Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.986
Не тврдим да је број од 25 хиљада тачан, већ кажем да је и тај број у "игри." Ни ти ни ја не знамо колики је био стварни број Срба досељених у Руско царство који су формирали Нову Србију и Славеносрбију. Ти врв. сматраш да је Срба досељено да се преброје на прсте. Али то могу бити само твоји мокри снови. Иако не знам као ни ти тачан број досељених Срба, логички/здраворазумски могу закљутити да њихов број није био баш мали, с обзиром да су обе новоформиране провинције назване по српском етнониму. Дакле формиране су Нова Србија и Славеносрбија, а Нова Бугарска и Славенобугарска.
Не тврдим да су Украјинци Срби, јербо нисам ни Деретић ни Горан Шарић нити нагињем на њихову страну. Међутим, чињеница да су и Срби имају одређени удео у етногенези Украјинаца и Руса из Украјине. Колико је тај удео врв. би се дошло до приближне истине само мултидисциплинарним истраживањем у које би осим историчара били укључени и генетичари, лингвисти, етнолози итд.
Кад поменух генетику. Српско племе Дробњаци из Старе Херцеговине припада хаплотипу I1-FGC22045, недавно је откривен резултат једног Украјинца са истим хаплотипом https://www.yfull.com/tree/I-FGC22045/
Надам се да ће у ближој будућности неки озбиљан српски историчар прихватити посла да крене са детаљним истраживањем руских архива, те да ће се много тога магловитог у вези историјског присуства Срба у данашњој Украјини расветлити. Као што је недавно преминули Марко Јачов након вишедеценијског истаживања по архивима по Италији, Бечу итд. открио многе стваре везане за историју далматинских Срба.
@psmaniac @Nebojsa.bg @sumljiv_tip
Meni su tu najinteresantniji pojedini ukrajinski dijalekti u kojima se kaže vatra, a koji ugrubo i korespondiraju području srpskog naseljavanja.
Vatra je vrlo specifično zapadno balkansko-srednjepodunavska reč; po mišljenju mnogih preuzeta i od strane paleobalkanske populacije. Ne govori se mnogo dalje od pomenutog pojasa, izvan naravno u formi pojedinih izvedenica; tako česta i bazična reč suštinski strana na teritoriji velike većine slovenskog sveta.
Poslednja izmena: