U P O M O C ! ! !

• Začetnik teme Začetnik teme Komsija
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Komsija:
Moj komsija tj. znamo se jos iz skolskih dana je u jehovinim svedocima.Nezna da je zalutao.Kao da je drogiran.Njegova zena ga je uvela u tu sektu.Opcinjen je tim ! Sada zelim da ga spasim i izvedem na hriscanski put. Zahvalan sam za svaki predlog!!!

A zasto mu fino ne predlozis da se iseli kod nas u Suboticu. Kod nas svako moze da veruje u sta god hoce
i niko da te dirne zbog toga. Ja sam srbin-pravoslavac ali mi se to nekako svidja sto ima raznolikosti u Subotici i sto znam i nase srbe i druge koji veruju u nesto trece. Sledeci put napisi malo vise: koliko je prijatelj star, sta radi, je li
poceo da te bije od kada je u jehovi, malo se raspisi
da znamo situaciju. A i napisi iz koje si vukojebine.
Mahanje i osmeh svima.

ZA GUUOSTA Znas sta - tu te 100% podrzavam. Kad sam bila mala stalno mi je isla na zivce moja nana sa nekom snishodljivoscu i sklanjanjem u stranu, bogobojazljivoscu do nipodastavanja i omalovazavanja sebe. Mislila sam d je to ta vera ( moji u to vreme komuisti) i sve mi je izgledalo jadno i samodestruktivno. Mislim, nanu sam obozavala ali me srce bolelo koliko ni u cemu nije bila svoja vec samo poslusna. A osecala sam da stalno ima strah da ne bude gresna ili pogresna, nije vazno da li prema Bogu, kako ga je ona razumela ili prema ljudima.
Posle sam tu crtu prepoznavala i u nasem narodu - kao da jeneko stavio klip u glavu cim pocne da se razmislja na temu sopstvene vrednosti. I svi su nekako bolji i napredniji. Mada. smejali smo se mi cesima, rumunima i sl - tu nam je izgleda bilo dozvoljeo da damo oduska i dobijemo parce kolaca u igrici - jedni su vise nacije, drugi su nize nacije..
Kad bih sve svalila na Tita i ideologiju tog vremena ne bih bas nasla opravdanje i za sve ono ranije, pre njega Ima nesto tu..
Valjda je neko nekada poceo dobro da nas uci da budemo skromni ( kao recimo neki dobar borac, evo secamo se slike i prilike Bruce Lee )pa se to posle izvitoperilo i mi smo jadni postali skromni a bez prave snage, pa smo to preveli u - skromni smo jer smo ionako niko i nista... Ne znam, mozda preterujem, karikiram jer me boli i nervira...

MilicaN:
ZA GUUOSTA Znas sta - tu te 100% podrzavam. Kad sam bila mala stalno mi je isla na zivce moja nana sa nekom snishodljivoscu i sklanjanjem u stranu, bogobojazljivoscu do nipodastavanja i omalovazavanja sebe. Mislila sam d je to ta vera ( moji u to vreme komuisti) i sve mi je izgledalo jadno i samodestruktivno. Mislim, nanu sam obozavala ali me srce bolelo koliko ni u cemu nije bila svoja vec samo poslusna. A osecala sam da stalno ima strah da ne bude gresna ili pogresna, nije vazno da li prema Bogu, kako ga je ona razumela ili prema ljudima.
Posle sam tu crtu prepoznavala i u nasem narodu - kao da jeneko stavio klip u glavu cim pocne da se razmislja na temu sopstvene vrednosti. I svi su nekako bolji i napredniji. Mada. smejali smo se mi cesima, rumunima i sl - tu nam je izgleda bilo dozvoljeo da damo oduska i dobijemo parce kolaca u igrici - jedni su vise nacije, drugi su nize nacije..
Kad bih sve svalila na Tita i ideologiju tog vremena ne bih bas nasla opravdanje i za sve ono ranije, pre njega Ima nesto tu.
Valjda je neko nekada poceo dobro da nas uci da budemo skromni ( kao recimo neki dobar borac, evo secamo se slike i prilike Bruce Lee )pa se to posle izvitoperilo i mi smo jadni postali skromni a bez prave snage, pa smo to preveli u - skromni smo jer smo ionako niko i nista... Ne znam, mozda preterujem, karikiram jer me boli i nervira...[/quote
J ase ubih od pisanja, ali ocigledno nije proslo( moj odgovor na tvoju zadnju misao.) DewLIM TVOJE MISLJENJE. Svi mi , neki manje, neki vise pripadamo generacijama koje je komunizam upropastio. Ono duhovno sto je bilo vredno u ovom napacenom Srpskom narodu, uspeli su da terorom potisnu, u ime nekih novih vrednosti" da ga nacisto anatemisu. Tako da svi mi sada po pitanju duhovnosti, malte ne pocinjemo iz pocetka. O ovih poslednji l5 god. i o navali "kic, pomodnog teizma i religije" da ne govorim. Dakle mislim da iz svega sto je za nama trebamo izvuci pouke, ali malo vise sluha za druge, tolerancije, ne bi nam skodilo. ;Pozdrav.

