U Zadru misa povodom godišnjice NDH

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa nešto ste govorili o specijalnoj bliskosti sa Hrvatima, a ja se s tim ne slažem.....To se manje više odnosi na sve narode koji dele zajednički geografski prostor.....

A te gluposti mogu neki put da budu kobne...
Tako je forsirano to mišljenje u Srbiji od kraja XIX preko celog XX veka iz političkih razloga, i narodu ispiran mozak,a to je jedna velika zabluda koja nas je koštala možda i previše....

Što pre se okanemo zabluda biće nam bolje

Ne moraš da mi persiraš... :)
Nisam govorio o specijalnoj bliskosti nego (ako se vratiš na taj post i pročitaš ponovo) sam rekao da smo bliži sa njima nego npr. sa Bugarima.
I tu se moj stav i sva dalja polemika završila...
E onda dolaziš ti i polemika se razvija dalje do neslućenih razmera :)
Pozz

Ne moraš da mi persiraš... :)

Govorio sam u množini, pre svega sam mislio na gogag i tebe:lol:...Vi ste govorili o bliskosti

Nisam govorio o specijalnoj bliskosti nego (ako se vratiš na taj post i pročitaš ponovo) sam rekao da smo bliži sa njima nego npr. sa Bugarima.
I tu se moj stav i sva dalja polemika završila...
A moj stav nije takav i ja sam ga obrazložio.....Valjda imam pravo:|
Nebitno, bolje više da ne polemišemo o tome....

budala ima svugdje..defile je zabranjen, a i ovi su dobili kaznene prijave...pa kad im dobro odvale kaznu, a sto hoce, proci ce ih bolesna nostalgija...na svu srecu u RH ih takvih nema mnogo...
dokle kod ih kaznjavaju samo prekrsajno sa novcanim kaznama nece se prizvati pameti jer im ocigledno nije problem da nadju sponzore koji ce im placati koliko god da ih drzava odrapi a oni ce nastavljati po starom,treba te matore majmune poslati na par meseci zatvora sa najprljavijijim olosem i sljamom pa da vidim dal ce onda slaviti sledecu "obljetnicu"

Nisam ni rekao svi Hrvati. Samo konstatujem da ideja ustaštva još živi u Hrvatskoj i da ti hrvatski šovinisti pokušavaju da izjednače ustaše sa četnicima. Za razliku od ustaša, četnici su priznati kao antifašistički borci za slobodu. Ne branim četnike, moji su u tojm ratu bili partizani, ali hoću da kažem ono što jeste. Draža Mihajlović je nedavno posthumno dobio Američki orden za svoju borbu protiv nacista u WW II. A za ustaše se svuda u svetu govori da su najveći krvoloci XX veka. Jevreji su na svojim sajtovima objavili da je u Jasenovcu poginulo preko 700.000 Srba i stavili su taj logor u istu grupu u kojoj se nalazi recimo Aušvic.

Ja konstatiram da ti pišeš gluposti utemeljene na ničemu.....

Ideja ustaštva??? Danas!!!!

Starac od 70 -ak god. lipi plakate po Zadru je tome dokaz???

Osim što je spasio par pilota što je to antifašističko kod Draže...

Ti isti četnici su surađivali sa ustašama.......

Исто оно што је антифашистичко у британској војсци... Која је такође "сурађивала" са усташама.

Жалосно је када долази до оваквих дијалога, јер је стварно немогуће некога ко ем има предрасуде према "великосрбима", ем живи у друштву у којем се негује неки колективни мит о "ћетницима-кољачима", убедити да је генерал Михаиловић заправо био један врло ОК лик, коме се, као главнокомандујућем ЈВуО осим пар фалсификата и измонтираног комунистичког процеса, заиста не може приписати било шта лоше. Поготово је немогуће убеђивати их да је реч о првом покрету који се оружано супротставио немачкој сили у окупираној Европи.

А ђенерал Дража Михаиловић није одликован само од стране Трумана (узгред буди речено, највишим националним одликовањем које се додељује држављанима других земаља), већ и од Шарла де Гола орденом Ратног крста.

