Ma samo sam odgovorio misleci da jos pricam sa hippy-em, nisam obratio paznju i zato vam... a naravno da im NE treba posebna liturgija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zamisli molim te da se u Gornjaku prvo odrzava liturgija na Srpskom za Srbe iz Krepoljina i okolnih sela pa onda dodju Vlasi iz Krepoljina i okolnih sela da slusaju isto to na jeziku susedne zemlje, jel to oni NE ZNAJU SRPSKI???
U USA, Kanadi, Australiji, Austriji, Svajcarskoj... znaci ono sto se naziva razvijeni svet Srbi imaju malo crkava (nesrazmerno dijaspori, npr 1/4 milje u Austriji a jedna-dve crkve) pa posecuju Ruske, Rumunske ili cak Grcke, da li su im vlade zemalja u kojima zive i u kojima dosta njih imaju drzavljanstvo te zemlje napravile posebne crkve - NISU, da li su im te crkve dozvolile posebne liturgije na Srpskom jeziku - NISU, zamisli kad 35-50 000 Srba i Crnogoraca u Albaniji mora da slusa liturgiju na siptarskom, kako je njima kad znas i sam odnose izmedju Srba i siptara i jos su oni tamo 1013874 PUTA gore ponizavani i ugrozavani nego Vlasi ovde pa NIKO ne staje na nasu strani ni tamo ni na zapadu, zato Vlasi nek cute i tih sat vremena nek slusaju popa na Srpskom jer ZNAJU jezik!!
Sto se tice tih odvojenih institucija uopste, skole i crkve i... najveci problem je sto na to Vlahe huska susedna zemlja sa kojom smo uvek imali dobre odnose a koja gore ugnjetava svoje manjine nego Srbija, koja ako cemo realno svoje tetose, i sto je to finansijski a i prakticno neizvodljivo, na primer moj poznanik zivi u Bobovu kod Svilajnca koje je skoro skroz Vlasko, ali otac mu je Srbin, zena mu je Srpkinja i jedini zivi clan najuze familije od Vlaha mu je majka, ZASTO bi on dozvolio da mu dete ide u poseban razred za Srbe gde bi mozda imalo 1-2 ili nijednog druga/drugaricu a sigurno ne bi dozvolio da mu se dete skoluje na Vlaskom usred Srbije, ta podela da ako nisi velika riba u okeanu, pa ako nisi ni u moru onda ces bar biti u reci je glupa prvo a drugo stvara geta od takvih seoskih Vlaskih podrucja!!
Pozdrav