Zivim vec 30-ak godina u Svajcarskoj ciji sam i drzavljanin. Za par godina idem u penziju. Tada bih se rado preselio u neki malo topliji kraj. Proveo sam jednom nedelju dana u Tucsonu AZ i dopalo mi se. Klima, suvi pustinjski vazduh, civilizacija (prvi univerzitet u US)...
Naravno, u obzir dolaze i drugi topli predeli u US.
Bio bih zahvalan ako bi neko, ukratko, mogao da nabroji koje formalitete treba obaviti i koji su papiri za to potrebni.
Pretpostavljam da mi "green card" nije neophodan jer nemam nameru da tamo trazim posao.
Veliki pozdrav od "smrznutog jodlera".
Na žalost, ovo nije moguće, jer ne postoji nikakva "penzionerska" ili "hoću ovde da živim" viza za USA. Takozvana "Green card" nije radna viza, već boravišna viza koja automatski dozvoljava i rad (status Permanent Resident). Za trajni boravak u USA morate da budete ili državljanin USA, ili da imate Permanent Residency po nekom od osnova.
Osnovi za dobijanje Permanent Residency, dakle prava neograničenog boravka i prava na rad (rad nije obavezan

):
- Brak sa USA državljaninom (pri čemu USA državljanin mora da je proveo barem 5 godina stalno u USA posle 15. godine života), pa viza za spajanje porodice, pa nakon toga residency
- Biti izvučen na "Green Card lottery" američke vlade. Biti izvučen nije dovoljno, mora biti izvučen i sa relativno niskim brojem, ili se nadati da će dovoljno izvučenih sa nižim brojem od vas ili odustati, ili neće imati prevelike porodice koje takođe imaju pravo na Green card, zato što je broj mesta ograničen, a računaju se sve izdate GC, i glavni dobitnik, i članovi porodice. Igranje GC lutrije je besplatno, mada postoji milion agencija i prevaranata koji se nude da vam popune besplatni formular za pare

Sa Green card se može živeti u USA neograničeno, sa ili bez rada, sve dok se ima novca.
- Ulaganje u američku privredu preko E2 vize. Za ovo je potreban biznis plan koji je prihvatljiv za američkog Konzula, po pravilu 400-500 hiljada dolara pa naviše za ulaganje u posao, plus obaveza da se u prvih x godina zaposli barem 10 američkih državljana u toj firmi. Ovde dobijanje GC nije automatsko, već se E2 viza produžava svake (čini mi se), 2 ili 3 godine, pa tek nakon cirka desetogodišnjeg perioda se može konkurisati za residency.
- Dobijanje Green card-a na osnovu srodstva. Ovo je rezervisano uglavnom za decu mlađu od 18 odnosno 21 godinu, i direktno srodstvo (roditelji-deca, rođeni braća i sestre, uglavnom). Kao i za mnoge druge vidove GC po osnovi srodstva , ovde je "vreme obrade" jako dugo, za pojedine tipove GC po osnovi srodstva se sada tek obrađuju predmeti iz, recimo, 2004te godine, što znači ako se sad podnese, dolazi se na red tek za desetak godina (!)
- H1B viza sa prelaskom na GC posle. Ovo je viza za ljude sa viskim obrazovanjem (minimum Bachelor, a uobičajeno Master nivo). Ovo podnose (velike) firme za zaposlene koje žele da dovedu iz Indije, Pakistana, Kine pa i Srbije. Kontigent H1B viza je ograničen na, čini mi se, 50,000 godišnje, zato se svi predmeti bace u bubanj i izvlače se srećni dobitnici, tako da se može desiti i da vas ne izvuku, i pored angažmana budućeg poslodavca. Izvlačenje je samo jednom godišnje, čini mi se u oktobru. Sa H1B vizom ste ograničeni na rad za određenog poslodavca, ako vas otpuste, imate 2 nedelje (14 dana!) da nađete novi posao na istom nivou (znači ništa pranje sudova i kelnerisanje) i novog poslodavca koji je spreman da preuzme obaveze prema vašoj H1B vizi kao i originalni poslodavac. Ova viza ne garantuje GC posle isteka, ali se, uz pomoć poslodavca, može kasnije podneti zahtev i lakše dobiti GC
- Slanje preko firme u USA predstavništvo iste firme na određeno vreme. Ovo može za firme koje već određeno vreme imaju predstavništvo u USA, sa određenom visinom prometa i brojem zaposlenih (znači ništa sa šemama otvorim firmu u Srbiji ili u EU i još "poštansko sanduče-firmu"-predstavništvo u USA, pa sam sebe pošaljem u USA

). Kao i za H1B vizu, ne dobija se direktno GC, ali se posle izvesnog vremena i pomoći poslodavca, može konvertovati u GC lakše.
- Postoji još par specijalnih viza za vrhunske sportiste, muzičare, naučnike, umetnike i slično, ali to je više teoretska mogućnost, pošto za ovakvu vizu morate da budete dobri (i poznati) na svetskom nivou
U svakom slučaju, ne postoji legalna mogućnost za odlazak i stalni boravak u USA ni za koga, pa ni za EU/CH građane, penzioneri ili ne, ako nije ispunjen jedan od gorepomenutih uslova. Ne pomaže ni posedovanje nekretnina, ni dalja rodbina (dalja od sopstvene dece, rođenih braće i sestara ili roditelja), ni penzija.
Ovo se, inače, nadugačko raspravlja već preko 15 godina u jednom poznatom nemačkom iseljeničkom forumu, gde stalno dolaze (budući) D/A/CH penzioneri (i ne samo oni), uvereni da mogu tek tako da odu (i ostanu) u USA samo zato što dolaze iz D, CH ili A, a onda su strašno iznenađeni i razočarani kad im se objasni da to ne ide baš tako (bolje rečeno, ne ide tako uopšte).
Ono što mnogi pomenuti D/A/CH penzineri rade je, ako se već nisu odselili za Španiju, je da provedu 2 x 90 dana u USA, uglavnom preko jeseni i zime, a proleće i leto u rodnoj zemlji ili negde drugde (Španija, Grčka, Italija, itd.), pošto na toliko imaju prava po bezviznom režimu (Visa Waiver) sa USA za građane EU i još po neke.
Inače lutrija za Green Card za ovu godinu (DV2016) je upravo u toku, tj. traje do 03.11.2014. Jedini pravi, oficijelni link je direktno od američke vlade:
Electronic Diversity Visa Lottery
...i besplatan je. Kao što rekoh gore, ima na Internetu milion agencija i prevaranata koji će vam ponuditi da je "samo preko njih" moguće učestvovati u lutriji i dobitak je "garantovan" (haha), koji vam popune formular sa gornje adrese za novac, ako ga i popune uopšte

Popuniti formular je vrlo jednostavno, samo osnovni podaci (ime, prezime, školska sprema, itd plus jedna slika) i to je to, čekaj proleće-leto sledeće godine da vidiš da li si izvučen

Jedini preduslov je imati školsku spremu najmanje na nivou američke srednje škole, što znači da je nivo srednje škole iz Srbije od 8 plus 4 razreda dovoljan. Ako to nemate, može se umesto škole imati i (dokazano) radno iskustvo od najmanje 2 godine od poslednjih 5 godina na poslu za koji je potrebna bar srednja škola.