На сву срећу, о изједначавању четника и усташа (Боже сачувај!) се више не говори у Србији, и то је врло битно. У свету се нигде није ни говорило, нити је игде осим у СФРЈ Дража био називан "колаборатором". И то је добро. Једине две државе у којима се и даље негује та пропаганда су Р. Хрватска и Ф. БиХ. И, опет на сву срећу, њихов утицај не допире даље од хрватских и бошњачких националних медија, и не види се даље од препуцавања по форумима или Википедији на енглеском.

Исто оно што је антифашистичко у британској војсци... Која је такође "сурађивала" са усташама.

Жалосно је када долази до оваквих дијалога, јер је стварно немогуће некога ко ем има предрасуде према "великосрбима", ем живи у друштву у којем се негује неки колективни мит о "ћетницима-кољачима", убедити да је генерал Михаиловић заправо био један врло ОК лик, коме се, као главнокомандујућем ЈВуО осим пар фалсификата и измонтираног комунистичког процеса, заиста не може приписати било шта лоше. Поготово је немогуће убеђивати их да је реч о првом покрету који се оружано супротставио немачкој сили у окупираној Европи.

А ђенерал Дража Михаиловић није одликован само од стране Трумана (узгред буди речено, највишим националним одликовањем које се додељује држављанима других земаља), већ и од Шарла де Гола орденом Ратног крста.

На сву срећу, о изједначавању четника и усташа (Боже сачувај!) се више не говори у Србији, и то је врло битно. У свету се нигде није ни говорило, нити је игде осим у СФРЈ Дража био називан "колаборатором". И то је добро. Једине две државе у којима се и даље негује та пропаганда су Р. Хрватска и Ф. БиХ. И, опет на сву срећу, њихов утицај не допире даље од хрватских и бошњачких националних медија, и не види се даље од препуцавања по форумима или Википедији на енглеском.

Koji mitovi,koje legende....ti isti četnici -antifašisti su surađivali sa Nijemcima,Talijanima i na koncu sa ustašama.Po vojnoj organizaciji hrpa bradatih razbojnika bez discipline i morala. Bili su malo na strani komunista, uglavnom na strani fašista, malo i u ilegali. Vojsku bez i jedne poštene bitke i čiji je najveći podvig kojim se ponosi, "spašavanje" pilota jedne zaraćene strane. Bojali ih se jedino civili.

Od 29. VIII. do 4. IX. 1942. grupa od oko 1.000 istocnohercegovackih četnika je za vrijeme talijanske vojne operacije “Albia” protiv partizana na Biokovu izvrsila masovnu pljačku, palež i zločine nad tamošnjim civilnim hrvatskim pucanstvom. Tako je samo na području velike zupe Cetina (u mjestima Rascani, Zupa biokovska, Kozica i Dragljani) zaklano, strijeljano i spaljeno oko 160 Hrvata, medju kojima i tri svecenika i to: Ivan Condić, Josip Braenović, kojemu su odsjekli glavu, i Ladislav Ivanković.

Bacovic je 5. IX. 1942. o toj “kaznenoj ekspediciji” izvijestio D. Mihailovića da su četnici pobili preko “1.000 ustaša”, a da sami nisu imali “ni jednog mrtvog i ranjenog”, da su na tome putu od Ljubuškog do Vrgorca “oderali živa tri katolička svestenika”, ubijali “sve muškarce od 15 godina na vise”, te da “17 sela je potpuno spaljeno” nakon čega su južno od Makarske s pjesmom i srpskom zastavom “došli na obalu našeg Jadrana gde su na obali poboli nasu zastavu”.

Zatim su Djujicevi četnici 21. X. 1942. u Biteliću, kod Sinja, u režiji Talijana ubili 29, a u Otišicu 6 Hrvata, zapalivši pritom 220 hrvatskih kuca. Prema izvjescu talijanskog generala Berardija iz Knina “svaki katolik je mucen i zaklan, a poslije je vecina lesina izmrcvarena na najgroznije način”, ali nije reagirao. Djujic je brzojavom izvijestio D. Mihailovića: “Moji su klali sreda!”

