Ulja za putnička vozila

Ale1981

Početnik
Poruka
17
Da li kupujete ulja sami ili preko majstora? I gde ih kupujete? Šta vam je isplativije?

Nedavno sam bio kod mog majstora, jer sam hteo da kupim ulje preko njega. Trebalo mi je da dopunim. Što je ovaj odbio.
Majstor, mi je rekao šta da kupim "Gold Sleniu" 1 litru i uputio me je na "neku" maloprodaju sa rečima, imaš da kupiš to gde god hoćeš. Ništa nije precizirao.

Zbog čega me je i navelo na razmišljanje, pa i oni kupuju i preprodaju ulja... Samo treba naći gde je najpovoljnije?

Da li kupujete ulja sami ili preko majstora? I gde ih kupujete? Šta vam je isplativije?

Nedavno sam bio kod mog majstora, jer sam hteo da kupim ulje preko njega. Trebalo mi je da dopunim. Što je ovaj odbio.
Majstor, mi je rekao šta da kupim "Gold Sleniu" 1 litru i uputio me je na "neku" maloprodaju sa rečima, imaš da kupiš to gde god hoćeš. Ništa nije precizirao.

Zbog čega me je i navelo na razmišljanje, pa i oni kupuju i preprodaju ulja... Samo treba naći gde je najpovoljnije?

Treba kupovati kvalitetna ulja za motor jer nije preporuceno da stavljas svasta u auto jos ako je neki od novih modela automobila...Ako je stari model auta onda slobodno sipaj sta stignes...
Moja je preporuka je kupovati mineralno motorno ulje kao sto je 'castrol magnatec 15W40' nalazi se 4 litra i cena je oko 3000 dinara.

Jos vise trebas paziti koje ulje kupujes ako vozis dizela...

Treba kupovati kvalitetna ulja za motor jer nije preporuceno da stavljas svasta u auto jos ako je neki od novih modela automobila...Ako je stari model auta onda slobodno sipaj sta stignes...
Moja je preporuka je kupovati mineralno motorno ulje kao sto je 'castrol magnatec 15W40' nalazi se 4 litra i cena je oko 3000 dinara.

Jos vise trebas paziti koje ulje kupujes ako vozis dizela...
Kakvo bre mineralno?

Kakvo bre mineralno?

Ne znam tacno sastav mineralnog ulja, ali se verovatno moze naci na internetu. Koliko sam primetio veoma je dobro ocenjeno.

Ovo je koliko znam o mineralnom ulju za motor:

motorno ulje mineralne osnove koje omogućava bolju zaštitu motora u svim uslovima rada. Preporučuje se za savremene benzinske i dizel motore. Deluje od trenutka kad upalite motor zbog jedinstvenog sintetičkog estra koji prijanja uz površinu motora poput magneta i tako omogućava bolju zaštitu motora.

Samo ono što je preporučio proizvođač i nema problema... Ako kaže 5w30, onda 5w30, ako kaže nešto drugo, onda to.

Lično za svog BMW 1 uzimam u Kit Komercu BMW fabričko ulje, trenutna cena je sa popustom 1100din za litar, što zna biti i jeftinije od ovih jačih ulja, i motor fino radi i ne troši previše.

Kod nas ima dosta fake ulja, ali zaista zaista puno, tako da treba biti sumnjičav - mislim da je u tom slučaju bolje kupovati NISOTEC na NIS pumpama.

Ma bezi bre Nisotec samo za unistenje motora...
Sin mi imao Punta,prevesla ga promoter da proba Nisotec,pocne da trosi ulje kao Kamaz,a 1.2 benzinac..
Naeram ga da zameni ulje i naspe Seleniu,auto kao i pre,od zamene do zamene ne trosi ulje.
A meni je na autu fabricka preporuka 5w30,ali sipam 10w40,malo je stariji i presao je preko 200k.Nemam problema ni zimi ni leti,a ulje ne trosi nimalo (mada prelazim godisnje malo,oko 4-7k).Menjam ga godisnje,nezavisno od kilometraze.

Sin mi imao Punta,prevesla ga promoter da proba Nisotec,pocne da trosi ulje kao Kamaz,a 1.2 benzinac..
Naeram ga da zameni ulje i naspe Seleniu,auto kao i pre,od zamene do zamene ne trosi ulje.
A meni je na autu fabricka preporuka 5w30,ali sipam 10w40,malo je stariji i presao je preko 200k.Nemam problema ni zimi ni leti,a ulje ne trosi nimalo (mada prelazim godisnje malo,oko 4-7k).Menjam ga godisnje,nezavisno od kilometraze.
Za tu kilometražu ti je vožnja taksijem isplativija.

Jbg,naleteo sam na dobar primerak,proverio da je samo jedan vlasnik bio tih 9god u Austriji,nije lupan,motor (pupu) iako je TD ne trosi ulje,limarijski ima jednu tackicu...Redovno odrzavanje i zamena rashodnih delova (plocice,poneki lezaj ili silenblok) je i za nove i za stare automobile normalna pojava,sa nasim putevima...

Kad krene da se kvari menjam ga,pre vise od dve godine sam ga platio onoliko za koliko mogu danas da ga prodam.Mada,menjacu ga i ranije,na prolece planiram da uzmem nesto novije ili novo,videcu kako iskonstruisem finansije :)
_ _ _ _ _ _
Jbt,sad sam skontao da mislis na godisnju kilometrazu :D
Ma kakvi taksi, ovo cudo trosi malo,a delovi su relativno jeftini,tako da bi taksi izasao bar 3 puta skuplje,ipak se svaki dan vozi.

