Hoće li NIS završiti kao Bambi?

Ma ne. 2000 i neke pocinju prodaje firmi,onih najboljih. Najboljji ponudjac je Salford fond iz Britanije,interesuje ih industrija hrane i pica,drugi je. Droga Kolinska,Slovenija kupuju Soko Stark i Palanacki Kiseljak. Kod fondova ne znas ko je pravi vlasnik tek kad je :umro:,mozda ubijen jer se suprotstavljao Putinu i pobegao,saznalo se da Berezovski stoji iza fonda. Rusija je trazila od Srbije da ona bude upisana kao vlasnik.. Sud je to odbio. Dalje ne znam,ko je proglasen za nasledika jer je i moj Soko Stark preprodan Hrvatu Emilu Tedeskom,Atlantik grupa. Ko je preprodao Bambi,Coca Coli ? Mozda Srbija? Rusija?? Tesko cemo saznati.
Poenta je da pricamo o 2024-toj, mario kaze da je Bambi zapaljen da bi bio privatizovan prosle godine Ti pises o pocetku 2000-tih, nisi u istom "filmu" i deceniji. Doduse mariu je Bambi samo postapalica za NIS i carsijsku pricu koju je procitao na "sveznajucim" drustvenim mrezama. Tako danas Srbija funkcionise, padne mi na pamet nesto nesuvislo, objavim to na drustvenim mrezama a mnogi se naloze i bez provere i razmisljanja pocnu da sire tu vest.

Poslednja izmena od moderatora:
Amei ga smatraju za odvratno parce keksa. Kupuju ga oni iz bivse SFRJ koji su odrasli na tom keksu, takvih ima u na ovom kontinentu oko 2-3 miliona.

Odlican keks. Maslac,mleko u prahu. Najbolji sastojci..Izmislio ga Pera Tutavac,pekarski radnik. Otvaraju novu fabriku u Niigeriji.Sire se. Posto je sada vlasnistvo Coca Cole,sigurni su od buducih sabotaza konkurenatta.

Sa druge strane ako rusi ne mogu da pokrenu medjunarodne sudove za zaštitu energetske sigurnosti Srbija može....Nelegalne sankcije koje sprovode amerikanci i evropska unija direktno se kose sa dokumentima o energetskoj sigurnosti...Srbija bi trebalo da aktivira zaštitu svojih prava prvo prema ruskoj firmi gaspromnjeft, pa onda i prema ostalim akterima koji ugrožavaju ničim izazvani srpsku energetsku sigurnost, tačnije objavljuju rat neutralnoj državi...

Odlican keks. Maslac,mleko u prahu. Najbolji sastojci..Izmislio ga Pera Tutavac,pekarski radnik. Otvaraju novu fabriku u Niigeriji.Sire se. Posto je sada vlasnistvo Coca Cole,sigurni su od buducih sabotaza konkurenatta.
Nije ga izmislio, imas na interMetu istorijski kako je nastao taj keks. Covek (nije taj Perta Tutavac, keksar po struci, nego inzenjer Filipovic) je radio u originalnoj fabrici u Italiji kao tehnolog i tamo dobio otkaz kada su Plasmon prodali americkom Heinzu 1967. Te godine se vratio u SFRJ i ponudio tehnologiju i recepturu tog keksa prvo dole u Leskovcu odakle je poreklom ali ga je opstinsko rukovodstvo odbilo. Pozarevacko nije i tamo je otvorio taj pogon, izmenio neke originalne sastojke jeftinijim i eto, postao je brend na kom smo odrasli. O najboljim sastojcima samo "mala" cinjenica - originalni su zamenjeni jeftijim, jeftinije najbolje?!? Inace taj keks Plasmon se proizvodi i prodaje u Italiji jos od 1902.

Zbog toga sto je americki Heinz vlasnik originalnog brenda dobili su sudsku zabranu prodaju pozarevacke Plazme u USA, u USA se prodaje pod imenom Lane. Cak ni Coca Cola ne moze da izmeni tu odluku pa ga guraju pod tim imenom.

Na iterMetu i u srpskim medijima kruzi malo drugacija verzija nastanka Plazme, no to nije bas ni vazno toliko, ali cak ni tu ne mogu da sakriju cinjenicu da je Plazma maznuti Plasmon.

