Ugrozene vrste ptica i sisara Republike SRBIJE

hvatao sam jstrebove ranije, pa ih obicno pustim i ne ulecu vise, i nisam dirao nikada te grabljivice tipa orao,jasted,kobac,soko,vetruska,misar i to...sove su mi isle na zivce covece toliko su glasne da nemoz da spavas.e jedino sam hjih tamanio ko kruske. ali bilo je slucajnih upucavanja jer recimo mislili da je fazan u pitanju ,znam da samo krajickom oka vidis nesto ulete u sumu i stoji na grani slicne je boje -tackasto crno-braonkasto i tesko je privuci se blize ,onda se ljudi odluce za dalekometni pokusaj i padne neka grabljivka.a ove gluposti ne mogu da verujem ove vrste swe kod mene imaju i to koliko hoces,pa pusta sela covece zauzela priroda svoje, bolje reci vratila,pa jos doslo iz bosne ,kosova i drugih ratista pobegle ptice ovamo.
U Srbiji su najvise ugrozeni Srbi.

Naveli smo sve vrste lovnih ptica.
Nastavimo sa najugrozenijim vrstama i vrstama koje su sa nasis prostora zauvek nestale.

Beloglavi sup: gospodar visina,pravi cistac u prirodi.Ornitolozi ga smatraju najkorisnijom pticom.hrani se stvinama(uginulim domacim i divljim zivotinjama).Njegov raspon krila kod odraslih jedinki moze biti i do 3 metra.Gnezdi se na krsevima i visokim liticama.U gnezdu ima jedno jaje,na koje naizmenicno leze muzjak i zenka.Dok muzjak ili zenka odlazi po hranu,jedan od njih ce uvek ostati u gnezdu.Po ljubavi izmedju parova slican je labudovima,kada jednom oforme gnezdo i izvedu prvo ptice,ostaju zajedno sve dok neko od njih neugine ili nenastrada.
Kod nas se gnezdi u Kanjonu Tresnjice i Uvca.

U Srbiji su iscezli poslednji primerci:
1)Crni lesinar
2)Bela kanja
3)Mala droplja
4)Bradan
5)Tetreb ruzevac
6)Pelikan
7)Sivi zdral
8)Plavokljuna patka
9)Vidrica

Nastavite...

sove su mi isle na zivce covece toliko su glasne da nemoz da spavas.e jedino sam hjih tamanio ko kruske. ali bilo je slucajnih upucavanja jer recimo mislili da je fazan u pitanju ,znam da samo krajickom oka vidis nesto ulete u sumu i stoji na grani slicne je boje -tackasto crno-braonkasto i tesko je privuci se blize ,onda se ljudi odluce za dalekometni pokusaj i padne neka grabljivka.a ove gluposti ne mogu da verujem ove vrste swe kod mene imaju i to koliko hoces,pa pusta sela covece zauzela priroda svoje, bolje reci vratila,pa jos doslo iz bosne ,kosova i drugih ratista pobegle ptice ovamo.
U Srbiji su najvise ugrozeni Srbi.

za sovu cu ti samo reci sram te bilo.....
a za srbe da su ugrozeni...ne lupaj....
chovek nije ugrozena vrsta ni u jednoj zemlji,vec je on taj koji ugrozava ostale

@Dolovac,
sve ugrozene vrste koje vec nisu nestale su i zasticene.
Spisak je podugacak i nema smisla postaljati ga ovde.
Vrste koje su nestale, su nestale i nema ih vise i tesko da ce se ponovo vratiti same jer ih i ovako nema.
Posebno mi je zao orla bradana.

Beloglavi sup trenutno nije ugrozen, jer je na vreme zasticen, postoji lepa, stabilna kolonija na Uvcu (oko 300jedinki koliko se secam) i o njoj se staraju neki ljudi (nisu lovci) kao i onima u rezervatu Tresnjica (tamo gde je skoro otrovana zenka sa 2 mladunca i jos gomila druge divljaci koje su otrov pojele). Drugu divljac kao i broj koliko ih je potrovano, slabo pominju a otrovani su i zabranjenom vrstom otrova.

