u proslosti Magog i Persija, a danas... vs Izrael

Romansa:
Ne nego ne zelim da negiram zato sto ne poznajem,vec pokusavam da se priblizim i upoznam.

Ni ja ne negiram da postoji, tako da kazem "neka sila", ali jos ne znam kakva, kad saznam, ako saznam javicu ri. Ali tu "silu" nema pravo niko da zastupa, i istina nije knjiga koju su piskarali obicni smrtnici, kao ti i ja. Dakle da ponovim: Crkva ne, Biblija, ne, Kuran ne, Tora ne, Hrist ne, Bog da, ma sta on bio.

Romansa:
Zdrav razum,nije masta.
Jedini si ovde neistomisljenik sa kojim moze da se razgovara(od onih koje sam srela)

RACIONALIZAM - NEMA ONOG STO NIJE BILO U CULIMA.....Dakle zamisljanje Boga jeste masta.

Pa trudim se da razgovaram sa svim vernicima, ali sa stanovista istorije, jer je ovo ipak podforum istorija....ali ne vredi. Jedni u klin, drugi u plocu. Ne shvata se poenta religioznih tema na ovom forumu.

Потписујем и ја ово што су Богиња и Акхенатон написали.:lol:

Подсетио бих само да су пре рационалиста и просветитеља, глас разума истицали и у старој Грчкој. Софисти су начели ту тему, критикујући стара веровања и митско поимање света и збивања у природи. Стога ће их називати и филозофима ума. Касније ће ову тезу још више развити Сократ тезом да прави увид долази само унутрашњом спознајом. Човек се се може и мора ослонити само на свој разум како би увидео праву стварност и стога је Сократ изразити рационалиста. Дакле умно опажање!

Rujevit:
Потписујем и ја ово што су Богиља и Акхенатон написали.:lol:

Подсетио бих само да су пре рационалиста и просветитеља, глас разума истицали и у старој Грчкој. Софисти су начели ту тему, критикујући стара веровања и митско поимање света и збивања у природи. Стога ће их називати и филозофима ума. Касније ће ову тезу још више развити Сократ тезом да прави увид долази само унутрашњом спознајом. Човек се се може и мора ослонити само на свој разум како би увидео праву стварност и стога је Сократ изразити рационалиста. Дакле умно опажање!

Rujevit fino si ovo napisao.Drago mi je što si spomenuo Sokrata i sofiste.Samo ja nisam Богиља ,ispravi to molim te. :D

Rujevit:
Потписујем и ја ово што су Богиња и Акхенатон написали.:lol:

Потписујем! :wink:

AKHENATON:
Ima istinitih prica u svetom pismu, ne sporim, ali su uglavnom mnogo ufilovane i upakovane, da uopste ne lice na one koje se nalaze u drugim dokumentima.
Bas je u tome stvar sto Sveto Pismo nije registar preciznih podataka i svako ko zeli da utvrdi tacnost nekog dogadjaja i njegove detalje moze samo poci od Biblije ( ako se pominje takav dogadjaj ) pa zatim krenuti da traga.
Dacu primer jednog Engleskog arheologa koji je u 19 veku krenuo da vrsi iskopavanja na lokaciji drevnog grada Ura koji se jos pominje kao prvi grad u ljudskoj civilizaciji. Finansirala ga je vlada koliko se secam i tokom iskopavanja je nailazio na slojeve koji su otkrivali ljudske naseobine tokom istorije ( posto je mesto bilo veoma naseljeno tokom svih vekova unazad ) i onda je naisao na talog morskog porekla. Sve je govorilo da se dalje ne ide a on kao zakleti ateista je nameravao da pobije javno Biblijsko pominjanje Ura. Ipak, crv sumnje ga je grizao i on je nastavio da kopa kroz slijeve mulja. Vlada je prestala da ga finansira i on je upavsi u finansijsku krizu prodao nesto svog imanja kopajuci kroz debeo sloj. Posle nekog vremena ispod sloja morskog taloga je naisao na ostatke koji su kasnijim istrazivanjima govorili da je u pitanju bas grad Ur a da je sloj taloga morskog preciznim racunom doveo do morske dubine koja je bila visa od najviseg planinskog vrha u svetu. Sta to govori? Ur je bio pre potopa, u potopu je nivo mora bio iznad svih planinskih vrhova a kasnije su opet tu dizani gradovi. Jasna stvar, naucnik je postao od ateiste velik vernik ali je on proteran kao i njegovo delo sa svih univerziteta ustupivsi mesto darvinu.

@Богињо, извињавам се за омашку. Већ су ми се дешавале сличне ствари. Извињење још једном:lol:

@crow, софисти су само донекле били ОК људи, да се тако изразим. Међу првима су почели јавно, на трговима да се супростављају традиционалним догмама, а тек касније њихово учење постаје основа да се увек може расправљати ''за'' и ''против'', у буквалном смислу речи. У томе је њихова преварантност.

Back