugom računaru??

A kartica za lokalnu mrežu, da li tu upisujem IP?? Mislim, to sam sve uradila kao što piše u uvodu ove teme, ali sam stavila one desetke.....

Drugo, da li je neophodno da imamo zajednički folder?

huh.. ako ne mozes da ga pingujes, ili ti je podignut firewall ili si uzela neukrsten kabl izmedju dva racunara.. ili si pogresno setovala ip adrese (nisu u istom subnetu)..
najjednostavniji nacin da izadjes sa oba racunara na internet je da racunarj blizi adsl ruteru spojis na usb prikljucak i instaliras drajvere.. mreznu kartu sa drugog spojis na adsl prikljucak za mreznu i ne diras nista.. pustis ga da automatski dobije adresu..
drugi nacin je da prvim izadjes preko usb ili mreznog prikljucka na intrnet, a mreznu kartu postavis na adresu 192.168.0.1 sa sunetom 255.255.255.0.. potom preko network setup wizarda kazes da je taj racunar direktno povezan na internet i odaberes mreznu kartu (ili usb) kojim izlazis na internet.. (bice ti ponudjeno)... drugi racunar preko ukrstenog kabla spajas sa prvim i nikakvu adresu mu nemoj upisivati.. daj mu da automatski dobija ip adresu..

Poslednja izmena:
Na ikonici piše firewalled, ne znam šta je to tačno pošto sam nod isključila, tj. neku njegovu verziju firewall-a, kabl ne bi trebao da bude neukršten jer su ljudi koji su ga napravili rekli - treba ti "ovaj ovakav" ako vežeš dva na kabl; ja sad ne znam, može biti da je urnebesno glupo pitanje ali - nije bitno koja strana kabla ide u koji računar? Inače, upalila se lampica na mrežnoj, i sve.....

A što se IP-a tiče, mislim da sam probala sve varijante :roll: neko mi reče da gateway drugog treba da bude IP prvog računara, je l to tačno? I da mi ne treba dns i gw na prvom?

Nemam više ideju šta da uradim. Inače, kada unesem ip config, kao što je negde pisalo, vide se obe "konekcije" i ova lokalna, i adsl, na glavnom računaru...

Na ikonici piše firewalled, ne znam šta je to tačno pošto sam nod isključila, tj. neku njegovu verziju firewall-a,

to ti je windows firewall.. ugradjen je u operatini sistem.. iskljuci ga..

Lexa:
kabl ne bi trebao da bude neukršten jer su ljudi koji su ga napravili rekli - treba ti "ovaj ovakav" ako vežeš dva na kabl; ja sad ne znam, može biti da je urnebesno glupo pitanje ali - nije bitno koja strana kabla ide u koji računar? Inače, upalila se lampica na mrežnoj, i sve.....

to je onda ok.. svejedno je kako ces ga okrenuti

Lexa:
A što se IP-a tiče, mislim da sam probala sve varijante :roll: neko mi reče da gateway drugog treba da bude IP prvog računara, je l to tačno? I da mi ne treba dns i gw na prvom?

na drugom ne moras da upisujes adresu.. ovim postupkom, sto sam ti opisao, ti pokreces internet koneksn sering.. u tom slucaju, prvi racunar dobija ulogu primitivnog dhcp servera, tj. servera koji automatski dodeljuje ip adrese svim ostalim racunarima koji se kace na njega.. znaci, nema potrebe da drugi racunar postavljas na staticku ip adresu.. drugi nacin, osim vizarda, da pokrenes ic sering je desni klik na mreznu lana na prvom racunaru.. propertis, pa na tabu advansd da cekiras dva cek boksa za ic sering..

Lexa:
Nemam više ideju šta da uradim. Inače, kada unesem ip config, kao što je negde pisalo, vide se obe "konekcije" i ova lokalna, i adsl, na glavnom računaru...

bilo bi dobro da ukucas ip config /all i das nam okacis ovde..

ebi ga, mnogo ti je lakse bilo da si prvi nakacila na usb a drugi na mrezni prikljucak adsla.. ne razumem zasto komplikujes

Na kraju ispade da imam modem koji ovakav vid deljenja interneta ne podržava :roll:

Ja jesam možda malo naglupa za ove stvari ali ako dial up može da se podeli, zašto bi bio problem što je modem na usb-u? Mislim, je l istina ovo, da se ne patim više?

A ovu drugu da ostavim tako kako je?

Pazi, ovo što sam unela sam unela ručno jer mi je neko tako rekao. Danas startujem računar i pojavljuje mi se tačno to što si ti napisao (?!) samo od sebe. Nisam mogla da pingujem glavni. Kad sam promenila mogla sam, neko mi je rekao da SM treba da bude ista na oba, šta više, da je to obavezno.

bem mu misa.. na dobroj adresi se digo.. a sad i vidim da nemas ruter vec modem.. mozda bi mogla od tog racunara sto izlazi na internet da napravis ruter:

i da mu das za default gatawey na lokalnoj mrezi ip adresu adsl modema.. da bi znao kuda da izadje na internet.. a na drugom default gatawey je adresa prvog (192.168.0.1).. to bi trebalo da je automatski dobio... proveri kad kucnes ipconfig /all

Back