"Brat"
Zasto smatras da "komsija" sumnja u naseg Gospoda?
Treba da se bori za svoga brata i da pomogne koliko je u njegovoj moci.
Dal bih ti svoje rodjeno dijete pustio da se drogira?
Po tvome bih ga pustio posto moze da ima svoju volju.?
Mislim da to nebih dozvolio!
Sestro Aljona,jako mi je drago da imas razumjevanja za sve!Samo napred!!! Zbogom!!!

Много хвала ти, сунашце!!!

Тешко је за ме питати о томе, али волим истину и хочу знати да каква она постоји и нема везе да она је тешка. Истина је велика вредност за ме.

Логика је веома једнонаставна...
Ако један човек име такви мисли, као имаш ти, драги Ghoustе, значи, постоји и други...Ту, мислим, ниjе све тако једнонаставно...није све.

Ако ти немаш појма о неких стварах, поштоване, ја ћу покушавати одговорити ти стога стил твога мишљења је важан за појму о Русиjи и Русах.

Да ли Руси су криви да ви сте имали Косовски рат? Да ли Руси су криви да ви сте имали Турци? Да ли Руси су криви да ви сте имали усташи? Да ли Руси су криви да ви сте имали Босну, имате Косово и албанци? Ако ми говоримо о И.Тито...И.Тито је био Србин. Ако ми говоримо о комунизму...о томе су писали још Платон, Т. Морр, а затим Ф.Енгелс и К. Маркс. Онда комунизам није know-how Русов. Да ли ми смо су криви да ви сте имали бомбардовање у 1999г. Само факт, знам да у 1999г. наши руски момци су ишли ратовати у Србију, знам да са помоћу Русов-војницов били су сачувани храми на Косово.

Али ако би Руси никад нису волели Србов онда никад би ми-Руси нисмо имали Руски-Турецки рат у XIXх., кад Руси су ратовали за Србов и Руска крв, крв ратников-Русов је била на Српској земље. Ако би није постојало разлога, одна никад би није постојало посла.

Стварно, хтела би разумети какви проблеми постоји међу Русами и Србами. Ово је врло важно за ме. Молим.

Велики поздрав за те.

Алjона:
Тешко је за ме питати о томе, али волим истину и хочу знати да каква она постоји и нема везе да она је тешка. Истина је велика вредност за ме.

Ако један човек име такви мисли, као имаш ти, драги Ghoustе, значи, постоји и други...Ту, мислим, ниjе све тако једнонаставно...није све.

Ако ти немаш појма о неких стварах, поштоване, ја ћу покушавати одговорити ти стога стил твога мишљења је важан за појму о Русиjи и Русах.

Да ли Руси су криви да ви сте имали Косовски рат? Да ли Руси су криви да ви сте имали Турци? Да ли Руси су криви да ви сте имали усташи? Да ли Руси су криви да ви сте имали Босну, имате Косово и албанци? Ако ми говоримо о И.Тито...И.Тито је био Србин. Ако ми говоримо о комунизму...о томе су писали још Платон, Т. Морр, а затим Ф.Енгелс и К. Маркс. Онда комунизам није know-how Русов. Да ли ми смо су криви да ви сте имали бомбардовање у 1999г. Само факт, знам да у 1999г. наши руски момци су ишли ратовати у Србију, знам да са помоћу Русов-војницов били су сачувани храми на Косово.