Poslednja izmena:
Probl je što maslaca više nema, zamenilo ga palmino ulje i tona šećera. Prosto grize grlo i diže desni al to je neka druga priča :kafa:

Ovde je tema sns i njihove terorističke akcije protiv naroda :mafijas:

Nije ga izmislio, imas na interMetu istorijski kako je nastao taj keks. Covek (nije taj Perta Tutavac, keksar po struci, nego inzenjer Filipovic) je radio u originalnoj fabrici u Italiji kao tehnolog i tamo dobio otkaz kada su Plasmon prodali americkom Heinzu 1967. Te godine se vratio u SFRJ i ponudio tehnologiju i recepturu tog keksa prvo dole u Leskovcu odakle je poreklom ali ga je opstinsko rukovodstvo odbilo. Pozarevacko nije i tamo je otvorio taj pogon, izmenio neke originalne sastojke jeftinijim i eto, postao je brend na kom smo odrasli. O najboljim sastojcima samo "mala" cinjenica - originalni su zamenjeni jeftijim, jeftinije najbolje?!? Inace taj keks Plasmon se proizvodi i prodaje u Italiji jos od 1902.

Zbog toga sto je americki Heinz vlasnik originalnog brenda dobili su sudsku zabranu prodaju pozarevacke Plazme u USA, u USA se prodaje pod imenom Lane. Cak ni Coca Cola ne moze da izmeni tu odluku pa ga guraju pod tim imenom.

Na iterMetu i u srpskim medijima kruzi malo drugacija verzija nastanka Plazme, no to nije bas ni vazno toliko, ali cak ni tu ne mogu da sakriju cinjenicu da je Plazma maznuti Plasmon.
Moj otac ga je poznavao jer je bio predsednik konditorske komore Jugoslavije neko vreme. Sediste u Zagrebu ,zbog Krasa. Pera Tutavac je izmislio taj keks a Franjo Vaja cokoladne bananice,Nada Stark Zemun. Nije patentirano jer u socijalizmu je sve narodno. Dosta toga je doneseno iz Italije,njihove masine,kavemili kao i kopije proizvoda ali sa novim imenom,nasim.Npr.Smoki,Eurokrem,Jaffa keks, Pettit beure,razne cokolade. Misllim da je Bonzita nas proizvod.

Moj otac ga je poznavao jer je bio predsednik konditorske komore Jugoslavije neko vreme. Sediste u Zagrebu ,zbog Krasa. Pera Tutavac je izmislio taj keks a Franjo Vaja cokoladne bananice,Nada Stark Zemun. Nije patentirano jer u socijalizmu je sve narodno. Dosta toga je doneseno iz Italije,njihove masine,kavemili kao i kopije proizvoda ali sa novim imenom,nasim.Npr.Smoki,Eurokrem,Jaffa keks, Pettit beure,razne cokolade. Misllim da je Bonzita nas proizvod.
Pera Tutavac NIJE izmislio taj keks, receptura i tehnologija je dosla iz Italije, cak su maznuli i ime. (proveri i AI ako ne verujes