Nema ja nikakvih predrasuda prema "великосрбима". Imam predrasuda prema veličanju četnika. Moja porodica za vrijeme WW2 rata osjetila taj poznati četnički antifašizam. U kraju gdje su ljudi velikom većinom bili u partizanskom pokretu. ..............tko im je kriv što nisu bili piloti........

Koji mitovi,koje legende...

Нажалост, нису митови и легенде. А на оне цитате које си навео, и остало што си рекао, сам већ одговорио у посту који си цитирао, тако да нећу понављати.

Nema ja nikakvih predrasuda prema "великосрбима". Imam predrasuda prema veličanju četnika. Moja porodica za vrijeme WW2 rata osjetila taj poznati četnički antifašizam. U kraju gdje su ljudi velikom većinom bili u partizanskom pokretu. ..............tko im je kriv što nisu bili piloti........

Јесу ли можда били усташе? :confused:

Шалим се за ово горе. То је ирелевантно. Моја породица је пропатила од комуниста горе него од Немаца, а нису били ни четници, ни симпатизери окупатора. Исто тако су десетине хиљада људи брутално побијене од стране комуниста, међу којима је било много и премного невиних, или оних чија кривица није заслуживала смртну казну. То ипак не значи да су партизани фашисти, зар не?

И не ради се о величању четника. Мени, на пример, они нису нимало симпатични (говорим о четницима у Другом светском рату). Међутим, и даље сматрам и тврдим да је Дража Михаиловић био ОК лик, о коме се, и о његовом лику, и о његовом деловању, може рећи далеко више тога доброг него лошег. А он је био главнокомандујући ЈВуО.

Само кажем да се четници не могу поредити са усташама. По зверствима, злочинима и броју побијених људи за време Другог светског рата, могу се поредити једино са партизанима. А и оба покрета су били илегални, герилски антиокупациони и антихрватски (у смислу НДХ) покрети.

Zadar, inače moj rodni grad, gde sam živeo do 1988. godine je čak i vreme SFRJ bio poznat kao jedan od hrvatskih gradova sa najjačim pokretom desnice (čitaj podrškom ustaškom pokretu).
Inače, zanimljivo je i to da Zadar sve do 1944. tj. do 31.10.1944. kada su u njega ušli partizani i oslobodili ga od Nemaca...nikada u svojoj istoriji nije bio hrvatski.
Uglavnom je bio mletački, venecijanski, italijanski... ali hrvatski nikada.

I u vreme početka otcepljenja Hrvatske od SFRJ, Zadar je bio multietnički grad u kojem su osim (tada većinskih Hrvata) živeli i Srbi (skoro 30%), Albanci (Šiptari ili Arbanasi koji su čak imali i svoje naselje Arbanasi), potom dosta Italijana itd.

Ali je isto tako poznato da je u Zadru bilo mnogo incidenata i napada na Srbe tokom tzv. hrvatskog proljeća 70-ih godina, kao i tokom osamdesetih godina prošlog veka...

i hrvati iz hrvatske uvek kazu da su zadar i sibenik valjda dobri,ali za izbegavanje.
a neko od njih mi rece isto da je u zadru dugo stajao valjda plakat gotovine na ulazu u grad da pozeli svima "dobrodoslicu i prijatan boravak" ili tako nesto.

sve to stoji...ja sam uvek na pdf Turizam preporučao Srbima da idu u Istru na ljetovanje, Rijeka, Opatija, te otoci...a Zadar, Šibenik da izbegavaju u velikom krugu...mada dok je turistička spica...od te gomile turista na jadranu teško da će sad neko stajat i osluškivat ko je Srbin pa da ga napadne...al ja uvek kažem bolje sprečiti nego lečiti

Нажалост, нису митови и легенде. А на оне цитате које си навео, и остало што си рекао, сам већ одговорио у посту који си цитирао, тако да нећу понављати.

Јесу ли можда били усташе? :confused:

Шалим се за ово горе. То је ирелевантно. Моја породица је пропатила од комуниста горе него од Немаца, а нису били ни четници, ни симпатизери окупатора. Исто тако су десетине хиљада људи брутално побијене од стране комуниста, међу којима је било много и премного невиних, или оних чија кривица није заслуживала смртну казну. То ипак не значи да су партизани фашисти, зар не?