Али ако би Руси никад нису волели Србов онда никад би ми-Руси нисмо имали Руски-Турецки рат у XIXх., кад Руси су ратовали за Србов и Руска крв, крв ратников-Русов је била на Српској земље. Ако би није постојало разлога, одна никад би није постојало посла.

Стварно, хтела би разумети какви проблеми постоји међу Русами и Србами. Ово је врло важно за ме. Молим.

Велики поздрав за те.
Postovana Aljona , kao sto objasnih Milici, ne radi se o mom revoltu prema tebi, prema pravoslavnom Ruskom narodu vec samo i isljucivo prema RUSKOJ politici! To je ono sto je mene razocaralo, narocito kada smo ocekivali mnogo energicnije stavove- u bliskoj istoriji. Ali, politika je ....va, pa je promenljiva u svim narodima i sistemima. Znam da je moj mail izazvao bujicu nezadovoljstava, ali zbog cega? Zar nisi ti ( i tvoji novi prijatelji sa foruma) prva koja govori o pravoslavlju, o tome kako treba ljubiti bliznjeg svog, kako se treba boriti za svakog ko je ogrezao u nekoj sekti? Aonda, bez da se procita i razmisli o tome sta je receno- pljunemo neistomisljenika... Tvoj stav mi se dopada, ali shvati da smo i mi kao i vi preziveli Golgotu, da ima na ovom svetu manje otvorenih tipova ljudi ili manje umesnih da ti iskazu ono sto misle. E, pravoslavlje je i to da te takve ne izgubis na tom putu i da ih sacuvas, zar ne? Pozdrav tebi , Milici i ostalima koji imaju sluh i za nesto drugacije misljenje.Znate, postoje i druge vere od ove nase, a sta sa njima? Tek su nam oni neistomisljenici... Mozda je ovo pitanje za neki drugi forum. Pozdrav. :wink: :wink: :wink:

Osetila sam nemocni bes kada sam prochitala poruku punu mrznje upucenu tebi a u vezi sa Rusima,Srbima,ratovima, ko je kome pomagao, ko nije itd. itd. Za mene je to sve prilichno prosto, koliko god izgledalo u prvi mah komplikovano. Mi smo ljudi. Pojedinci. JA nisam narod. Imam osecanja prema svom narodu, volim ga, jezim se nad nashom istorijom, ali... Kako da se ne najezim pred istorijom drugih naroda, kako da ne zaplachem pred sudbinama hiljada Nemaca, isto kao i Jevreja, Rusa, bilo koga ko je nepravedno stradao? Kako i kome ja mogu da sudim? Ljudi ce uvek biti ljudi, a zlikovci ce biti zlikovci i tu nikada nije bilo presudno kome narodu ko pripada. Muka mi je vishe od toga. Moji su Rusi, proterani odande. Ovde su ih dobri ljudi prihvatali i shtitili,a skotovi su ih maltretirali.Tamo ili bilo gde-takodje. Ne znala nikada shta je u dushama stradalnika, a josh manje shta je u dushi zlikovca. Ponovo vechita tema. Nema nikakvih problema izmedju Rusa i Srba, isto kao ni izmedju navijacha razlichitih sportskih timova. Ja neke ljude jednostavno ne razumem i ne zelim da ih razumem. Zivi i pusti druge da zive. To je sva mudrost, koje na ovoj planeti na zalost nema mnogo. Mi smo ljudi, stanovnici jedne male, i nama samima nepoznate planete i njenih zakona. Vecheras je Mars najblizi Zemlji posle 73000 godina. Shta to nama znachi? Nemamo pojma, zar ne? O chemu uopshte prichamo? Stalno se chudim. Pozdrav svima dobronamernima i onima koji traze taj put.
Алjона:

Велики поздрав за те.