Pa ko zna šta je stavio, znam dosta ljudi da su zadovoljni.

Nije iskljuceno da zavisi i od motora...
Ja radim sa teskom tehnikom,i drastican primer-samo jedan model IVECO motora ne trpi Shell ulje,sipas Total i ne razmisljas.Svi ostali sa Shell-om rade besprekorno.I niko ne moze da objasni zasto,po sastavu su ulja skoro ista,sertifikati isti.
Pa Nzn i ja sam imo loša iskustva sa Shell-om motor je dosta bucniji i ne kupujem ih odavno kao ni ono sranje Valvoline možda su bolji danas ali nije to neka velika razlika . Total nzn ni njega ne koristim Elf LLX 5w30 jedino to od tih .. Castrol, Motul ili liqui moly za evropska tržišta ako je cena problem onda Elf llx za VW grupu . Počeli su da guraju lukoil genesis ovde Rusko Austrijski koncept nzn nisam ga koristio ali ovi sto ga uzimaju kažu da je ok..

Selenia gold je za moj pojam bezvezno ulje i ako baš hoćeš tu marku onda bar onu u crvenoj kantici.
Jedino ako ti motor troši baš dosta ulja, ali i u tom slučaju imaš ulja koja su bolja za te pare. Inače ja uzimam u radnji, menjam sam.

Selenia gold je za moj pojam bezvezno ulje i ako baš hoćeš tu marku onda bar onu u crvenoj kantici.
Jedino ako ti motor troši baš dosta ulja, ali i u tom slučaju imaš ulja koja su bolja za te pare. Inače ja uzimam u radnji, menjam sam.

Prvi direktan odgovor na moje pitanje... Hvala. Koje ulje bi mi preporučio?
Da li koristiš prilikom menjanja ulja još nešto?

Ja sam mislio da mi pomognete oko kupovine ulja, ali dobro sad.
Naleteo sam na par dobrih sajtova. Gde mogu da uporedim cene.
Ulja.rs je jedan od njih, proveravao sam i druge sajtove. Upoređivao...
Koliko sam video, mnoge firme skrivaju cene i to mi je totalno bzv.

Ne znam da li sam rekao ili ne, ja u svoj auto sipam sta mi majstor kaze,pogotovo sada,kad imam dizelasa.Sa tim malenim motorima nemam neko iskustvo u eksploataciji, za velike motore od nekih srednjih meni licni je Total neprevazidjen.Ali moji se vezali za Shell, i udri...Mada ni ono se nije lose pokazalo,ali...
U svoj auto po preporuci majstora sipam Total Quarzt,i nemam problema zasad.

Prvi direktan odgovor na moje pitanje... Hvala. Koje ulje bi mi preporučio?
Da li koristiš prilikom menjanja ulja još nešto?

Naleteo sam na par dobrih sajtova. Gde mogu da uporedim cene.
Ulja.rs je jedan od njih, proveravao sam i druge sajtove. Upoređivao...
Koliko sam video, mnoge firme skrivaju cene i to mi je totalno bzv.
Da si malo opširnije rekao o kom se autu radi možda bi dobio i opširniji odgovor.. Ovako možemo da nagađamo Petronas Selenia =Fiat alfa e sad koji i šta to nzn

Ne znam da li sam rekao ili ne, ja u svoj auto sipam sta mi majstor kaze,pogotovo sada,kad imam dizelasa.Sa tim malenim motorima nemam neko iskustvo u eksploataciji, za velike motore od nekih srednjih meni licni je Total neprevazidjen.Ali moji se vezali za Shell, i udri...Mada ni ono se nije lose pokazalo,ali...
U svoj auto po preporuci majstora sipam Total Quarzt,i nemam problema zasad.

Ma ja sam imao problem, jer mi je majstor rekao da kupim ulje u maloprodaji. Nije hteo da mi proda. Malo mi je dolio u autu i to je to...
Sada je moje pitanje, gde mogu da kupim ulje i gde je najpovoljnije?

Da si malo opširnije rekao o kom se autu radi možda bi dobio i opširniji odgovor.. Ovako možemo da nagađamo Petronas Selenia =Fiat alfa e sad koji i šta to nzn

Fiat je u pitanju. Problem je što nisam siguran gde mogu da nađem najpovoljnije i najkvalitetnije ulje.
Ako je majstor stavio Seleniu Gold u autu, mislim da ne bi trebalo da ga mešam sa drugim uljem?

Čisto ako može neko da mi kaže koji su sajtovi (radnje) najbolje. I u tom smislu mislim da imaju kvalitet-cenu-ponudu.
Ja sam našao ulja rs...

To je isto kao da si rekao da se u racunaru nalazi AMD procesor.
Ali koji to izgleda nema veze a itekako ima veze.
I sto si se uhvatio najpovoljnijeg ulja?
Sipanjem kvalitetnog i skupljeg ulja se na duze staze isplati ta radnja jer motor moze da predje samim tim i vise km i manje se haba.
Ako gledas da povoljno prodjes onda na Shell benzinskim pumpama imas pojedinim danima popuste na ulja i ustedis 40% a Shell ulja su se doro pokazala.
Bar meni.

Fiat je u pitanju. Problem je što nisam siguran gde mogu da nađem najpovoljnije i najkvalitetnije ulje.
Ako je majstor stavio Seleniu Gold u autu, mislim da ne bi trebalo da ga mešam sa drugim uljem?
Uvek možeš mešati s drugim uljem te gradacije, znači 10W - 40, a što reče Dule Shell se dobro pokazao i nije skuplji, naprotiv. Uvek bih pre uzeo njega nego Seleniu. Inače trenutno mi je u autu Castrol magnatec.

Back