И не ради се о величању четника. Мени, на пример, они нису нимало симпатични (говорим о четницима у Другом светском рату). Међутим, и даље сматрам и тврдим да је Дража Михаиловић био ОК лик, о коме се, и о његовом лику, и о његовом деловању, може рећи далеко више тога доброг него лошег. А он је био главнокомандујући ЈВуО.

Само кажем да се четници не могу поредити са усташама. По зверствима, злочинима и броју побијених људи за време Другог светског рата, могу се поредити једино са партизанима. А и оба покрета су били илегални, герилски антиокупациони и антихрватски (у смислу НДХ) покрети.

Zločin je zločin!!!

Ne umanjujem ustaške zločine. Slaba je utjeha žrtvama četnika što su ustaše bili "uspješniji" u zločinima.

Zločinac ima ime i prezime......

SNa žalost i zbog toga što mnogi na ovim prostorima nisu u stanju pojmiti životnu filozofiju Andrije Pivčevića, "malog čovjeka" iz Gata, kojemu su četnici poklali pola familije:

- Imam četvero dice i sedam unučadi. Nikad im nisam reka da mrze Srbina niti bilo kojega čovika. Ti četnici, to je bila šaka jada i nevolje. Šta san triba ić u Knin i zaklat pola sela i tako se osvetit? Ja nisan takav, dica mi nisu takva, jer ih učin da budu pošteni!

Inače taj Andrija Pivčević je bio svjedok na suđenju Draži Mihajloliću.

dokle kod ih kaznjavaju samo prekrsajno sa novcanim kaznama nece se prizvati pameti jer im ocigledno nije problem da nadju sponzore koji ce im placati koliko god da ih drzava odrapi a oni ce nastavljati po starom,treba te matore majmune poslati na par meseci zatvora sa najprljavijijim olosem i sljamom pa da vidim dal ce onda slaviti sledecu "obljetnicu"

u pravu si, to bi trebalo uciniti...ali smo nazalost krivicni zakon vec preuredili po EU standardima ( gdje kazna nije prvenstveno osveta i odmazda za pocinjeno djelo, nego kazna treba da bude "poticaj" iliti "uvidanje "greske), pa tako tek kad treci put nesto opet u...., idu tamo gdje im je i mjesto , u zatvor..

Da pređemo onda na p.p. ;)

pa nisam(uopce) prvenstveno mislila na sebe...
ali nema veze..svejedno, hvala na ponudi...;)
.ja sebi drage osobe biram po nekim drugim pokazateljima, a ne po nacionalnima
p.s. inace , moja sira porodica je prava multi-kulti, tako da je meni osjecaj mrznje neke nacionalnosti stran, a svijest o toleranciji razlicitosti visoko razvijena...

Zločin je zločin!!!

Ne umanjujem ustaške zločine. Slaba je utjeha žrtvama četnika što su ustaše bili "uspješniji" u zločinima.

Онда се извињавам. Мени се учинило да поредиш четнике са усташама.

Zločinac ima ime i prezime......

Тачно тако. Само то име није Драгољуб, и презиме није Михаиловић.

Нажалост, али заиста није тако. Дража је био ОК лик.

Na žalost i zbog toga što mnogi na ovim prostorima nisu u stanju pojmiti životnu filozofiju Andrije Pivčevića

Узгред буди речено, исте те речи је рекао и владика Николај Велимировић, који је попут Драже Михаиловића оптужен да је издајник и народни непријатељ - да се не треба светити Хрватима и живима им вадити очи, а децу им пећи на ражњу, јер злочини хрватског режима нису злочини хрватског народа.

Ja konstatiram da ti pišeš gluposti utemeljene na ničemu.....

Ideja ustaštva??? Danas!!!!

Starac od 70 -ak god. lipi plakate po Zadru je tome dokaz???

03dj3.jpg

06ij4.jpg

10hm0.jpg

12aq7.jpg

14ns8.jpg

sada smo od jednog presli na par...........

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back