Ne znam da li cesh moci da mu pomognesh. Do sada sam nauchila da choveku mogu da pomognem samo ako on zaista zeli da reshi neki problem, a ne moze sam, pa zatrazi pomoc. Za to je prvo neophodno da bude svestan da ima problem. Zatim, da taj problem hoce da reshi. Na kraju, da misli da ti mozesh da mu pomognesh i potrazi to od tebe. Ukoliko neshto od ovoga nedostaje, a sve je vrlo vazno, bojim se da nema nishta od pomoci. Takodje, ako mogu i smem da te posavetujem, koliko god da ti je stalo, morash da budesh svestan da se radi o njemu i ne mozesh TI da budesh zainteresovan za njegovo dobro vishe od NJEGA. Ako ga budesh "vukao" preuzecesh na sebe preveliku odgovornost u poslu u kome on moze da ti postane najveca prepreka. Ipak, treba pokushati, jer se nikada ne zna koliko je mozda malo potrebno da se chovek osvesti. Samo:polako i oprezno. Zelim svu srecu i Bozju pomoc tebi i tvom prijatelju.Pozdrav.
Komsija:
Moj komsija tj. znamo se jos iz skolskih dana je u jehovinim svedocima.Nezna da je zalutao.Kao da je drogiran.Njegova zena ga je uvela u tu sektu.Opcinjen je tim ! Sada zelim da ga spasim i izvedem na hriscanski put. Zahvalan sam za svaki predlog!!!

Komshinica:
Osetila sam nemocni bes kada sam prochitala poruku punu mrznje upucenu tebi a u vezi sa Rusima,Srbima,ratovima, ko je kome pomagao, ko nije itd. itd. Za mene je to sve prilichno prosto, koliko god izgledalo u prvi mah komplikovano. Mi smo ljudi. Pojedinci. JA nisam narod. Imam osecanja prema svom narodu, volim ga, jezim se nad nashom istorijom, ali... Kako da se ne najezim pred istorijom drugih naroda, kako da ne zaplachem pred sudbinama hiljada Nemaca, isto kao i Jevreja, Rusa, bilo koga ko je nepravedno stradao? Kako i kome ja mogu da sudim? Ljudi ce uvek biti ljudi, a zlikovci ce biti zlikovci i tu nikada nije bilo presudno kome narodu ko pripada. Muka mi je vishe od toga. Moji su Rusi, proterani odande. Ovde su ih dobri ljudi prihvatali i shtitili,a skotovi su ih maltretirali.Tamo ili bilo gde-takodje. Ne znala nikada shta je u dushama stradalnika, a josh manje shta je u dushi zlikovca. Ponovo vechita tema. Nema nikakvih problema izmedju Rusa i Srba, isto kao ni izmedju navijacha razlichitih sportskih timova. Ja neke ljude jednostavno ne razumem i ne zelim da ih razumem. Zivi i pusti druge da zive. To je sva mudrost, koje na ovoj planeti na zalost nema mnogo. Mi smo ljudi, stanovnici jedne male, i nama samima nepoznate planete i njenih zakona. Vecheras je Mars najblizi Zemlji posle 73000 godina. Shta to nama znachi? Nemamo pojma, zar ne? O chemu uopshte prichamo? Stalno se chudim. Pozdrav svima dobronamernima i onima koji traze taj put.
Алjона:

Велики поздрав за те.
Ne bi bilo lose da kad visiste na netu i kobajagi citate, razmislite o tome sta ste procitali!

yyyyy:
Komshinica:
Алjона:

Велики поздрав за те.
Ne bi bilo lose da kad visiste na netu i kobajagi citate, razmislite o tome sta ste procitali!
Znash kako:ljudi inache imaju probleme u komunikaciji.Iz lichnog iskustva znam da krene neki razgovor i kao mnogo smo zainteresovani za temu, a kad se zavrshi, potpuno iscrpljena ne znam vishe odakle smo pocheli i shta sam htela da kazem. Ja dodushe uvek hocu da kazem mnogo, pa me svaka rech povuche. U ovom sluchaju, mnogo me dotakla nechija chinilo mi se nepravedna reakcija, te sam odreagovala. Vidish, i sada previshe pricham,tj. pishem.Hvala ti na opomeni, mada mislim da je malo ostrashcena. Mozda bi i ti choveku u nevolji mogao ili mogla da ponudish potencijalno reshenje.Pozdravljam te.