Sa liste lovne divljaci na kojoj su ptice u najskorije vreme bice skinute prepelica, jarebica, kamenjarka, grlica i mozda jos neke za koje se belezi veliki populacioni pad.

Poslednja izmena:
e dakle,bas si Branimir,zaista....
da sam mogla sa nekim da odem otishla bih sa nekim a ne sa psom,pod jedan
a pod dva,odkud ja znam kakva budala drzi fazana na adi ciganliji i to skroz blizu kraja ade,gde nema ljudi skoro uopste....povela sam psa eto.....lakse mi je kada je pas samnom nego kada sam sama
jel ti sad jasnije?

I dalje mi nije jasno zasto si isla. Da oslobodis fazana? Da pritom dobijes batine? Da ti neko ubije psa i da te tuzi posle sto si ga napala? A branice se da je drzao fazana jer je bio povredjen. Na sta po zakonu ima pravo. A i svaki policajac bi ti rekao da je pogresno sto si otisla. Shvati kako hoces, ali iz tolike tvoje zelje ili strasti da uradis nesto, napravices neki problem sebi.

Problem je u tome sto je krivolov samo jedan od uzroka velikog stradanja divljih zivotinja. Znas li koliko seljaci koji hoce da sacuvaju svoje baste i kokosinjce, ubiju divljaci? I to na vrlo grozne nacine. Seca suma, zagadjenje sredine... Kad bi to iskorenili, lovce niko ne bi ni pominjao. Ali problem je sto ti ne posecuju forume, pa ne mozes da ih napadnes, pa mi koji smo voljni da saslusamo svakoga i da raspravljamo o problemima izvucemo najdeblji kraj.

Rekoh ja vec negde da je najlakse oplesti po lovcima.
To sto pomenu Branimir sta rade seljaci i kakve zahebancije postavljaju , posebna prica, svako takvo njesra koje nadjem unistim i ostavim poruku.
Divljac koja se uhvati tu , kad nadjes da ti se smuchi zivot.

@Mico, na Adu je zabranjeno uvodjenje pasa pre svega. A drugo, molim te da takve akcije ne radis vise, posebno ne sama jer zaista mozes da nastradas.

Ris(Lynx lynx) je bio vidjen na Staroj planini zadnji put pre tri godine...i to je poslednji podatak o njemu...Mislim,koliko sam ja upucena.
A moje pitanje je, da li neko zna postoje li neke zasticene ili retke vrste u priobalju reke Morave(tacnije Juzne i Velike).Bila bih vam zahvalna na bilo kakvoj informaciji.

Svakako da postoje samo treba da navedes na koje vrste mislis, ovako kako si napisala to je vrlo sirok pojam.
Kolegi Milanu_ns poslao sam samo spisak zasticenih vrsta ptica pa je to ogroman broj podataka.Mnogo od tih ptica zivi u u tom podrcju...

Eto peciziraj na sta mislis tacno pa da ti nadjem. OK?

e to je debilizam....drzati vevericu kao kucnog ljubimca....jadna ta veverica
uopste sve zivotinje koje se drze u kavezu......uzas...pogotovo ptice
gledam u pet centru prodaju Nubijske grlice kao kucne ljubimce....i ne znam koliko vrsta papagaja....jadne ptice...
prodaju i africhke patuljaste jezeve isto.....i pacove i miseve.....kunice patuljaste....

E sad, na ovoj temi sam pitao nesto Kizu i posta nema.

Ne znam zasto je obrisan.......

kolex sve mi je obrisano odavde protiv mene se vodi hajka sa nitrom & zelenom druzinom na celu. sve sto odgovorim se brise a ovi samo kuckaju... tako da necu da im pruzim to zadovoljstvo a i onako su napravili farsu i smejuriju od ovog podforuma posvecenog -LOVU....

Poslednja izmena:

Back