Turska

• Začetnik teme Začetnik teme Arijan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
laki011:
planiram da idem na letovanje u Tursku /Alanya/ pa me interesuje kako je tamo sto se tice provoda ,plaze ,da li je taxi skup i sl, jos ako neko zna kako je u hotelima Saritas ili Begonya bilo bi superiska :roll:
Ja sam letovao pre dve godine sa jolijem. Mesto je udaljeno oko 120 km od aerodroma, ali se brzo stize. Vreme ce uvek biti ekstra, rastu i banane. Sto se provoda tice, rec je o manjem mestu. Vise imaju restorana ne otvorenom, nego kafica. Organizuju neke turske veceri sa plesom, to je jedino sto sam video od provoda, nista divlje. Veliki su trgovci i cenjkanje je obavezno!!! Vodi racuna da ne kupis nista sto ne znas koliko kosta u Srbiji! Na primer: torbu cene 100 evra, oboris cenu na 40, a ona u Srbiji(kod kineza) kosta 15. Plaze su odlicne! Nema guzve kao u CG. Podsecam te da je rec o Sredozemnom moru, a ne o Egejskom. Nije isto kao na primer Kusadasi. Ja sam bio u hotelu Kleopatra Life, tako da mi ova dva hotela nisu poznati. Taksiji su popularni dolmusi, linijski kombiji. Karta kosta 1 liru, bez obzira na broj stanica. Non stop saobracaju, staju gde hoces. Jedan evro vredeo je 1.5 lira. Vodi racuna koliko je hotel tvoj udaljen od Alanje!!! Ima hotela koji su sa pet zvezdica i usamljeni su na pecsanoj plazi. Tako da nemas nigde da odes van njih. Ako je nesto nejasno, tu sam. Preporucujem ti Alanju. Pozz

Laki011 za provod nemoj da brines-diskoteka,barova,kafica itd koliko hoces,skoncentrisani su mahom u luci,neznam kako superhik ne zna za to.Takodje se ne bi slozio da je Alanya mala-to je grad sa preko 100 hiljada stanovnika...

Da li neko moze da mi kaze nesto vise o Sideu u Turskoj. Ja bih isla u Side ili u Fetije, tesko mi je da donesem odluku, a posto nisam bila ni u jednom od ta dva mesta, trebaju mi preporuke. Da, i bilo bi lepo da mi preporucite neku dobru agenciju koja ove destinacije radi. Hvala puno

Zabavljao sam se sa nekom kretenkom, tako da nisam bas puno izlazio, vec vise setao, ali nisam video kafice, vec vise restorane. NIje skupo. A broj stanovnika ne znam, stvarno ih nisam brojao.
P.S. Nadam se da vam se svidjaju obe slike iz Alanje...

Pa sad ...tvoje pitanje je dosta opste.
Side je jedno seoce u Antalijskoj regiji , vestacki napravljeno, tj nema domorodaca samo hoteli , hoteli , hoteli. Nema stabla koje je starije od par godina . To su nekad bili nenaseljeni delovi Turske , danas pretvoren u luksuzne hotelske komplekse. Nekoliko puta sam se respitivala za side....uglavnom sam dobila iste komentare ...lepo ali nigde hladovine.

Za razliku od Sidea Fetije je zelenilo i samo zelenilo...divne peščane plaže i puno zelenila i takodje hoteli , hoteli , hoteli...obe varijante - porodične ili ti penzionerske.

Preporuku agencija naći ćes čitajući ovu temu. Sve vece agencije rade ta dva mesta ...

I uvek važi pravilo...ako hoćes pristojno letovanje gledaj hotele sa 4 ili 5 zvezdica ...za osatlo nek ti je bog u pomoći...

Ja idem u Alanju ovog leta. Bila sam vec jednom, pre par godina, doduse u drugacijem drustvu, i tad mi je bilo lepo. Ne secam se tacno mesta za izlaske, ali snacicu se na licu mesta. Alanja mi se dopala kao grad, plaza je fina, a od ljudi koji su aktivno izlazili sam cula da ima i puno takvih sadrzaja, tako da ne brinem za provod.

Mirka, hvala na odgovoru. Ja sam se odlucila za Fetije.... Meni savrseno odgovara penzionerska varijanta. Ne znam samo da li znas ima li kakvog dobrog sopinga u Fetijama??? I sta ima a da je vredno gledanja, od znamenitosti???

Turska je puna istoriskih spomenika , sjajnih mesta za videti , ali NE USRED LETA NA 50 STEPENI !!!!

A sto se shopinga tice ...nisam bas sigurna .Nisam bila u Fetijama ...rekla bi da nema , i iskreno ne znam mnogo njih koji su se nakupovali u Turskoj...uhlavnom nas mesaju sa Rusima pa su cene paprene ...Uzivaj ...