Podrska.
Dragi Sabesednik:
Komsija:

A sta si se ti toliko uznemirio. Ako bre taj tvoj prijatelj oce da veruje da je neki kamen svetinja, sta to tebe briga. Ako oce da bude jehovin sta si se uprepadavio. Ti fino budi dobar i primeran hriscanin i isus ce ti pomoci. Ne moj da butkash taj tvoj nos bas svuda i ostace ti na mestu.
:shock:

O hipotetickoj teoriji evolucije ne vredi ni raspravljati. Mars nije mogao biti udaljen od zemlje toliko hiljada godina, jer je nasa planeta i ceo suncev sistem star tek nesto vise od 10.000 godina. Postoje dokazi, procitajte! Pa tek onda probajte da se divite ''starosti'' planeta!!!
~ Sto se ''brace''Rusa tice oni nam nikad to i nisu bili. Procitajte malo istoriju-izmedju redova naravno!!!
S postovanjem.
slika:
Podrska.
Dragi Sabesednik:
Komsija:

A sta si se ti toliko uznemirio. Ako bre taj tvoj prijatelj oce da veruje da je neki kamen svetinja, sta to tebe briga. Ako oce da bude jehovin sta si se uprepadavio. Ti fino budi dobar i primeran hriscanin i isus ce ti pomoci. Ne moj da butkash taj tvoj nos bas svuda i ostace ti na mestu.
:roll:

S L I K A:
O hipotetickoj teoriji evolucije ne vredi ni raspravljati. Mars nije mogao biti udaljen od zemlje toliko hiljada godina, jer je nasa planeta i ceo suncev sistem star tek nesto vise od 10.000 godina. Postoje dokazi, procitajte! Pa tek onda probajte da se divite ''starosti'' planeta!!!
~ Sto se ''brace''Rusa tice oni nam nikad to i nisu bili. Procitajte malo istoriju-izmedju redova naravno!!!
S postovanjem.
Ne znam koliko je star Sunchev sistem, niti Zemlja, ne verujem dokazima, jer mislim da niko o tome nema blage veze, mada se svojski mnogi trude da to dokazu, ali im nekako stalno za malo izmiche, kao shto istina i inache izmiche, jer je valjda ispred nosa svima nama, a nos smo mnogo podigli pa zveramo naokolo ko guske u magli. Ne verujem ni onima shto objavljuju sve te informacije, nauchna dostignuca, Bibliju i ostalu "shtampu za shiroke narodne mase". Ne verujem ni da ti znash neshto vishe. Chak i da pochnesh nauchno da mi dokazujesh, ja cu i dalje da budem u nedoumici,jer moram da razmishljam. Volela bih da ne moram, al dato mi, pa shta cu? Da li ti zaista mislish da znash i da iko poznaje TAJNU?
slika:
Podrska.
Dragi Sabesednik:
Komsija:

S L I K A:
S postovanjem.
Ne verujem ni da istoriju tachno predstavljaju. Ni u redovima, a narochito izmedju njih. Ono izmedju je lichna interpretacija nechega shto su pisali oni kojima je nalozeno kako i shta da pishu. U istoriju ce uci da je 1999. organizacija NATO izvrshila bombardovanje Jugoslavije ili kako se to vec zvalo i zove, a ako pozivimo-videcemo shta ce da pishe. Ne verujem da cemo to dochekati, jer je za pisanje istorije potrebno da prodje vishe vremena od prosechnog ljudskog veka. A to:braca ovi ili oni, to ne postoji. Zna se ko ti je brat. To moze da bude samo pojedinac pojedincu. Nema bratskih naroda, to su samo folovi. U medjunarodnim odnosima vlada politika sa svojim pravilima u kojima nema mesta za osecanja, a bratstvo je potpuno lichan pojam.
slika:
Podrska.
Dragi Sabesednik:
Komsija:

Алjона:
Dragi Sabesednik:
Алjона:
Komsija:

Знам ову проблему јако добро! Имамо пуно!
Мој савет - разговор твој са њом и молитва (твоја и најбоље монашеска).
Молим, напиши га стварно име. Мислим, да ево ће бити могучно да наши руски монахи ће се молити за га. Ускоро упутујем у манастир Оптина пустин. Ајде, пиши за ме брзо.
Поздрав.