Prva prava Plazma je iz linije izašla 1969. godine. Sve do te godine to nije bila ova Plazma. I tada je tu bilo malo polemike, jer su dva stručnjaka iz Žitostiga htela da nametnu tu drugu recepturu, koju je Moša Filipović doneo, pošto sam ja kao sabotirao (sa njegovom recepturom). Međutim, oni nisu uspeli tu ništa i napisali su da nisu za to i da oni to ne znaju. Onda sam ja napravio Plazmu kakvu treba, i to je to. Plazma je u to vreme imala sve komponente, sem koloidnog gvožđa. Bio je fero sulfat, umesto koloidnog gvožđa, tako da je ona imala malo drugačiji sastav, za nijansu. To je imalo svoj poseban ukus i miris i nije bila slatka, zato što sam ja “išao” sa drugim šećerima: sa dekstrozom, drugim komponentama. Da bude manje slatka, da može više da se pojede. To jeste suština Plazme, da ona nije nametljivo slatka“
A koliko lazi o svemu ima evo i teksta sa drugog mesta, gde govori covek koji je taj keks doneo u SFRJ, Mosa Filipovic, Leskovcanin:
"Bio sam direktor leskovačkog “Tome Kostića”, najmlađi među direktorima mlinarskih preduzeća u Srbiji",nastavlja Filipović. "Bilo nas je 32, a svi ostali su bili već nosioci spomenica. Kada sam izneo predlog da nađemo najbolji keks, uputili su me na “Mlinpek biro”, koji se bavio izučavanjem i projektovanjem novih dostignuća u oblasti mlinova, keksara i pekara. Tu sam upoznao Miloša Reljina, tehnologa koji je govorio pet jezika. S njim smo godinu dana obilazili evropske fabrike keksa i tražili najbolji.
Potraga je završena u Milanu, u fabrici “Plazmon”. Raspitivali su se tada za licencu njihovog keksa i koliko bi ona koštala. Italijanski vlasnici su tada tražili pet odsto od proizvodnje, što je više nego dobra cena za italijanskog konditora."
"U fabrici “Plazmon” smo uočili linije za proizvodnju i zapamtili proizvođača iz Verone", priča Filipović. "Tamo smo tražili da nam dostave ponudu za jednu liniju. Reljin je bio izuzetan pregovarač, a italijanski je znao savršeno. Uz opremu, dobijena je osnovna receptura, koju je Reljin tražio. To je bio uobičajeni postupak kod prodaje ovakve vrste opreme. Takvu recepturu su tehnolozi iz "Bambija", uz nadzor inženjera Reljina, nadgradili i stvorili "plazma" keks. Otuda i zaštita tog keksa, kao industrijske svojine "Bambija", a ne pojedinca."

Pa me malo kopka, da li je za nastanak keksa, apsolutne kopije italijanskog, zasluzan keksadzija (zanatlija koji je pre toga pleo pruce za korpe) ili inzenjer tehnologije koji je bio na mestu gde se proizvodio original?

Uzgred, u Zemunu, u zgradi Poljoprivrednog fakulteta postoji odsek koji se zove Prehrambena tehnologija i tamo izucavaju kako je nastao Plazma keks, verovao ili ne, ali ne zi ugla keksadzije nego iz ugla inzenjera tehnologije. I mogu da kazem da je to ubedljivo najbolji smer na tom fakultetu, sa tim smerom mogu glat da rade i napolju, sa drugim ne.

I sa kokainom se prave pare, poštene kuće imaju galete, vanilice, palačinke i tome slično. Palma plazmu konzumiraju neuki i slabije obrazovan svet.
Da im pogledaš bilans, margine, shvatio bi da imaju veliko tržište i mnogo konzumenata. Ne samo u zemlji. I izvoz im je jak. Neke stvari o firmama koje posluju kod nas skapiraš tek kada radiš nešto sa njima. Mene je recimo čudila potreba Atlantic Starka za toliko količinom sirovina za njihove čokolade na nedeljnom nivou. Reč je o enormnim količinama. Pitao sam se ko ovde kupuje toliko Najlepših želja,menaža, bananica... a onda saznam da imaju brutalan izvoz u UK

Dakle hoće li paliti nis kako bi ga privatizovali i otuđili kao bambi iz kragujevca? Hop požar pa nema goriva? Tj ima ali tri puta skuplje? Šta mislite kojim putem će krenuti sns teroristi?
Autorska tema.
Bambi je iz Pozarevca,to je jedna ozbiljna firma koja jos dobro radi.

NIS je zapao u komplikovanu situaciju i nezna se kako ce to da se zavrsi.Ali mislim da gradjani nece da osete nestasicu nekog energenta ili neko drasticno poskupljenje.

Da im pogledaš bilans, margine, shvatio bi da imaju veliko tržište i mnogo konzumenata. Ne samo u zemlji. I izvoz im je jak. Neke stvari o firmama koje posluju kod nas skapiraš tek kada radiš nešto sa njima. Mene je recimo čudila potreba Atlantic Starka za toliko količinom sirovina za njihove čokolade na nedeljnom nivou. Reč je o enormnim količinama. Pitao sam se ko ovde kupuje toliko Najlepših želja,menaža, bananica... a onda saznam da imaju brutalan izvoz u UK
Zato im i trebaju sirovine za naše tržište namlate boju i palmino ulje :kafa:

Ja prvo pročitam sastav i ako nema palminog ulja, konzervansa i aditiva - tek onda možemo da pričamo.

Jafa je SVEMIRSKI BROD za bambi trovačnicu.

Back