Malo me mrzi da prelazim sve strane, pa ako neko moze da mi kaze kako se uzima viza za Tursku, jer na granici? Da li je potrebno nesto od papira i koliko kosta viza?

Imam par pitanja za one koji su isli u Kusadasi avionom.
1. vecina agencija nudi prevoz avionom po ceni od (oko) 12000 dinara. Osm toga u cenu treba uracunati aerodromsku taksu - 65 eura + tursku vizu 10 eura + osiguranje. Da li osim ovoga ima jos nekih troskova koji nisu navedeni?
2. Da li se aerodromska taksa placa samo jednom tj. na nasoj granici ili i u Turskoj?
3. Jel' bio neko u Hotelima "Topalan" i "Dias" u Kusadasiju i kakvi su utisci?

veliki pozdrav i hvala unapred!!!

Posto vidim da se razumete oko Marmarisa, molila bih Vas da mi pomognete!
Naime, sasvim slucajno je meni i sestri iskrsla ponuda za Tursku, ali smo zaista uplasene komentarima o skupoci Marmarisa. Planirale smo za trosak =150e po osobi i imamo dorucak u hotelu sa 2*. Mene interesuje da li postoji neki fin restorancic u Icmeleru za rucak (posto bismo se tamo kupale) i neki dobar market za kupovinu namirnica za veceru i koji? Koliko kostaju suncobrani na plazi, mozemo i na peskirima lezati-ne moraju lezaljke?
Postoji li neka lepa besplatna plaza gde se ne naplacuje koriscenje suncobrana?
Koliko kostaju izleti:krstarenje brodom, Pamukkale i Efes, preko kojih agencija ici?
Da li uzeti sef u hotelu i tamo ostaviti pasose i novac i mogu li se ti sefovi koristiti svakog dana (da iz njih izmem novac)?
Mi smo u hotelu "Gultekin Enjoy", ne ocekujemo puno, samo osnovnu cistocu, nismo zahtevne!
Da li kradu stvari iz soba?
Hotel je na 250m od plaze, na izlazu iz Marmarisa, koliko sam razumela-prema Icmeleru!
Moze li se pesice doci od hotela do Icmelera, da ustedimo na dolmusima?
Za provod-cirkanje u sobi i setnja uvece do grada; A mogu li pesice od Bar street-a do hotela nocu (naravno, ne sama) i koliko je centar udaljen, koliko kosta taxi, jer dolmusi voze, procitah, do 01h?
Vec sam isplanirala da iskupujem neke grickalice za put i prvih par dana-da ustedim malo tako!
Preko "Argus"-a - 04.-15.07. putujemo!
Bila bih Vam jako, jako zahvalna na odgovorima!!!
Hvala Vam puno, puno unapred!!!

Uf Sifija koliko pitanja ...ni na jedno ne znam da ti odgovorim...

I iskreno , sumljam da ces na vecinu dobiti odgovor ...mozda je najbolje da pitas u agenciji...

Ali koliko je meni poznato , kad ides u Tursku u takvom aranzmanu , treba ti zaista vise od 150 evra.
Secam se da je 2000 godine u Kusadasiju obrok bio 10 maraka . Da je dolmus bio oko marku ipo, lezaljke na plazi 3 marke i NE MOZE BEZ LEZALJKI .

Besplatne su uglavnom Gradske plaze al tu ne zelis da se kupas jer tu plivaju oni brodovi od 15 spratova ....:)

Toliko od mene ...

