Pozdrav svima.
U principu ne volim da ulazim na ovaj podforum a ni da pisem u njemu jer stalno se svodi na prepucavanje ,poput rasprave =ko je poceo rat- u filmu "Nicija zemlja".Odlucio sam da napisem nesto,posto se ovo tice cele zemlje a i jednostavno je nemoguce nemati misljenje povodom svegas.Mislim da je Mladic trebao da ode u Hag onog trenutka kada je optuzen.Znaci ako su ga optuzili,on je trebao da ode tamo i da se bori kao sto se borio na ratistu.Meni ni do dana danasnjeg nije jasno zasto se on skrivao,nazalost mislim da se i ovo njegovo skrivanje nije razlikovalo od pritvora.Ja sam posle Seseljevog odlaska u Hag poceo da cenim tog coveka,jer je uradio ono sto bi trebao svaki covek da uradi.Kao sto je i sam izjavio ako ce zbog mene patiti cela zemlja ja odmah idem u Hag,i kao sto sada vidimo on ce najverovatnije dokazati svoju nevinost i mislim da su svi shvatili cak i inostrana javnost da Seselj nije mogao da izdaje nikakve komande i da su vecinom to samo bile price za javnost.Sad sto se tice Mladica,meni je jos uvek nejasno sta je nateralo Mladica da uradi to (ako je uopste uradio)u Srebrenici.Zasto ti zarobljenici nisu ramenjeni sa nasim zarobljenim vojnicima,ne razumem sta ga je nateralo na taj cin.Znamo svi da su pre toga pobijeni mnogi Srbi i da je sigurno medju zarobljenima iz Srbrenice bilo ljudi koji su ubijali i masakrirali Srbe ali on je morao da se "izdigne" iznad te situacije i da odigra mnogo pametnije.Msilim da bi danas situacija bila mnogo drugacija,i povljnija i za Srbiju i za RS.Fascinantna mi je jos jedna cinjenica,vidim da mnogi ljudi kao prvo razlog zasto Mladic ne treba da ide u Hag vecinom navode nenormalne presude i sve oko Orica,Haradinaja itd i da samo Srbe osudjuju,a imam utisak da bi ljudi npr da su svi oni osudjeni na maksimalne kazne mnogo lakse prihvatili izrucenje Mladica,kao da podsvesno misle da treba da ide ali ih ti ostali slucajevi okrecu protiv izrucenja.Ljudi shvataju da je taj prokleti rat nesto nagore sto se moglo dogoditi i vidm da mnogi koji su bili najratoborniji shvataju koliko su bili zaslpljeni mrznjom i tim ludilom koje nosi rat.Vdim mnogi prizeljkuju neke sukobe i sutra bi prvi krenuli u rat,svi ti koji to zele dabogda im rat sutrau kucu dosao.Ne moramo se voleti,ali se ne moramo ni mrzeti.Covek prasta dok je ziv i mislim da svi koji mogu da treba da oproste.Mislim da ne treba opravdavati ni jedan zlocin,svi koji su ubijali i masakrirali treba budu gonjeni pa makar imali i 100 godina,nasa dece ce nas se stideti ako budemo usli u istoriju ukaljanog obraza.
Naser Oric
Ratko Mladic
Ramus Haradinaj i ostali ako su pocinili bilo koji zlocin,treba da budu zakljucani u tamnicu i da ne vide belog dana,kao sto ni njihove zrtve nece videti vise nikad.