Mnogo vam fala draga braco Rusi i sestre Ruskinje.
Blago nama Srbima kad se vi Rusi molite za nas. Samo tako nastavite da se molite iz dna duse kao za najrodjenije i uskoro nece biti nikoga od nas pa onda necete ni imati za koga da se molite, to jest, svi nasi problemi ce biti reseni za svagda. Da bog da vam se seme zatrlo, da bog da nikada niste ni postojali, da bog da ste svi izginuli sa onim mongolima i tatarima, sad ste neki vernici a 100 godina se kleli u komunizam i lude diktatore, i dan danas zalite za njima komunistima, a narod vam nema nista da jede ( :!: :!: televizor u kuci, pa ti si bato bogat :!: :!: :!:). Resavaj ti seko probleme u svojoj kuci i ne kuni se u pravoslavlje. Ginuce te sa onim sumskim chechenima jos najmanje 10 godina i to svaki bozji dan i ti brini o tome brini da ti buduci sin ne zavrsi tamo
Ostavite vi nas Srbe na miru, fala za sve godine sprdanja i ko bajagi nekog prijateljstva.
Da bog da vam se seme zatrlo.

Да ли ја сам тешко погрешила према ти, драги Сабеседник ?
Зашто ти судиш ме? Стога ја сам Рускиња?!
Шта ја сам остварила за те лоше?
Стварно, твоjи рећи су велико изненађење за ме...
Да ли ја могу одговорити за Ленина, Сталина, Хрущева, Брежнева и т.д.?
Код нас говорају: "Син за оца не одговараје!" Ја не могу одговорати за послови других људима, који такође нанесли су штету и ми.
Да ли ја сам мислила о комунизму, социализму и т.д., да ли увредила сам србов.
Добро, поштоване, да гледиш телевизију и знаш да шта сада има код нас али...ти не знаш мног другог...Страдања србов? Да, знам да имате, знам да имате њих много и они су јако тешки. Али и ми Руси УВЕК имали, имамо и, ако видим, ћемо имати такође страдања. Ако би ти знао нашу историју и наш стваран живот (живот не из телевизији), ти би помислил...
Страдања...СВАКИ Рус име рани који, веруј, нису мање као у србов.
Ајде, гледим на историју Русији. У XXх. ми смо имали МОРА, МОРА КРВИ! Око 26-27 млн. човеков у лагерима...то је цена за погрешке. И ти НИКАД ниси знао да ли ти ћеш жив...сутра или не, да ли ти ћеш имати своју породицу...сутра или не. Тако жили су моја бака и дед.
Ми такође као и Срби ДОСТА страдали, ДОСТА.
Сада сваки Рус име у свом срцу рани нашеј прошлости. И зашто ти говориш ми све то...

Рећ "Бог" се пише с "Б", а не с "б".
:cry: Ma draga moja sestro sta nam jos ti stajes na muku, zabadas trn u zdravu nogu, to kako ti pises izoves gospodara svetova to je tvoj problem, zar si luda da mislis da ce veliko slovo uvecati moc boziju ili malo je smanjiti ala ste vi ljudi smesni 8)

kolovodja:
Алjона:
Рећ "Бог" се пише с "Б", а не с "б".

:cry: Ma draga moja sestro sta nam jos ti stajes na muku, zabadas trn u zdravu nogu, to kako ti pises izoves gospodara svetova to je tvoj problem, zar si luda da mislis da ce veliko slovo uvecati moc boziju ili malo je smanjiti ala ste vi ljudi smesni 8)

:) То је једнонаставно православна граматика. Ако очеш, молим, погледи да како у православној книге пише се ова рећ.
Шта стајем на муку? - ?!...ништа...(?!)
И знаш нешто, веома странно за ме да ти говориш рећ "луда"...странно
Да ли ја увредила те?

Поздрав.

Elem, ni ja ne odgovorih na temu, tj pitanje.Sustina moje price bila bi da svakog coveka treba poksati vratiti na pravi put. Bilo da je u sekti, da se odao alkoholu, narkomaniji ili bilo kojoj vrsti asocijalno-psihopatoloskog ponasanja( sto bi rekli doktori). Metod: puno price, boravak sa adekvatnim drustvom, odvajanje od starog, promena mesta boravka...Ali, cesto se ova sva gore pobrojana ponasanja preplicu , pa nema uspeha... Licno mislim da to sto predlazete molitvu je o.k. ali je to vise pasivan stav- treba preduzeti i neki aktivniji. Proces je dugotrajan i vrlo tezak, ali svaki covek zasluzuje da pokusamo da mu pomognemo! A ako ne ispemo- idemo dalje i dalje.Mozda ce se jednog dana neko tako boriti i za nas!.. Pozdrav forumu. :wink:

Back