sofija24:
Posto vidim da se razumete oko Marmarisa, molila bih Vas da mi pomognete!
Naime, sasvim slucajno je meni i sestri iskrsla ponuda za Tursku, ali smo zaista uplasene komentarima o skupoci Marmarisa. Planirale smo za trosak =150e po osobi i imamo dorucak u hotelu sa 2*. Mene interesuje da li postoji neki fin restorancic u Icmeleru za rucak (posto bismo se tamo kupale) i neki dobar market za kupovinu namirnica za veceru i koji? Koliko kostaju suncobrani na plazi, mozemo i na peskirima lezati-ne moraju lezaljke?
Postoji li neka lepa besplatna plaza gde se ne naplacuje koriscenje suncobrana?
Koliko kostaju izleti:krstarenje brodom, Pamukkale i Efes, preko kojih agencija ici?
Da li uzeti sef u hotelu i tamo ostaviti pasose i novac i mogu li se ti sefovi koristiti svakog dana (da iz njih izmem novac)?
Mi smo u hotelu "Gultekin Enjoy", ne ocekujemo puno, samo osnovnu cistocu, nismo zahtevne!
Da li kradu stvari iz soba?
Hotel je na 250m od plaze, na izlazu iz Marmarisa, koliko sam razumela-prema Icmeleru!
Moze li se pesice doci od hotela do Icmelera, da ustedimo na dolmusima?
Za provod-cirkanje u sobi i setnja uvece do grada; A mogu li pesice od Bar street-a do hotela nocu (naravno, ne sama) i koliko je centar udaljen, koliko kosta taxi, jer dolmusi voze, procitah, do 01h?
Vec sam isplanirala da iskupujem neke grickalice za put i prvih par dana-da ustedim malo tako!
Preko "Argus"-a - 04.-15.07. putujemo!
Bila bih Vam jako, jako zahvalna na odgovorima!!!
Hvala Vam puno, puno unapred!!!
Nisam bila u Marmarisu ali sam bila dva puta u Kusadasiju i znam da se na plazama nalaze suncobrani i lezaljke koji se naplacuju i suncobrani od trske bez lezaljki ili negde sam vidjala i drvene lezaljke (u nacionalnom parku) koji se nisu naplacaivali. Za Icmeler su mi pricali da je spojen setalistem sa Marmarisom, pa ako volite setnju sigurno cete ustedeti na prevozu. Sto se tice izleta do Efesa i Pamukala, koje zaista vredi videti, treba se raspitati kod lokalnih agencija i to na vise mesta jer se cene razlikuju od agencije do agencije tako da uz malo raspitivanja moze se jeftinije proci. Ja sam platila put do Pamukala 2002 god. oko 17-18 EUR, sa uracunatim ruckom, a ulaznica u Efes je bila 10 EUR, a isla sam iznajmljenim kolima. Krstarenje brodom je bilo 8 EUR sa ruckom i to je najbolje u marini gde se nalaze ti turisticki brodovi da se raspitas za cenu, mislim da je to najpovoljnije. Sto se izlazaka tice znam da su cesto imali happy hour po barovima-diskotekama kada se po ceni jednog pića dobijalo dva, pa i to je neka usteda. Ipak mislim da vam je 150 EUR malo, ali koliko para toliko muzike, pa uzivajte u svakom slucaju i lepo se odmorite.

3. Jel' bio neko u Hotelima "Topalan" i "Dias" u Kusadasiju i kakvi su utisci?
Moji prijatelji su bili pre par godina bili u Diasu, kazu da je o.k. Nije nista posebno ali za Kusadasi ti ne treba bolji hotel jer ces malo vremena provoditi u njemu. Dorucak im je bio malo los,ali je gazda super kao i osoblje.Na dobrom je mestu, u samom centru. Ja sam bila smestena preko puta Diasa i videla sam da je bazen mali i da se ne koristi, ako se nesto nije promenilo za ovih par godina.

I moji prijatelji su bili u Diasu i zadovoljni su pod uslovom da ti nije bitan mnogo smestaj. Njima je bilo bitno da je jeftino i da je hotel u centru. Klopa je u skladu sa hotelom-skromna, ali ok.

jel' neko od prisutnih bio u hotelima "DIAS" i "TOPALAN" u Kusadasiju. Mnogo bi mi znacilo da mi neko iz prve ruke kaze kakvi su uslovi u hotelu, kakve su sobe (kupatilo, higijena), kakvo je osoblje... Na mnogim sajtovima sam nasao opste podatke o hotelima ali bi mi zaista znacilo da procitam neko licno iskustvo.
Hvala unapred
Miskica

Био сам у хотелу Grand Blue Sky, сам Кушадаси ми се није допао, али то је идеална прилика да видиш Памуккале и Ефес, то је нешто што се не заборавља!

Кушадаси вам је отприлике Нови Сад или Крагујевац на мору. Дакле велики град у којем мораш да се крећеш градским превозом, јер шеталиште уз обалу дуго свих 10 км не постоји. Хотел треба бирати према старосној доби, породичном статусу и интересовањима. Хотели у центру су чини ми се сви лоши, односно нису луксузни. Њихова предност је: што си увече у центру кад су изласци и шопинг у питању па све обављаш пешице; што сваки дан идеш на другу плажу па ти је сваки дан на мору другачији. Мана: плаћаш превоз до плаже, потом лежаљке и сунцобране па уколико ти је породица 3-члана то изађе на фину цифру дневно. Хотели изван центра, (најбољи су на Лонг Бичу и Памучак бичу) ти све нуде на тацни и врло често имају све укључено, тако да си што се тиче плаже обезбеђен, али ако си жељан вечерњег провода увече плаћаш такси. Своди се на исто, мада мислим да је друга комбинација боља.Ми смо имали одвратан хотел Сантур преко Џолија, папрено плаћен , који је вредео онолико колико су остали плаћали двоструко јефтиније хотеле преко мањих агенција. Кушадаси је супер, прави оријентални базар, а могућност да се упознаш са 3000 година дугом грчком прошлошћу ових крајева идеална и за мале паре. На излете ићи само преко турских агенција које су сјајне, и ценкаш се за цену па идеш 3 пута јефтиније него преко наших дерикожа.

Back