Горбачов је недавно боравио на једном католичком универзитету у Канади и држао говор о томе како ће пре или касније они, зајендичким напорима, успети да створе носви светски поредак.
Човек је годинама у служби тог циља. Ове активности у Русији су свакако у том правцу.
Није била Канада, него Пенсилванија, САД.
Ево шта је рекао Горбачов као гост тог универзитета.
http://www.lafayette.edu/about/news/2011/10/20/address-by-mikhail-gorbachev-%E2%80%9Cperspectives-on-global-change%E2%80%9D/
Причао је о његовом рушењу комунистичког СССР и додао:
У исто време видели смо да се целокупна ситуација у свету није развила позитивно. Видели смо назадовање тамо где је требало да дође до позитивних помака према новом светском поретку.
Папа Јован Павле Други, кога сам сматрао за мог пријатеља , били смо веома блсики, једном је рекао: "Треба нам нови свестки поредак који је стабилнији, хуманији и праведнији.
...
Али, ми још увек наиулазимо на проблеме у стварању таквог поретка. Имамо кризе: суочавамо се са проблемима околиша, неразвијености и сиромаштва, недостатка хране.
Сви ови проблеми постоје јер немамо систем глобалне управе. Ми живимо у глобализованом свету. Политички предуслови за глобализовани свет постоје, они су створени. Али, ми нисмо били спремни и још увек морамо да учимо како живети у њему. То је проблем број један, и много зависи од тога како ће деловати државе као САД, како ће се Европа и Русија понашати.
...
Дуго сам размишљао о томе(Арапском пролећу) и закључио да
протести које сада видимо по целом свету јесу знак стварања новог светског поретка по врло тешким околностима.
...
Слажем се да је гадафијево време прошло, бар пре 30 година.То није деморкатија. Постојали су кланови који су владали деловима државе, људи су имали мало наде, једноставно су морали то ћутке да прихвате. Наравно, то није могло трајати вечно... - постепено ћемо наћи пут ка новом светском поретку.
Хвала вам и довиђења.
Михаил Горбачов.